Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Δεν θυμάμαι ποιος το είπε, αλλά -όποιος κι αν είναι- ν’ αγιάσει το στόμα του. Όντως, οι δυο ωραιότερες λέξεις στον κόσμο είναι αυτές που συναντιούνται απόψε στη Βοστώνη: Game 7 και τα μυαλά στα κάγκελα (30/5, 03:30, Cosmote Sport 4)!

Το λένε και αλλιώς αυτό το έβδομο ματς ώστε να αποτυπωθεί έτι περαιτέρω η σημασία ενός έβδομου αγώνα στα playoffs. “Seven Heavens”, πάει να πει πως όποιος νικά σε ένα τέτοιο ματς εκτοξεύεται στους επτά ουρανούς!

Αυτός ο έβδομος ουρανός, λοιπόν, απλώνεται απόψε πάνω από το Garden που κι ελόγου του μοιάζει με έναν άλλο κήπο. Τον Κήπο της Εδέμ! Απλώς, προϊούσης της νυκτός, θα φανεί εάν θα επαναληφθεί η ιστορία η οποία -σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη- θέλει τον Αδάμ και την Εύα να δαγκώνουν το απαγορευμένο μήλο, που τους κόστισε την αποβολή τους από τον Παράδεισο!

Το προπατορικό αμάρτημα των Χιτ

Για ποιον κτυπά η καμπάνα; Μα φυσικά για τους Χιτ που προηγήθηκαν σε αυτή τη σειρά των τελικών της Ανατολής με 3-0 κι αν ηττηθούν και απόψε, τότε δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

Θα χρεωθούν κι ελόγου τους ένα προπατορικό αμάρτημα! Σοβαρολογώ διότι αυτό που προσδοκούν να πετύχουν οι Σέλτικς και θα προσπαθήσει να αποφύγει η ομάδα του Μαϊάμι, δεν έχει συμβεί ποτέ. Ποτέ των… ποτών!

Στην ιστορία του NBA καταγράφονται 150 ζευγάρια playoffs στα οποία μια ομάδα προηγήθηκε με 3-0 και καμιά από δαύτες δεν κατάφερε να πετύχει τέσσερις απανωτές νίκες και να προκριθεί ή να κατακτήσει τον τίτλο! Καμιά, το επαναλαμβάνω και το τονίζω.

Θα συμβεί άραγε αυτό στο 151ο ζευγάρι που είχε ως σημείο εκκίνησης το 3-0; Η απάντηση βρίσκεται-στην κυριολεξία κιόλας-στα χέρια των Σέλτικς ως επίδοξων δραστών και των Χιτ ως πιθανών θυμάτων…

Οι τρεις ισοφαρίσεις σε 3-3 και το “ναι μεν, αλλά” των Σέλτικς

Από τις α λα Σέλτικς 150 ομάδες που βρέθηκαν στο 0-3, μονάχα τρεις κατάφεραν να φέρουν τις σειρές στα ίσια και να σύρουν τους αντιπάλους τους σε έβδομο αγώνα, μα καμιά από αυτές δεν μπόρεσε να γραπώσει τη νίκη με αποτέλεσμα η απόλυτη ανατροπή και η επική υπέρβαση να στοιχειώνουν την ιστορία του NBA.

Οι τρεις ομάδες που μετέτρεψαν το 0-3 σε 3-3 είναι οι Νιου Γιορκ Νικς το 1951 απέναντι στους Ρότσεστερ Ρόαγιαλς, οι Ντένβερ Νάγκετς το 1994 κόντρα στους Γιούτα Τζαζ και οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς το 2003 εναντίον των Ντάλας Μάβερικς, αλλά γιοκ, που λένε και στη χώρα του Ερντογάν!

Για μια στιγμή όμως: και οι τρεις αυτές ομάδες έπαιξαν το έβδομο ματς εκτός έδρας, σε αντίθεση με τους Σέλτικς, οι οποίοι είχαν εξ αρχής το πλεονέκτημα έδρας και μετά τα δυο breaks το ανέκτησαν και απόψε θα παίξουν τα ρέστα τους όχι στο Μαϊάμι, αλλά στο δικό τους σπιτικό. Με ό,τι αυτό (δεν) συνεπάγεται!

Η υπόσχεση του Πιτίνο στον Άουερμπαχ

Εφόσον νικήσουν οι Σέλτικς, θα γράψουν ιστορία και θα καμαρώνουν με το δίκιο τους γι’ αυτό το κατόρθωμα, χώρια που θα μοστράρουν και πάλι την περιλάλητη “Celtic Pride”, την οποία έκανε λάβαρο ο Ρεντ Αουερμπαχ και θρυλείται ότι την πήρε στον τάφο του, όταν εκδήμησε εις Κύριον!

