Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ή να μετέχει στις συζητήσεις που γίνονται με τον Γιάννη Παπαδημητρίου σχετικά με τον μεταγραφικό σχεδιασμό, δεν είναι εύκολο να ξέρει με βεβαιότητα σε πόσες και ποιες θέσεις γυρεύει ενίσχυση ο Παναθηναϊκός στο επίπεδο της ενδεκάδας του. Δεδομένων όμως των ελλείψεων που είχε σε λύσεις ενδεκάδας κατά την διάρκεια της σεζόν και με δεδομένο ότι έχασε ακόμη έναν βασικό, τον Δημήτρη Κουρμπέλη, εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι ο Παναθηναϊκός καίγεται να βρει “3+” ποδοσφαιριστές για το βασικό σχήμα του. Δηλαδή είναι εύκολο να καταλάβεις την ανάγκη της απόκτησης κεντρικών μέσων και ενός δεκαριού.

Στην σεζόν που άφησε πίσω, ο Παναθηναϊκός υπολειπόταν σε όγκους επιθέσεων και τελικών προσπαθειών, πάτησε λιγότερο την αντίπαλη περιοχή συγκριτικά με τους συνδιεκδικητές του τίτλου, απείλησε λιγότερο. Αυτό όμως είναι μέρος της φιλοσοφίας του προπονητή του. Ο Γιοβάνοβιτς ζητά επιθετική ανάπτυξη χαμηλού ρίσκου, και δεν αναζητεί το γκολ στους όγκους αλλά στην ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργεί ανά παιχνίδι και στην αποτελεσματικότητα. Συνεπώς είναι πολύ ελαφριά η υπόθεση ότι επειδή έβαλε λιγότερα γκολ θα πρέπει να προσθέσει ποιότητα στην επιθετική γραμμή και να φροντίσει να έχει στο ρόστερ και στην ενδεκάδα του περισσότερους απειλητικούς ποδοσφαιριστές.

Το κύριο έλλειμα του Παναθηναϊκού είναι στην απόδοση υπό πίεση, όπως μαρτυρά η απώλεια βαθμών στα play-offs – εκεί όπου οι ισοπαλίες ήταν περισσότερες από τις νίκες. Δεδομένου μάλιστα ότι ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει προετοιμασία με την φιλοδοξία να επιστρέψει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη να έχει ποδοσφαιριστές που θα τον “τραβήξουν” σε πιεστικές καταστάσεις παιχνιδιού, όταν η μπάλα “καίει”, γίνεται μεγαλύτερη.

Το σημερινό πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι οι φιλόδοξοι ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν στο προφίλ και έχουν βιογραφικό και παραστάσεις που πείθουν για την ετοιμότητά τους να αποδώσουν υπό πίεση έχουν κάθε λόγο να μη βιαστούν να υπογράψουν. Στην δεδομένη στιγμή, πάνω στην έναρξη της μεταγραφικής περιόδου, ένας φιλόδοξος ποδοσφαιριστής που νιώθει ότι έχει μόλις αφήσει πίσω του μια καλή σεζόν δεν έχει λόγο να βιαστεί να δεσμευτεί με έναν σύλλογο από ένα πρωτάθλημα του επιπέδου του ελληνικού.

Το παράδειγμα που δημιουργεί με τη στάση του ο Οντρεϊ Λινγκρ είναι χαρακτηριστικό. Ένας επιθετικός χάφ του οποίου οι επιδόσεις στο τσέχικο πρωτάθλημα θα τον έφεραν στην 3η θέση της λίστας με τους αποδοτικότερους επιθετικούς χάφ της Superleague 2023, όπως κανείς διαπιστώνει με μια “εικονική μεταγραφή” του μέσα από το Comparisonator, δεν βιάζεται να αφήσει την Σλάβα Πράγας για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

η μεταγραφή του Λινγκρ στο ελληνικό πρωτάθλημα

Ένας 24χρονος Τσέχος διεθνής ποδοσφαιριστής λειτουργεί προφανώς με την επίγνωση ότι το ελληνικό πρωτάθλημα δεν αποτελεί ιδανικό προορισμό. Άρα γιατί να βιαστεί να δεσμευτεί με μια ελληνική ομάδα προτού εξετάσει τις επιλογές του;

Στον καιρό του Γιοβάνοβιτς ο Παναθηναϊκός αναζητεί κατά κανόνα ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην ακμή του ποδοσφαίρου τους. Και μια επιθυμία του προπονητή είναι να αποκτά ποδοσφαιριστές που έχουν την προοπτική να ανεβάσουν την υπεραξία τους και άρα να δίνουν στον Παναθηναϊκό την προσδοκία να βγει ωφελημένος και αγωνιστικά, όχι μόνο αγωνιστικά. Στη δεδομένη στιγμή, με δεδομένη την ανάγκη του να μπει στην προετοιμασία έχοντας καλύψει βασικά κενά, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα συγκεντρώνουν οι ποδοσφαιριστές που θα αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά. Κάποιος δεν θα έχει μεγάλη μεταπωλητική αξία, κάποιος δεν θα έρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, κάποιος θα χρειαστεί να κοστίσει περισσότερο και να βάλει σε κίνδυνο τις μισθολογικές ισορροπίες των αποδυτηρίων. Αν δεν κάνει τέτοιες “θυσίες”, ο Παναθηναϊκός δεν θα βρει εγκαίρως “ψημένους” ποδοσφαιριστές με βιογραφικό που θα πείθει ότι έχουν τα στοιχεία για να καλύψουν ένα μέρος του ελλείμματος που είχε σε προσωπικότητα, αποφασιστικότητα, ηγεσία στο τερέν.

Πηγή: Gazzetta

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This