Επιλογή Σελίδας

Του Δημήτρη Μπίζα

Τα παλαιότερα χρόνια, σχετικά πρόσφατα, το Ισπανικό GP αποτελούσε τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της Formula 1, και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία των ομάδων να φέρουν σημαντικές αναβαθμίσεις στα μονοθέσιά τους.

Αυτό συμβαίνει και φέτος με έναν τρόπο, και ισχύει περισσότερο από τις άλλες για δύο συγκεκριμένες ομάδες.

Με πολλές αναβαθμίσεις (κι ελπίδες)

Η ακύρωση του GP στην Ίμολα οδήγησε τη Ferrari στην απόφαση να καθυστερήσει κατά έναν αγώνα την εισαγωγή των αναβαθμίσεων που είχε ετοιμάσει για την SF-23.

Σύμφωνα με το ιταλικό Μέσο formu1a.uno, η Scuderia θα εξοπλίσει το μονοθέσιό της με νέο πάτωμα, καθώς και νέα πίσω ανάρτηση, που όμως δεν θα έχει διαφορετική γεωμετρία για λόγους budget.

Προς ώρας δεν θα έρθει κάποια αλλαγή στην εμπρός ανάρτηση, που ίσως να βοηθούσε στη σταθερότητα της πλατφόρμας, και τη διατήρηση του αεροδυναμικού φορτίου σε όλο το μήκος του μονοθέσιου χωρίς αναταραχές.

Όλες οι αναβαθμίσεις θα έχουν τον χαρακτήρα βελτίωσης κι όχι άρδην αλλαγής, με τον Fred Vasseur, επικεφαλής της ομάδας, να τονίζει πως δεν πρόκειται να έρθει αλλαγή φιλοσοφίας εντός του 2023:

«Πρωταρχικός στόχος δεν είναι απλά να προσθέσουμε κάθετη δύναμη στο μονοθέσιο, είναι να είμαστε πιο σταθεροί στην απόδοσή μας. Θα έλεγα πως, όσο είμαστε πεπεισμένοι πως το μονοθέσιο όπως είναι τώρα, θα ήταν λάθος να αλλάξουμε φιλοσοφία στη μέση της σεζόν. Αν αποφασίζαμε να φέρουμε ολοκαίνουριο μονοθέσιο θα ερχόταν τον Οκτώβριο, και δεν είμαι σίγουρς πως θα ήταν η καλύτερη λύσης μεσοπρόθεσμα».

Τώρα θα δει τι γίνεται

Στον αντίποδα, η Mercedes έχει ήδη εισάγει τις δικές της αναβαθμίσεις στο μονοθέσιό της, από το Μονακό κιόλας, όμως είναι σαφές πως σε μία πίστα τόσο ιδιαίτερη και μη αντιπροσωπευτική για την ανταγωνιστικότητα μίας ομάδας, η απόδοση στη Βαρκελώνη θα δείξει σε μεγάλο βαθμό αν τα νέα μέρη λειτούργησαν όπως αναμενόταν.

Τα νέα sidepods και η διαφορετικής φιλοσοφίας εμπρός ανάρτηση που προσιδιάζει σε αυτή της Red Bull και κρατά σταθερό το εμπρός μέρος στην πέδηση θα δοκιμαστούν στην ολότητά τους σε μία πίστα που είχε τη φήμη του εξαίρετου τόπου δοκιμών προτού τα χειμερινά τεστ μεταφερθούν στο Μπαχρέιν.

Πηγή: Car & Driver

Pin It on Pinterest

Shares
Share This