Επιλογή Σελίδας

Της Πηνελόπης Παπαδήμου

«Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει» ήταν μία από τις ρήσεις του Νίκου Καζαντζάκη. Αλήθεια ποιο αόρατο χέρι καθοδηγεί τους ανθρώπους, ποια δύναμη είναι αυτή που τους αναγκάζει να πάνε κόντρα ίσως και στην ίδια τους τη μοίρα;

Η Έιμι Πράντι είναι από τις περιπτώσεις που η ρήση του Καζαντζάκη βρίσκει ένα απτό παράδειγμα. Στα 19 της φαινόταν να τα έχει όλα και έφτασε να παλεύει για την ίδια της τη ζωή χωρίς οι πιθανότητες να είναι υπέρ της.

Γεννημένη στη Νεβάδα των ΗΠΑ η Έιμι ξεκίνησε σνόουμπορντ στα 15 της και κυριολεκτικά το λάτρεψε. Στα 19 της φαινόταν να τα έχει όλα μέχρι που μια απλή γρίπη εξελίχθηκε σε εφιάλτη.Έχοντας ήδη βρει τη δουλειά των ονείρων της και μάλιστα στη γενέτειρά της η Έιμι ήταν έτοιμη να ρουφήξει τη ζωή. «Είχα βρει την ανεξαρτησία μου» δήλωσε χρόνια αργότερα σε συνέντευξή της στο Espn. «Είχα μια καταπληκτική δουλειά, μπορούσα να πληρώσω τους λογαριασμούς μου και να αποταμιεύσω χρήματα. Όπως έλεγα στη μητέρα μου ήταν σα να ήμουν στην κορυφή του κόσμου».

Το καλοκαίρι του 1999 μια ξαφνική αδιαθεσία έριξε την Έιμι στο κρεβάτι. Τα συμπτώματα αντί να υποχωρούν γίνονταν όλο και πιο έντονα και μετά από λίγες μέρες εισήχθη στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα. Στο νοσοκομείο διαγνώσθηκε με Ναϊσέρια μηνιγγίτιδα, ένα είδος βακτηριακής μηνιγγίτιδας που πολλές φορές οδηγεί στον θάνατο.

Στο νοσοκομείο τις μέρες παραμονής της υπέστη και σηπτικό σοκ. Τα νέα ήταν άσχημα. Πιθανότητες επιβίωσης 2%. Την ώρα που οι συνομήλικοί της γιόρταζαν τα 20α γενέθλιά τους εκείνη έδινε τη δική της μάχη. Να κρατηθεί ζωντανή μέχρι τα επόμενα.

Για να καταφέρουν να μην κρατήσουν ζωντανή οι γιατροί αποφασίζουν να ακρωτηριάσουν τα δύο της πόδια από το γόνατο και κάτω και να της αφαιρέσουν και τους δύο νεφρούς. Ποιος άνθρωπος όμως ζει χωρίς νεφρό; 

Ο πατέρας της ήταν εκείνος που έδωσε το δικό του για να σωθεί η κόρη του. «Από την στιγμή που υπήρχε συμβατότητα δεν υπήρχε περίπτωση να μην το κάνω. Ήμουν 51 εκείνη την εποχή και θυμάμαι σκεφτόμουν “έχω ζήσει μια όμορφη ζωή μέχρι σήμερα. Τώρα ήρθε η ώρα να δώσω στην Έιμι τη δυνατότητα να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο γεμάτη ζωή”. Όπως βλέπετε τα καταφέρνει μια χαρά».

Πράγματι η Έιμι τα κατάφερε πολύ καλά. Μετά το χειρουργείο και τη μεταμόσχευση η πρώτη της ερώτηση ήταν πότε θα ξανακάνει σνόουμπορντ. Το κατάφερε 11 μήνες αργότερα. Ήταν άλλωστε η μεγάλη της αγάπη.

Το κατάφερε φορώντας μάλιστα τα προσθετικά μέλη που είχε σχεδιάσει η ίδια μαζί με τον πατέρα της. Όπως έλεγε αστειευόμενη «έκανε συλλογή από πόδια που δεν κρυώνουν!». Από το 2003 κι έπειτα είναι ομιλήτρια σε συνέδρια, ενώ το 2005 συν-ίδρυσε τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Adaptive Action Sports, που κύριο μέλημα του είναι να καλωσορίζει άτομα με κινητικά προβλήματα στον κόσμο των πιο απαιτητικών και ακραίων σπορ…. 

Για άτομα σαν την Έιμι η λέξη «μειονέκτημα» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Με το πείσμα που τη διακατείχε μπόρεσε να διακριθεί όντας μέλος της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στο σνόουμπορντ κατακτώντας τους εγχώριους τίτλους και μάλιστα τρεις σερί φορές. 

Οι Παραολυμπιακοί χειμερινοί αγώνες ήταν ακόμη ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει. Μόνο που και πάλι έπρεπε να τα βάλει με τρομερά εμπόδια αφού ήταν η μόνη από τις αθλήτριες που έχει και τα δύο άκρα ακρωτηριασμένα.

Το γεγονός ότι οι άλλες αθλήτριες είχαν ένα καλό άκρο τις βοηθούσε τόσο στα σλάλομ όσο και να ελέγχουν τη σανίδα του σνόουμπορντ. Ούτε αυτό την εμπόδισε να φτάσει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην κατάβαση το 2014 στο Σότσι. Τέσσερα χρόνια αργότερα στην Πιογνκτσάνγκ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα και το χάλκινο στο σλάλομ.

Το 2014 πραγματικά εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της στο Dancing with Stars όντας η πρώτη αθλήτρια με αναπηρία που συμμετείχε στο διάσημο show. Με τον παρτενέρ της Ντέρεκ Χάου αφήνουν εξαιρετικές εντυπώσεις φτάνοντας μέχρι και τον τελικό.

Η Έιμι ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Όπως λέει της άρεσε, το σνόουμπορντ, τα ταξίδια και να δοκιμάζει πράγματα και τίποτε δεν την εμπόδιζε να απολαμβάνει τη ζωή της ακόμη και μετά την τεράστια περιπέτεια που πέρασε.

Η φιλοσοφία της ζωής της συνοψίζεται σε μια φράση που χρησιμοποιεί η ίδια: «Έχασα τα πόδια μου, τα νεφρά μου, την σπλήνα μου και την ακοή μου στο αρι​στερό αυτί αλλά κέρδισα πολλά περισσότερα. Κέρδισα μια υπέροχη ζωή γεμάτη πάθος και έμπνευση».

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This