Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Συμμετέχοντας καθημερινά είτε ως δημοσιογράφος, είτε ως απλός φίλαθλος σ’ αυτό το άκρως επικίνδυνο πάρτι μίσους που έχει στηθεί γύρω από το επονομαζόμενο «πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών», αναρωτιέμαι ειλικρινά αν έχουμε αντιληφθεί πόσο κοντά βρίσκεται ο γκρεμός για όλους μας.

Κι όπου γκρεμός η είδηση του θανάτου ενός ακόμη ανθρώπου από κάποιο μαχαίρι ή κάποιο άλλο φονικό αντικείμενο σε ένα σκοτεινό δρομάκι, τον προαύλιο χώρο ενός γηπέδου, ή κάποια απόμερη γειτονιά.

Γιατί είναι τουλάχιστον ουτοπιστικό να πιστεύει κανείς ότι ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Άλκη δεν μας χτυπά καθημερινά την πόρτα.

Ποιο συναρπαστικό πρωτάθλημα ρε παιδιά; Σοβαροί να είμαστε! Για ποιο συναρπαστικό πρωτάθλημα να μιλάμε όταν τα ονόματα του Μπαλτάκου και του Μπένετ φιλοξενούνται καθημερινά στον Τύπο περισσότερες φορές από αυτά του Φορτούνη, του Μπρινιόλι, του Αραούχο, του Νάρει ή του Νταρίντα;

Για ποιο συναρπαστικό πρωτάθλημα να μιλάμε όταν οι αληθινοί πρωταγωνιστές του ποδοσφαίρου σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς πολιτισμένη χώρα θυμίζουν κομπάρσους σε ταινία τρόμου;

Για να μην κρυβόμαστε, λοιπόν, πίσω από το δάχτυλό μας και να μη στρουθοκαμηλίζουμε. Η προκλητικά αισχρή διαιτησία του Νταμπάνοβιτς στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό κατέστησε οφθαλμοφανή, με τον πλέον κυνικό τρόπο,  την αναγκαιότητα έλευσης των καλύτερων διαθέσιμων διαιτητών στο ελληνικό πρωτάθλημα, μπας και καταφέρουμε να ολοκληρωθεί με μια στοιχειώδη κανονικότητα η διαδικασία των play offs.

Αν πιστεύει κανείς ότι το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί κανονικά με διαιτητές-καμικάζι όπως ο Μαυροβούνιος, παρακαλείται να κατέβει άμεσα από το ροζ συννεφάκι που κοιμάται και ας προσγειωθεί σε μια σκληρή πραγματικότητα που μοιάζει πιο αμείλικτη από ποτέ.

Αν πιστεύει κανείς ότι το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί κανονικά με διαιτητές – καμικάζι όπως ο Νταμπάνοβιτς, παρακαλείται να κατέβει άμεσα από το ροζ συννεφάκι που κοιμάται και ας προσγειωθεί σε μια σκληρή πραγματικότητα που μοιάζει πιο αμείλικτη από ποτέ!

Ειλικρινά, έχουμε βαρεθεί από το ξεκίνημα της σεζόν να έχουμε πάσης φύσεως αφηγήματα από την πλευρά της ΕΠΟ προκειμένου να αιτιολογηθεί η ξαφνική μη έλευση καλών ξένων διαιτητών στο πρωτάθλημά μας.

Τα αφηγήματα της ΕΠΟ για τη μη έλευση elite διαιτητών

Στην αρχή πληροφορηθήκαμε ότι μας έχουν υποβάλλει εμπάργκο οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, μέχρι που ήρθε Ιταλός και το αφήγημα… κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Μετά μάθαμε δια στόματος Τάκη Μπαλτάκου ότι κανένας elite διαιτητής δεν έρχεται στην Ελλάδα για 1.500 ευρώ. Μέχρι που κάναμε την αμοιβή 4.500€ και έπαψε να υφίσταται και η συγκεκριμένη δικαιολογία.

Εσχάτως μας πληροφόρησε ο κύριος Μπένετ, ότι οι elite διαιτητές της ΟΥΕΦΑ είναι πολύ περιορισμένοι σε αριθμό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρχονται στη χώρα μας. Και την ίδια στιγμή ανατρέχεις στα αρχεία των φωτογραφικών πρακτορείων και βλέπεις διαιτητές όπως ο Μπριχ, ο Τουρπέν, ο Λαόθ, ο Ντελ Θέρο Γκράντε, ο Μανθάνο, ο Στίλερ, ο Γκρίνφιλντ, ο Ορσάτο, ο Μάκελι και τόσοι ακόμη elite διαιτητές να έχουν διευθύνει ουκ ολίγα ντέρμπι στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το 2019 έως το 2022 και αναρωτιέσαι «καλά ρε φίλε, σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται ο συγκεκριμένος τύπος; Σε πρόβατα;»…

