Επιλογή Σελίδας

Της Πηνελόπης Παπαδήμου

Η φράση του «Κάτσε κάτω από την μπάρα» έγινε σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Χρήστος Ιακώβου είναι ο άνθρωπος που έκανε την άρση βαρών εθνικό σπορ προτού γίνει ο πιο δακτυλοδεικτούμενος Έλληνας εξαιτίας κατηγοριών για ντόπινγκ. Τα δικαστήρια τελικά τον αθώωσαν.

Γεννήθηκε στην Αντιγόνη (νησί των Πριγκιποννήσων) στις 12 Απριλίου 1948, έποχη δύσκολη για τις ελληνικοτουρκικές σχέσεις. Στα νιάτα του έπαιξε ποδόσφαιρο, έκανε στίβο, ενώ κατέληξε στην κολύμβηση. Επειδή δεν είχε πάρει ύψος τον πρώτο χρόνο ο προπονητής του συνέστησε να την εγκαταλείψει και στράφηκε στην άρση βαρών εκμεταλλευόμενος τη δύναμη που είχε στα χέρια και τα πόδια.

Το 1962 με αυτοσχέδια βάρη στην αρχή και στη συνέχεια στους τοπικούς συλλόγους Πέρα Κλουμπ και Κουρτουλούς άρχισε το ταξίδι του στην άρση βαρών. Είχαν ήδη αρχίσει να έρχονται οι πρώτες διακρίσεις όταν τον Αύγουστο του 1964 ο πατέρας τους ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να ξεριζωθούν από την Πόλη και να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Η οικογένεια Ιακώβου έφτασε με το τρένο στην Αθήνα, αφού προηγουμένως έκανε μία μικρή στάση στη Θεσσαλονίκη, και εγκαταστάθηκε στο Κουκάκι. Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην ΑΕΚ έπαιζε ποδόσφαιρο ο ξάδερφός του Αλέκος Σοφιανίδης. Εκείνος του σύστησε να πάει στον Παναθηναϊκό οπού είχε το πιο καλό και οργανωμένο τμήμα στο άθλημα. Εκείνη την εποχή ήταν λίγοι οι σύλλογοι που καλλιεργούσαν το άθλημα. 

Ξεχώριζε στην κίνηση «ντεβολοπέ» που πλέον έχει καταργηθεί. Από τους ώμους χωρίς τη συμμετοχή των ποδιών σήκωνες την μπάρα πάνω από το κεφάλι. Η τεχνική και η δύναμή του, του χάρισαν δύο χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα εφήβων, ένα σε ανδρών το 1971 ενώ κατέκτησε και ένα ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1972. Υπήρξε πέντε φορές μεσογειονίκης, βαλκανιονίκης και δεύτερος στο διηπειρωτικό κύπελλο το 1975 με την ομάδα της Μικτής Ευρώπης. Συμμετείχε σε τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων, το 1968 στο Μεξικό, το 1972 στο Μόναχο όπου κατέλαβε την 5η θέση στην κατηγορία του (82,5 κιλά), και το 1976 στο Μόντρεαλ. Ο Χρήστος Ιακώβου αναδείχθηκε 12 φορές πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό το 1965, 1966, 1968, 1969, 1970, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977 και 1978.

Το 1976 μετακόμισε με την σύζυγό του στις ΗΠΑ όπου ασχολήθηκε με επιχειρήσεις εστίασης με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία. Τα Χριστούγεννα του 1988 κι αφού είχε πουλήσει ένα από τα εστιατόριά του στην Ατλάντα ήρθε μαζί με την συζυγό του στην Ελλάδα για διακοπές τις ημέρες των γιορτών. Εκείνες τις ημέρες περνούσε με αυτοκίνητό του από την Λεωφόρο Συγγρού όπου ήταν τα γραφεία της ομοσπονδίας. 

