Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

To Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 βρήκε την Εθνική μας αισιόδοξη, ανανεωμένη και με νεοσύλλεκτο πηδαλιούχο στο τιμόνι της. Μετά το αποτυχημένο πείραμα της προηγούμενης χρονιάς, όταν ο Αντρέα Τρινκιέρι παρουσίασε αλλοπρόσαλλη εικόνα εντός και εκτός γηπέδου στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, η Ελληνική Ομοσπονδία έδωσε τα χέρια με τον Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος είχε την ευλογία της κοινής γνώμης. Ο Έλληνας προπονητής –που τους χειμώνες εργαζόταν στην Ισπανία- φόρεσε το κοστούμι του Ομοσπονδιακού για τα επόμενα τρία καλοκαίρια, με συνεργάτες τους Δημήτρη Πρίφτη, Θανάση Σκουρτόπουλο.

Ένα άλλο καινούριο πρόσωπο έκλεβε την παράσταση στα ξενοδοχεία και στα αεροδρόμια καθ’ οδόν προς τη Σεβίλλη. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν μόλις 19 ετών και με μία χρονιά ΝΒΑ στα πόδια του, όταν πρωτοφόρεσε το εθνόσημο της Εθνικής Ανδρών σε μεγάλη διοργάνωση. Είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από το γαλανόλευκο ντεμπούτο του Γιάννη, με την Εθνική Νέων σε μία ιταλική πόλη ονόματι Γιέζολο στις 7 Ιουνίου 2013 μπροστά σε δεκάδες Αμερικανούς «κατασκόπους». Οι Λαρεντζάκης, Μποχωρίδης ήταν ανάμεσα στους συμπαίκτες του εκείνο το παράξενο βράδυ στην Κ20.

Σε επίπεδο Ανδρών, δεν είχε φτάσει ακόμη η ώρα του «Greek Freak». Η ομάδα που ταξίδεψε στην Ισπανία τον είχε για «μπαλαντέρ» στην εφεδρική πεντάδα της, μάλλον μία προειδοποίηση για το μέλλον παρά ένα δυνατό χαρτί για το παρόν. Το παρατεταμένο «ωωωω» των θεατών σε μία αεροπλανική προσπάθεια για φόλοου-κάρφωμα με το ένα χέρι στον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο πρέπει να αντηχεί ακόμη στα τείχη της Χιράλδα.

image

Το ρόστερ στην Ισπανία

Η Εθνική του 2014 αποχαιρέτισε νωρίς τον τραυματισμένο Βασίλη Σπανούλη, ενώ έβρασε επί αρκετούς μήνες σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να μειωθεί η αρχική ποινή του Νικ Καλάθη για παράβαση ντόπινγκ από κάποιο made in USA συμπλήρωμα διατροφής. Ο Καλάθης αγωνιζόταν τότε στους Μέμφις Γκρίζλις, αλλά κάπου ανάμεσα στις συναντήσεις με δικηγόρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας και του ΝΒΑ πρόφτασε να φωτογραφηθεί με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και να υποσχεθεί παλιννόστηση το επόμενο καλοκαίρι. Στην Ισπανία ταξίδεψε κανονικά και έπιασε θέση δίπλα στον Νίκο Ζήση, με ρεζέρβες τους Κώστα Βασιλειάδη, Βαγγέλη Μάντζαρη, Κώστα Σλούκα.

Οι Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Καϊμακόγλου είχαν για υποστηρικτή τον εκκολαπτόμενο «Greek Freak» (τον οποίο ο «Παπ» ετοιμαζόταν να ακολουθήσει στο ΝΒΑ), αλλά το σύνηθες «no» του Κώστα Κουφού άφησε σχεδόν αβοήθητο τον Γιάννη Μπουρούση. Ο φιλότιμος Ανδρέας Γλυνιαδάκης και ο τραυματίας Ίαν Βουγιούκας αποδείχθηκαν ανήμποροι να προστατεύσουν το οχυρό. Οι Σέρβοι είδαν το κενό και χτύπησαν κατ’ ευθείαν στην καρωτίδα. Η προσγείωση, στο πρώτο κιόλας νοκ-άουτ παιχνίδι, υπήρξε ανώμαλη, όπως συμβαίνει όταν κάποιος πέφτει από ψηλά.

image

Πέντε – μηδέν!

