Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Νίκος Συριώδης

Τo 2018 ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει και η αλήθεια είναι πως πέρα από τις όμορφες στιγμές που μας χάρισε, υπήρξαν και εκείνες που θα ήθελες να μην τις καταγράψεις, να μην μπεις στον άχαρο και δύσκολο ρόλο να αναφερθείς σε απώλειες ανθρώπων. Δυστυχώς όμως, υπήρξαν και τέτοιες.

Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που μας άφησαν την χρονιά αυτή. Άλλοι είχαν “περπατήσει” αρκετά στη ζωή και άλλοι πολύ λιγότερο. Ειδικά γι’ αυτούς η λύπη είναι πολύ μεγαλύτερη, σκεπτόμενοι πόσα πολλά πράγματα δεν θα καταφέρουν να γευτούν και να χαρούν. Ο κύκλος τους έκλεισε πολύ νωρίς…

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που απασχόλησαν τον αθλητικό κόσμο της χώρας. Πρώην και νυν αθλητές, παράγοντες, άνθρωποι που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο αθλητικό γίγνεσθαι, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές πραγματικά συγκλόνισαν και προκάλεσαν μεγάλο αντίκτυπο.

Οι περιπτώσεις θα καταγραφούν χρονικά από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο του 2018. Προφανώς και θα γίνει αναφορά στις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις και όχι σε όλες. Άλλωστε, καθημερινά “φεύγουν” άνθρωποι παγκοσμίως που έμμεσα ή άμεσα είχαν σχέση με τον αθλητισμό…

ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΙΤΟΣΕΒΙΤΣ (1/1)

Απεβίωσε, σε ηλικία 68 ετών, ανήμερα της πρωτοχρονιάς ο Ντούσαν Μιτόσεβιτς, μετά από μάχη που έδωσε τους τελευταίους μήνες με τον καρκίνο. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ηρακλή γεννήθηκε στο Ζίτιστε στις 17 Δεκεμβρίου του 1949 και πραγματοποίησε καριέρα ως επιθετικός, αγωνιζόμενος, μεταξύ άλλων στη Σμεντέρεβο, τη Ραντνίτσκι και τη γαλλική Νιμ, ενώ τη σεζόν 1983-84 φόρεσε τη φανέλα του “Γηραιού”, πετυχαίνοντας εφτά γκολ σε 26 συμμετοχές.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή (1994-1996), ενώ δούλεψε επίσης σε Πανσερραϊκό (2004-2006), Αναγέννηση Καρδίτσας (2008-2009) και Πιερικό (2012-2013). Εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Κύπρο, στην Ανόρθωση από το 1996 μέχρι το 2001 κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και τρία Σούπερ Καπ, ενώ πέρασε και από τους πάγκους των ΑΕΚ Λάρνακας (2001/02), Απόλλωνα Λεμεσού (2002/03), ΑΠΟΠ Πέγειας Κινύρας (2007) και Ερμή Αραδίππου (2009/10).

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΚΕΡΑΡΝΤ (2/1)

Ο Ευγένιος Γκέραρντ, μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του, “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Ο Ολλανδός τεχνικός αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί, όπως φάνηκε και στο φιλικό που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του πριν από 1,5 μήνα στο “Γεντί Κουλέ”.

Ο Γκέραρντ βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ από το 1985 μέχρι το 2000 και συνέδεσε το όνομά του με τις πιο “χρυσές σελίδες” στην ιστορία του κρητικού συλλόγου. Δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό σύνολο που διεκδικούσε υψηλές θέσεις στη βαθμολογία και τίτλους, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987, επικρατώντας στα πέναλτι με 3-1 του Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή.

ΤΑΚΗΣ ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ (11/1)

Ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού ποδοσφαίρου, μια από τις πιο εβληματικές μορφές, “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο Τάκης Λουκανίδης, ο θρύλος της Δόξας Δράμας και του Παναθηναϊκού και ένας από τους κορυφαίους και πιο πολυσύνθετους παίκτες όλων των εποχών στην χώρα μας, υπέστη έμφραγμα και απεβίωσε. Ο βετεράνος άσος εξέπνευσε στις 06:40 το πρωί της 11ης Ιανουαρίου.

Ο Τάκης Λουκανίδης γεννήθηκε στο Παρανέστι της Δράμας το 1937 και εθεωρείτο ως ένας από τους πιο πλήρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ Κομοτηνής και στη Δόξα Δράμας. Ο Αντώνης Μαντζαβελάκης τον πήρε στον Παναθηναϊκό το 1962, με τον οποίο αγωνίστηκε για επτά χρόνια. Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του ήταν όταν έχασε τον γιο του, Γιώργο, στις 10 Αυγούστου 1998 σε τροχαίο δυστύχημα. Εκείνη την περίοδο ήταν γυμναστής στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ”Πρωινός καφές”.

ΝΤΑΒΙΝΤΕ ΑΣΤΟΡΙ (4/3)

Μόλις στα 31 του χρόνια “έσβησε” ο Ντάβιντε Αστόρι, συγκλονίζοντας το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο θάνατος του Ιταλού στόπερ ήρθε στον ύπνο του, στο ξενοδοχείο “La di Moret” του Ούντινε, όπου είχε καταλύσει η αποστολή της Φιορεντίνα. Ο Αστόρι κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε. “Θάνατος από καρδιακό επεισόδιο, χωρίς μακροσκοπικά ευρήματα, πιθανώς λόγω βραδυαρρυθμίας”, ανέφερε το πόρισμα μετά τη νεκροψία στη σορό του αρχηγού της ιταλικής ομάδας.

“Η Φιορεντίνα είναι βαθιά κλονισμένη και στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι ο αρχηγός της Ντάβιντε Αστόρι απεβίωσε. Για αυτή την άσχημη και λεπτή υπόθεση, και κυρίως από σεβασμό για την οικογένεια του, κάνουμε έκκληση στην ευαισθησία των ΜΜΕ”, ανέφερε η ανακοίνωση των “βιόλα”, ενώ φυσικά αναβλήθηκε όλη η αγωνιστική στο Καμπιονάτο.

