Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Ο ΠΑΟΚ γνωρίζει σήμερα ότι σε λιγότερο από έναν μήνα θα ξεκινήσει την προετοιμασία του για την επόμενη σεζόν και ότι σε δύο μήνες από σήμερα θα αρχίζει να παίζει τα παιχνίδια που θα κρίνουν το αν θα φτάσει ή όχι στην φάση των ομίλων του Conference League. Με άλλα λόγια γνωρίζει ότι έχει μπροστά του έναν μήνα για να διαμορφώσει το ρόστερ με το οποίο θα ξεκινήσει την προετοιμασία και, κατά συνέπεια, θα παίξει το ευρωπαϊκό του μέλλον.

Η πίεση του χρόνου δημιουργεί την ανάγκη για την λήψη των στρατηγικών αποφάσεων άμεσα. Διότι για να πάρει αποφάσεις για τις αλλαγές στο ρόστερ του πρέπει προηγουμένως να ορίσει το ποιοι θα είναι αυτοί που θα λάβουν τις αποφάσεις. Πρέπει να ξέρει ποιος θα είναι ο προπονητής και ποιος ο τεχνικός διευθυντής, αλλά και ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις για τον μετασχηματισμό του ρόστερ.

Θεωρητικά, μια ομάδα που πέτυχε τους στόχους που έβαλε το περασμένο καλοκαίρι – δηλαδή να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με την ανάδειξη ποδοσφαιριστών, έχει μια βάση για να προχωρήσει την αξιολόγηση και την ανάλυση της σεζόν. Στην 2η αγωνιστική των play-offs ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν την ΑΕΚ και με νίκη την προσπερνούσε. Και την ίδια εποχή είχε ουσιαστικά εξασφαλίσει την παρουσία του στον τελικό. Συνεπώς, σε σχέση με τους στρατηγικούς της στόχους μια ομάδα που έκανε ανανέωση και κατάφερε να διεκδικήσει τα τρόπαια μέχρι τις τελευταίες στροφές είναι μια ομάδα που ξέρει ότι πέτυχε. Έχει προφανώς λόγους για να προβληματιστεί, σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα και να διεκδικήσει την επίτευξη και των αθλητικών στόχων, δηλαδή σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε στα play-offs. Αλλά αυτός είναι λόγος προβληματισμού και όχι λόγος για να βαφτίσει “αποτυχημένη” τη σεζόν του.

Το ζήτημα είναι ότι σήμερα ο ΠΑΟΚ κάνει τον προπονητή του να νιώθει ότι δεν κυριαρχεί η ικανοποίηση για την ποιότητα της δουλειάς του. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ΠΑΟΚ. Διότι αν δεν πιστεύει ότι θα βρει άμεσα έναν προπονητή που θα συνεχίσει το έργο που βασίζεται στην ιδέα του συνδυασμού πρωταθλητισμού και ανάδειξης ποδοσφαιριστών με καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που κατάφερε στην πρώτη σεζόν ο Λουτσέσκου, πρέπει να πείσει τον Ρουμάνο προπονητή όχι μόνο ότι συνεχίζει να τον εμπιστεύεται αλλά και ότι θα διαθέσει πόρους για να τον βοηθήσει να ετοιμάσει καλύτερο ρόστερ από αυτό που είχε στην σεζόν που ολοκληρώθηκε. Αν δεν τον πείσει ο ΠΑΟΚ ότι πιστεύει στην εξέλιξη του έργου μαζί του, ο Λουτσέσκου θα πάρει μια από τις προτάσεις που του φτάνουν και θα αποχωρήσει.

Στη διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο ΠΑΟΚ κατάφερνε με συνέπεια, για μήνες, να δείχνει και να αποδεικνύει ότι “γίνεται” να φτιάξεις ομάδα με προοπτική πρωταγωνίστριας με ποδοσφαιριστές που δεν ήταν μαθημένοι να είναι πρωταγωνιστές σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Ο τρόπος που ολοκλήρωσε τη σεζόν σε αφήνει με την αίσθηση ότι αν έπαιρνε περισσότερα πράγματα από τους “έτοιμους” και έμπειρους ποδοσφαιριστές του θα είχε πλησιάσει περισσότερο στην επίτευξη των αθλητικών στόχων. Αυτό μοιάζει να είναι και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει για να αναβαθμίσει το ρόστερ του: να αντικαταστήσει τους “μεγάλους” με ποδοσφαιριστές που εκτός από “όνομα” κουβαλούν και το “κουράγιο” για να δίνουν τα στοιχεία που χρειάζεται μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ από τους “μεγάλους” του. Και σε αυτό το κομμάτι ο Λουτσέσκου, ένας προπονητής που δεν έχει μάθει να λειτουργεί ως αγγλικού τύπου μάνατζερ στην επιλογή των ποδοσφαιριστών, χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη. Εκτός και αν ο ΠΑΟΚ έχει βρει ή μπορεί να βρει άμεσα έναν προπονητή που συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία του Λουτσέσκου με μεγαλύτερες δεξιότητες στον εντοπισμό και την επιλογή ποδοσφαιριστών.

Δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ δεν σκέφτεται να αλλάξει επιχειρηματικό μοντέλο και να επιστρέψει στο προηγούμενο, δηλαδή να αγοράζει έτοιμους παίκτες, η απόφαση σχετικά με τον προπονητή είναι η πιο κρίσιμη για το σχέδιό του. Και επειδή δεν υπάρχει πολύς χρόνος, ο Ιβάν Σαββίδης, αυτός που λαμβάνει τις τόσο κρίσιμες αποφάσεις, θα έχει μόνο μερικές μέρες μετά από μια επαφή με τον Λουτσέσκου, για να πάρει μια από τις πιο καθοριστικές αποφάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια για τον ΠΑΟΚ.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This