Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Είχα πρόσφατα την τύχη να επισκεφτώ το AXA Training Centre της Λίβερπουλ με τον Κώστα Τσιμίκα και να καταλάβω για μια ακόμα φορά από πρώτο χέρι το πόσο σημαντικό είναι για ένα κλαμπ να έχει ένα σωστά δομημένο αθλητικό κέντρο. Ήταν κάτι που το είχε επισημάνει και ο Γιούργκεν Κλοπ, όταν έγινε κατανοητό ότι το θρυλικό Μέλγουντ δεν μπορούσε πλέον να χωρέσει τον οργανισμό των Ρεντς: Η πρώτη ομάδα και όλα τα τμήματα υποδομής, είναι σημαντικό να στεγάζονται στον ίδιο χώρο, μαζί με όλα τα στελέχη που βοήθησαν τους Ρεντς να κατακτήσουν εκ νέου την Αγγλία και την Ευρώπη. Όχι μόνο τους προπονητές, αλλά όλους εκείνους που σε ένα σύγχρονο κλαμπ έχουν τον δικό τους ρόλο και τη δική τους σημασία. Από αναλυτές, μέχρι διατροφολόγους.

Η ΑΕΚ φέτος κατάφερε να συνδυάσει την επιστροφή στο ιστορικό της γήπεδο με το νταμπλ και το όμορφο ποδόσφαιρο, κάτι στο οποίο στάθηκε επανειλημμένα ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην κουβέντα που είχε με δημοσιογράφους. Στάθηκε, φυσικά, και στην κομβική παρουσία του Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος αποδεικνύεται perfect match για την Ένωση. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίσει την έξτρα δυναμική που έδωσε στο σύνολό του Πελάδο η “Opap Arena” και όλα όσα ήρθαν παράλληλα με αυτή. Η συσπείρωση του κόσμου, η επίδραση στην ψυχολογία των παικτών και όλου του οργανισμού, η πεποίθηση ότι πλέον το επίπεδο έχει ανέβει.

Η ολοκλήρωση του γηπέδου και μάλιστα στην ιστορική έδρα της ομάδας αποτελεί από μόνη της ένα ιστορικό γεγονός. Θα μπορούσε η διοίκηση της ΑΕΚ να μείνει εκεί, να δρέψει τους καρπούς για τα επόμενα χρόνια και να επικεντρωθεί στην κυριαρχία εντός συνόρων. Η εξέλιξη ωστόσο απαιτεί ένα διαφορετικό μονοπάτι, το οποίο η Ένωση δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει για να «πετάξει» ξανά και στην Ευρώπη, για να μεγαλώσει την κληρονομιά της. Το AEK Sportcity, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Γιώργου Τσακίρη και του Δημήτρη Βέργου, είναι ένας πολύ σημαντικό σταθμός σε αυτή την εξέλιξη. Είναι ένας σταθμός, από τον οποίο οφείλει να περάσει κάθε μεγάλη ομάδα που σχεδιάζει για το μέλλον και όχι (μόνο) για το παρόν.

Για ένα κομμάτι του κόσμου, ίσως μια ηχηρή μεταγραφή ή ένα πρωτάθλημα να είναι ο σημαντικότερος λόγος για πανηγυρισμούς, ωστόσο στη μεγάλη εικόνα, κινήσεις όπως αυτή είναι πολύ σημαντικότερες. Γιατί αλλάζουν την καθημερινότητα και τη συνολική δυναμική ενός κλαμπ, γεγονός που μπορεί να έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις: Από την αναβάθμιση των ακαδημιών, μέχρι τη λάμψη του εκτός συνόρων. Είναι κομμάτι της κληρονομιάς που μένει για τις επόμενες γενιές.

Είναι σημαντικό που η ΑΕΚ αποφασίζει όλο αυτό να το ανοίξει στον κόσμο της, δίνοντας τη δυνατότητα σε φίλους της ομάδας να μπορούν να επισκεφτούν το νέο ξενοδοχείο που θα κατασκευαστεί και να παρακολουθούν από κοντά την ομάδα σε στιγμές που συνήθως μένουν κλεισμένες πίσω από τους τοίχους του προπονητικού. Είναι μια τελείως νέα εμπειρία, μια κίνηση για δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων δεσμών. Αν και πάντα θα υπάρχει το κομμάτι του κόσμου που προαναφέρθηκε, νομίζω πως τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται περισσότερο το πώς οφείλει να λειτουργεί ένα μεγάλο κλαμπ και αναγνωρίζουν τη σημασία ενός πρότζεκτ όπως αυτό.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έθεσε το χρονικό όριο της κατασκευής του ΑΕΚ Sportcity στα δύο χρόνια και τόνισε πως στόχος της Ένωσης είναι να παλέψει και στην Ευρώπη, δίνοντας το «πράσινο φως» στον Αλμέιδα να προχωρήσει με τον τρόπο που αυτός θεωρεί ότι η ομάδα θα μεγαλώσει. Εφόσον αυτό πετύχει και η ΑΕΚ συνεχίσει να εξελίσσεται αγωνιστικά, από τη στιγμή που έχει ήδη το δικό της γήπεδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το νέο αθλητικό κέντρο θα έρθει για να βάλει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Ένας τίτλος, ειδικά αν συνοδεύεται με καλό ποδόσφαιρο, αφήνει το στίγμα του στην ιστορία μιας ομάδας. Μπορεί να ανοίξει έναν κύκλο, ο οποίος ενδεχομένως να φέρει κι άλλους τίτλους. Τα «θεμέλια» ωστόσο είναι κάτι που συνοδεύουν για πάντα τον σύλλογο. Είναι το διαβατήριο για τη νέα εποχή. Δείχνουν όραμα και συνέπεια, βοηθούν το αγωνιστικό κομμάτι να ξεκινά από διαφορετική αφετηρία κάθε σεζόν και κρατούν τον κύκλο ανοιχτό…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This