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΟΥΤΣΟΚΟΥΜΝΝΗΣ (5/3)

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, σε ηλικία 61 ετών. Μέχρι το Νοέμβριο του 2017 έδινε κανονικά το “παρών” στις συνεδριάσεις του ΔΣ παρότι γνώριζε το πρόβλημα της υγείας του, ενώ παρότι βρισκόταν στο Ιατρικό Κέντρο “Ευαγγελίστρια” της Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες, συνέχιζε να ασχολείται με τα καθημερινά θέματα της ΚΟΠ.

Το 2015 ορίστηκε από FIFA και UEFA επιτετραμμένος τους για το ελληνικό ζήτημα που είχε προκύψει και αφορούσε παρεμβάσεις της Πολιτείας στην ΕΠΟ. Τον Αύγουστο του 2017 είχε βιώσει μία ανείπωτη τραγωδία, όταν είχε χάσει την κόρη του Έλμα σε ηλικία 33 ετών από την ίδια ασθένεια. Ο Κουτσοκούμνης είχε επιλεγεί να εκπροσωπεί την UEFA στο Συμβούλιο της FIFA τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη θέση του Μάριου Λευκαρίτη.

ΧΕΝΡΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ (13/3)

Ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ που έχουν αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο Χένρι Ουίλιαμς, πέθανε σε ηλικία 47 ετών. ο “δολοφόνος με την Βίβλο” όπως ήταν γνωστός όταν αγωνιζόταν στα ευρωπαϊκά γήπεδα με την φανέλα της Μπενετόν Τρεβίζο, έφυγε από την ζωή λόγω προβλήματος στο νεφρό. Ο Ουίλιαμς είχε αναδειχθεί MVP του ιταλικού πρωταθλήματος το 1996 και πρωταθλητής Ιταλίας το 1997, ενώ το 1998 οδηγήσε την Μπενετόν του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μέχρι το Final Four, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ στον ημιτελικό.

Σταμάτησε το μπάσκετ σε ηλικία 32 ετών. Μετά την πολύ σπουδαία καριέρα του, επέστρεψε στις ΗΠΑ για να ασχοληθεί μεκτηματομεσιτικά, ενώ από το 2004 ήταν πάστορας, εμπνέοντας κόσμο. Το 2009 ο Ουίλιαμς ανακάλυψε έπειτα από εξέταση ρουτίνας ότι πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και χρειαζόταν να υποβάλλεται διαρκώς σε αιμοκάθαρση περιμένοντας μεταμόσχευση, διαφορετικά θα έχανε την ζωή του. Σχεδόν 9 χρόνια αργότερα έμελλε να χάσει την ζωή του από αυτό το πρόβλημα.

ΖΙΚ ΑΠΣΟ (25/3)

Ήταν μόλις 26 ετών και θα γιόρταζε τα 27α γενέθλιά του σε λίγες εβδομάδες. Ο Ζικ Άπσο κατέρρευσε στον αγώνα των Grand Rapids Drive με τους Long Island Nets, λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κι από εκεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει και το βράδυ της Κυριακής (25/3) άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Άπσο έπαιξε στο Πανεπιστήμιο Hofstra και συνέχισε στο Illinois State, δεν έγινε draft το 2014 και αναγκάστηκε να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Χέλιος Σανς της Σλοβενίας πριν βρεθεί και στην Μπάσκετ Ες του Λουξεμβούργου. Τα τελευταία δύο χρόνια πάλευε στην G-League, ονειρευόταν να κληθεί μια μέρα στο ΝΒΑ, αλλά δεν τα κατάφερε. Φέτος είχε 7.6 πόντους και 2.6 ριμπάουντ ανά 20.7 λεπτά.

ΡΕΪ ΓΟΥΙΛΚΙΝΣ (4/4)

Μία από τις πιο διάσημες ποδοσφαιρικές φιγούρες στην Αγγλία, ο Ρέι Γουίλκινς, “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. Ο πρώην ποδοσφαιριστής, βοηθός προπονητή, προπονητής και τηλεσχολιαστής νοσηλευόταν από την προηγούμενη εβδομάδα μετά από καρδιακό επεισόδιο που είχε στο σπίτι του, στο Κόμπαμ του Λονδίνου. Οι γιατροί τον έθεσαν σε τεχνητό κώμα, από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ.

Ο Γουίλκινς άρχισε την καριέρα του από την Τσέλσι το 1973 ως μέσος και αγωνίστηκε μέχρι το 1997 σε ηλικία 41 ετών στη Λέιτον Όριεντ. Σε αυτό το διάστημα, συνδύασε το όνομά του κυρίως με τους “μπλε”, όπου το 1976 και το 1977 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του συλλόγου, αλλά και με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου αγωνίστηκε μεταξύ 1979 και 1984, πανηγυρίζοντας το Κύπελλο Αγγλίας 1982. Από το 1976 μέχρι το 1986 βοήθησε την εθνική Αγγλίας να προκριθεί σε δύο τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων, του 1982 και του 1986, μετρώντας συνολικά 84 συμμετοχές και τρία γκολ. Ο Γουίλκινς φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού των “λιονταριών”.

ΣΑΜΠΑ ΝΤΙΟΠ (7/4)

Σοκ στην οικογένεια της Χάβρης, που θρηνεί την απώλεια του Σαμπά Ντιόπ. Ο 18χρονος αμυντικός απεβίωσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθώς όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, βρέθηκε στο σπίτι του το πρωί του Σαββάτου (7/4) δίχως να έχει τις αισθήσεις του.

“Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ποδοσφαιριστή μας Σαμπά Ντιόπ. Ο 18χρονος αμυντικός, γεννημένος στη Χάβρη, απεβίωσε χθες το βράδυ. Είναι μια απαίσια στιγμή για όλους τους παίκτες μας, από την Ακαδημία ως την πρώτη ομάδα, για το προσωπικό και τους εθελοντές, τους διευθυντές και την διοίκηση. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σαμπά”, ανέφερε η ανακοίνωση του συλλόγου.

