Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

«Κόουτς θα βγεις μαζί μας μια φωτογραφία;» ρώτησε μια παρέα φίλων του Ολυμπιακού από την Κάρπαθο τον Γιώργο Μπαρτζώκα παραμονή του ημιτελικού με τη Μονακό, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων φιναλίστ του Final Four το μεσημέρι της Πέμπτης.

Είναι τόσο ευγενής ως άνθρωπος ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδος, που δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθεί το αίτημα των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων που βρέθηκαν στην άλλη άκρη της Ευρώπης για να βρεθούν στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, όμως, που έγινε viral σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν είχε καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες.

Αποτελούσε τον καθρέφτη της ψυχολογίας με την οποία έχει ταξιδέψει στο Κάουνας ο κορυφαίος προπονητής της Ευρωλίγκας. Δεν κάθισε απλά να βγάλει μια τυπική φωτογραφία. Πήρε το κινητό, έγινε… φωτογράφος της κορυφαίας selfie που τραβήχτηκε στο Final Four, πήρε και μια αγριεμένη… χιουμοριστική έκφραση και κάπως έτσι απαθανάτισε το απόλυτο στιγμιότυπο του τουρνουά!

Η… περίφημη selfie του Γιώργου Μπαρτζώκα με τους φίλους του Ολυμπιακού κατά την πρώτη μέρα παρουσίας των «ερυθρόλευκων» στο Κάουνας.

Ο τρόπος που δείχνει να απολαμβάνει κάθε λεπτό της παρουσίας του στο Κάουνας ο αρχιτέκτονας του φετινού θαύματος του Ολυμπιακού, είναι κι αυτός που γεμίζει με περίσσεια σιγουριά για την κατάκτηση του τροπαίου, όλους όσοι έχουμε την ευλογία να συνοδεύουμε την «ερυθρόλευκη» αποστολή στη Βαλτική.

Βλέπεις στα μάτια του την ηρεμία, την αυτοπεποίθησή του που ξεχειλίζει, τη βεβαιότητα για ένα οικοδόμημα που έχει στηθεί βήμα – βήμα σε πολύ στέρεες βάσεις. Ο τρόπος που απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η ηρεμία του στα αποδυτήρια του ημιτελικού με τη Μονακό και η διαχείριση του -12 του πρώτου εικοσάλεπτου, το χιούμορ του και πάνω απ’ όλα το χαμόγελό του, λένε πολλά για την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται.

Τα λόγια του Τσους Ματέο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου είναι ενδεικτικά του σεβασμού που τρέφει πλέον σύσσωμη η κοινότητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ για τον κορυφαίο προπονητή που κάθεται σε πάγκο ομάδας της Euroleague τα τελευταία χρόνια.

Το σπάνιας ομορφιάς μπάσκετ που έχει μετατρέψει τον Ολυμπιακό στο πιο… ερωτεύσιμο προϊόν της διοργάνωσης, φέρει ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα. Κι όσο ταπεινός κι αν παραμένει ο ίδιος στις δημόσιες τοποθετήσεις του απέναντι στην καθολική αποθέωση που γνωρίζει, δεν μπορεί παρά να απολαμβάνει την απόλυτη αναγνώριση μιας μακράς επαγγελματικής διαδρομής που δεν ήταν πάντα εύκολη.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί το βράδυ της Κυριακής στον σπουδαίο τελικό με τη Ρεάλ. Πώς είναι δυνατόν να υποτιμήσεις την πιο βαριά φανέλα του ευρωπαϊκού αθλητισμού και όχι μόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ;

Πως μπορείς να υποτιμήσεις την αδάμαστη καρδιά παικτών όπως ο Γιουλ ή ο Ρούντι που όσο κι αν λατρεύουμε να… μισούμε, οφείλουμε πάνω απ’ όλα να αναγνωρίζουμε ως τεράστιες προσωπικότητες;

Πως μπορείς να θεωρήσεις βέβαιη τη νίκη σου απέναντι σε έναν από τους πιο επιδραστικούς ψηλούς που πάτησαν ποτέ τα παρκέ της Euroleague, όπως ο Έντι Ταβάρες;

Όσο κι αν με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια ο Ολυμπιακός προβάλλει στα μάτια των ουδέτερων ως φαβορί του τελικού, ο Γιώργος Μπαρτζώκας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι σε ένα παιχνίδι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Αυτή τη φορά, όμως, νιώθει απίστευτα σίγουρος για την ομάδα του. Κι αυτή η σιγουριά είναι διάχυτη σε κάθε του βήμα εδώ στο Κάουνας!

Ό,τι κι αν συμβεί, πάντως, στον τελικό της “Zalgirio Arina” είναι δεδομένο ότι η απόλυτη αναγνώριση του “Bartzokas effect” στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αποτελεί τη δικαίωση ενός ξεχωριστού προπονητή που ξεκίνησε από χαμηλά, πάλεψε πολύ ακόμη και σε… φουρτουνιασμένες θάλασσες για να εξελιχθεί και πλέον βλέπει τους συναδέλφους του να τον αναγνωρίζουν ως πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τη δική τους επαγγελματική σταδιοδρομία. Κι αυτό ίσως και να είναι το μεγαλύτερο παράσημό του!

Πηγή: Sportday

Pin It on Pinterest

Shares
Share This