Από περιέργεια ανέβηκε στα γραφεία όπου και γινόταν η συνεδρίαση του ΔΣ. Εκεί γνωρίστηκε με τον Γιάννη Σγουρό. Στην αρχή τον αντιμετώπισε με καχυποψία αφού ήταν παράγοντας προερχόμενος από το μπάσκετ. Ο Σγουρός του πρότεινε τη θέση του ομοσπονδιακού αφού ο τότε προπονητής αποχώρησε. Έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 1989 επιστρέφει για δεύτερη φορά από τις ΗΠΑ κι αυτή τη φορά για να γράψει ιστορία.

Με τον Χρήστο Ιακώβου στο τιμόνι η Εθνική άρσης βαρών γνώρισε μεγάλες δόξες. Υπό τις; οδηγίες του πρώην αθλητή κατακτήθηκαν 66 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, τα 13 εκ των οποίων σε Ολυμπιακούς αγώνες. Η άρση βαρών έγινε το εθνικό μας σπορ. Οι προσπάθειες του Πύρρου Δήμα και του Κάχι Καχιασβίλι σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες συγκέντρωναν πάνω τους όλα τα βλέμματα των Ελλήνων φιλάθλων που καθηλώνονται μπροστά από τις τηλεοράσεις.

Πύρρος Δήμας, Κάχι Καχιασβίλι, Λεωνίδας Κόκκας, Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Γιώργος Τζελίλης, Βίκτωρας Μήτρου αποτέλεσαν ορισμένα από τα μέλη της «dream team» του Ιακώβου. Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν κι έτσι ήρθε και το τέλος της θρυλικής ομάδας που σάρωσε από το 1992 μέχρι και το 2004. Ένας από τους λόγους ήταν ότι τα λεφτά των επιχορηγήσεων μειώθηκαν δραματικά μετά το 2004, ενή η υπόθεση ντόπιννγκ του 2008 κλόνησε τη φήμη της ομάδας.

Τον Απρίλιο του 2008 έγινε γνωστό ότι 11 αθλητές της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών βρέθιηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ που τους έγινε εν όψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αμέσως ξεσπάει θύελλα, ο Ιακώβου παραιτήθηκε ενώ ο τότε πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Σκιαδάς  αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, «δίνοντας» τον Ιακώβου ότι έκανε μόνος του την παραγγελία χωρίς έγκριση της ομοσπονδίας. Την ίδια στιγμή ο Χρήστος Ιακώβου δήλωσε ότι είχε πάντα την απόλυτη έγκριση της ΕΟΑΒ για κάθε παραγγελία και «κάρφωνε» τη διοίκηση ότι σιωπά στην κατασυκοφάντηση που δεχόταν.  

«Από το 2002 είχαν αρχίσει οι περικοπές αλλά φάνηκαν μετά το 2004. Η ομάδα είχε μεγάλες ανάγκες σε διατροφή και βιταμίνες και υπήρχαν προβλήματα στην συντήρηση. Προκειμένου να κατεβάσουμε το κόστος των έτοιμων συσκευασμάτων που ήταν ασύμφορα οικονομικά αποφασίσαμε να κάναμε παραγγελίες πρώτων υλών που τις παρασκεύαζε ο φαρμακοποιός μας. Υπήρχαν πέντε γιατροί στην ομάδα που αποτελούσαν εγγύηση. Έλεγχαν τα πάντα. Οι παραγγελίες των πρώτων υλών γίνονταν από χονδρέμπορο στη Λάρισα τον οποίο γνώρισα όταν είχε έρθει να μου πάρει μία συνέντευξη για να την παρουσιάσει σε ένα σάιτ της επιχείρησης του.