ΜΑΪΚΛ ΧΟΥΛΕΡΤ (9/4)

Σε ηλικία 23 ετών έφυγε από το ζωή ο Βέλγος ποδηλάτης, Μάικλ Χουλέρτ, ο οποίος υπέστη ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια της κούρσας Παρίσι – Ρουμπέ. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Λιλ με ελικόπτερο, όπου λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

“Η θλίψη μας είναι απερίγραπτη, όμως οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως ο ποδηλάτης Μάικλ Χουλέρτ, πέθανε στις 22:40 σε νοσοκομείο του Λιλ, παρουσία της οικογένειας του. Η αιτία θανάτου είναι ανακοπή καρδιάς”, ανέφερε εκπρόσωπος της ομάδας του Βέλγου.

ΑΝΡΙ ΜΙΣΕΛ (24/4)

Μία από τις πιο γνωστές φιγούρες του γαλλικού ποδοσφαίρου και πρώην προπονητής της εθνικής Γαλλίας και του Άρη μεταξύ άλλων, ο Ανρί Μισέλ, άφησε την τελευταία πνοή την Τρίτη, σε ηλικία 70 ετών, όπως ανακοίνωσε ο RCI, ο σύνδεσμος βετεράνων ποδοσφαιριστών της χώρας. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και προπονητής πέθανε στο Αΐς εν Προβένς, την περιοχή όπου γεννήθηκε, ύστερα από μακροχρόνια προβλήματα υγεία που τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην πατρίδα του από τον Λίβανο όπου ζούσε προηγουμένως.

Ως ποδοσφαιριστής, έκανε σπουδαία καριέρα στη Ναντ, παίζοντας σε 603 παιχνίδια και σκοράροντας 91 φορές με τα “καναρίνια”. Στο “Μαρσέλ Σοπέν” σήκωσε τρία πρωταθλήματα Γαλλίας και ένα Κύπελλο ως ποδοσφαιριστής, ενώ με την εθνική Γαλλίας αγωνίστηκε 58 φορές, με 4 γκολ μεταξύ 1967 και 1980. Το καλοκαίρι του 2001 ανέλαβε τον Άρη, ωστόσο κάθισε μόλις 10 παιχνίδια στον πάγκο, τα έξι εκ των οποίων Κυπέλλου. Ανέλαβε την εθνική Τυνησίας και ακολούθησαν Ράτζα Καζαμπλάνκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλ Αραμπί του Κατάρ, Ζάμαλεκ, εθνική Μαρόκου, Μαμελόντι Σάνταουνς, Ζάμαλεκ, Ράτζα Καζαμπλάνκα, Ισημερινή Γουινέα και Κένυα το 2012, όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (29/4)

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε την Κυριακή (29/4) ο Κώστας Γιαννακόπουλος, αδερφός των Παύλου και Θανάση. Πένθος στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Ο εκλιπών είχε δημιουργήσει την “ΒΙΑΝΕΞ” μαζί με τα αδέρφια του, αλλά δεν είχε ασχοληθεί επισήμως με τον Παναθηναϊκό. Ήταν, πάντως, κοντά στην ομάδα και πρόσφερε ανιδιοτελώς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

“Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods εκφράζει τη βαθιά θλίψη και οδύνη της για τον χαμό του Κώστα Γιαννακόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Συλλυπητήρια στην οικογένειά και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει”, ανέφερε η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

ΙΒΑΝ ΜΑΪΝΙΝΙ (11/5)

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών άφησε το πρωί της Παρασκευής (11/5) ο Ιβάν Μαϊνινί. Ο πρώην πρόεδρος της FIBA (2010-’14) “έφυγε” έχοντας υπηρετήσει επί σειράς ετών τόσο τη γαλλική όσο και την παγκόσμια ομοσπονδία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκλιπών ήταν ο δεύτερος εκπρόσωπος της Γαλλίας στον προεδρικό θώκο της FIBA, μετά από τον Ρομπέρ Μπουσνέλ.

Ο Ιβάν Μαϊνινί έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από τον χώρο της διαιτησίας, αφού για πολλά χρόνια θεωρούνταν μία από τις κορυφαίες “σφυρίχτρες” της Ευρώπης, με παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις. Είχε σφυρίξει περί τους 1.000 αγώνες υψηλού επιπέδου στην καριέρα του, ενώ το 2008 το όνομά του βρέθηκε στη λίστα με τους πενήντα κορυφαίους διαιτητές στην ιστορία της EuroLeague.

ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ (20/5)

Ο Χάρρυ Κλυνν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα. Γεννημένος στις 7 Μαΐου 1940, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους κωμικούς, ενώ ασχολήθηκε πολύ και με το ποδόσφαιρο, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς, μπαίνοντας μπροστά για την αγαπημένη του ομάδα το 1980 μαζί με μία ομάδα φανατικών Ποντίων και φίλων του ιστορικού σωματείου.

Ο καλλιτέχνης, το βράδυ της Κυριακής (20/5) κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, έπαθε κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε, βυθίζοντας σε θλίψη τους οικείους του, αλλά και φυσικά όλους όσους τον αγάπησαν. Να τονιστεί, δε, πως ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, δίνοντας πολύ δύσκολη καθημερινή μάχη. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, εδώ και μήνες χρειαζόταν φιάλες οξυγόνου για να αναπνέει, ενώ μετά το θάνατο του γιου του η υγεία του χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ (1/6)

Θλίψη στην οικογένεια του Ολυμπιακού, αλλά και γενικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Κώστα Πολυχρονίου. Ο παλαίμαχος παίκτης και προπονητής των “ερυθρολεύκων” έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, έπειτα από “μάχη” με τον καρκίνο.

