Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα άρχισε στις 19 Αυγούστου. Εως και τις 18 Σεπτεμβρίου, χρειάστηκαν τρεις ξένοι διαιτητές. Αρης-ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, Αρης-Ολυμπιακός…

Από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Οκτωβρίου, χρειάστηκαν πέντε ξένοι διαιτητές. ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, Αρης-ΑΕΚ, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός-Αρης, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Από τις 5 Νοεμβρίου έως και το τέλος του 2022, χρειάστηκαν δύο ξένοι διαιτητές. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, Ολυμπιακός-ΑΕΚ. Από τις 3 Ιανουαρίου έως και τις 30 Ιανουαρίου, χρειάστηκαν πέντε ξένοι διαιτητές. ΠΑΟΚ-Αρης, ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός-Αρης, Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, ΑΕΚ-Αρης. Από τις 4 Φεβρουαρίου έως και τις 12 Μαρτίου, χρειάστηκαν πέντε ξένοι διαιτητές. ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, Αρης-Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ΑΕΚ-Ολυμπιακός.

Μια ορθή επανάληψη, συντομευμένη. Πρώτος μήνας, τρεις ξένοι διαιτητές. Ολόκληρος ο Οκτώβριος, πέντε. Νοέμβριος/Δεκέμβριος, δύο. Ολόκληρος ο Ιανουάριος, πέντε. Τελευταίες πέντε εβδομάδες, πέντε. Μας κάνουν (3+5+2+5+5=) 20. Και θα βρούμε τώρα, στο τελικό δίμηνο της σεζόν, ή τουλάχιστον αυτό είναι το επίσημο διάβημα της Σούπερ Λιγκ, εύκαιρους 30 ξένους διαιτητές και 30 var. Μονοκοπανιά! Εάν παίζεται η κατηγορία δε, ας πούμε Λαμία-Λεβαδειακός στην προτελευταία αγωνιστική των πλέι-άουτ, ή Ιωνικός-Λαμία στην τελευταία αγωνιστική των πλέι-άουτ, επειδή κι εκείνους…μανούλα τους γέννησε, πέρυσι ήλθε ξένος σε Λεβαδειακός-Βέροια για προβιβασμό στην top κατηγορία, ανεβαίνουμε στους 30+. Κι ένας ημιτελικός κυπέλλου, Ολυμπιακός-ΑΕΚ, φυσικά. Και ο τελικός, εννοείται.

Πάμε πάλι. Είκοσι ξένοι διαιτητές, σε ολόκληρη τη regular season Αύγουστο με Μάρτιο. Μίνιμουμ τριάντα και βλέπουμε, στην post-season Μάρτιο με Μάιο. Κάτι…άλλο; Ναι. Να είναι και elite, οι τριάντα. Στο μεταξύ η λίστα των elite διαιτητών της UEFA, με τον Σιδηρόπουλο μέσα, όλοι-όλοι είναι είκοσι-κάτι. Ο αρχιδιαιτητής λέει λοιπόν, είκοσι (στην post-season) και τέλος. Δηλαδή, να κάνουμε τη μετάφραση ώστε αφαιρετικά να καταλήξουμε στο περί τίνος επί της ουσίας πρόκειται, όχι ξένοι στα δέκα ματς του Βόλου. Ξένοι, στα άλλα είκοσι ματς των πλέι-οφ. Και…ξεκίνησε ο πόλεμος! Για τα δέκα ματς του Βόλου. Τα οποία ματς του Βόλου, πρώτος εγώ εύχομαι να βγω ψεύτης, τα περισσότερα θα είναι “λίγα με πολλά”. Πιο πιθανό είναι ο Βόλος να κάνει τους δύο πόντους που έκανε ο ΟΦΗ το 2020 ως η έκτη ομάδα στα πλέι-οφ, παρά τους εννέα πόντους του Αστέρα το 2021 ή τους έξι πόντους του ΠΑΣ το 2022.