Η εναρκτήρια εβδομάδα του σπανιόλικου Μουντομπάσκετ βρήκε την Εθνική μας σε υψηλή πτήση και δημιούργησε κύμα αισιοδοξίας. Οι ύπουλοι δαίμονες της πρεμιέρας δεν εμφανίστηκαν ποτέ και η επικίνδυνη Σενεγάλη έφυγε με 23 πόντους στην καμπούρα (87-64, Καϊμακόγλου 17). Το ραντεβού με τις Φιλιππίνες γέμισε το «Σαν Πάμπλο» με ασιατικές στριγγλιές, αλλά η διαφορά ποιότητας ήταν και πάλι εμφανής: 82-70, με προσωπικό ρεκόρ του Πρίντεζη (25 π.). Οι Πορτορικάνοι δοκίμασαν πρώτοι τα δόντια του Γιάννη (15π.), αλλά τον χορό στο 90-79 τον έσυρε η παλιοσειρά που λέγεται Ζήσης (19 π.).

Ο Παπανικολάου (14 π.) κοίταξε στα μάτια τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς και οι Κροάτες δεν απείλησαν ποτέ το ελληνικό αήττητο: 76-65, τέταρτη συνεχόμενη διψήφια νίκη. Η Αργεντινή του Λουίς Σκόλα έστησε καυγαδάκια και προβοκάτσιες με πρωταγωνιστή τον ακόμη άγνωστο Φακούντο Καμπάτσο , αλλά η εποχή του Τζινόμπιλι και των μελαγχολικών Ολυμπιακών προημιτελικών είχε περάσει ανεπιστρεπτί: 79-71, με 21 πόντους του Καλάθη και 16 του πάντοτε πρόθυμου να απαντήσει στις προκλήσεις Μπουρούση.

Πέντε – μηδέν! Πρόκριση με μηδενικό παθητικό και με όμορφο, μοντέρνο μπάσκετ. Η αποστολή μετακόμισε σιδηροδρομικώς στη Μαδρίτη με το βλέμμα ψηλά, την ίδια ώρα που άλλες παραδοσιακές δυνάμεις αγκομαχούσαν ή, σε μία τουλάχιστον περίπτωση (Αυστραλία), έχαναν επίτηδες τους αγώνες-κλειδιά για να επιλέξουν ευκολότερο αντίπαλο στα νοκ-άουτ.

image

Σερβική ισοπέδωση

Αυτό το αγκομαχητό ήταν που έριξε τους Σέρβους στο μονοπάτι της Εθνικής μας. Υπό κανονικές συνθήκες, η 1η του Ομίλου της Ελλάδα θα έβρισκε πιο βολικό αντίπαλο στο «χιαστί» παιχνίδι της. Αλλά οι Σέρβοι, με ρεκόρ 2-3 και ήττες από Γαλλία, Βραζιλία, Ισπανία στον «Όμιλο της φωτιάς», ξέρουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανάβουν τις μηχανές και τις φωτιές. Η συνέχεια της διοργάνωσης έμελλε να τους βρει στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου, μία ολόκληρη εβδομάδα μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα.

Το ντέρμπι της Μαδρίτης ξεκίνησε με καρφώματα του Κάλινιτς που άλλαξαν άρδην την ατμόσφαιρα και εξελίχθηκε σε πανωλεθρία μετά το 50-50 του 23ου λεπτού: 72-90, με 21 πόντους του …άλλου Μπογκντάνοβιτς (Μπόγκνταν), 13 του Τεόντοσιτς, 14 του Καλάθη, 12 του Πρίντεζη. Η Εθνική αποκλείστηκε με ρεκόρ 5-1 και ο άτυχος Κατσικάρης έζησε την πρώτη από τις διαδοχικές πίκρες που του επιφύλασσε η Ομοσπονδιακή θητεία του: τρεις σερί αποκλεισμοί σε νοκ-άουτ παιχνίδια, συνολικό ρεκόρ 14-3, μηδέν εις το πηλίκον!

«Το αποτέλεσμα ισοπεδώνει την εικόνα που παρουσιάσαμε στον πρώτο γύρο», ομολόγησε ο Γιώργος Πρίντεζης. Ήταν, ωστόσο, μία χρονιά επιστροφής. Η τριετία 2014-6 επανέφερε στο προσκήνιο κάποιες αρετές και αξίες που κινδύνευσαν να ξεχαστούν στα χρόνια που προηγήθηκαν.

Σε μία γωνιά των αποδυτηρίων, ο αρχηγός της Εθνικής Νίκος Ζήσης έχυνε πικρά δάκρυα, ανήμπορος να συμβιβαστεί με την ιδέα της αποτυχίας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τον έβλεπε συγκινημένος και απορούσε. Εκείνες τις στιγμές, ο μικρός κατάλαβε τι σημαίνει «επίσημη αγαπημένη», για τους εραστές της. Ο δικός του έρωτας του Γιάννη Αντετοκούνμπο με την Εθνική ομάδα της χώρας που πρόσφερε στην οικογένειά του περισσότερα βάσανα παρά χαμόγελα γεννήθηκε σε ένα μελαγχολικό αποδυτήριο του Παλάθιο ντε Ντεπόρτες της Μαδρίτης.