Ο Κώστας Πολυχρονίου γεννήθηκε στον Πλατανιστό Εύβοιας στις 12 Νοεμβρίου 1936 κι αγωνίστηκε ως μέσος απ’ το 1953 έως το 1968 στον Ολυμπιακό. Πραγματοποίησε 352 συμμετοχές, πετυχαίνοντας και 55 γκολ. Στην εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε επί μία δεκαετία, έχοντας 27 συνολικά συμμετοχές. Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο ακολούθησε καριέρα προπονητή. Άξια αναφοράς η παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού (1993-94) καθώς και στην Εθνική Ελλάδας (1994-1998), όταν διαδέχθηκε τον Αλκέτα Παναγούλια αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο 1994, με απολογισμό σε 34 αγώνες, 17 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες (τέρματα 56-32).

ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (10/6)

Θλίψη και πένθος στην οικογένεια Γιαννακόπουλου. Δυόμισι μήνες μετά τον θάνατο του Κώστα Γιαννακόπουλου, τα ξημερώματα της Κυριακής (10/6) έφυγε από τη ζωή και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Παύλος, ο άνθρωπος που αναγέννησε τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, οδηγώντας τον μαζί με τον αδερφό του Θανάση στην κατάκτηση έξι ευρωπαϊκών τροπαίων, 13 πρωταθλημάτων και 9 Κυπέλλων Ελλάδας.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν ο ιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ και άρχισε να ασχολείται με τον Παναθηναϊκό από το 1971, όπου υπήρξε πρόεδρος του Ερασιτέχνη επί μία δεκαετία (1987 έως 1997). Η σχέση του με το “τριφύλλι”, πάντως, έγινε ευρέως γνωστή στην ΚΑΕ, δημιουργώντας έναν πανίσχυρο Παναθηναϊκό σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέχρι το 2012, όταν αποφάσισε (μαζί με τον αδερφό του, Θανάση) να αποχωρήσει από την προεδρία, μεταβιβάζοντας τις μετοχές του στον γιο του, Δημήτρη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΡΤΖΟΥΜΗΣ (12/6)

Έπειτα από δυο χρόνια σκληρής μάχης με τον καρκίνο ο Βασίλης Βουρτζούμης λύγισε. Ο επί σειρά ετών μάνατζερ του Άρη έφυγε από την ζωή σε ηλικία 51 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την “κίτρινη” οικογένεια. Αδελφός του Βαγγέλη Βουρτζούμη, υπηρέτησε τον Άρη από διάφορα πόστα για περίπου 20 χρόνια.

Από το 2016 κι έπειτα πάλευε με τον καρκίνο, συγκλονίζοντας την οικογένεια του Άρη. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (12/6) στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης. Ο Αρης εξέδωσε μία συγκινητική ανακοίνωση για χάρη του Βασίλη Βουρτζούμη, εκφράζοντας την οδύνη του για το γεγονός.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΔΟΥΓΚΟΥ (14/6)

Βαρύ πένθος για τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του, Αναστασία Σδούγκου. Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και μια φορά χάλκινος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας άρσης βαρών, βιώνει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής του, καθώς η γυναίκα του, η οποία έδινε μάχη με τον καρκίνο, δεν τα κατάφερε και απεβίωσε. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και η οικογένεια του αθλήματος των δυνατών εκφράζει τη θλίψη της και τα συλλυπητήρια για την απώλεια της συζύγου του Προέδρου της ΕΟΑΒ Πύρρου Δήμα”, ανέφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.

ΑΝ ΝΤΟΝΟΒΑΝ (14/6)

Η Αν Ντόνοβαν, παλιά διεθνής Αμερικανίδα παίκτρια και προπονήτρια της εθνικής ΗΠΑ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 2008, απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών. Η Ντόνοβαν υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας της για πολλά χρόνια και κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και του 1988, καθώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.

Το 1995 εισήλθε στο Hall of Fame του Sprignfield και το 2015 μπήκε και στο αντίστοιχο μουσείο της FIBA. Ως προπονήτρια έγινε η νεαρότερη που κατέκτησε πρωτάθλημα στο WNBA με την Seattle Storm το 2004. Τέσσερα χρόνια αργότερα οδήγησε την Εθνική ΗΠΑ στο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (18/6)

Ο άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στον θρίαμβο του 1987 έφυγε από τη ζωή. Ο Κώστας Πολίτης, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας στο Eurobasket του 1987, απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, έπειτα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε για καιρό. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη συμπλήρωση 31 ετών από τον αξέχαστο θρίαμβο της 14ης Ιουνίου.

Πέρα από την γαλανόλευκη, ο Κώστας Πολίτης κοουτσάρισε ακόμα τον Παναθηναϊκό (την ομάδα όπου πέρασε όλη την καριέρα του ως παίκτης), τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τη Νήαρ Ηστ, έχοντας κατακτήσει με τους “πράσινους” τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας.

ΙΡΕΝΕ ΣΕΒΙΝΣΚΑ (29/6)

Σε ηλικία μόλις 72 ετών έφυγε από τη ζωή η μεγαλύτερη δρομέας του παγκόσμιου αθλητισμού και διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ιρένε Σεβίνσκα. Το 2010, η ΔΟΑ την βράβευσε στον λόφο της Πνύκας για τη συμβολή της στην προσπάθεια διάδοσης των Ολυμπιακών Αξιών και της Ολυμπιακής Παιδείας. Υπήρξε λάτρης του Ολυμπισμού και της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Παρευρέθηκε σε πολλές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της ΔΟΑ, στις οποίες μιλούσε με πάθος για τον αθλητισμό, μεταφέροντας τις εμπειρίες της και τη διαχρονική αγάπη της για τους νέους αθλητές.

