Επιλογή Σελίδας

Του Θοδωρή Τσίκα

O Mάιος δεν είναι και ο καλύτερος μήνας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η Πρωτομαγιά έχει σημαδευτεί από τον χαμό του Ayrton Senna, που μοιραία, λόγω της φύσης του σπορ αλλά και της αίγλης του ανθρώπου, παίρνει κάθε χρόνο μεγάλη έκταση.

Όμως, και η επόμενη μέρα ξυπνά δυσάρεστες μνήμες. Όχι για την F1 αλλά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, που θυμάται και θρηνεί ένα δικό του μεγάλο όνομα, αυτό του Henri Toivonen και του συνοδηγού του Sergio Cresro.

Oι δυό τους έφυγαν σε ένα τραγικό δυστύχημα στο Ράλι της Κορσικής, όταν το αυτοκίνητό τους, μια Lancia Delta S4, έφυγε από το δρόμο, έπεσε σε ένα γκρεμό. Ακολούθησε έκρηξη και φωτιά με το πλήρωμα να βρίσκει τραγικό θάνατο. Από τη Lancia το μόνο που έμεινε ήταν ο «σκελετός» του αυτοκινήτου, πράγμα που κατέστησε δύσκολο τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

toicar

Το τραγικό ατύχημα του Toivonen έγινε αφορμή ο τότε πρόεδρος της FIA Jean-Mari Balestre πήρε την απόφαση να καταργήσει τα πολύ δυνατά Group B αυτοκίνητα, για τα οποία πολλοί ήταν αυτοί που φώναζαν πριν το δυστύχημα ότι έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα. 

Ο Henri Toivonen γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1956 στη Γιουβάσκιλα της Φινλανδίας και ήταν γιος του Pauli Toivonen που ήταν πρωταθλητής ράλι Ευρώπης το 1968 με Porsche.

Kέρδισε τον πρώτο του αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με ένα Talbot Sunbeam Lotus σε ηλικία 24 ετών, το 1980, στο Lombard RAC Rally και έγινε ο νεώτερος σε ηλικία οδηγός που είχε μέχρι τότε κερδίσει αγώνα του WRC.

To ρεκόρ αυτό το έσπασε ο συμπατριώτης του Jari-Matti Latvala που στα 22 του χρόνια κέρδισε το 2008 το Σουηδικό ράλι.

Αφού οδήγησε για την Opel και την Porsche εντάχθηκε στην ομάδα της Lancia με την οποία βρήκε τραγικό θάνατο.

Κάθε χρόνο, οργανώνεται ο αγώνας των πρωταθλητών (Race of Champions) που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του. 

Attilio Bettega (1953 – 1985)

att

Ένα χρόνο ακριβώς πριν, στις 2 Μαίου του 1985, στον ίδιο αγώνα, ένας άλλος οδηγός εύρισκε τραγικό θάνατο.

Ο 32χρονος Ιταλός Attilio Bettega οδηγώντας και αυτός μια Lancia (την 037 αυτή τη φορά) βγήκε από το δρόμο στην 4η ειδική του αγώνα (Zerubia) και χτύπησε πάνω σε ένα δένδρο με αποτέλεσμα αυτός να βρει ακαριαίο θάνατο και ο συνοδηγός του, ο Maurizio Perissinot να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο Bettega μπήκε στην ομάδα της Lancia αφού προηγουμένως είχε οδηγήσει για τη Fiat,  στην αρχή ένα 128 Rally και στη συνέχεια ένα 131 Abarth. 

Δείτε ένα βίντεο-ντοκουμέντο από το δυστύχημα του Toivonen.

Πηγή: Drive

Pin It on Pinterest

Shares
Share This