image

Η κοντινότερη Dream στην… Dream Team

Οι παραστάσεις της Εθνικής ΗΠΑ του 2014 θύμισαν την αρχική Ομάδα-Όνειρο όσο καμία άλλη από τους διαδόχους της, στην ίδια μάλιστα χώρα όπου εκτοξεύτηκαν το ‘92 τα πρώτα βεγγαλικά. Απέναντι στην παντοδύναμη ταξιαρχία των Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν, Κάιρι Ίρβινγκ, Κλέι Τόμπσον, Άντονι Ντέιβις, ΝτεΜάρκους Κάζινς (υπό την καθοδήγηση του Μάικ Σιζέφσκι), ουδείς αντίπαλος πήρε ανάσα.

Οι Σέρβοι έχασαν τον τελικό με 129-92 (Ίρβινγκ 26), οι Λιθουανοί τον ημιτελικό με 96-68, οι Σλοβένοι τον προημιτελικό με 119-76 και πάει κλαίγοντας. Πότε άλλοτε έχει εμφανιστεί τέτοια περιφερειακή γραμμή, με πέμπτο γκαρντ τον Ντέρικ Ρόουζ; Και ποιος θυμάται σήμερα τον Κένεθ Φαρίντ, που ψηφίστηκε στην κορυφαία πεντάδα του Μουντομπάσκετ, μαζί με τον Κάιρι (που πιστεύει ότι η γη είναι επίπεδη…) και τους Μίλος Τεοντόσιτς, Νικολά Μπατούμ, Πάου Γκασόλ;

Οι αμφιτρύονες Ισπανοί είχαν σημάνει πανστρατιά για το χρυσό μετάλλιο και την επιστροφή στην παγκόσμια κορυφή, πίστευαν ότι ο πλανήτης μπάσκετ ήταν δικός τους, αλλά στραπατσαρίστηκαν από την ελλιπή Γαλλία με 52-65 στα προημιτελικά και έμειναν πανηγυρικά εκτός τετράδας. Η ηχηρή αποτυχία τους συνοδεύτηκε από χαχανητά και ήταν μια κάποια παρηγοριά.

image

Η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2014

Προπονητής: Φώτης Κατσικάρης

Σεβίλλη (29/8/2014)
ΕΛΛΑΔΑ – ΣΕΝΕΓΑΛΗ 87-74 (45-17)
ΕΛΛΑΔΑ: Μάντζαρης 8, Μπουρούσης 7, Ζήσης, Βασιλειάδης 13, Καλάθης 4, Γλυνιαδάκης 4, Παπανικολάου 5, Σλούκας 10, Καϊμακόγλου 17, Γ.Αντετοκούνμπο 11, Βουγιούκας 3, Πρίντεζης 5.

Σεβίλλη (30/8/2014)
ΕΛΛΑΔΑ – ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ 82-70 (37-27)
ΕΛΛΑΔΑ: Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 8, Βασιλειάδης 6, Καλάθης 9, Παπανικολάου 9, Σλούκας 3, Καϊμακόγλου 5, Γ.Αντετοκούνμπο 3, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 25.

Σεβίλλη (31/8/2014)
ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ 90-79 (41-33)
ΕΛΛΑΔΑ: Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 19, Βασιλειάδης 4, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας 5, Καϊμακόγλου 9, Γ.Αντετοκούνμπο 15, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 5.

Σεβίλλη (2/9/2014)
ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ 76-65 (36-30)
ΕΛΛΑΔΑ: Μάντζαρης, Μπουρούσης 13, Ζήσης 3, Βασιλειάδης 3, Καλάθης 9, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 14, Σλούκας 4, Καϊμακόγλου 14, Γ.Αντετοκούνμπο 2, Βουγιούκας 6, Πρίντεζης 8.

Σεβίλλη (3/9/2014)
ΕΛΛΑΔΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 79-71 (44-33)
ΕΛΛΑΔΑ: Μάντζαρης, Μπουρούσης 16, Ζήσης 13, Βασιλειάδης 2, Καλάθης 18, Παπανικολάου 6, Σλούκας 3, Καϊμακόγλου 2, Γ.Αντετοκούνμπο, Βουγιούκας 4, Πρίντεζης 15.

Μαδρίτη (6/9/2014)
ΕΛΛΑΔΑ – ΣΕΡΒΙΑ 72-90 (42-46)
ΕΛΛΑΔΑ: Μάντζαρης 5, Μπουρούσης 9, Ζήσης 12, Βασιλειάδης 6, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 1, Σλούκας, Καϊμακόγλου 6, Γ.Αντετοκούνμπο 7, Βουγιούκας, Πρίντεζης 12.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This