Επιλογή Σελίδας

Του Δημήτρη Καρύδα

Σε ένα ημιτελικό φάιναλ φορ για να βρεις αντίπαλο στα….μέτρα σου και κατά παραγγελία χρειάζεται να συνωμοτήσει όλο το σύμπαν και ενδεχόμενα να υπάρξουν ακόμη πιο ακραίες συμπτώσεις. Συνεπώς, ο Ολυμπιακός που πήγε από το δύσκολο δρόμο στα πλέι οφ δεν ήταν γραφτό να βρει κάτι εύκολο και του χεριού του. Ενδεχόμενα, αν είχε προκριθεί η Μακάμπι να ένιωθαν μεγαλύτερη σιγουριά οι ερυθρόλευκοι. Η αλήθεια είναι ότι το μπάσκετ ενστίκτου των Ισραηλινών που βασίζεται σε δύο γκαρντ είναι πιο προβλέψιμο και λογικά πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο. Η Μονακό διαθέτει και μεγαλύτερη ποσότητα ενστίκτου αλλά και ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα ομάδας.

Τρία γκαρντ που μπορούν να σκοράρουν κατά….ριπάς και να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα. Σε ορισμένα παιχνίδια στη Μονακό που παρόλα αυτά σουτάρει με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ευστοχίας έφτασε η σούπερ απόδοση δύο εκ των Λόιντ, Οκόμπο, Τζέιμς ή ακόμη και ενός για να νικήσει. Πως γίνεται μια ομάδα που ήταν φέτος 17η σε ποσοστό ευστοχίας στην Ευρωλίγκα και δεν τη λέει κάποιος αμυντικής νοοτροπίας να έφτασε τόσο μακριά;

Οι ιδιαιτερότητες της Μονακό είναι αυτές που….φοβίζουν. Η ομάδα έχει περιφερειακούς που δεν είναι αμυντικοί εξολοθρευτές αλλά έχουν πολύ γρήγορα πόδια και μπορούν να κλέψουν εύκολα μπάλες βγαίνοντας στο διάδρομο των πασών. Επίσης, τα κλεψίματα τους συνήθως οδηγούν σε καλάθια ανοιχτού γηπέδου και όχι σε απλή αλλαγή της κατοχής.

Στις θέσεις των φόργουορντ οι Μονεγάσκοι διαθέτουν παίκτες με εξαιρετικά αθλητικά προσόντα όπως οι Ουατάρα, Ντιάλο και ο πρόσφατα ενεργοποιημένος και με αυξανόμενο ρόλο Μονέκε. Κάτι αντίστοιχο με το ‘’πακέτο’’ Πιερ-Χέιζ που έκανε δύσκολη τη ζωή των Παπανιοκολάου-Βεζένκοφ σε πολύ μεγάλα κομμάτια της σειράς με τη Φανέρ. Η αθλητικότητα των παικτών της Μονακό αποτελεί οδηγό και σε ένα άλλο τομέα: Είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στα επιθετικά ριμπάουντς. Ότι χάνουν από ευστοχία το βρίσκουν από το επιθετικό ριμπάουντ. Για τον Ολυμπιακό λοιπόν κανόνας επιβίωσης απόψε είναι ο αριθμός των κατοχών. Λίγα λάθη και σιγουριά στο αμυντικό ριμπάουντ είναι οι δρόμοι που οδηγούν στον Κυριακάτικο τελικό. Πρόσθετα και χωρίς να αποτελεί τεχνική προσέγγιση:΅Οι ομάδες και οι παίκτες που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ χάνονται στο ξεκίνημα του αγώνα και περνάει αρκετός χρόνος μέχρι να προσαρμοστούν στις πρωτόγνωρες –για αυτούς- συνθήκες. Ένα καλό ξεκίνημα στον αγώνα είναι προαπαιτούμενο για τον Ολυμπιακό. Είναι καλύτερα να τον κυνηγάει η Μονακό στο σκορ παρά να την κυνηγάει εκείνος.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This