Ο γεννήτορας της βοστωνέζικης δυναστείας έφυγε από τη ζωή στις 28 Οκτωβρίου του 2006 με το παράπονο πως δεν του έκανε το υπεσχημένο χατίρι ο Ρικ Πιτίνο.

Το εννοώ αυτό διότι όταν το 1997 ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής έγινε το αφεντικό των Σέλτικς (ως προπονητής και πρόεδρος), είχε τάξει στον Αουερμπαχ, τον οποίο διαδέχθηκε στο διοικητικό κουμάντο, ότι “θα σου χαρίσω άλλο ένα πρωτάθλημα, όσο ζεις“!

Ο Άουερμπαχ είχε κατακτήσει δέκα τίτλους, ο Πιτίνο την κοπάνησε μετά από μια βαριά ήττα (κατά σύμπτωση από τους Χιτ) στις 6 Ιανουαρίου του 2001 στο Μαϊάμι και το 2008, όταν ο Ντοκ Ρίβερς οδήγησε τους Σέλτικς στη Γη της Επαγγελίας μετά από 22 χρόνια νηστείας και προσευχής, ο Νεοϋορκέζος μέντορας των Βοστωνέζων δεν ήταν εκεί για να αγαλλιάσει η ψυχή του εν ζωή…

Οι Σέλτικς έπαιξαν ξανά στους τελικούς το 2010 και επέστρεψαν πέρυσι, αλλά την πρώτη φορά οι Λέικερς και τη δεύτερη οι Γουόριορς δεν τους άφησαν το περιθώριο να αναρριχηθούν ξανά στο θρόνο.

Θα το καταφέρουν άραγε απόψε, για να ανταμώσουν με τους Νάγκετς που ξεροσταλιάζουν στο δικό τους στασίδι; Οι Σέλτικς έχουν αντίπαλο τους την Ιστορία και σύμμαχο τη …Μυθολογία την οποία θα γράψουν, εάν κι εφόσον ρίξουν στο κανναβάτσο τους Χιτ.

Η επέτειος του “Τζίμι χάσαμε” και η σκισμένη φανέλα του Αντεμπάγιο

Του Τζίμι Μπάτλερ έχει μαλλιάσει η γλώσσα του να βροντοφωνάζει στη διαπασών ότι το Μαϊάμι δεν θα κιοτέψει.

Μαζί του είμαι κι εγώ, ως δεδηλωμένος υπέρμαχος των Χιτ, αν και πέρυσι πόνταρα περισσότερο σε αυτούς, αλλά ας όψεται ο λεγάμενος που βιάστηκε στην τελευταία επίθεση του Game 7 και μ’ έκανε να αναφωνήσω “Τζίμι χάσαμε”!

Ως αληθινός ηγέτης ο Μπάτλερ συνεχίζει τον χαβά του, διότι και πέρυσι είχε κολλήσει η βελόνα στο στόμα του δηλώνοντας βέβαιος για τη νίκη στο Game 7. Δεν του έκατσε τότε και προφανώς επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω στην αποψινή αναμέτρηση, ενώ την ίδια στιγμή ο Αντεμπάγιο ελπίζει πως απόψε θα κρατήσει σώα και αβλαβή τη φανέλα του…

Γιατί το γράφω αυτό; Διότι ακριβώς σαν σήμερα (29 Μαΐου) πριν από έναν χρόνο ο “Μπαμ Μπαμ” την έσκισε πάνω στην τσατίλα του για την ήττα και τον αποκλεισμό!

Οι Χιτ στα χνάρια των Νικς

A, για να μην το ξεχάσω: στα χρονικά του NBA μονάχα μια ομάδα που τερμάτισε στο Νο 8 της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και πέρασε in extremis στα playoffs κατάφερε να προκριθεί στους τελικούς του ΝΒΑ, έστω κι αν κάποιοι βάζουν έναν αστερίσκο σε αυτή την επιτυχία…

Τούτο το πέτυχαν οι Νικς τη σεζόν 1998-99 που σημαδεύθηκε από το lock out και στο πλαίσιο της οποίας απέκλεισαν διαδοχικά τους Χιτ, τους Χοκς και τους Πέισερς.

Εν συνεχεία, στους τελικούς του ΝΒΑ ηττήθηκαν από τους Σπερς οι οποίοι στέφθηκαν πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους, με σκορ 4-2 σε μια σειρά έξι αγώνων στους οποίους καμιά από τις δυο ομάδες δεν σκόραρε πάνω από 96 πόντους!

Στην εφετινή σεζόν οι Χιτ τερμάτισαν στο Νο 7 της Ανατολής, αλλά μετά την ήττα τους από τους Χοκς και τη νίκη τους επί των Μπουλς στο Play-In Tournament, κατατάχθηκαν όγδοοι.