Η Ιρένε Σεβίνσκα έλαβε μέρος σε 5 συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων από το Μεξικό του 1964 μέχρι και εκείνους της Μόσχας του 1980. Είχε κατακτήσει 7 Ολυμπιακά μετάλλια (3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα) και 16 Ευρωπαϊκά, ανοιχτού και κλειστού στίβου (9 χρυσά, 3 ασημένια και 4 χάλκινα) Υπήρξε Νο 1 της Παγκόσμιας Κατάταξης 7 φορές στα 200 μέτρα, 4 φορές στα 400 μέτρα, 2 φορές στα 100 μέτρα και 3 φορές στο άλμα εις μήκος. Από το 1965 μέχρι το 1979 έσπασε 6 παγκόσμια ρεκόρ και ήταν η μοναδική αθλήτρια (ή αθλητής) που κατείχε παγκόσμιο ρεκόρ σε τρία αγωνίσματα 100, 200, και 400 μέτρα!

ΤΑΪΛΕΡ ΧΑΝΕΪΚΑΤ (7/7)

Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες διεκδικούσε με την Χίμκι την πρόκριση στο Final Four της EuroLeague, βρέθηκε νεκρός. Ο Αμερικανός φόργουορντ που έπαιξε την περασμένη σεζόν στη ρωσική Χίμκι, σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του στο Σέρμαν Όουκς της Καλιφόρνια, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς, σε μια είδηση που σόκαρε το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας του Λος Άντζελες, η επίλεκτη ομάδα κρούσης εισέβαλε στο διαμέρισμα και βρήκαν νεκρό τον Χάνεϊκατ. Στο VIDEO που δημοσιεύτηκε από το LAPD φαίνεται πως πυροβόλησε κάποια στιγμή προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν άμεσα. Όπως επισημάνθηκε, λίγη ώρα αργότερα έφτασαν ενισχύσεις στο σημείο, με τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο σπίτι και να τον βρίσκουν νεκρό.

ΚΛΙΦΟΡΝΤ ΡΟΖΙΕΡ (7/7)

Ένα από τα καλύτερα NBA Draft όλων των εποχών έχασε ένα μέλος του. Ο Κλίφορντ Ροζίερ, επιλογή των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στο νούμερο 16 εκείνου του Draft, απεβίωσε σε ηλικία 45 ετών έπειτα από καρδιακή ανακοπή που έπαθε στο σπίτι του, στο Μπράντεντον της Φλόριντα.

Ο Ροζίερ είχε ύψος 2,11μ. και έπαιζε στη θέση “5”, ωστόσο δεν έκανε ποτέ σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ. Έπαιξε στους Γουόριορς από το 1994 μέχρι το 1997 και εν συνεχεία πέρασε από το Τορόντο και τη Μινεσότα. Σε αυτά τα 4 χρόνια που διένυσε στο ΝΒΑ είχε απολογισμό 4,8 πόντους και 5,2 ριμπάουντ σε 17,2 λεπτά κατά μέσο όρο. Τα επόμενα χρόνια ήταν καταστροφικά για τον πάλαι ποτέ all-american σέντερ. Έχασε όλη την περιουσία του, έμεινε άστεγος, στράφηκε στα ναρκωτικά, έκανε φυλακή και νοσηλεύτηκε για σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (8/7)

Θρήνος και σοκ στον χώρο του υγρού στίβου, καθώς ο 18χρονος κολυμβητής του Ν.Ο Αμφιθέας, Δημήτρης Παυλογιάννης, απεβίωσε αιφνίδια στις 8 Ιουλίου. Γύρω στις 12:30, ο νεαρός κολυμβητής, ο οποίος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών Τεχνικής Κολύμβησης, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία ενώ βρισκόταν στην πισίνα του ξενοδοχείου, στο οποίο είχε καταλύσει. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά του εκείνη την ώρα του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και αμέσως κάλεσαν ασθενοφόρο, το οποίο κατέφθασε 20 λεπτά αργότερα. Στη συνέχεια, διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΤΖΟΥΝΙΟΡ (14/7)

Σε ηλικία 34 ετών ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Σωκράτης, “έφυγε” από την ζωή σε ξενοδοχείο στο Οχάιο. Γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1984. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες & Διεθνείς Σχέσεις στο Boston University (B.A. International Relations 2005). Εργάστηκε στη Γενική Εμπορική Διεύθυνση / Ανάπτυξη Αγορών της INTRALOT (2007) και ασχολήθηκε με την Εμπορική Δ/νση της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ το 2010. Από το 2010 πρόσφερε ως Business Development Executive στην Intralot Interactive και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Διατηρούσε τα τελευταία χρόνια τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΙΝΤΡΑΛΟΤ και είχε μόλις ηγηθεί της ολοκλήρωσης μιας εκτενούς αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της εταιρείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και με θέματα κατασκευών και real estate. Το τελευταίο διάστημα είχε μετακινηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετέχει στο μεγάλο πρότζεκτ του αθλητικού στοιχήματος. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων είχε βρεθεί σε μια συνάντηση των ρυθμιστικών αρχών στο Κλίβελαντ. Αγαπούσε ιδιαίτερα την τεχνολογία και το ποδόσφαιρο από πολύ μικρός και ήταν πολύ αγαπητός στους κύκλους του Ομίλου ΙΝΤΡΑΛΟΤ/ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΤΑΤΟΣ (25/7)

Ο Κώστας Αναστασάτος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών. Γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1937 και ήταν από τους πρώτους Έλληνες που αγαπησαν το μπάσκετ. Έκανε καριέρα ως παίκτης στον Έσπερο Καλλιθεας και μετά την αποχώρησή του από την δράση το 1965, έγινε προπονητής. Ο Έσπερος αποτέλεσε και εδώ την πρώτη του ομάδα.

Ο Πανιώνιος την σεζόν 1973-74 ανέβηκε στην Α’ Εθνική υπό τις οδηγίες του Κώστα Αναστασάτου, ο οποίος το 1977 κατέκτησε με τον Παναθηναϊκό το πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο Κώστας Αναστασάτος ως προπονητής του Ολυμπιακού το 1986 ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Παναθηναϊκό, ενώ μεταξύ άλλων εργάστηκε και στον Ιωνικό Νικαίας.

