Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Λένε πολλοί πως η πρώτη αγωνιστική των play offs δεν είναι καθοριστική. Προφανώς. Δεν κρίνεται ο πρωταθλητής, ούτε κάποιο από τα «ευρωπαϊκά» εισιτήρια αύριο. Τα ματς, όμως, ειδικά στην OPAP Arena και στο «Κλεάνθης Βικελίδης» μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά για τη συνέχεια. Και για να το κάνουμε «πενηνταράκια» είναι παιχνίδια must win στην οικονομία των play offs για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκει και πάλι μια ΑΕΚ πληγωμένη. Όπως και στη regular season πάει στην OPAP Arena μετά από ήττα της Ενωσης. Τότε ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα. Τώρα ο Ολυμπιακός. Τότε ο Ματίας Αλμέιδα είχε επιλέξει έναν πιο «συντηρητικό» τρόπο παιχνιδιού, αναλογιζόμενος ότι με ήττα η ομάδα του θα έχανε πλέον πάρα πολύ έδαφος. Και το πήρε το ισορροπημένο ματς με ελάχιστες καλές φάσεις και ένα αυτογκόλ του Μπρινιόλι που μετέτρεψε τη σέντρα του δαιμόνιου Πινέδα σε πανηγυρικές τούμπες. Συμβαίνουν αυτά. Θα κάνει όμως το ίδιο και αύριο ο κόουτς της Ενωσης; Το σίγουρο είναι πως η ΑΕΚ πάει με προβλήματα σ΄αυτό το παιχνίδι. Απών ο Βίντα, με χαμένες προπονήσεις ο Μουκουντί, στον πάγκο εκτός ρυθμού ο Λιβάι. Η δική του απώλεια δεν μπορεί να αναπληρωθεί επάξια. Από κανέναν Τσούμπερ, από κανέναν Αραούχο, από κανέναν γενικώς. Όπως δεν μπορεί να αναπληρωθεί η απουσία του Αϊτόρ στον Παναθηναϊκό εδώ και τέσσερις μήνες. Από κανέναν Μαντσίνι, από κανέναν Κλέινχέισλερ, από κανέναν γενικώς. Μόνο να «καμουφλαριστεί».

Τι θα κάνει λοιπόν, αύριο ο Αλμέιδα; Το ξέρει μόνο εκείνος. Στη θέση του, δεν θα άλλαζα το στυλ της ομάδας. Αλλωστε και στο ματς της regular season αυτή η τακτική απέδωσε μόνο βάσει αποτελέσματος. Δοκάρι και έξω ο Ιωαννίδης στο 97’, επιτυχημένη η επιλογή – δοκάρι και μέσα ο Ιωαννίδης στο 97’, «γιατί το άλλαξες Ματίας;». Η ΑΕΚ πρέπει να βασιστεί στα θετικά στοιχεία της ταυτότητάς της. Να μην τραβήξει χειρόφρενο επειδή συνέβη το «ατύχημα» στο ματς με τον Ολυμπιακό. Να παίξει με την ίδια ορμή, πίεση, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, αλλά και με περισσότερη σύνεση αμυντικά, διότι όπως είχαμε πει από τον Ιανουάριο δεν θέλησε να αναβαθμίσει το ρόστερ της στο κέντρο της άμυνας. Κι όχι μόνο έμεινε με Βίντα – Μουκουντί, αλλά ο πρώτος απουσιάζει σήμερα και ο δεύτερος δεν θα είναι 100% έτοιμος.

Η ΑΕΚ έχει το «πρέπει» σ΄αυτό το ματς, όπως το είχε και στη regular season, όταν είχε ανταποκριθεί βάσει αποτελέσματος σ’ αυτό. Προφανώς δεν «καταστρέφεται» αν δεν νικήσει, αλλά με ισοπαλία ή ήττα δίνει «αέρα» στα πανιά του Παναθηναϊκού και ακόμα μεγαλύτερη φόρα στον ήδη φορτσάτο Ολυμπιακό. Γιατί όχι και στον ΠΑΟΚ, αν ο Δικέφαλος περάσει νικηφόρα από το «Κλεάνθης Βικελίδης»; Πάρα πολύ δύσκολο να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία του χωρίς τον καλύτερο στόπερ του πρωταθλήματος, Ινγκι Ινγκασον, αλλά ποιος μπορεί να υποτιμήσει την τέχνη του Λουτσέσκου στα ντέρμπι; Ουδείς, όμως, από την άλλη, μπορεί να υποτιμήσει και τα κίνητρα του Αρη. Όχι μόνο τα… «Σαλονικιά» κίνητρα, αλλά και τα αμιγώς ποδοσφαιρικά.

