Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Την ώρα που οι δημοσιογράφοι πολιορκούσαν στα αποδυτήρια του ΣΕΦ τους ηγέτες του Ολυμπιακού (τον Σλούκα, τον Παπανικολάου και τον Βεζένκοφ), ο Γκούντουριτς… έψαχνε τον Κέινααν για να του σφίξει το χέρι! Η μεγαλύτερη φετινή δικαίωση του «ερυθρόλευκου» οργανισμού ήταν γεγονός!

«Να δώσετε συγχαρητήρια στον Κέινααν. Η άμυνά του ήταν απλά απίστευτη»… Αν και απογοητευμένος από τον αποκλεισμό της ομάδας του, ο σπουδαίος Μάρκο Γκούντουριτς, έλεγε στους Έλληνες δημοσιογράφους στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού να μεταφέρουν τα respect του στον Αμερικάνο γκαρντ των «ερυθρόλευκων», που ήταν ο μόνος που περιόρισε τη δράση του στο παρκέ, κολλώντας σαν… βδέλλα στο κορμί του.

Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος της… χρυσόσκονης που συνοδεύει την επική φετινή διαδρομή των πρωταθλητών Ελλάδος στα ευρωπαϊκά παρκέ περιβάλλει, και απόλυτα δικαιολογημένα, τον τεράστιο ηγέτη Κώστα Σλούκα, τον αναμφισβήτητο MVP της Euroleague, Σάσα Βεζένκοφ, τον γεννημένο αρχηγό Κώστα Παπανικολάου, τον… δικό μας πλέον Θωμά Γουοκαπόπουλο, τον πύργο Μουστάφα Φαλ, τον «ιπτάμενο» Σακίλ ΜακΚίσικ…

Προσωπικά, όμως, αν επέλεγα να προσωποποιήσω σε έναν καμβά το μυστικό της επιτυχίας του μπασκετικού Ολυμπιακού, θα χρησιμοποιούσα τη μορφή του Αϊζέια Κέινααν!

Το παιχνίδι της μοίρας και η δικαίωση ενός ολόκληρου οργανισμού!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για ολόκληρο τον «ερυθρόλευκο» οργανισμό από την εμπιστοσύνη με την οποία θωράκισε τον Αμερικανό γκαρντ, σε μια περίοδο που η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του χτύπαγε κόκκινο και ο… μισός Πειραιάς σχεδόν απαιτούσε την επιστροφή του Τάιλερ Ντόρσεϊ στο λιμάνι.

Τα έφερε, λοιπόν, έτσι η μοίρα και οι δυο τους τέθηκαν αντιμέτωποι σε μια επική σειρά playoffs, με τον κοντορεβιθούλη του Ολυμπιακού να πανηγυρίζει την πρόκριση στο final 4 και να χαρίζει την… κορυφαία φωτογραφία της σειράς αγανακτισμένος από τις διαρκείς διαμαρτυρίες του τουρκικού πάγκου προς τους διαιτητές και στα πέντε παιχνίδια.

Όσοι έζησαν από κοντά τη «μαγική» βραδιά της Τρίτης στο Ειρήνης και Φιλίας, αντιλήφθηκαν ότι το δόγμα «trust the process» αποτελεί την κινητήρια δύναμη ενός οργανισμού που αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ και λανσάρει μια συνταγή επιτυχίας που ελάχιστοι στη Γηραιά Ήπειρο πίστευαν ότι μπορεί να υπηρετηθεί.

Ενδεχομένως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ να είναι καλύτερος παίκτης, καλύτερος σκόρερ από τον Αζέια Κέινααν. Στο φετινό Ολυμπιακό, όμως, δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας με επιτυχία το ρόλο που καλείται να κουβαλήσει στους ώμους του ο… Ησαΐας!

