Επιλογή Σελίδας

Του Δημήτρη Καρύδα

Η αλήθεια είναι ότι τόσα χρόνια το Ευρωπαϊκό μπάσκετ και δη η Ευρωλίγκα μας έχει διδάξει ότι τα φαβορί φτιάχνονται γρήγορα και εύκολα και άλλο τόσο εύκολα και απρόσμενα παραδίδουν πνεύμα! Είναι λίγες οι ομάδες που ήταν φαβορί στο ξεκίνημα της χρονιάς, στη διάρκεια της και έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου. Η ηχηρή αποτυχία της ΤΣΣΚΑ το 2005 αποτελεί και θα αποτελεί ένα μόνιμο παράδειγμα. Από τη στιγμή που εκείνη η υπερομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς τα έκανε μούσκεμα μέσα στο σπίτι της και σε μια χρονιά που κάθε μια από τις λιγοστές ήττες της ήταν είδηση πρώτης γραμμής δεν είναι σοκαριστικό να αποτύχει ο οποιοσδήποτε επόμενος! Και η λίστα είναι και μακριά και μεγάλη.

Ο χθεσινός Ολυμπιακός έδειξε ότι είναι άλλη ιστορία! Φτιάχτηκε από καλό μέταλλο και στέρεα υλικά που άντεξαν στους μεγαλύτερους κραδασμούς της σεζόν. Διάλεξε με τον δικό του τρόπο την τύχη του. Δεν έπαιξε παιχνιδάκια σκοπιμότητας στο τέλος της κανονικής περιόδου όπου θα μπορούσε να επιλέξει αντίπαλο και να ρυθμίσει διαφορετικά την τύχη του. Μην το ξεχνάμε αυτό. Σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο ο Μπαρτζώκας είχε αποκλείσει οποιαδήποτε μαγείρεμα της βαθμολογίας. ‘’Πάμε να βγούμε πρώτοι’’, είπε και έτσι έγινε. Μόνο που το πρώτος δεν ήταν ακριβώς πλεονέκτημα ειδικά όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε μάλλον απρόσμενα να έχει αντίπαλο τη Φενέρ. Δύο μήνες πριν το τέλος της κανονικής περιόδου η Φενέρ φλέρταρε με την 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας και η πιθανή διασταυρωσή της με τη Νονακό (είτε ως 4, είτε ως 5η) έμοιαζε σίγουρο στοίχημα. Αντ’ αυτού οι Τούρκοι για 24 ώρες ήταν με το ένα πόδι εκτός οκτάδας και χρειάστηκαν τη βοήθεια του Ολυμπιακού που νίκησε τη Μπασκόνια για να μπουν όγδοοι και καταιδρωμένοι στην οκτάδα. Όχι όμωςς διατεθιμένοι να παραδοθούν στον….ευεργέτη τους. Η σειρά ήταν τόσο δύσκολη και τόσο κλειστή όσο περιμέναμε. Για τέσσερα δευτερόλεπτα στο τέλος του δεύτερου αγώνα ο Ολυμπιακός φλέρταρε με το 1-2. Το θαυματουργό σουτ του Σλούκα έσωσε μια ολόκληρη χρονιά αφού εξασφάλισε πέμπτο αγώνα στο ΣΕΦ. Και εκεί παραδοσιακά το πλεονέκτημα λέει ‘’έδρα’’. Ο Ολυμπιακός έγινε η 16η ομάδα που κράτησε το απόλυτο και υπεράσπισε την έδρα της σε 5ο αγώνα. Επιβεβαιώνοντας επιπρόσθετα και το πλεονέκτημα του 2-1. Έξι χρόνια από τότε που ο ίδιος επιβίωσε απέναντι στην Εφές και γύρισε ζωντανός από το 1-2 δεν το έχει ξανακάνει ομάδα.

Πέρα από τα στατιστικά δείγματα το οικοδόμημα του Μπαρτζώκα που έμοιαζε στέρεο και συμπαγές όλη τη σεζόν έτριξε συθέμελα στη διάρκεια της σειράς. Δοκιμάστηκαν σκληρά αντοχές, νεύρα, αποδυτήρια αλλά αποδείχθηκε ότι το κράμα της δημιουργίας ήταν πολύ ισχυρό. Την πιο κρίσιμη στιγμή βγήκαν μπροστά οι κατάλληλοι παίκτες. Ο Σλούκας που έχει τις πιο πολλές νίκες σε αγώνες πλέι οφ από οποιονδήποτε άλλο εν ενεργεία παίκτη είχε κρατήσει μπόλικη από τη μαγεία του 3ου αγώνα για ένα ακόμη ρεσιτάλ στον πέμπτο. Ο αόρατος Παπανικολάου σε όλη τη σειρά εμφανίστηκε σε ένα μεγάλο βράδυ στον 5ο αγώνα. Τα 11 ριμπάουντς που μάζεψε, η επιστροφή της ευστοχίας του και το αμυντικό του πάθος ήταν υπεραρκετά για να ανάψουν το φυτίλι στο ΣΕΦ. Η Φενέρ που τακτικά είχε παγιδεύσει για τέσσερα ματς τον Ολυμπιακό δεν είχε πια άλλα τρικ στο play book του Δημήτρη Ιτούδη και παραδόθηκε χωρίς τη δυνατότητα να παλέψει μέχρι τέλους. Θεωρητικά η πρόκριση με τον τρόπο που ήρθε βγάζει διπλά νικητή τον Ολυμπιακό και τον στέλνει στην άλλη άκρη της Ευρώπης με καντάρια πρόσθετης αποφασιστικότητας και σιγουριάς. Και μετά από πόλλά χρόνια ίσως γίνει η πρώτη ομάδα που θα πάει με τον άερα του φαβορί σε ένα φάιναλ φορ και θα κάνει όλο το δρόμο κόβοντας πρώτος το νήμα του τερματισμού.

Πηγή: Novasports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This