Γνωριστήκαμε, τον ρωτήσαμε εάν μπορεί να μας προμηθεύει τις βιταμίνες που χρειαζόμασταν και ξεκινήσαμε. Είχαμε περάσει 102 ελέγχους και ετοιμαζόμασταν για τις προκρίσεις στο Πεκίνο. Έγινε ο έλεγχος της WADA. Έπαθα σοκ όταν έμαθα τα αποτελέσματα. Προσωπικά δεν γνώριζα ούτε και την ουσία που βρέθηκε στον έλεγχο. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Οπως αποδείχτηκε το εργοστάσιο στην Κίνα είχε κάνει λάθος στην παραγγελία, ο χοντρέμπορας από τη Λάρισα δεν έκανε έλεγχο ως όφειλε στα πράγματα που μας έστειλε και δεν υπήρξε έλεγχος μέχρι και την παρασκευή τους. Ακολούθησε ένας χαμός, ήρθε η διαπόμπευση. Κανείς δεν μας άκουγε. Στο πέρασμα των χρόνων αποδείχτηκε πως ήταν ένα λάθος για το οποίο πλήρωσαν περισσότερο αυτοί που δεν έπρεπε. Και δε μιλάω για τον εαυτό μου αλλά για μία ολόκληρη ομάδα που τιμωρήθηκε.

Για τα παιδιά που χαντακώθηκαν στεναχωριέμαι και αυτό δεν θα το ξεπεράσω. Τιμωρήθηκαν 11 αθλητές που θα μπορούσαν να φέρουν μεγαλύτερες επιτυχίες. Ήταν καλύτερη ομάδα από αυτή που γνώρισε όλος ο κόσμος. Έτσι η άρση βαρών έσβησε από τον χάρτη στην Ελλάδα» δήλωσε χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του στο Εθνοσπόρ.

Το 2014 οι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Ιακώβου, ο Βαλέριος Λεωνίδης και ο Βίκτωρας Μήτρου, απαλλάχθηκαν όλων κατηγοριών, αφού δεν αποδείχθηκε ότι κάποιος εξ αυτών είχε γνώση του περιεχομένου των παράνομων σκευασμάτων που παραγγελθεί και έρθει από την Κίνα, με αποτέλεσμα να ελεγχθούν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες 11 από τους 13 αθλητές της εθνικής ομάδας που μετείχαν τότε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στο εδώλιο βρέθηκαν συνολικά 25 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, οι οποίοι δικάστηκαν για κατηγορίες που αφορούσαν: τη χορήγηση σε αθλητή από κοινού και κατά συρροή απαγορευμένης χημικής ουσίας με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής του διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης, τη χρησιμοποίηση από κοινού απαγορευμένης χημικής ουσίας από αθλητή και ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη, την κατασκευή, πώληση, προμήθεια και κατοχή ουσιών. 

«Το τι πρόσφερα θα το κρίνει η ιστορία, αλλά στην Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να διδάξουμε αθλητισμό στα παιδιά μας, να τα ενημερώσουμε σωστά για το ντόπινγκ και να μάθουμε να μην μηδενίζουμε τα πάντα. Το κατηγορητήριο γράφτηκε με μεγάλα γράμματα στον Τύπο. Η αθώωση γράφτηκε με ψιλά γράμματα. Οπως μου έγραψε και ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Τάμας Αγιάν η έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη και έγινε αυτό το λάθος με το συγκεκριμένο σκεύασμα πρέπει να γίνει μέσα στην Ελλάδα. Πετύχαμε άθλους αλλά το όνειρο καταστράφηκε από “μέσα”» είπε στην εφημερίδα Εθνοσπόρ εκφράζοντας το παράπονό του για την αντιμετώπιση που είχε από τον τύπο. 

«Ίσως να μην ερχόμουν στην Ελλάδα το 1989. Ίσως να έφευγα πάλι για τις ΗΠΑ μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Σίγουρα δεν θα έπρεπε να εμπιστευτώ τον χονδρέμπορο από τη Λάρισα και να είμαι πιο πονηρεμένος σαν άνθρωπος» σημείωσε κάνοντας έναν μικρό απολογισμό.

Ο ίδιος επένδυσε μέρος των χρημάτων του σε εστιατόριο το οποίο όμως έκλεισε. Αφού συνταξιοδοτήθηκε εξακολουθεί να δίνει τις συμβουλές του σε αθλητές της άρσης βαρών, ενώ το 2013 ανακοινώθηκε η επιστροφή σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο τμήμα άρσης βαρών του Παναθηναϊκού.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This