Του Νίκου Παπαδογιάννη
Το δεύτερο και ίσως τελευταίο Μουντομπάσκετ του Γιάννη Aντετοκούνμπο, στην ίδια Κίνα απ’ όπου κάποτε ξεστόμισε τη λέξη «ανάσταση», τον βρήκε στρογγυλοκαθισμένο σε αναπαυτικές δάφνες. Τον Σεπτέμβριο του 2019, κάπου ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο βραβείο MVP του, ο «Αλφάβητος» που έγινε «Greek Freak» ήταν ο κορυφαίος, και ίσως ο δημοφιλέστερος, μπασκετμπολίστας του πλανήτη.
Στη Ναντζίνγκ και στη Σενζέν ζήσαμε στιγμές εκπάγλου κάλλους και γραφικότητας. Κινεζάκια κάθε ηλικίας εξαφάνισαν τα εισιτήρια των αγώνων της Εθνικής Ελλάδας μέσα σε μερικές μέρες και είχαν μάτια μόνο για τον Γιάννη. Φορούσαν όλοι πράσινες φανέλες «Bucks» ή και γαλάζιες που έγραφαν «Hellas», έπιαναν στασίδι από την ώρα που άνοιγαν οι πόρτες των γηπέδων, συντόνιζαν φωτογραφικές μηχανές υπερσύγχρονης τεχνολογίας ώστε να πιάνουν καλά τις δύο μπασκέτες και απαθανάτιζαν στριγγλίζοντας κάθε κάρφωμα του Ya-Ni, όχι μόνο στους αγώνες αλλά και στο ζέσταμα.
Ο ίδιος φρόντιζε να προσφέρει θέαμα για τους θαυμαστές του και τα ντεσιμπέλ πολλαπλασιάζονταν κάθε φορά που ξεκινούσε τις επελάσεις του. Αλίμονο, όμως, η αλήθεια του γηπέδου ήταν σκληρή για την Εθνική μας, για τον σούπερ σταρ της και για τους ντόπιους θαυμαστές του. Ο Γιάννης δεν πάτησε ποτέ το παρκέ της Σανγκάης, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η τρίτη φάση του Μουντομπάσκετ, ούτε του Πεκίνου όπου ταξίδεψαν οι ομάδες της τελικής ευθείας.
Το φινάλε της ελληνικής προσπάθειας τον βρήκε να αποχωρεί αμίλητος προς τα αποδυτήρια του γηπέδου της Σενζέν, χωρίς να αφήσει πίσω του υποσχέσεις ανάλογες με εκείνο το «δεν θα λείψω ποτέ από κοντά σας» του 2016 στο Τορίνο. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, έμελλε να τον δούμε με τα μπλε μόνο μία φορά, στο Ευρωμπάσκετ του 2022. Το Προολυμπιακό της Βικτόρια του 2021 συνέπεσε με τη διαστημική εκτόξευση των Μπακς προς τον τίτλο του ΝΒΑ, ενώ το φετινό Μουντομπάσκετ τον βρήκε τραυματισμένο, ανενεργό και ίσως χολωμένο από κάτι απροσδιόριστο. Ο Γιάννης ξαναπήγε στην Ασία, αλλά μόνο για να προμοτάρει τους χορηγούς του.
Το μπλε χαλί κάτω από τα πόδια
Η Εθνική ταξίδεψε στην Κίνα με προπονητή τον Θανάση Σκουρτόπουλο και πλήρης, αλλά με τον Κώστα Σλούκα να κουβαλάει τραυματισμό και να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να προφτάσει το τζάμπολ. Η πρεμιέρα με το Μαυροβούνιο των Βούτσεβιτς, Ντούμπλιεβιτς (παρόμοιο σε έμψυχο δυναμικό με το φετινό) άφησε ισχυρό αποτύπωμα, αλλά ακολούθησε τραύμα: χαζή ήττα από τη γέρικη Βραζιλία του αντιπαθητικού και αμετανόητου Βαρεζάο, ο οποίος μάλιστα πέτυχε το νικητήριο καλάθι (78-79). Η Εθνική μας προηγήθηκε με 40-23 λίγο πριν την ανάπαυλα με τρίποντη ομοβροντία του Γιώργου Πρίντεζη, ενώ έχασε ευκαιρία ισοφάρισης με την άστοχη βολή του Σλούκα στην εκπνοή. Ο Μπρούνο Καμπόκλο έδιωξε νόμιμα τη μπάλα καθώς αυτή αναπηδούσε στη στεφάνη, η ήττα τελεσιδίκησε και το μονοπάτι σκεπάστηκε από δυσοίωνα σύννεφα.