ΒΙΜΠΕΚΕ ΣΚΟΦΤΕΡΟΥΝΤ (28/7)

Νεκρή βρέθηκε στις 30/7 η Ολυμπιονίκης του σκι δρόμων αντοχής, Βιμπέκε Σκόφτερουντ, η οποία αγνοείτο από τις 28 Ιουλίου. Το άψυχο σώμα της 38χρονης Νορβηγίδας βρέθηκε κοντά στο νησί Σεντ Ελένα, στα νότια της χώρας, και ο θάνατός της αποδίδεται σε δυστύχημα με τζετ-σκι, χωρίς να γίνουν άμεσα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Σκόφτερουντ είχε αναδειχθεί χρυσή Ολυμπιονίκης στους Χειμερινούς Αγώνες του 2010, στο Βανκούβερ, στη σκυταλοδρομία 4Χ5 χιλιόμετρα. Στο ίδιο αγώνισμα είχε κατακτήσει και δύο παγκόσμιους τίτλους, το 2005 και το 2011. Να τονιστεί πως αποσύρθηκε από την δράση το 2015.

ΙΑΣΩΝ ΠΑΝΤΑΖΗΣ (3/8)

Ανείπωτη θλίψη στο χώρο του ελληνικού πόλο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Ιάσωνα Πανταζή. Ο 21χρονος αθλητής του Παλαιού Φαλήρου απεβίωσε ύστερα από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (3/8) στην Εθνική οδό Μεθώνης – Πύργου.

ΣΕΛΙΑ ΜΠΑΡΚΟΥΙΝ ΑΡΟΘΑΜΕΝΑ (18/9)

H Ισπανίδα πρωταθλήτρια του γκολφ, Σελία Μπαρκουίν Αροθαμένα, που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης 2018 και αναδείχθηκε αθλήτρια της χρονιάς στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, δολοφονήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας και δημοσίευμα της “USA Today”, το πτώμα της 22χρονης βρέθηκε στο γήπεδο γκολφ Coldwater Links στην Αϊόβα και ο δράστης της δολοφονίας συνελήφθη.

Ο κρατούμενος είναι ο Κόλιν Ντάνιελ Ρίτσαρντς και κατηγορείται για ανθρωποκτονία. Η αστυνομία δεν θέλησε να αναφέρει τα αίτια του θανάτου της νεαρής αθλήτριας, που ήταν η πέμπτη Ισπανίδα που είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΧΙΖΝΙΑΚ (4/10)

Ο Γκριγκόρι Χίζνιακ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 44 ετών από ανακοπή καρδιάς. Ο Ουκρανός εθεωρείτο ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας του, αλλά και ένας από τους καλύτερους μπλοκέρ των ευρωπαϊκών γηπέδων. Με ύψος 2.16 μέτρα, ο Ουκρανός γίγαντας σκορπούσε τον… τρόμο, ενώ δύο χρονιές αναδείχθηκε πρώτος μπλοκέρ της EuroLeague (2001 και 2002) με την φανέλα της Ζάλγκρις, έχοντας 3.2 κοψίματα μέσο όρο!

Ο Χίζνιακ πέρασε μάλιστα και μία διετία στην χώρα μας, φορώντας κατά σειρά την φανέλα του Περιστερίου (2003/2004) και του Μακεδονικού (20024/05). Με τον δεύτερο μάλιστα βίωσε μία καταπληκτική σεζόν, αφού παρέα με συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Μανώλη Παπαμακάριο, Αντρέ Χάτσον, Πιτ Μάικλ, Σλάβεν Ρίματς και προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του EuroCup, όπου και ο Μακεδονικος γνώρισε την ήττα με 74-78 από την Λιέτουβος Ρίτας.

ΑΛΕΞ ΣΠΑΝΟΣ (9/10)

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών άφησε την Τρίτη (9/10) ο Άλεξ Σπανός, ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Τσάρτζερς, ομάδας του NFL. Ο Σπανός είχε αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Τσάρτζερς το 1984, δίνοντας ένα ποσό που άγγιζε τα 50.000.000 δολάρια για το 97% του συλλόγου.

Μεγαλωμένος στο Στόκτον της Καλιφόρνια, εργάστηκε στον φούρνο του πατέρα του και κάποια στιγμή δανείστηκε 800 δολάρια για να αγοράσει ένα φορτηγάκι. Από αυτό ξεκίνησε να πουλάει σάντουιτς σε αγρότες στην Κοιλάδα Σαν Χοακίν, με αποτέλεσμα να βγάλει τα πρώτα του χρήματα τα οποία στη συνέχεια επένδυσε στο real estate και σε μία κατασκευαστική εταιρεία. Η περιουσία του υπολογίζεται από το Forbes στα 2.400.000.000 δολάρια.

ΜΑΪΚ ΕΥΑΓΓΕΛΙΤΣΗΣ (10/10)

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ, αφού πέθανε ο Μάικ Ευαγγελίτσης. Στα 38 του χρόνια, ο παλαίμαχος σέντερ που πέρασε μεταξύ άλλων από τον Πανελλήνιο, τον Σπόρτιγκ και τον Έσπερο, πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Μερικούς μήνες πριν, είχε αποκαλύψει ότι διαγνώστηκε με καρκίνο, ωστόσο μία επέμβαση που υποβλήθηκε άμεσα τον βοήθησε να το ξεπεράσει. Ο Ευαγγελίτσης τα τελευταία χρόνια δούλευε ως προπονητής σε ακαδημίες, αφού λάτρευε να δουλεύει με παιδιά, ενώ διοργάνωνε και το MBCE Basketball CAMP by Mike Evaggelitsis. Την φετινή σεζόν είχε αναλάβει καθήκοντα πρώτου προπονητή στο ανδρικό τμήμα του Προμηθέα Χαλανδρίου.

