Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Κώστας Χολίδης

Πολλοί τον χλεύαζαν για το ύψος του, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που μόνο ιδανικό δεν ήταν για ένα παιδί, όμως ο μικρός από το Πτιχάρ της Βουλγαρίας έμελλε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και της άρσης βαρών.

Ο Ναούμ Σουλεϊμάνοφ, όπως τον ονόμασαν οι Βούλγαροι ή Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου όπως έγινε ευρύτερα γνωστός δεν γέμιζε το μάτι σε πολλούς, όμως η ψυχή του ήταν εκείνη που τον έκανε να μοιάζει με γίγαντας.

Τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, επτά παγκόσμιοι και έξι ευρωπαϊκοί τίτλοι συνθέτουν το πλούσιο παλμαρέ του. Παράλληλα, στη μεγάλη του καριέρα κατάφερε να καταρρίψει 46 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ.

Μπορεί το παρατσούκλι του να ήταν “Ηρακλής τσέπης” λόγω των απίστευτων επιτευγμάτων του στην άρση βαρών, ωστόσο τελικά αποδείχτηκε ότι μάλλον θα του ταίριαζε καλύτερα ο… ρόλος του Αχιλλέα. Στην καριέρα του κατέκτησε τα πάντα, θα μπορούσε να έχει μία υπέροχη ζωή, όμως το αλκοόλ αποδείχτηκε η αχίλλειος πτέρνα του που του στέρησε τελικά τη ζωή.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 23 Ιανουαρίου του 1967 είδε για πρώτη φορά το φως στο ορεινό χωριό Πτιχάρ της Βουλγαρίας. Οι γονείς του ήταν τουρκικής καταγωγής με τον πατέρα του να δουλεύει σε ορυχεία και η μητέρα του υπάλληλος σε τουρκικό χαμάμ.

Κανένας από τους δύο δεν ήταν πρώτο μπόι (1,52 ο πατέρας του και 1,40 η μητέρα του) οπότε ο μικρός Ναΐμ δεν είχε και τα καλύτερα γονίδια σε ό,τι αφορά το ύψος. Από μικρός έδειχνε το ενδιαφέρον του στην άρση βαρών με την μητέρα του να αντιδρά.

Ο μεγάλος της φόβος ήταν ότι το συγκεκριμένο άθλημα θα εμπόδιζε την ανάπτυξη του παιδιού της και θα παρέμενε κοντός. Τελικά, ο Σουλεϊμάνογλου έφτασε μέχρι το 1.49, αλλά κανέναν δεν ενόχλησε αυτό.

Σε ηλικία μόλις 13 ετών ξεκίνησε να προπονείται συστηματικά, έχοντας ως μέντορά του τον Ιβάν Αμπατζίεφ. Οι διακρίσεις και τα μετάλλια δεν άργησαν να έρθουν με τον Σουλεϊμάνογλου να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των ανδρών σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες δεν εκπληρώθηκε ποτέ λόγω του μποϊκοτάζ των Βουλγάρων στους αγώνες. Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό σοκ για τον 17χρονο αρσιβαρίστας ο οποίος έβλεπε την κυβέρνηση της χώρας να έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά των Μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλοντας να καρπωθεί τις επιτυχίες του τον εντάσσει στο πρόγραμμα των αθλητών και του δίνει σπίτι και μισθό. Μάλιστα, του παραχωρεί νέο διαβατήριο αλλάζοντας το όνομά του σε Ναούμ Σουλεϊμάνοφ.

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΥΣΟ

Βλέποντας όλα αυτά αρχίζει και σκέφτεται πολλά. Τελικά, πήρε τη μεγάλη απόφαση δύο χρόνια αργότερα. Σε ένα ταξίδι στην Αυστραλία, ο 19χρονος πια αρσιβαρίστας, αποφασίζει να το σκάσει.

Φεύγει από ένα παράθυρο, κρύβεται για κάποιες ημέρες και στη συνέχεια πηγαίνει στην τουρκική πρεσβεία όπου και ζητά άσυλο. Οι Τούρκοι του το δίνουν και ο πρόεδρος της χώρας, Τουρκούτ Οζάλ στέλνει το προσωπικό του αεροσκάφος για να τον παραλάβει.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια στους Βούλγαρους ( σύμφωνα με δημοσίευμα του 2009 το συγκεκριμένο ποσό ήταν μεγαλύτερο) για να μπορεί ο 19χρονος να αγωνιστεί, ενώ του δίνει ξανά πίσω το όνομα του. Ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου ήταν πλέον έτοιμος να δείξει στον κόσμο τι αξίζει.

Η πρώτη του μεγάλη παράσταση θα έρθει στους Ολυμπιακούς της Σεούλ. Πρώτος στο ζετέ, πρώτος στο αρασέ και φυσικά πρώτος στο σύνολο με 342.5 κιλά με τον Σουλεϊμάνογλου να χαρίζει στην Τουρκία το πρώτο της χρυσό μετάλλιο μετά από μια εικοσαετία.

Η υποδοχή του ήταν ανάλογη με εκείνη που αρμόζει σε έναν ήρωα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Τούρκοι τον αποθέωσαν με τον 21χρονο πια αρσιβαρίστα να φιλά το χώμα κατά την προσγείωση του αεροπλάνου. Είχε γίνει πλέον ο απόλυτος ήρωας.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο “Ηρακλής τσέπης” είχε γίνει πλέον ο ήρωας των Τούρκων και αποτελούσε πόλος έλξης για όλους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας άνοιξε τα σύνορα για τους Μουσουλμάνους και περισσότεροι από 900.000 έσπευσαν για να τον δουν.

