Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Εδωσε στο ΜLS την ευρωπαϊκή φινέτσα που χρειαζόταν η διοργάνωση, με την ευφυΐα του, αλλά και τη δημιουργικότητά του έπεισε τους Αμερικανούς να «χτίσουν» κάτι από το μηδέν και τώρα, η Ίντερ Μαϊάμι είναι το νέο… hot όνομα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έδωσε τη δική του οπτική στο MLS. Με τη φανέλα των LA Galaxy έφερε την… επανάστασή του στο πρωτάθλημα, όμως ο ίδιος έβλεπε μπροστά. Αλλωστε, το… ψήσιμο για τον Λιονέλ Μέσι είχε αρχίσει αρκετά χρόνια πριν τη χθεσινή… βόμβα. «Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγα χρόνια θα με πάρετε τηλέφωνο», είχε γράψει ο Μέσι, αφού είχε συγχαρεί τον Μπέκαμ για τα πεπραγμένα του. Έξι χρόνια μετά, το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μέσι έρχεται ξανά στην επιφάνεια και εκείνη η επιθυμία του γίνεται πράξη, καθώς θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ίντερ Μαϊάμι παρά τα δισεκατομμύρια από τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, χρειάστηκαν πολλά περισσότερα από μια φιλική… πρόσκληση για να κλείσει ο Αργεντινός σούπερ σταρ. Ειδικότερα:

• Ο Μέσι φέρεται από αυτό το deal να παίρνει και ένα μέρος των εσόδων της συνεργασίας του MLS και της Apple.
• Όπως και η Adidas, μεταξύ των παλαιότερων χορηγών του πρωταθλήματος, είχε διαρρεύσει πως ήθελε πολύ να κλείσει ο Μέσι στην ομάδα του Μαϊάμι. Αναμφίβολα, θα είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του MLS.

image

Ο «Βασιλιάς» Πελέ δεν μπόρεσε να φέρει την εκτόξευση

Η άφιξη του Μέσι στις ΗΠΑ προστίθεται σε ένα… γκρουπ εμβληματικών παικτών, μεγάλων σταρ που προώθησαν ή προωθούν το αμερικανικό ποδόσφαιρο με την παρουσία τους, αρχίζοντας από τον Πελέ τη δεκαετία του 1970 και συνεχίζοντας με τον Μπέκαμ τη δεκαετία του 2000.

Κανένας παίκτης στην ιστορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου δεν είχε τόσο έντονη επίδραση και τέτοιον αντίκτυπο στο MLS όπως ο Πελέ. Ο Βραζιλιάνος σταρ του είχε κλείσει στη New York Κόσμος το 1975 στην Λίγκα των ΗΠΑ που τότε άρχισε να αναπτύσσεται.

Η Κόσμος είχε τη στήριξη της αυτοκρατορίας των Μέσων Ενημέρωσης Warner Communications. Ήθελε να κάνει να φανεί το ποδόσφαιρο τόσο σημαντικό. Το πιο σημαντικό στη χώρα. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα φαινόταν ότι η Κόσμος θα τα κατάφερνε.

Η παρουσία του Πελέ είχε σίγουρα ορισμένα οφέλη: η προσέλευση στο γήπεδο αυξήθηκε από τους περίπου 3.500 οπαδούς το 1975 σε περίπου 45.000 μέχρι τη στιγμή της αποχώρησής του μετά τη σεζόν του 1977!!! Σε τρεις περιπτώσεις η ομάδα της Νέας Υόρκης προσέλκυσε πάνω από 70.000 οπαδούς για να παρακολουθήσουν τον Πελέ στο Giants Stadium, ένα πρωτόγνωρο επίτευγμα για εκείνη την εποχή. Σκεφτείτε το ως εξής: μετά την αποχώρησή του υπήρχαν κάποιες ομάδες στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ που είχαν σε όλη τη σεζόν πιο μικρή προσέλευση από την προσέλευση σε ένα μόνο ματς στη θητεία του Πελέ!!!

