Επιλογή Σελίδας

Μια τραγωδία με πολιτικές προεκτάσεις, η οποία βρισκόταν στην επικαιρότητα μέχρι και πριν από ένα χρόνο, όταν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο του Καϊρου επικύρωσε τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν εις βάρος δέκα ανδρών για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Την 1η Φεβρουαρίου 2012, μετά το τέλος της αναμέτρησης ανάμεσα στην Αλ Μάσρι και την Αλ Αχλί, οπαδοί της πρώτης μπήκαν στο γήπεδο προκειμένου να γιορτάσουν την επιβλητική νίκη της ομάδας τους (3-1). Πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες εκτοξεύτηκαν προς την πλευρά τόσο των ποδοσφαιριστών όσο και των οπαδών της Αλ Αχλί, με τους δεύτερους να περνούν άμεσα στην αντεπίθεση. Άλλωστε οι οπαδοί των αιγυπτιακών ποδοσφαιρικών ομάδων θεωρούνται πολύ βίαιοι, ιδιαίτερα οι ένθερμοι υποστηρικτές της Αλ Αχλί, οι “Ultra”, οι οποίοι διαδραμάτισαν, μαζί με τους φανατικούς φιλάθλους άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων, σημαντικό ρόλο κατά την αιγυπτιακή εξέγερση στις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν γρήγορα στα αποδυτήρια, αλλά οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να συμπλέκονται άγρια. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει τότε ότι κάποια από τα θύματα έπεσαν από τις κερκίδες. Πολλά από τα θύματα ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία όταν επικράτησε πανικός, την ώρα που επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το γήπεδο του Πορτ Σάιντ μετά το τέλος του αγώνα.

Η ωμή βία μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων συνεχιζόταν παρουσία των αιγυπτιακών ασυντομικών αρχών, οι οποίες δεν έκαναν και ιδιαίτερες προσπάθειες να την σταματήσουν, κάτι που κατήγγειλαν ποδοσφαιριστές αλλά και όσοι βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στις κερκίδες του σταδίου της Αλ Μάσρι. Σύμφωνα μάλιστα με  τους «Ultra», αλλά και ορισμένους Αιγύπτιους πολιτικούς και πολίτες, η οργή που επικρατούσε στην Αίγυπτο μετά την τραγωδία δεν αφορούσε τις ίδιες τις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών, αλλά το ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν προσπάθησαν αρκετά να τις σταματήσουν.

Η διάλυση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και η απόλυση του κυβερνήτη του Πορτ Σάιντ ήρθε σχεδόν άμεσα από τον τότε πρωθυπουργό της Αιγύπτου, Καμάλ αλ Γκανζούρι, ενώ πέρυσι εκτός των θανατικών ποινών, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την 15ετή ποινή κάθειρξης που είχε επιβάλει κατώτερο δικαστήριο εις βάρος 10 ανδρών και την πενταετή ποινή φυλάκισης εις βάρος 15. Στις κατηγορίες περιλαμβάνονταν εκείνες της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας φόνου. Μεταξύ των καταδικασθέντων σε ποινή πενταετούς φυλάκισης ήταν και ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Πορτ Σάιντ.

 

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This