Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Η ευρωπαϊκή σεζόν των «ζεμανφού» και των «ζεμανφίς» ολοκληρώθηκε για τον Παναθηναϊκό με λογής λογής βεγγαλικά. Ξεκίνησε με την εξευτελιστική ποινή της αφαίρεσης βαθμών από την Euroleague για αδιευκρίνιστες παραβιάσεις του κανονισμού για το Οικονομικό Fair Play (τη βαρύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης, αλλά εν τέλει ανούσια αφού υπήρξε εκατέρωθεν καλή διάθεση) και τελείωσε με μία εκπληκτική εμφάνιση, ίσως την καλύτερη της χρονιάς, στην ηφαιστειώδη έδρα αντιπάλου που -ένεκα Ομπράντοβιτς- ονειρεύεται φάιναλ-φορ και έτι λαμπρότερα μεγαλεία.

Μέσα στην αναμπουμπούλα αυτής της παράξενης Μεγάλης Παρασκευής, ο Παναθηναϊκός κόντεψε να χαρίσει πασχαλινό δωράκι στον άσπονδο εχθρό του, αφού πιθανή νίκη του στο Βελιγράδι μπορούσε να στείλει στον δρόμο του Ολυμπιακού τη μάλλον χλιαρή (και πάντως πιο ευάλωτη από τη Φενέρ και τη Βασκόνια, μολονότι οικοδέσποινα του φάιναλ-φορ) Ζαλγκίρις.

Εν τέλει, οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν την παρέα των Ιτούδη, Καλάθη, Ντόρσεϊ και έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν αδικημένοι από τη συγκυρία, αφού σπανίως έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο ισχυρότερος και πιο φιλόδοξος 8ος από τη φετινή Φενέρμπαχτσε. Φοβάμαι ότι η πλάστιγγα των πιθανοτήτων είναι πολύ πιο κοντά στο 50-50 απ’ ό,τι θα ήθελε ο Ολυμπιακός, μολονότι η έδρα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Αλλά αυτά θα τα δούμε από αύριο με την ησυχία μας, αφού τα πλέι-οφ αρχίζουν (στο Φάληρο, στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη και στο Πριγκηπάτο) σε μιάμιση εβδομάδα.

Η Παρτίζαν πήρε κεφάλι για πρώτη φορά στο 35ο λεπτό του αγώνα και αφού πρώτα βρέθηκε να χάνει με 18 πόντους (20-38), από έναν Παναθηναϊκό που έπαιζε χωρίς Λι και Τόμας. Οι «πράσινοι» έμειναν ψύχραιμοι μετά το 72-71, βρήκαν το κλειδί που χρειάζονταν για να ξεκλειδώσουν τη σερβική άμυνα όταν ο Πονίτκα κατέβηκε στο «4» αντί του αμυντικά ευάλωτου Μαντζούκα και άγγιξαν μία νίκη διόλου αμελητέου γοήτρου.

Στο φινάλε, όμως, ένιωσαν τα αυτιά τους να κουδουνίζουν και άφησαν το μυαλό τους να θολώσει. Ο Μάριους Γκριγκόνις (που έπαιζε πλέι-μέικερ) πάσαρε τη μπάλα στην πλάτη του Πονίτκα, ο Ντουέιν Μπέικον προσπάθησε να καρφώσει υπό πίεση λες και το κάρφωμα θα του έδινε περισσότερους από τους 2 πόντους που χρειαζόταν για την ισοφάριση, ο Πονίτκα κλείστηκε και σούταρε όπως όπως υπό την πίεση του χρόνου και ο αγώνας κρίθηκε υπέρ των Σέρβων χάρη στο τρίποντο του Νάναλι 30’’ σε συνθήκες χάους πριν το τέλος, με τον Γκριγκόνις να τρέχει πανικόβλητος. Του Πάντερ, που νωρίτερα έκανε ζημιά, ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης του είχε περάσει χειροπέδες.

Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι στον Παναθηναϊκό ονειρεύονταν τις τελευταίες εβδομάδες να εξοστρακίσουν τον Ομπράντοβιτς από τα πλέι-οφ με διπλό στο Βελιγράδι. Τα αποτελέσματα της προτελευταίας αγωνιστικής κατέστρεψαν το σενάριο εν τη γενέσει του. Η Παρτίζαν είχε εξασφαλίσει την πρόκριση με τη νίκη της στο Μονακό, οπότε το ραντεβού του «Ζοτς» με τους παλιούς του φίλους (και λιγότερο φίλους) ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα.

Αλήθεια, τι πρόστιμο θα πληρώσουν η Παρτίζαν και ο Ερυθρός Αστέρας για την παγίδα θανάτου που καθ’ υποτροπή στήνει με τους υπεράριθμους θεατές στη Μπεογκράντσκα Αρένα; Παρόμοιο με αυτό που στο παρελθόν επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό ή μεγαλύτερο;

Τα περί «υπέροχης ατμόσφαιρας» είναι κενά περιεχομένου, όταν κινδυνεύουν ζωές από τον συνωστισμό. Να περιμένουμε λοιπόν αυτεπάγγελτη παρέμβαση της διοργανώτριας αρχής; Μη σκοτίζεστε, λέμε καμιά ανοησία για να περνάει η ώρα. Τώρα που θα πεταχτείτε να δείτε την τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου, προσέξτε το όνομα του χορηγού.

Ο Ομπράντοβιτς έγινε μελιτζανί όσο ποτέ άλλοτε, αλλά οι πονηροί είπαν ότι τέτοιες εμφανίσεις σε αδιάφορα ματς-ασχέτως αποτελέσματος- γίνονται βάσει προγράμματος, ώστε να έχει ο Σέρβος πολεμοφόδια για να …απογειώνει τους παίκτες του στην τελική ευθεία. Το θυμάστε δα εκείνο το (νικηφόρο) παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Πρόκομ στο ΟΑΚΑ!

Σε κάθε περίπτωση, οι «πράσινοι», του Χρήστου Σερέλη για να μη ξεχνιόμαστε, έκαναν καταπληκτική εμφάνιση σε ένα γήπεδο όπου ου παντός πλειν και κέρδισαν πολύτιμα ψήγματα αισιοδοξίας εν όψει των εγχώριων πλέι-οφ. Εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσαν να περιμένουν κάτι παραπάνω από το αποψινό΄, δίχως βαθμολογικό αντίκρυσμα παιχνίδι.

Ο αιθεροβάμων θα πει ότι αυτό το dvd θα μπορούσε να γίνει επιχείρημα υπέρ της παραμονής του Σερέλη στο πόστο του, αλλά η …αιθεροβαμοσύνη δεν ευδοκιμεί στα πέριξ του ΟΑΚΑ. Τη δική μου γνώμη την ξέρετε δα. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να φτιάξει τον δικό του «Αταμάν» ή «Λάσο» (και να εξοικονομήσει χρήματα για παίκτες), παρά να συνεχίσει τις μπαταριές στα τυφλά.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This