Οι εκτός έδρας αγώνες της ομάδας της Νέας Υόρκης ήταν ο απόλυτος πόλος έλξης. Η παρουσία του Πελέ έφερε και άλλους σταρ του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ: Μπεστ, Κρόιφ, Μπεκενμπάουερ, Μίλερ και αρκετοί ακόμα. Ο Πελέ όμως δεν θα έφερνε την οικονομική άνοδο. Η ομάδα της Νέας Υόρκης αύξησε για τα πολύ τις δαπάνες της και τελικώς η αμερικανική Λίγκα κατέρρευσε το 1984.

Η επίδραση του Πελέ, πέρα από κάθε αμφιβολία, ήταν απίστευτη. Στη δεκαετία του 1970 ο πρόεδρος της ομάδας της Κόσμος, ήθελε να δελεάσει τον Πελέ και έκανε το απλό: του εξήγησε πως είχε πάρει τρόπαια και είχε γευθεί νίκες. Αλλά εάν πήγαινε στις ΗΠΑ θα ήταν σαν ένας μεγάλος και απόλυτος πρεσβευτής του ποδοσφαίρου. Ότι είχε την ευκαιρία να φέρει το ποδόσφαιρο σε μία χώρα.

Κατά κάποιο τρόπο αυτό λειτούργησε. Και αυτό παρότι εν τέλει το τότε μοντέλο της Λίγκας κατέρρευσε. Όμως τα παιδιά που παρακολούθησαν τον Πελέ κατά τη διάρκεια της τριετούς παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η πρώτη μεγάλη γενιά ποδοσφαιριστών των ΗΠΑ. Η γενιά των παικτών που προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και που έπαιξαν μετά στον θεσμό του 1994.

image

Ο Μπέκαμ έφερε την… επανάσταση!

Από τα… συντρίμμια του NASL, οι ιδρυτές του Major League Soccer πήραν το μάθημά τους. Επέλεξαν έναν πιο λογικό δρόμο σε θέματα οικονομικής διαχείρισης. Ο Μπέκαμ πήγε στο MLS το 2007. Εκείνη τη σεζόν, το πρωτάθλημα είχε 13 ομάδες, μόλις τρεις περισσότερες από την εναρκτήρια σεζόν του το 1996, συμπεριλαμβανομένης της νεοφερμένης Toronto FC, η οποία πλήρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να ενταχθεί στη Λίγκα. Σε ένα Πρωτάθλημα με μέσο όρο προσέλευσης 16.770 φιλάθλων.

Το 2023, το MLS είχε 29 ομάδες, μαζί με τη νέα ομάδα του St Louis City SC και η 30ή ομάδα θα είναι από το Σαν Ντιέγκο. Αυτός ο αριθμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Ίντερ Μαϊάμι.

«Αναμφίβολα, το MLS έχει περισσότερη παγκόσμια απήχηση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία μας και έχει περισσότερη αξιοπιστία στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του Ντέιβιντ», είχε τονίσει εκ μέρους του MLS ο Ντον Γκάρμπερ στους New York Times τον Νοέμβριο του 2007.

«Έχουμε πουλήσει περισσότερες από 300.000 φανέλες του Μπέκαμ. Έναν αριθμό 700 φορές πάνω για την ομάδα των Galaxy ως προς τις πωλήσεις του 2006. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν δύο ή τρεις φορές πάνω. Έχουμε τηλεοπτική διανομή σε 100 χώρες και με ζωντανά παιχνίδια πλέον στην Ασία και το Μεξικό», τόνισε ακόμα.

image

Είναι πολλά τα λεφτά που… θα φέρει ο Μέσι

Η παρουσία του Μέσι στο MLS είναι λογικό να αναμένεται να έχει την ίδια ή παρεμφερή επίδραση με εκείνη του Μπέκαμ. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ένα στάδιο δεν θα είναι γεμάτο όταν θα παίζει ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη σύμφωνα με πολύ κόσμο. Μάλιστα ορισμένα γήπεδα του MLS που χωρούν από 18.000 έως 30.000 κόσμο δεν θα είναι αρκετά μεγάλα για αγώνες όπου θα παίζει ο Μέσι. Ειδικά εάν σκεφτούμε πως για τον Μέσι πήγαινε στο γήπεδο 60.000 και πλέον κόσμο ακόμα και εν μέσω προετοιμασιών και μεγάλων φιλικών της Μπαρτσελόνα.