Η ιστορική ατάκα του Τομγιάνοβιτς

Παρεμπιπτόντως η ομάδα που εκκίνησε από τη χαμηλότερη θέση της κανονικής διάρκειας και διάνυσε όλο τον δρόμο έως την κορυφή είναι οι Ρόκετς της σεζόν 1994-95, στην οποία τερμάτισαν στο Νο6 της Δύσης και στέφθηκαν πρωταθλητές κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Όπως είχε πει από μικροφώνου, ιστάμενος στο κέντρο του Summit και συγκινημένος μετά το sweep επί των Ορλάντο Μάτζικ, ο Ρούντι Τομγιάνοβιτς, “μην υποτιμάτε ποτέ την καρδιά των πρωταθλητών”!

Γελώ τώρα που το γράφω αυτό, αλλά και σε αυτή την υπόθεση κάποιοι επιμένουν να βάζουν αστερίσκο. Ο λόγος; Είχε, λέει, αποσυρθεί (προτού επανακάμψει δριμύτερος για το δεύτερο three-peat των Μπουλς) ο… ακατονόμαστος!

Το 22-16 των Σέλτικς και το 6-2 των Χιτ

Τι άλλο λένε οι αριθμοί σε ό,τι αφορά το αποψινό “No tomorrow game”;

Ιδού μια ανθολογία από δαύτους:

  • Οι Σέλτικς αγωνίζονται για 39η φορά σε σειρά τελικών της Ανατολής κουβαλώντας 22 προκρίσεις και 16 αποκλεισμούς, ενώ σε 220 ματς έχουν ρεκόρ 115 νίκες και 105 ήττες.
    Σε 12 σειρές τελικών Ανατολής που κρίθηκαν σε Game 7 οι Σέλτικς έχουν οκτώ προκρίσεις και τέσσερις αποκλεισμούς.
  • Οι Χιτ συμμετέχουν για ένατη φορά σε σειρά τελικών της Ανατολής, με έξι προκρίσεις, δυο αποκλεισμούς και ρεκόρ 34 νίκες και 28 ήττες σε 62 αγώνες.
  • Σε τρεις σειρές τελικών της Ανατολής που κρίθηκαν στον έβδομο αγώνα οι Χιτ αντιπαραβάλλουν δυο προκρίσεις και έναν αποκλεισμό.
  • Οι δυο ομάδες αναμετρώνται απόψε για 169η φορά με τους Σέλτικς να πλειοδοτούν στις νίκες με σκορ 97-72, που επιμερίζεται σε 80-53 υπέρ των Σέλτικς στην κανονική περίοδο και σε 19-17 υπέρ των Χιτ στα playoffs.

Σέλτικς-Χιτ 3-2 σε σειρές playoffs

  • Στις προηγούμενες πέντε μεταξύ τους σειρές στην post season, οι Χιτ υπερτερούν στις προκρίσεις με 3-2: Οι Σέλτικς επικράτησαν στο πρώτο αντάμωμα τους το 2010 (Α’ γύρος) με σκορ 4-1 και στους περυσινούς τελικούς της Ανατολής με 4-3, ενώ οι Χιτ επιβλήθηκαν στους ημιτελικούς του 2011 με 4-1 και στους τελικούς του 2012 με 4-3 και του 2020 (στη «φούσκα» του Ορλάντο) με 4-2.
  • Σε δέκα αγώνες της εφετινής σεζόν προκύπτει ισοπαλία με 5-5: 2-2 στην κανονική περίοδο και 3-3 στα playoffs.

To 112-35 σε Game 7

  • Αρχής γενομένης από το 1948 και συμπεριλαμβανομένων των δυο τετελεσμένων σειρών της εφετινής σεζόν (Γουόριορς-Κινγκς 4-3, Σέλτικς-Σίξερς 4-3) έχουν διεξαχθεί 147 Game 7, εκ των οποίων στα 112 επικράτησαν οι γηπεδούχοι και στα 35 οι φιλοξενούμενοι, ενώ έξι κρίθηκαν στην πρώτη παράταση και ένα στη δεύτερη.
  • Οι Σέλτικς έχουν το ρεκόρ στα Game 7 με 36 παρουσίες μετρώντας 27 νίκες και εννέα ήττες, ενώ οι Χιτ αντιπαραβάλλουν 11 από δαύτα με ρεκόρ 6-5.

Η αποψινή νύχτα είναι το δίχως άλλο μεγάλη. Μεγάλη διότι στο τέλος οι μεν θα βιώσουν το «εζήτωσαν τους νικητές», οι δε το «ουαί τοις ηττημένοις». Για να δούμε τι θα δούμε…

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This