Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Βρίσκω πολλή ουσία σε πολλά διαφορετικά σημεία των λόγων του Δημήτρη Μελισσανίδη στην εκδήλωση για την αποκάλυψη των σχεδίων της ΠΑΕ ΑΕΚ για την επέκταση του προπονητικού κέντρου της. Τα περισσότερα είναι σχετικά με την ΑΕΚ, και σε αυτά θα επανέλθω σε ένα επόμενο σημείωμα. Σε αυτό θα ασχοληθώ με αυτό που αντιλαμβάνομαι ως το σημαντικότερο θέμα συζήτησης που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο στο όλον και όχι μόνο την ΑΕΚ. Τα όσα ακούσαμε σχετικά με τις προθέσεις της διοίκησής του για την ασφάλεια και τις ανέσεις που θα παρέχει στη δεύτερη σεζόν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και τα σχετικά με τον πολιτισμό της έδρας της στον δεύτερο κύκλο της ζωής της είναι, κατά την αντίληψή μου, τα πιο σημαντικά.

Όσοι βρέθηκαν περισσότερες από μια φορά στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας σε αυτό τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του, στην διάρκεια των τελευταίων περίπου 8 μηνών, είδαν ατέλειες και δυσλειτουργίες, ταλαιπωρήθηκαν ή συνωστίστηκαν στις εισόδους, βρήκαν άλλον να κάθεται στο κάθισμα τους, βρήκαν κόσμο στις σκάλες, δηλαδή δεν είχαν όλοι την καλύτερη εμπειρία. Ο Μελισσανίδης έχει επίγνωση, αν κανείς κρίνει από την στάση του όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τέτοιες ερωτήσεις. Και τόσο το περιεχόμενο των λόγων του όσο και το ύφος του δημιουργούν την αίσθηση ότι έχει βάλει μπροστά του όλες αυτές τις ατέλειες και τις δυσλειτουργίες με την αποφασιστικότητα για να τις αντιμετωπίσει. Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την ΑΕΚ. Διότι μπορεί στην πρώτη σεζόν οι θεατές να έδειξαν κατανόηση, ακριβώς επειδή επρόκειτο για μια ολοκαίνουργια εγκατάσταση και το προσωπικό δοκιμαζόταν και αντιμετώπιζε προκλήσεις στην λειτουργία του, αλλά και επειδή η αγωνιστική πορεία της ΑΕΚ αποζημίωνε τους “πελάτες” για την όποια ταλαιπωρία. Στην δεύτερη σεζόν όμως το κοινό, φυσιολογικά, θα είναι πιο απαιτητικό.

Όλο το παραπάνω είναι σημαντικό για το κοινό που πηγαίνει στο γήπεδο. Τα επόμενα όμως είναι σημαντικά για το σύνολο των φίλων της ΑΕΚ, για την ποδοσφαιρική κοινωνία και τελικά για την κοινωνία συνολικά. Σε συνέχεια των πράξεων για την αντιμετώπιση ενός επεισοδίου σχετικού με μια φωτοβολίδα στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, ο Μελισσανίδης είπε καθαρά ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ θα εντοπίζει, χάρη στα τεχνολογικά εργαλεία που της παρέχει το νέο γήπεδο, τους ταραξίες και θα τους αποβάλλει. Και επειδή το είπε ενώ το έχει ήδη πράξει, κανείς πρέπει να δώσει σημασία στα λόγια του.

Δεν ζητάει κάτι παραπάνω από το αυτονόητο ο Μελισσανίδης – ζητεί από τον κόσμο να σεβαστεί το γήπεδο και την ίδια την ομάδα. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο όμως δεν υπάρχουν τα αυτονόητα, και αυτό είναι ένα μέρος της εξήγησης για την κατάσταση στις κερκίδες του ή έξω από τα γήπεδά του.

Με όσα είπε, ο Μελισσανίδης δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να αναλάβει τις ευθύνες της διοίκησής του απέναντι στους πολλούς. Οι πολλοί θεατές θέλουν να μην ταλαιπωρούνται και να μη καταπίνουν καπνογόνα και – πολύ περισσότερο – δακρυγόνα. Οι πολλοί θεατές θέλουν να βρίσκουν την θέση τους. Οι πολλοί θέλουν να μην χάνει τον ρυθμό του το παιχνίδι λόγω των διακοπών για τα καπνογόνα. Οι πολλοί θέλουν να μη τιμωρείται η έδρα λόγω παραβατικών συμπεριφορών από κάποιο μέρος της κερκίδας. Στο τέλος της ημέρας αυτό θέλουν και οι πιο φανατικοί – αυτοί που μένουν μετά το τέλος των αγώνων και μαζεύουν τα σκουπίδια στο “πέταλο”, αυτοί που κυνηγούν τους “τσαμπατζήδες”.

Τα αυτονόητα είπε ο Μελισσανίδης. Πόσοι όμως μεγαλομέτοχοι και πρόεδροι των ΠΑΕ μας έχουν πει και – κυρίως – έχουν κάνει πράξη τα αυτονόητα προκειμένου να βάλουν κανόνες ανθρώπινης συμπεριφοράς στην έδρα τους; Και πόσοι έχουν επιμείνει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και ενδεχομένως δυσαρεστώντας ένα μέρος “του υπέροχου κόσμου” τους;

Από τον καιρό που ήταν ακόμη στα μπετά αυτό το γήπεδο σχολίαζα ότι απαιτεί από τον ελληνικό κόσμο του ποδοσφαίρου να αλλάξει νοοτροπία. Στην πρώτη σεζόν της λειτουργίας του η πλειοψηφία του κοινού είχε πολύ καλή νοοτροπία. Η πρόκληση για την ΑΕΚ είναι να αλλάξει τη νοοτροπία και των υπόλοιπων, αλλά και να εκπαιδεύσει σωστά τους νέους θεατές των αγώνων της. Τα λόγια και οι πράξεις του Μελισσανίδη είναι μια υπόσχεση. Και αυτή η αλλαγή δεν θα ωφελήσει μόνο την ΑΕΚ. Θα ωφελήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αν κάποιος μου έλεγε ότι οι διοικήσεις θα φροντίσουν να εντοπίσουν και να αποβάλλουν αυτούς που κάνουν επεισόδια στα γήπεδα, θα έλεγα αμέσως ότι πλησιάζουμε πιο πολύ από ποτέ στην ημέρα που θα περιοριστεί η γηπεδική βία. Η ΑΕΚ δείχνει αποφασιστικότητα για να κάνει την αρχή. Εύχομαι να μη κάνει πίσω, και να βρει συμπαραστάτες.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This