Είναι πιθανό ορισμένοι σύλλογοι του MLS να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν αγώνες της Ίντερ Μαϊάμι πιο μεγάλα γήπεδα. Θα είναι επίσης και ένας δύσκολος υπολογισμός. Οι τιμές πάντως στην αγορά για τους αγώνες του Μαϊάμι στο MLS έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται. Οι σύλλογοι του MLS θα μπορούσαν επίσης απλώς να αυξήσουν τις τιμές τους στα πιο μικρά γήπεδα. Ο οικονομικός αντίκτυπος που θα είχε ο Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι θα είναι σημαντικός.

Εάν η επίδρασή του στην Ίντερ Μαϊάμι είναι ανάλογη με την Παρί θα γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στις ΗΠΑ και ένα από τα πλέον δυνατά brand names. Σύμφωνα με τη Marca η Παρί είχε έσοδα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ στον έναν χρόνο της παρουσίας του.

Το δημοσίευμα επικαλείται έρευνα της αργεντίνικης εφημερίδας El Economista, η οποία ανέφερε ότι από τότε που ο Μέσι εντάχθηκε στον σύλλογο, η Παρί απέκτησε 10 νέες χορηγικές συμφωνίες με έσοδα από 3 έως 8 εκατομμύρια ευρώ η κάθε μία. Επίσης υπήρξε αύξηση στα έσοδα και τα τηλεοπτικά λόγω της εκμετάλλευσης της εικόνας του Μέσι. Όπως βέβαια ήταν και τεράστια ζήτηση για τη φανέλα με τη Νο30 της Παρί και του Λίο Μέσι.

Τον Ιούλιο του 2021 η Ole στην Αργεντινή αποκάλυψε ότι μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης είχε πουλήσει περισσότερες φανέλες από την Παρί μετά την έλευση του Μέσι στη Γαλλία. Όπως το 60% των εμφανίσεων της Παρί που πουλήθηκαν ήταν του Μέσι.

Στα social media, η PSG είδε τους ακόλουθούς της να αυξάνονται. Η Παρί απέκτησε 5,6 εκατομμύρια ακόλουθους την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της υπογραφής του Μέσι και στη συνέχεια προσέθεσε ακόμα 15 εκατομμύρια. Η Παρί μάλιστα ανέβηκε στη θέση Νο1 στη Γαλλία σε followers στο Instagram. Ο λογαριασμός του Μέσι είχε 468 εκατομμύρια ακόλουθους, ο ΛεΜπρον 154 και ο Μπρέιντι 14 εκατομμύρια.

Η αποχώρηση του Μέσι επηρέασε την Παρί: έχασε 2 εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram της το διάστημα όπου ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα γύριζε στην ομάδα.

«Είναι ο πιο εντυπωσιακός παίκτης στον πλανήτη. Η μεταγραφή σε οποιονδήποτε σύλλογο του MLS θα άλλαζε θεμελιωδώς το Πρωτάθλημα», σχολίαζε ο Ει Τζέι Σβομπόντα, διευθύνων σύμβουλος για την Αμερική για την αθλητική συμβολευτική εταιρεία Twenty First Group. Αυτό το είχε πει το 2021. Η Βόρεια Αμερική ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και έτσι θα πέσουν περισσότερα χρήματα από ποτέ και στο ποδόσφαιρο και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Το 2026 για το Μουντιάλ το πλάνο είναι για μία διευρυμένη διοργάνωση 48 ομάδων, που θα αποφέρει έσοδα 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη FIFA, μια τεράστια αύξηση σε σχέση με τα 235 εκατομμύρια δολάρια από το τελευταίο χρονικά Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε στις ΗΠΑ το 1994.

