Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Μολονότι βρέθηκε να παίζει από νωρίς με 10 παίκτες, η ΑΕΚ κατάφερε να προηγηθεί του ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου Novibet, χάρη σε ένα γκολ από στημένη φάση, με εκτελεστή τον Μουκουντί. Τι λένε, όμως οι πιθανότητες σχετικά με τη συνθήκη που δημιουργήθηκε πριν καν συμπληρωθούν δέκα λεπτά αγώνα;

Στο ποδόσφαιρο έχουμε δει αρκετούς ποδοσφαιριστές να δέχονται κόκκινη κάρτα, προσπαθώντας να σταματήσουν μια «καθαρή» ευκαιρία του αντιπάλου να σκοράρει. Με δεδομένο ότι το φάουλ γίνεται έξω από την περιοχή, ερευνητές στην Ολλανδία προσπάθησαν να αποδείξουν αν τελικά μια τέτοια κίνηση ωφελεί την ομάδα του ποδοσφαιριστή που γλιτώνει μεν το γκολ, αλλά αφήνει την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.

Στην έρευνα, την οποία αλιεύσαμε στο course των Sports Analytics της Workearly, μελετήθηκαν 340 παιχνίδια του ολλανδικού πρωταθλήματος. Με βάση τα data που μελέτησαν (και έχει σημασία αυτό), οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει 100% πιθανότητα να δειχθεί μια ομάδα τέρμα αν ένας ποδοσφαιριστής αποβληθεί για να αποσοβήσει γκολ πριν το 16ο λεπτό! Τα δεδομένα αλλάζουν ανάλογα με το χρονικό σημείο στο οποίο λαμβάνει χώρα η αποβολή, με αποτέλεσμα το ρίσκο να πέφτει στο 30% αν η κόκκινη κάρτα έρθει μετά το 70′.

Η περίπτωση του Ρότα, αν και δεν ήταν αποβολή σε «καθαρή» ευκαιρία, καθώς ο Τάισον απείχε αρκετά από την περιοχή και υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης τόσο από τον παίκτη που αποβλήθηκε, όσο και από τον κεντρικό αμυντικό, έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το δείγμα της έρευνας. Έγινε πολύ νωρίς στο ματς και απώτερος στόχος της ήταν η αποφυγή του γκολ.

Η Ένωση, κατάφερε να βρει γκολ με τον Μουκουντί ενώ ο ΠΑΟΚ, στο ημίχρονο, την ώρα δηλαδή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν στο μηδέν, παρότι δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες. Έχει ενδιαφέρον αν θα καταφέρει να βρει δίχτυα και να επιβεβαιώσει τα ευρήματα.

Πηγή: Gazzetta

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This