Κι όμως, πόλεμος. Τριάντα, ακατέβατοι. Και ελίτ, ακατέβατα. Κάτι…άλλο; Ναι. Να είναι και από τις τέσσερις-πέντε κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης. Πολύ καλά, ας δωρίσουν από ένα τάνκερ οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ελληνικών κλαμπ και μπορεί, ίσως, να το καταφέρουμε. Κάτι…άλλο; Ναι. Κανείς να μη έχει δώσει το παραμικρό πρότερο δικαίωμα, σε ελληνικό αγώνα. Σημαίνει, για να ξαναμεταφράσουμε, να μη έχει κάνει ούτ’ ένα (ακόμη κι αν διορθώθηκε στο video) λάθος. Κάτι…άλλο; Ναι. Να μη μας έχει αδικήσει ποτέ πριν, σε ευρωπαϊκό αγώνα. Πρακτικά. Στο τέλος της ημέρας, ψάχνουμε διαιτητές που απλώς είναι αδύνατον να υπάρχουν! Περίπου όπως στο αξεπέραστο “Τι θέτε; Λεμονάδα δεν θέτε, πορτοκαλάδα δεν θέτε, τι θέτε τέλος πάντων;” Η υπόθεση εν ολίγοις, είναι Γκιωνάκης/Σταυρίδης. Ατυχώς, εδώ η σκηνή δεν βγάζει γέλιο.

Ο Νταμπάνοβιτς που δεν είναι επαρκής για να παίξει σε μας τώρα ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, εφέτος έχει διευθύνει παιγνίδι της Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ, παιγνίδια της Λάτσιο και της Ρόμα στο Γιουρόπα Λιγκ, την Πέμπτη διηύθυνε το παιγνίδι της Φιορεντίνα στη Σεβάστεια. Ο Αλ-Χακίμ που μας φαίνεται ufo για να κουλαντρίσει Αρης-ΠΑΟΚ, έχει παίξει την Αρσεναλ και τη Φέγενοορντ στο Γιουρόπα Λιγκ. Τον Μαριάνι που τον έσωσε…ότι νίκησε ο Ολυμπιακός στην ΑγιαΣοφιά, τον έχουν εμπιστευτεί σε Μίλαν-Νάπολι και σε Μπαρσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον Ζοάο Πινιέιρο που έδειξε τις κίτρινες στον πρόεδρο και στον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, τον έχουν βάλει σε Γιουβέντους-Ναντ και σε Πόρτο-Μπενφίκα. Ο Καμπάκοφ έχει παίξει Ρεάλ Σοθιεδάδ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Κρούζλιακ, το…ψυχοπαίδι του Μίχελ, έχει παίξει Μπάγερν-Ιντερ.

Να το επαναλάβουμε. Κανένα γέλιο. Δεν γελάμε άλλωστε, σε κηδείες. Και εδώ εκείνο που βλέπουμε είναι, σαν παράπλευρη απώλεια, ο αργός αλλά σίγουρος θάνατος της διαιτησίας στη χώρα. Μετά τον Σιδηρόπουλο, στα πολλά χρόνια που έρχονται μπροστά, ο επόμενος Ελληνας elite διαιτητής στην UEFA θα είναι ο πασίγνωστος Κανένας. Πώς μπορεί κάποιος να γίνει elite στην Ευρώπη, ενόσω δεν είναι καν elite (για να παίζει ντέρμπι) στον τόπο του; Είναι σαν να πούμε στον Κωνσταντέλια και στον Ιωαννίδη “εσείς θα παίζετε μόνο στα μικρά ματς, στα ντέρμπι θα παίζουν οι ξένοι γιατί εσάς δεν μπορούμε να σας εμπιστευθούμε” και να περιμένουμε ότι έτσι θα βγάλουμε ποδοσφαιριστές που θα παίξουν στα Κύπελλα Ευρώπης και στην Εθνική. Καθόλου αστείο.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This