Μετά το δύσκολο 103-97 επί της Νέας Ζηλανδίας σε «όλα ή τίποτα» αναμέτρηση όχι πολύ διαφορετική από τη φετινή της Μανίλα, και από το στραπάτσο από τους Αμερικανούς φίλους των Αντετοκούνμπο, η Εθνική μας μπήκε στον καθοριστικό αγώνα με την Τσεχία υποχρεωμένη να κυνηγήσει ένα δύσκολο +12.
Ο Γιάννης φορτώθηκε με 4 φάουλ στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου, το σκορ έγινε 37-42 και οι εξ ημών βιαστικοί σπεύσαμε στο ξενοδοχείο για να φτιάξουμε τις βαλίτσες της επιστροφής. Ωστόσο, η πατροπαράδοτη ελληνική άμυνα, με μπροστάρηδες τους υπολοχαγούς του Γιάννη (τον μεγάλο αδελφό Θανάση, τους Παπαπέτρου, Παπανικολάου και τον πρωτάρη Λαρεντζάκη) έκανε το θαύμα της και έφερε την Εθνική στο 63-51, πριν ακόμη επιστρέψει το θηρίο.
«Τώρα πια δεν την χάνουμε την πρόκριση», είπαμε, επιστρέφοντας νοερά από το ξενοδοχείο στο γήπεδο. Αλλά ο Γιάννης χρεώθηκε με αυστηρό επιθετικό φάουλ ενώ κάλπαζε προς το τσεχικό καλάθι και όλα χάθηκαν, μέσα σε ένα σύννεφο αποδοκιμασιών, εκνευρισμού και μελαγχολίας. Στην κρισιμότερη στιγμή της, η Εθνική έπεσε στον διαιτητή που ήθελε να λέει στους φίλους του ότι κάποτε απέβαλε τον καλύτερο παίκτη του κόσμου!
Οι Κινέζοι στις κερκίδες γιουχάισαν με την καρδιά τους, εμείς στα δημοσιογραφικά θεωρεία τραβούσαμε τα μαλλιά μας και η Εθνική ένιωσε σαν να της πήραν το μπλε χαλί κάτω από τα πόδια. Οι Τσέχοι «πέτυχαν» την πιο γλυκιά ήττα της καριέρας της με πρωταγωνιστή τον Τόμας Σατοράνσκι και έβαλαν πλώρη για την οχτάδα. Οι 27 πόντοι του Νικ Καλάθη στο ματς της κρίσης πήγαν στράφι.
Τα λεπτά του Γιάννη
«Οι παίδες εν καμίνω του δεκαλέπτου που υπενθύμισε την ισχύ, την ορμή και τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας άξιζαν την πρόκριση», έγραψα τότε σε αυτήν εδώ τη στήλη. «Αλλά οι Τσέχοι ξεγύμνωσαν τις αδυναμίες της Εθνικής μας, ο καπνός εξανεμίστηκε γρήγορα και το τσουκάλι έγινε μαύρο σαν κατράμι. Το καμίνι έκαψε τα δικά μας δάχτυλα, όπως συνέβη το 2017, το 2016, το 2015, το 2014, το 2013, το 2012, το 2011, το 2010».
Η ζεστή καρδιά των διεθνών μας δεν ήταν αρκετή για να ανοίξει την πόρτα προς την οχτάδα. Τη μεθεπόμενη μέρα ο Σκουρτόπουλος πέρασε στη θέση του βοηθού για να κάνει χώρο στον ουρανοκατέβατο Ρικ Πιτίνο (πριν εκπαραθυρωθεί και ο ίδιος μετά την αλλαγή διοίκησης το φθινόπωρο του 2021), αλλά η «επίσημη αγαπημένη» δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο προς το Τόκιο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 μπορεί να ήταν το τελευταίο στην καριέρα όχι μόνο των Μπουρούση, Πρίντεζη, Βασιλόπουλου, Μάντζαρη, αλλά και του Νικ Καλάθη και του Κώστα Σλούκα και του ίδιου του Γιάννη Αντετοκούνμπο…
H τελική στατιστική του Γιάννη στο Μουντομπάσκετ της Κίνας ήταν άλλη μία απογοήτευση για το ανάστημα ενός ΜVP του ΝΒΑ: 14,8 πόντοι, 8,8 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ, 2,6 λάθη, 52% ευστοχία και μόλις 25 λεπτά μέσης συμμετοχής, έναντι 28,7 του Καλάθη, 25,5 του τραυματία Σλούκα, 24,2 του Παπανικολάου και 22,6 του Παπαπέτρου. «Δεν φταίει ο Σκουρτόπουλος που δεν τον έβαζε, αυτό ήταν το πλαφόν συμμετοχής που επέβαλαν οι Μπακς», είπαν οι πονηροί πίσω στην Αθήνα. Μπορεί και να είχαν δίκιο στην εκτίμησή τους.