Πάμε, λοιπόν, στην ουσία. Έχουμε ή δεν έχουμε τεράστια ανάγκη αυτή τη στιγμή ως ελληνικό ποδόσφαιρο να έρθουν στη χώρα μας οι καλύτεροι διαθέσιμοι ξένοι διαιτητές να σφυρίξουν τα ντέρμπι που θα κρίνουν το φετινό πρωταθλητή; Τους θέλουμε ή δεν τους θέλουμε;

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος στον πλανήτη να φέρει τον Τουρπέν να σφυρίξει το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, τον Μανθάνο να σφυρίξει το ΠΑΟΚ – Άρης και τον Μάκελι να διευθύνει το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ. Εμείς θα πούμε όχι;

Ειλικρινά έχουμε το περιθώριο να εξαιρέσουμε από τη συζήτηση οποιονδήποτε… ανεπιθύμητο; Για άλλους ανεπιθύμητος είναι ο Κλάτενμπεργκ, για άλλους ο Μπένετ, για άλλους ο Μπαλτάκος, για άλλους ο Μάνταλος, για άλλους… η κυρά Γιώργαινα από τα Μέγαρα.

Επειδή διαβάζουμε και ακούμε για τους συνοδούς που παραλαμβάνουν από τα αεροδρόμια τους διαιτητές που φέρνει από το πανέρι ο Μπένετ, ειλικρινά έχει σημασία ποιος άνθρωπος θα πείσει τον Τουρπέν να έρθει στην Ελλάδα να σφυρίξει κάποιο ντέρμπι των play offs;

Μπορεί να το κάνει ο ίδιος ο Μελισσανίδης; Ο Σαββίδης; Ο Αλαφούζος; Ο Μαρινάκης; Ο Καρυπίδης; Μπορεί να το κάνει ο Αχιλλέας Μπέος προσφέροντας τους δωρεάν διακοπές σε κάποιο resort του Βόλου;

Ας το κάνει! Ας πηγαίνει ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να παραλαμβάνει τους διαιτητές με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο και ας τους μεταφέρει απ’ ευθείας στον αγωνιστικό χώρο της «Αγιά Σοφιάς».

Οι προφάσεις για να μην έρθουν elite διαιτητές ειλικρινά σοκάρουν!

Ειλικρινά είναι σοκαριστικές οι προφάσεις που σκαρφίζονται τα επικοινωνιακά επιτελεία των ομάδων για να μπλοκάρουν την έλευση elite διαιτητών στο πρωτάθλημά μας και να κριθεί η μάχη του φετινού τίτλου από προκλητικούς διαιτητές τύπου Νταμπάνοβιτς.

«Θα ξέρει δηλαδή ο Μαρινάκης δεκαπέντε μέρες πριν ποιοι διαιτητές θα σφυρίζουν τα παιχνίδια του Ολυμπιακού;» διάβασα με παχιά γράμματα στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων. Γιατί τώρα δεν ξέρει ο Μελισσανίδης δεκαπέντε μέρες πριν τους διαιτητές των αγώνων της ΑΕΚ; Πάντα η ομάδα που έλεγχε το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου και τοποθετούσε ανθρώπους δικής της επιλογής στις καρέκλες των γραφείων της ΕΠΟ δεν είχε πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες;

Μια φορά κι έναν καιρό το έκανε ο Παναθηναϊκός, ακολούθησε ο Ολυμπιακός, ε σήμερα ζούμε την εποχή που οι καρέκλες στο Πάρκο Γουδή ελέγχονται από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Μεταξύ μας θα κοροϊδευόμαστε;

Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Εδώ που έχουμε φτάσει, ένα πράγμα πρέπει να βρίσκεται στο μυαλό όλων μας: Πως θα ολοκληρωθεί αναίμακτα όχι το πιο συναρπαστικό, αλλά το πιο επικίνδυνο πρωτάθλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Και για να έχουμε έστω και μια αχνή πιθανότητα να το πετύχουμε, θα πρέπει εδώ και τώρα να πειστούν να έρθουν στην Ελλάδα οι καλύτεροι δυνατοί διαιτητές της elite κατηγορίας της ΟΥΕΦΑ. Διαιτητές που θα συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της αξιοπιστίας των play offs σε μια περίοδο που οι οπαδοί όλων των ομάδων αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε έναν πόλεμο που ένα ολόκληρο σύστημα θέλει το κακό της αγαπημένης τους ομάδας.

Έστω και για δύο μήνες, λοιπόν, ας αφήσουν στην άκρη όλες οι ΠΑΕ τις επικοινωνιακές κουτοπονηριές. Ιδού οι elite διαιτητές της ΟΥΕΦΑ, ιδού και το πήδημα!

Πηγή: Sportday

Pin It on Pinterest

Shares
Share This