Ο Μέσι θα μπορούσε μετά να βαδίσει στα χνάρια του Μπέκαμ, αποκτώντας μία μέρα μία ομάδα του MLS.

image

Το τέλειο timing για να πάει ο Μέσι στο Μαϊάμι

Η προσφορά του MLS και της Ίντερ Μαϊάμι στον Μέσι περιλάμβανε και την επιλογή να αγοράσει ένα ποσοστό συλλόγου της Λίγκας μετά το τέλος της καριέρας του ή την αποχώρησή του από το Πρωτάθλημα. Το timing της έλευσής του στο MLS δεν είναι απλά ιδανικό. Είναι τέλειο.

Το 2023 σηματοδότησε και την έναρξη της πρωτοποριακής δεκαετούς συμφωνίας μετάδοσης με την Apple. Κάθε ένας από τους αγώνες του πρωταθλήματος μεταδίδεται μέσω του MLS Season Pass, την υπηρεσία ροής που υπάρχει στο Apple TV+.

Είναι ένα deal 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του MLS με την Apple. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών είναι πολύ πιθανό να πάει στον Μέσι. Η Apple θα έχει δωρεάν το 40% των αγώνων του MLS, οπότε το 60% θα είναι για τους συνδρομητές.

Το MLS είχε πρόβλημα ως προς την τηλεθέασή του και τα ποσοστά της. Σύμφωνα με το Sports Business Journal, η μέση τηλεθέαση της κανονικής περιόδου του MLS είχε μειωθεί κατά έξι τοις εκατό στο δίκτυο του Fox και σε έναν αριθμό 198.000 θεατών ανά παιχνίδι πέρυσι. Οι τηλεοπτικές εκπομπές στην ισπανική γλώσσα στα δίκτυα Univision μειώθηκαν κατά 14 τοις εκατό το 2021. Η μέση τηλεθέαση για αγώνες MLS στα αγγλόφωνα δίκτυα του ESPN είχε αύξηση κατά 12 τοις εκατό, αλλά ο αριθμός αυτός οφείλεται στον διπλασιασμό του αριθμού των αγώνων που προβάλλονταν στο δίκτυο.

Η μέση τηλεθέαση για αγώνες στο ABC στην πραγματικότητα μειώθηκε κατά επτά τοις εκατό σε αυτή τη σεζόν. Η μέση τηλεθέαση στο ESPN μειώθηκε κατά δύο τοις εκατό το 2022.

Επιπλέον, το πρωτάθλημα και η Apple έχουν προβάλλει τη διαθεσιμότητα του Season Pass και στο εξωτερικό. Άρα μία ακόμα πιθανή πηγή εσόδων. Μόνος του ο Μέσι θα πάρει αναμφίβολα από το… χέρι έναν μεγάλο αριθμό αριθμό νέων συνδρομητών.

Η παρουσία του Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι θα την ανεβάσει από κάθε άποψη. Ως ομάδα η Ίντερ Μαϊάμι είχε πέσει κατακόρυφα για πολλούς και διάφορους λόγους. Για να λανθασμένα ζητήματα προβολής και ακόμα και σε σχέση με το μπάτζετ της.

image

Θα είναι εύκολο το ΜLS για τον Μέσι;

Ο Φιλ Νέβιλ, ο πιο πρόσφατος προπονητής του συλλόγου, απολύθηκε. Η Ίντερ Μαϊάμι πήρε ως προσωρινό προπονητή τον Μοράλες και μετά συζητούσε με προπονητές όπως ο Τάτα Μαρτίνο. Ο Σκελότο, νυν τεχνικός της Εθνικής Παραγουάης, είχε θέσει τα κριτήρια για να κλείσει ο Μέσι στο MLS καθώς πρόκειται για οικογενεικό του φίλο.