Αλλά πώς να χωνέψει κανείς ότι στους 5 αγώνες της διοργάνωσης ολόκληρος Γιάννης δοκίμασε λιγότερα σουτ από τον Νικ Καλάθη; Η τελική στατιστική του τουρνουά δίνει 55 προσπάθειες στον Καλάθη, 46 στον Αντετοκούνμπο, 44 στον εφεδρικό Πρίντεζη, 42 στον Σλούκα, 33 στον Παπαπέτρου, 25 στον Παπανικολάου που είχε 20% ευστοχία. Τρία χρόνια αργότερα, στο Ευρωμπάσκετ του Μιλάνου και του Βερολίνου, ο Γιάννης δεν ήταν πια MVP του ΝΒΑ, αλλά αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης με μ.ο. μεγαλύτερο των 30 πόντων.
Αντιός αμίγος
Πίσω στην Κίνα, η ομάδα των ΗΠΑ στραπατσαρίστηκε στον προημιτελικό από τους Γάλλους (89-79), ενώ η Αργεντινή σκαρφάλωσε στην πλάτη του υπέργηρου Λουίς Σκόλα και ξεπάστρεψε πρώτα τη Σερβία (97-87) και κατόπιν τη Γαλλία στον ημιτελικό (80-66). Οι Ισπανοί μυρίστηκαν ψητό και χύμηξαν κατ’ ευθείαν στον μεζέ, με πιο πεινασμένο απ’ όλους τον ΜVP Ρίκι Ρούμπιο.
Χρειάστηκαν ωστόσο μία σειρά από θαύματα για να κερδίσουν τον ημιτελικό απέναντι στην Αυστραλία σε θρίλερ δύο παρατάσεων (95-88). Εάν ο Πάτι Μιλς αξιοποιούσε και τις δύο βολές που κέρδισε στο φινάλε της κανονικής διάρκειας (στο 71-70), θα είχαμε τελικό δίχως ευρωπαϊκή εκπροσώπηση και πιθανότατα μία παρθένα βασίλισσα.
Οι καταπονημένοι από την υπερπροσπάθεια «γκάουτσος» παραδόθηκαν άνευ όρων στην «ρόχα» και το Παγκόσμιο Κύπελλο στολίστηκε με κόκκινη κορδέλα για δεύτερη φορά μέσα σε μιάμιση δεκαετία: Μαρκ Γκασόλ, Σέρχιο Γιουλ, Ρούντι Φερνάντεθ, 95-75 και αντιός αμίγος. Όπως λέει μία πατροπαράδοτη παροιμία του μπάσκετ: «Μαζεύονται σε μια χώρα 32 ομάδες και βγάζουν τα μάτια τους, ώσπου στο τέλος κερδίζουν οι Ισπανοί».
Η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019
Προπονητής: Θανάσης Σκουρτόπουλος
Ναντζίνγκ (1/9/2019)
ΕΛΛΑΔΑ – ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ 85-60 (42-16)
ΕΛΛΑΔΑ: Λαρεντζάκης 7, Καλάθης 5, Μπουρούσης 12, Σλούκας 4, Παπαγιάννης 15, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 2, Παπαπέτρου 2, Βασιλόπουλος, Γ. Αντετοκούνμπο 10, Θ. Αντετοκούνμπο 8.
Ναντζίνγκ (3/9/2019)
ΕΛΛΑΔΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ 78-79 (30-40)
ΕΛΛΑΔΑ: Καλάθης 16, Μπουρούσης 4, Σλούκας 9, Παπαγιάννης 4, Πρίντεζης 20, Παπανικολάου 5, Παπαπέτρου 7, Γ. Αντετοκούνμπο 13, Θ. Αντετοκούνμπο.
Ναντζίνγκ (5/9/2019)
ΕΛΛΑΔΑ – ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ 103-97 (51-44)
ΕΛΛΑΔΑ: Λαρεντζάκης 9, Καλάθης 14, Μπουρούσης 3, Σλούκας 7, Πρίντεζης 13, Παπανικολάου 7, Παπαπέτρου 16, Βασιλόπουλος, Γ. Αντετοκούνμπο 24, Θ. Αντετοκούνμπο 10.
Σενζέν (7/9/2019)
ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΑ 53-69 (25-38)
ΕΛΛΑΔΑ: Λαρεντζάκης, Καλάθης 5, Μπουρούσης 3, Σλούκας 13, Παπαγιάννης, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου, Μάντζαρης 3, Παπαπέτρου 7, Βασιλόπουλος, Γ. Αντετοκούνμπο 15, Θ. Αντετοκούνμπο 1.
Σενζέν (9/9/2019)
ΕΛΛΑΔΑ – ΤΣΕΧΙΑ 84-77 (33-32)
ΕΛΛΑΔΑ: Λαρεντζάκης 2, Καλάθης 27, Μπουρούσης 2, Σλούκας 16, Παπαγιάννης, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5, Παπαπέτρου 3, Γ. Αντετοκούνμπο 12, Θ. Αντετοκούνμπο 11.
Πηγή: Gazzetta