Στα νιάτα του υπήρξε ένας από τους καλύτερους ψηλούς των μικρότερων κατηγοριών, έχοντας σπουδαίες σεζόν στην Α2 (με τον Σπόρτινγκ), αλλά και στην Β’ Εθνική και την Γ’ Εθνική. Πάνω από όλα όμως ήταν ένας άνθρωπος με ανησυχίες, που είχε ασχοληθεί με την Hip-Hop μουσική, όντας γνωστός με το προσωνύμιο “Mike12” και είχε έντονη κοινωνική δράση. Μεταξύ άλλων, ήταν από αυτούς που είχαν βγει μπροστά για την διεξαγωγή του “Sport Show” το 2008, έναν φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ μεταξύ επιφανών παικτών της χώρας και γνωστών καλλιτεχνών της hip-hop σκηνής, με τα έσοδα να προσφέρονται τότε στον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό “Make a Wish”.

ΤΕΞ ΓΟΥΪΝΤΕΡ (10/10)

Ο Τεξ Γουίντερ, ο θρυλικός προπονητής, ο οποίος μπήκε στο Hall of Fame το 2011 για το έργο του στον χώρο του μπάσκετ, ήταν 96 ετών, όταν έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Το όνομα του Γουίντερ μόνο άγνωστο δεν είναι στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για τον εμπνευστή της τριγωνικής επίθεσης, πάνω στην οποία στηρίχθηκε όλο το οικοδόμημα του Φιλ Τζάκσον τόσο στους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν που κατέκτησαν 6 πρωταθλήματα, όσο και στους Λέικερς των Σακίλ Ο’Νιλ και Κόμπι Μπράιαντ που κατέκτησαν τρία σερί πρωταθλήματα από το 2000 έως το 2002 και των Λέικερς των Κόμπι και Πάου Γκασόλ που κατέκτησαν δύο σερί πρωταθλήματα την διετία 2009-2010.

ΠΑΤΡΙΚ ΜΠΑΟΥΜΑΝ (14/10)

Ο Πάτρικ Μπάουμαν, γενικός γραμματέας της FIBA από το 2002 και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, απεβίωσε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών. Ο Ελβετός δικηγόρος ανέλαβε την θέση του γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας πριν από 16 χρόνια, σε μία θητεία που παρατάθηκε πρόσφατα μέχρι το 2031.

Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1967 και διετέλεσε παίκτης, προπονητής και διαιτητής στον χώρο του μπάσκετ, πριν αναλάβει την θέση που κατείχε μέχρι σήμερα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία μπάσκετ. Υπήρξε μέλος της FIBA από το 1994, ενώ πέρα από μπάσκετ, είχε παίξει στο παρελθόν ποδόσφαιρο, τένις και έκανε κολύμβηση. Ήταν επίσης κεντρικό πρόσωπο στο ολυμπιακό κίνημα. Ο Μπάουμαν απεβίωσε ενώ βρισκόταν στην Αργεντινή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας.

ΠΟΛ ΑΛΕΝ (15/10)

Ο Πολ Άλεν, ιδιοκτήτης των Μπλέιζερς και συνιδρυτής μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών έπειτα από χρόνια μάχη με το Λέμφωμα Non-Hodgkin. Ήταν 65 ετών. Ο Άλεν είχε ανακοινώσει ένα μήνα πριν ότι η συγκεκριμένη ασθένεια, από την οποία είχε γιατρευτεί το 2009, είχε επιστρέψει. Έγινε γνωστός στον επιχειρηματικό κόσμο μετά την δημιουργία της Microsoft. Από το 1988 ήταν Ιδιοκτήτης των Μπλέιζερς, ενώ από το 1997 ήταν και ο Ιδιοκτήτης των Σίχοκς, ομάδας του American Football.

Όσο σπουδαίος επιχειρηματίας κι αν ήταν ο Άλεν όμως, ήταν ακόμα μεγαλύτερος άνθρωπος. Από το 1986 έγινε γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, αφού υπολογίζεται ότι έδωσε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπίες, ιατρικές έρευνες και επιστημονικά πειράματα.

ΤΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΜΠΕΝΕΤΟΝ (22/10)

Ο Τζιλμπέρτο Μπένετον απεβίωσε. Ο εκ των συνιδρυτών της ιταλικής εταιρίας ενδυμάτων και ένας εκ των πλέον επιφανών παραγόντων του ιταλικού μπάσκετ την δεκαετία του 90′ ήταν 77 ετών. μαζί με τα δύο αδέλφια του, Λουτσιάνο και Κάρλο και την αδελφή του, Τζουλιάνα, είχαν δημιουργήσει από ένα μικρο χωριουδάκι κοντά στην Βενετία, το Τρεβίζο, έναν πραγματικό Κολοσσό την δεκαετία του 60′. Την δεκαετία του 90′ αποφάσισε να στηρίξει την ομάδα της περιοχής του, δημιουργώντας μία υπερδύναμη στο ιταλικό μπάσκετ και μία ομάδα που σημείωσε επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με τον Μπένετον στο τιμόνι η ομάδα του Τρεβίζο έφτασε δύο φορές μέχρι τον τελικό της EuroLeague, το 1993 (όπου απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό) και το 2003, ενώ κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1992, 1997, 2002, 2003, 2006), 8 κύπελλα (1993, 1994, 1995, 2000, 2003, 2004, 2005, 2007) και δύο Κύπελλα Σαπόρτα (1995 και 1999). Τον Φεβρουάριο του 2011 η οικογένεια Μπένετον αποχώρησε από τον σύλλογο, ο οποίος έκτοτε περνάει δύσκολες ημέρες. Το 2012 ο Μπένετον εισήχθη στο Hall of Fame της Ιταλίας για την συνεισφορά του στο ιταλικό μπάσκετ.

ΒΙΤΣΑΪ ΣΡΙΒΑΝΤΧΑΝΑΠΡΑΜΠΑ (27/10)

Ο ιδιοκτήτης της Λέστερ, Vichai Srivaddhanaprabha, βρήκε ακαριαίο θάνατο στη συντριβή του ελικοπτέρου του στο παρκινγκ του King Power Stadium λίγη ώρα μετά την ισοπαλία της ομάδας του με τη Γουέστ Χαμ (1-1) για την 10η αγωνιστική της Premier League. Η Λέστερ ήταν εκείνη που ανακοίνωσε με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη θλιβερή είδηση τονίζοντας πως και οι πέντε επιβαίνοντας του μοιραίου ελικοπτέρου είναι νεκροί.