Εδρα ενθουσιώδης, αναβαθμισμένη μεσαία γραμμή πια με Νταρίντα, πάρα πολλές επιλογές μεσοεπιθετικά, κλασικό πρόβλημα στο γκολ, το οποίο όμως βρίσκει εύκολα στα τελευταία ματς. Ναι, με τους «μικρομεσαίους», όπως και ο Παναθηναϊκός. Γι’ αυτό και πλην της θετικής ατμόσφαιρας στην ομάδα, αυτά τα θετικά αποτελέσματα του τελευταίου μηνός δεν συνιστούν κριτήριο για το αυριανό ματς. Ο Αρης θα κόψει βαθμούς στα play-offs σίγουρα. Πόσους και από πόσους δεν το γνωρίζουμε, όμως όποιος περνά νικηφόρα από το «Κλεάνθης Βικελίδης» θα δικαιούται να πανηγυρίζει και με το παραπάνω! Ο ΠΑΟΚ που ήταν – μακράν του δεύτερου – ο μεγάλος άτυχος της κλήρωσης έχει μπροστά του μια must win πρόκληση. «Μust win» για να προσπεράσει τρεις και να πάρει τον τίτλο, όχι για να πάρει απλώς ένα ευρωπαϊκό «εισιτήριο», ακόμα κι αν αυτό είναι πολύ καλό. Διότι για να περάσεις τρεις ομάδες σε δέκα ματς, πρέπει να χάσεις ελάχιστους βαθμούς και να νικάς εκεί όπου οι υπόλοιποι θα σκοντάφτουν.

Y.Γ 1. O Βόλος έχασε μια ιστορική ευκαιρία να γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρατάσσοντας τη δεύτερη ομάδα του στα δέκα ματς των play offs όπως είχε αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση. Η ΚΕΔ ουσιαστικά σήμερα τόνισε ότι σε όλα τα παιχνίδια του θα σφυρίζει Ελληνας ρέφερι και οι παίκτες με το προπονητικό επιτελείο έπεισαν τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Αχιλλέα Μπέο να παραταχθεί η πρώτη ομάδα σε όλα τα ματς. Από την πλευρά μας να υπενθυμίσουμε ότι έχοντας αντιμετωπιστεί σωστά σε γενικές γραμμές από Ελληνες διαιτητές στα αντίστοιχα ματς της regular season ο Βόλος “έγραψε» 2 νίκες – 1 ισοπαλία – 7 ήττες με συνολικό απολογισμό τερμάτων 5-23. Και ασφαλώς – σχετικά με το θέμα του κυρίως κειμένου – οποιοδήποτε αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη για τον Ολυμπιακό σήμερα θα είναι “αυτοκτονικό” μετά από την τριάρα στην OPAP Arena και το ολικό comeback του πρωταθλητή.

Y.Γ.2. Οι ορισμοί διαιτητών της πρώτης αγωνιστικής των play offs είχαν γίνει πριν από το κοινό αίτημα των ομάδων. Συνεπώς, πολύ μπλα – μπλα για εντυπώσεις, «να’ χαμε να λέγαμε» και φθορά του Μπένετ που δεν χρειάζεται τις ανακοινώσεις και τα γράμματα για να φθαρεί. Το κάνει και μόνος του. Επί παραδείγματι, τη σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΔ έπρεπε να την είχε εκδώσει αμέσως μετά τη λήξη της regular season, ή ακόμα και πριν από την τελευταία αγωνιστική, δεδομένου ότι η εξάδα ήταν ήδη «κλειδωμένη». Κι άλλο παράδειγμα: ο ορισμός στο Αρης – ΠΑΟΚ του Σουηδού ρέφερι που παίζει δίχως VAR στο πρωτάθλημα της πατρίδας του και του Αλβανού VAR που πιστοποιήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, είναι απίθανη. Και θα παραμείνει τέτοια ακόμα κι αν αύριο είναι άψογοι.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This