Ενδεχομένως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ να είναι καλύτερος παίκτης, καλύτερος σκόρερ από τον Αζέια Κέινααν. Στο φετινό Ολυμπιακό, όμως, δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας με επιτυχία το ρόλο που καλείται να κουβαλήσει στους ώμους του ο… Ησαΐας!

Αμφιβάλλω κατά πόσο ο Τάιλερ θα ήταν διατεθειμένος να βάζει σε κάθε φάση το κορμί του στη φωτιά, να μεταλλαχθεί από σκόρερ ολκής σε… αμυντικό εξολοθρευτή, να μην ξενερώνει με τα λεπτά συμμετοχής του, να δεχτεί ότι θα υπήρχαν παιχνίδια που θα σούταρε ελάχιστα. Να συμβάλλει στην ταχύτατη κυκλοφορία της μπάλας που αποτελεί σήμα κατατεθέν του ολοκληρωτικού μπάσκετ που παρουσιάζει από το ξεκίνημα της σεζόν ο Ολυμπιακός. Σε τελική ανάλυση να μπορεί να βάλει το «εγώ» κάτω από το «εμείς».

Όταν χτίζεις ένα οικοδόμημα, για να δημιουργήσεις ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, καμιά φορά δεν είναι απαραίτητο να επιλέγεις τα καλύτερα υλικά, αλλά αυτά που δένουν περισσότερο μεταξύ τους, που συνδέονται πιο αρμονικά. Που μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα το σχέδιό σου!

Ο κομβικός Κέινααν και ο «αυτοκαταστροφικός» Ντόρσεϊ

Η εικόνα των δύο παικτών στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό που έκρινε την ομάδα που θα ταξιδέψει στο Κάουνας, αποτελεί μια τεράστια δικαίωση ολόκληρου του οργανισμού, αλλά και μια προσωπική δικαίωση του Γιώργου Μπαρτζώκα που στήριξε τον παίκτη του στα δύσκολα.

Στο τέλος της βραδιάς το ατομικό κοντέρ πόντων των δύο παικτών έγραφε Ντόρσεϊ – Κέινααν 9-2! Δύο πόντους πέτυχε όλους κι όλους ο γκαρντ του Ολυμπιακού, κι όμως στο τέλος της βραδιάς ο ρόλος του στην «ερυθρόλευκη» νίκη ήταν κομβικός! Γιατί λέτε να του έστελνε συγχαρητήρια ο Γκούντουριτς;

Αντίθετα ο Ντόρσεϊ υπήρχαν στιγμές που ήταν αυτοκαταστροφικός για την ομάδα του. Έπαιρνε την μπάλα, δεν την έδινε από το δεξί στο αριστερό και επιχειρούσε να τρυπήσει ανεπιτυχώς το τείχος της άμυνας των γηπεδούχων… πέφτοντας συνήθως σε μπετόν!

Σε μια βραδιά που και οι δύο ήταν άστοχοι (χάνοντας ακόμη και λέι απ) ο… πιστός στρατιώτης Κέινααν έβαλε το «εμείς», πάνω από το «εγώ», ο Τάιλερ επιχειρούσε διαρκώς να ξυπνήσει το «εγώ», θυσιάζοντας το «εμείς».

Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος έκαναν λόγο για πεινασμένα σκυλιά στα αποδυτήρια του ΣΕΦ στις δηλώσεις τους προς τους εκπροσώπους του Τύπου. Ένα… πεινασμένο λιοντάρι, όμως, είναι τελικά αυτό που επιβεβαιώνει γιατί αυτός ο οργανισμός είναι απλά μοναδικός! Και γιατί οι επιτυχίες του αποτελούν πάνω απ’ όλα προϊόν ενός υγιούς πλάνου που δεν άγεται και φέρεται από τα αδηφάγα social media, αλλά από την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του, τις ιδέες τους, τη σκληρή δουλειά τους και τη φιλοσοφία τους!

Πηγή: Sport Day

Pin It on Pinterest

Shares
Share This