Όπως είναι φυσιολογικό η καθημερινότητά του μπήκε στο μικροσκόπιο και πολλά από τα εξωαγωνιστικά κατορθώματα του άρχισαν να γίνονται γνωστά. Εκείνος όμως που αποτέλεσε σκάνδαλο ήταν όταν το 1991 απέκτησε ένα παιδί εκτός γάμου.

Το 1992 έχασε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από το Βούλγαρο Πεσάλοφ και έπειτα από 8 χρόνια άρχισε να δέχεται μεγάλη κριτική. Τα σχόλια για τις κακές συνήθειες του άρχισαν να αυξάνονται μέχρι τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης.

Εκεί ο Σουλεϊμάνογλου έδωσε τις δικές του απαντήσεις. Τα 320 κιλά που σήκωσε συνολικά του αρκούσαν για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο κλείνοντας έτσι και πάλι πολλά στόματα.

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΗ

Η αυτοκρατορία του στην κατηγορία φτερού είχε αρχίσει να μεγαλώνει και μαζί ο μύθος του Σουλεϊμάνογλου.

Το ένα παγκόσμιο ρεκόρ διαδέχονταν το άλλο, όπως και τα μετάλλια σε μεγάλους αγώνες. Κάπως έτσι, ο σπουδαίος Τούρκος αρσιβαρίστας, έφτασε στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα όντας και πάλι το απόλυτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

Εκείνο όμως που θα ακολουθούσε θα το θυμούνται για χρόνια όλοι οι φίλοι του αθλήματος. Ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου και ο Βαλέριος Λεωνίδης έδωσαν μία μοναδική παράσταση αναγκάζοντας Τούρκους και Έλληνες να τους χειροκροτήσουν.

Οι δυο τους πάλεψαν κιλό με το κιλό, έσπασαν τρία παγκόσμια ρεκόρ, με τον Σουλεϊμάνογλου τελικά να παίρνει τη νίκη σηκώνοντας μόλις 2,5 κιλά περισσότερα. Έτσι, ο Τούρκος έγινε ο πρώτος αρσιβαρίστας που κατακτά τρία χρυσά μετάλλια και μάλιστα σε ισάριθμους Ολυμπιακούς αγώνες.

Θυμηθείτε εδώ τη μεγάλη τους μάχη:

ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Η ανταμοιβή του, από την τουρκική κυβέρνηση ήταν δέκα κιλά ατόφιο χρυσάφι και ένα ακόμη διαμέρισμα, το οποίο ήταν το υπ’ αριθμό 22ο για τον Σουλεϊμάνογλου.

Πλέον, είχε ό,τι μπορούσε να θελήσει όμως εκείνος ήθελε να συνεχίσει. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000, γνώρισε την πρώτη αθλητική αποτυχία της ζωής του και αναγκαστικά αποσύρθηκε από τους αγώνες.

Από εκεί άρχισε και ο κατήφορος για εκείνον. Μη έχοντας πλέον τη διέξοδο του αθλητισμού και διαθέτοντας τεράστια χρηματικά ποσά για να ξοδέψει συνέχισε να πνίγεται μέσα στον εαυτό του.

Η πολιτική δεν του πρόσφερε τη διέξοδο που αναζητούσε και το αλκοόλ έγινε το αποκούμπι του. Έτσι, δεν άργησαν να έρθουν τα προβλήματα με αποκορύφωμα την είσοδό του στο νοσοκομείο πριν από μερικά χρόνια. Τότε οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από ηπατική ανεπάρκεια και φυσικά του συνέστησαν να κόψει το αλκοόλ και να αλλάξει τρόπο ζωής.

Από ότι φαίνεται ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου δεν τα κατάφερε και έτσι τον Σεπτέμβριο του 1017 μπήκε ακόμα δύο φορές στο νοσοκομείο. Η διάγνωση των γιατρών ήταν ότι είχε υποστεί κίρρωση του ύπατος και η μεταμόσχευση κρίθηκε ως άκρως απαραίτητη.

Με παρέμβαση του Ερντογάν λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε δότης και η μεταμόσχευση έγινε στα μέσα Οκτωβρίου. Πολλοί τότε πίστεψαν ότι η μάχη είχε κερδηθεί, όμως διαψεύστηκαν εκ του αποτελέσματος. Λίγες ημέρες μετά τη μεταμόσχευση ήπατος στην οποία είχε υποβληθεί, ο Σουλεϊμάνογλου παρουσίασε και πάλι προβλήματα υγείας, τα οποία αυτή την φορά αποδείχτηκαν ανίκητα.

Ο σπουδαίος αρσιβαρίστας παρουσίασε έντονη ενδοκρανιακή υπέρταση, με συνέπεια να εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 11 Νοεμβρίου. Αν και αναζητήθηκαν άλλες λύσεις, τελικά οι γιατροί κατέληξαν σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάστασή του και να κρατηθεί στη ζωή. Δυστυχώς, ο οργανισμός του ήταν εξασθενημένος και δεν άντεξε…

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This