«(Στο MLS) Θα περίμενα να παίξει σε μία από τις ομάδες στο Λος Άντζελες, στο Μαϊάμι ή σε μια ομάδα με επιρροή από την Αργεντινή: με κάποιον που να μπορεί να συνεργαστεί στενά μαζί του, είτε είναι προπονητής είτε στέλεχος», είχε πει ο Σκελότο προτού κλείσει ο Μέσι στην Παρί.

Άρα ο Μέσι μετατρέπει την ομάδα του Μαϊάμι σε φαβορί για τον τίτλο; Ρεαλιστικά από μόνος ου μάλλον όχι. Οι κυρώσεις που έχει η Ίντερ Μαϊάμι θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Άρα θα είναι δύσκολο να είναι το Νο1 φαβορί για Πρωτάθλημα τουλάχιστον μέχρι το 2024. «Μα είναι ο Μέσι»! θα πουν κάποιοι.

Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι ένας παίκτης μόνος του δεν μπορεί να κατακτήσει το MLS, όπως δεν μπορεί να το κάνει ένας σούπερ σταρ του NBA.

Πάρτε για παράδειγμα τον Μπέκαμ. Έγινε μέλος των LA Galaxy σε μια εποχή που ο καλύτερος δρόμος για μια ομάδα του MLS ήταν να ‘χτίσει’ ένα σύνολο μέσα από παίκτες από τα κολέγια. Είχε έναν καλό φορ, τον Ντόνοβαν και παρόλα αυτά πήρε το Πρωτάθλημα στην 5η του σεζόν στην ομάδα.

Ο Τιερί Ανρί είχε βρεθεί στους New York Red Bulls και δεν τα κατάφερε. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν τρομερά παραγωγικός με τους Galaxy, αλλά το MLS έμελλε να είναι το μόνο πρωτάθλημα στο οποίο έχει αγωνιστεί χωρίς να έχει πάρει κάποιο σημαντικό τρόπαιο.

Υπήρξε και το παράδειγμα του Ινσίνιε στην ομάδα του Τορόντο. Ο Ινσίνιε που έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος όταν έφυγε από τη Νάπολι για να εισπράξει 14 εκατομμύρια δολάρια – ανά σεζόν – πέρυσι. Ο νικητής του Euro 2020 θα είχε και τον επίσης Ιταλό Φεντερίκο Μπερναρντέσκι και τον άλλοτε διεθνή μπακ Κρισίτο. Όμως η πορεία της ομάδας ήταν κάκιστη το 2022.

Φέτος τα πράγματα πήγε από το κακό στο χειρότερο. Η σχέση του Μπερναντέσκι και του Ινσίνιε και μεταξύ τους και με τον σύλλογο γενικά δεν βελτιώθηκαν. Αντίθετα χειροτέρεψαν για τα καλά. Το Τορόντο, το οποίο έχει την πιο ακριβή μισθοδοσία στο MLS, είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Το να έχεις απλώς τον καλύτερο παίκτη στο πρωτάθλημα δεν αποτελεί την απόλυτη εγγύηση επιτυχίας στο γήπεδο. Στην πραγματικότητα, μόνο 2 από τους τελευταίους 14 νικητές του τίτλου του MVP διεκδίκησαν ή πήραν το Πρωτάθλημα (το πήρε ο Ρόμπι Κιν με τους LA Galaxy το 2014 και ο Μαρτίνες με την Atlanta United το 2018).

Ο Μέσι θα γεμίσει τα ταμεία του συλλόγου και του Πρωταθλήματος και θα επηρεάσει μια νέα γενιά Αμερικανών οπαδών και παικτών. Ωστόσο μην νομίζετε ότι η παρουσία του από μόνη της θα μετατρέψει αυτόματα το Μαϊάμι, την ομάδα της πόλης, την Ίντερ, στην τροπαιούχο του MLS.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This