Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Τσάλτα

Η 12η Δεκεμβρίου είναι μια μέρα που κανείς στο NCAA δεν πρόκειται να ξεχάσει. Διότι το 2020 επεφύλασσε μια από τις πιο δυσάρεστες στιγμές στην ιστορία του Κολεγιακού μπάσκετ. Πρωταγωνιστής ήταν ένας πολλά υποσχόμενος αθλητής, που θεωρούνταν ένα από τα επόμενα lottery picks του Φλόριντα.

Ο Κιόντε Τζόνσον είδε τη ζωή του να αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη. Σε ένα παιχνίδι απέναντι στο Φλόριντα Στέιτ και αφού είχε σκοράρει με alley oop κάρφωμα, επιστρέφοντας στο παρκέ μετά από ένα τάιμ άουτ σωριάστηκε στο έδαφος. Χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι και χωρίς να το περιμένει κανείς.

Από τη μία στιγμή στην άλλη ένας παίκτης με ύψος 1,98μ και βάρος 104 κιλά απλά έπεσε στο έδαφος.

Σοκ. Παγωμάρα. Αγωνία.

Αυτές οι τρεις λέξεις περιέγραψαν τις στιγμές που ακολούθησαν μετά το λιποθυμικό επεισόδιο του Τζόνσον εν ώρα αγώνα. Συμπαίκτες και αντίπαλοι δακρυσμένοι να παρακολουθούν τον Τζόνσον να μεταφέρεται με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι επόμενες μέρες ήταν πολύ δύσκολες. Ο Τζόνσον βρέθηκε σε κώμα για τρεις ολόκληρες μέρες, στο Tallahassee Memorial Hospital, μέχρι που στις 15 Δεκεμβρίου ξαναβρήκε τις αισθήσεις του και άρχισε να νιώθει καλύτερα. Έως τις 28 Δεκεμβρίου όταν και πήρε εξιτήριο, αναρρώνοντας πλήρως.

Η επιστροφή του στα παρκέ έγινε με ξεχωριστό τρόπο. Στην Senior Day των Gators, κόντρα στο Κεντάκι, στις 5 Μαρτίου του 2022 ο Τζόνσον επέστρεψε στα παρκέ μέσα σε αποθέωση.

Το Κεντάκι έμελλε να είναι αντίπαλος και στο πιο σημαντικό παιχνίδι της καριέρας του στο NCAA, ως το επόμενο.

Διότι πριν από την έναρξη της σεζόν 2022-23 ο Τζόνσον μπήκε στο transfer portal του NCAA. Έτσι μετακόμισε στην Big 12 Περιφέρεια, για χάρη του Κάνσας Στέιτ.

Με τους Wildcats πραγματοποίησε μια σεζόν που στην ουσία «επανασύστησε» τον εαυτό του στα παρκέ. Ο Τζόνσον θεωρούνταν εξ αρχής παίκτης με υψηλές δυνατότητες, όμως έπειτα από την περιπέτεια της υγείας του το 2020 ουδείς μπορούσε να σκεφτεί κάτι για το μπασκετικό του μέλλον.

Η φετινή σεζόν ήταν μια μικρή… λύτρωση για τον ίδιο. Στο Κάνσας Στέιτ συνάντησε τον Ζερόμ Τανγκ, που ανέλαβε το καλοκαίρι τα ηνία της ομάδα, αλλά και τον Νόουελ Νοέλ, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο.

Οι αριθμοί του την φετινή σεζόν επιβεβαίωναν την επιρροή του στο παιχνίδι. 17,7 πόντοι, 7,1 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ κατά μέσο όρο. Για έναν παίκτη που είχε χάσει 1,5 χρόνο μπάσκετ, η επιστροφή στο υψηλό επίπεδο ήταν γλυκιά.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο ωραία την 19η Μαρτίου. Πάλι αντίπαλος ήταν το Κεντάκι. Στη φάση των 32 της March Madness ο Τζόνσον συνέβαλε στην πρόκριση του Κολεγίου του στο Sweet 16, επικρατώντας με 75-69. Στην αναμέτρηση αυτή μέτρησε 13 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα. Ένα από τα σουτ που πέτυχε ήταν από τα πιο σημαντικά, καθώς 1’07” πριν από το τέλος πήρε την ευθύνη για τρίποντο και διαμόρφωσε το 67-63 υπέρ της ομάδας του. Αυτό το τρίποντο ήταν η βάση για να φτάσει το Κάνσας Στέιτ στη νίκη πρόκριση.

«Οι συμπαίκτες μου ήθελαν να σουτάρω, μου είχαν εμπιστοσύνη και εγώ δεν δίστασα να πάρω την ευθύνη σε εκείνο το σημείο», είπε με το πέρας του αγώνα. Για το Κολέγιό του και την ομάδα που «έχτισε» όλη τη σεζόν ο Ταγκ ο Τζόνσον είναι κάτι παραπάνω από ένας σημαντικός παίκτης. Κάτι που φάνηκε και την κρίσιμη ώρα του μεγάλου αγώνα απέναντι στην ομάδα του Τζον Καλιπάρι.

Ο νεαρός φόργουορντ είναι ένα κινητό παράδειγμα για κάθε νέο. Δεν τα παράτηρσε ποτέ και συνέχισε να πιστεύει πως θα τα καταφέρει. Το σουτ αυτό ήταν μια απόδειξη του πού μπορεί να φτάσει κάποιος, αρκεί να έχει πίστη στον εαυτό του.

Έχοντας περάσει τόσες δυσκολίες, έχοντας παλέψει για την ίδια του τη ζωή, ένα σουτ σε κρίσιμο σημείο έμοιαζε με… βόλτα στο πάρκο για τον Τζόνσον. Που πλέον έχοντας «ξαναγεννηθεί» και έχοντας δει τη ζωή με διαφορετική οπτική απολαμβάνει ακόμα περισσότερο τις μικρές χαρές της. Όπως το μπάσκετ!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This