Μετά την ανακοίνωση της Λέστερ έγιναν γνωστά και τα ονόματα των υπολοίπων νεκρών. Πρόκειται για τους Nursara Suknamai και Kaveporn Punpare (μέλη της εταιρίας του Vichai Srivaddhanaprabha), ο πιλότος του ελικοπτέρου, Eric Swaffer και η επιβάτιδα, Izabela Roza Lechowicz. Ο 60χρονος Ταϊλανδός επιχειρηματίας που αγόρασε τον σύλλογο τον Αύγουστο του 2010 και τον οδήγησε στην κατάκτηση του αγγλικού πρωταθλήματος το 2016, συνήθιζε να χρησιμοποιεί ελικόπτερο για τις μετακινήσεις του από και προς το γήπεδο της ομάδας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΜΗΣ (9/11)

Η ελληνική δημοσιογραφία πένθησε την απώλεια ενός εκ των μεγάλων δασκάλων της. Ο λόγος για τον Ανδρέα Μπόμης ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής (9/11) απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών. Στην τεράστια διαδρομή του, μεταξύ άλλων, η ιδέα του “Εθνοσπόρ”, ο σχεδιασμός και η έκδοση υπό την διεύθυνση του σηματοδότησαν και μια άκρως δημιουργική περίοδο. Ολοκλήρωσε τη δημοσιογραφική του διαδρομή στον ΔΟΛ, ως επικεφαλής του τμήματος ειδικών εκδόσεων, έχοντας συμπληρώσει επίσης 300 τηλεοπτικές παρουσίες.

Ο Ανδρέας Μπόμης είχε σημαντικό συγγραφικό έργο. Κυκλοφόρησε 11 αθλητικά βιβλία, μεταξύ των οποίων: “Ετήσια Αλμανάκ ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου” (1980-1983), Επίτομη έκδοση για το Παγκόσμιο Κύπελλο (1990), Τρίτομο Αλμανάκ του ποδοσφαίρου (1991), “Γκολ 2000, ένας αιώνας ποδόσφαιρο” (1999), “Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας και πως φθάσαμε στην Αφρική” (2009).

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ (10/11)

Μια ημέρα μετά την απώλεια του Ανδρέα Μπόμη, μια από τις φωνές που συνδέθηκε με “χρυσές” στιγμές του ελληνικού αθλητισμού – όπως τα χρυσά μετάλλια της Πατουλίδου στη Βαρκελώνη και του Κώστα Κεντέρη στο Σίδνεϊ – σίγησε το Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, κάνοντας ακόμα πιο φτωχή την δημοσιογραφία.

Ο δημοσιογράφος, Νίκος Αντωνιάδης, ο οποίος εργάστηκε στην ΕΡΤ και το ΦΩΣ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ύστερα από μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ (11/11)

Την τελευταία του πνοή άφησε ο οπαδός του Ολυμπιακού, Γάννη; Δήμαρχος ο οποίος μετά τη λήξη του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο “Γ. Καραϊσκάκης”, “κατέρρευσε” στην κεντρική θύρα κάτω από τα επίσημα. Ο άτυχος φίλος των “ερυθρόλευκων” διεκομίσθη στο νοσοκομείο, αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο ιατρός της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Θέος, για αρκετά λεπτά έδινε μάχη για να τον επαναφέρει και ζήτησε άμεσα φορείο, καθώς ήταν ξεκάθαρο πως ήταν απαραίτητη η διακομιδή του φιλάθλου στο νοσοκομείο.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΡΟΟΥΑΝ (13/11)

Το νήμα της ζωής κόπηκε πολύ νωρίς και άδοξα για τον Ρόμπερτο Ρόουαν, με την Μπρέντφορντ, ομάδα που αγωνίζεται τη φετινή σεζόν στην Championship, να κάνει γνωστό πως έχασε τη μάχη με το θάνατο στα 28 του χρόνια ο άνθρωπος που εργαζόταν για αυτή το τελευταίο διάστημα από το πόστο του τεχνικού διευθυντή. Γεννημένος στο Φάιφ της Σκωτίας, άρχισε την καριέρα του ως σκάουτ για την Σέλτικ, ήταν μέλος του επιτελείου της Μπρέντφορντ από τα τέλη του 2014 το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβε το πόστο του επικεφαλής των ποδοσφαιρικών υποθέσεων του συλλόγου.

Ήταν εκείνος που είχε την εποπτεία για την ανάπτυξη της δεύτερης ομάδας του συλλόγου (μετά την απόφαση να κλείσουν την ακαδημία τους ελέω περιορισμών που τους είχαν επιβληθεί από την Premier League), ενώ από τον Φεβρουάριο του 2018 είχε προσληφθεί ως τεχνικός διευθυντής.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ (8/12)

Σε ηλικία 54 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ομοσπονδιακός τεχνικός του χάντμπολ, Θανάσης Καρακεχαγιάς, από ανακοπή καρδιάς. Υπηρέτησε το σπορ ως αθλητής με την φανέλα του ΒΑΟ, κατακτώντας τα δύο πρώτα Κύπελλα Ελλάδος (1983, 1984) και αγωνίστηκε επί σειρά ετών στην Εθνική Ανδρών.

Διετέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής των Εθνικών ομάδων Γυναικών, Νεανίδων, Εφήβων και Παίδων, αλλά και τεχνικός στον ΒΑΟ και τον Φοίβο Συκεών. Τα τελευταία χρόνια ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός, υπεύθυνος ανάπτυξης της ΕΑΠ/ΟΧΕ στην Βόρειο Ελλάδα με σπουδαίο έργο στα τμήματα υποδομής.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This