Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Αδαμόπουλου

Στην ήσυχη πόλη Φούλνεκ, στη Μοραβία -της άλλοτε Τσεχοσλοβακίας και νυν- της ανατολικής Τσεχίας, ο κόσμος θυμάται ακόμα «το μικρό χαμογελαστό κοριτσάκι πάνω στο ποδήλατο, με τις ρακέτες στην πλάτη».

Αμέριμνο, ανέμελο, με όλη τη ζωή της μπροστά της.

Έκανε όνειρα και το χαμόγελό της ήταν μόνιμα στο πρόσωπό της.

Σε κάθε χαιρετισμό, η τυπικότητα την έκανε να απαντήσει με διάθεση.

Κάποιοι έλεγαν ότι είναι απλώς ευτυχισμένη. Άλλοι, πάλι, θεωρούσαν ότι δεν είναι καλό που εμπιστεύεται τόσο εύκολα τους ανθρώπους.

Εκείνο το κοριτσάκι που γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1990 στο Μπίλοβετς, κόρη του αντιδημάρχου και πρώην δασκάλου, Γίρι Κβίτα, και της Πάβλα Κβίτοβα, δεν γιορτάζει -πια- τα γενέθλιά της. Δε χρειάζεται να το κάνει… Δεν της κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, την ίδια ημέρα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Όχι, ωστόσο, διότι σνομπάρει και τη σημασία της και τα κεράκια που παραδοσιακά οι δικοί της θέλουν να την βλέπουν να σβήνει πάνω σε μία τούρτα.

Η Πέτρα Κβίτοβα συμπλήρωσε τα 30 χρόνια της ζωής της, όμως σημασία δεν έχει ο αριθμός. Δεν την εξιτάρει η σημειολογία της ημέρας.

Απλώς διότι γιορτάζει τη ζωή της κάθε ημέρα, χωρίς κεράκια, χωρίς hashtags στα social media.

Η τενίστρια από την Τσεχία δεν κάνει flashback. Το μόνο που θέλει, πάντως, είναι να μην ξεχάσει.

Να ζήσει με τις αναμνήσεις ενός «σκηνικού» που παραλίγο να της στοιχίσει και τη ζωή και την καριέρα της.

Γιατί αυτό την έκανε να εκτιμήσει περισσότερο όσα έχει και όσα θέλει.

Ακόμη και ως νέα σταρ του τένις, η Πέτρα Κβίτοβα επέλεξε να αποφύγει τις “λαμπερές” πολυτέλειες.

Ζούσε μόνιμα στο Πρόστεγιοφ, μία μικρή πόλη 43.680 κατοίκων, 255 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, Πράγα, και 56 χιλιόμετρα μακριά από το Μπρνο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας.

Το Πρόστεγιοφ είναι περιοχή καλλιτεχνών και λογοτεχνών, βάση της 601 SFG, μονάδας ειδικών δυνάμεων της χώρας, αλλά και επιλογή πολλών αθλητών τένις.

Η ηρεμία της πόλης, η αμεσότητα, η λατρεία του κόσμου να απολαμβάνει τις μπύρες του στις βεράντες, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, έκαναν την Κβίτοβα να την λατρέψει.

Η πόλη έδειχνε ήρεμη και ήσυχη.

Γι’ αυτό και η τενίστρια αποφάσισε να μείνει σε ένα ισόγειο διαμέρισμα και όχι σε κάποιο πολυτελές και προστατευμένο συγκρότημα κατοικιών.

Το κτήριο με την κόκκινη και γκρι πρόσοψη, στο οποίο βρισκόταν το διαμέρισμά της, έχει πάντα ανοικτή την εξώπορτα.

Υπάλληλος ασφαλείας ή θυρωρός δεν υπάρχει και η μόνη ένδειξη προστασίας είναι μία πινακίδα που αναφέρει ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται από κάμερα.

Δίπλα στο κτήριο υπάρχει ένα κατάστημα με στρώματα, ένα κομμωτήριο, μία παμπ και μερικά χαμηλά και πολύχρωμα σπίτια από την κομμουνιστική εποχή της Τσεχοσλοβακίας.

Η Πέτρα Κβίτοβα, ωστόσο, κοιτώντας πια το σημείο και έχοντας μετακομίσει στην Πράγα, δεν θυμάται αυτές τις λεπτομέρειες…

Πρωί της 20ης Δεκεμβρίου 2016, ώρα 8:30.

Η Κβίτοβα έχει σηκωθεί νωρίς, αν και την προηγούμενη ημέρα είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από ένα τουρνουά στην Αυστραλία, λόγω κατάγματος κόπωσης στο πόδι.

Οι συνήθειες δεν αλλάζουν, παρότι οι γιατροί την έχουν ενημερώσει πως το πρόβλημα θα την κρατήσει εκτός κορτ για τουλάχιστον 6 μήνες.

Η 26χρονη τότε αθλήτρια απολάμβανε το πρωινό της, όταν χτύπησε το κουδούνι.

Ο επισκέπτης δήλωσε υπάλληλος της τοπικής εταιρείας ηλεκτρισμού, με ανάθεση να ελέγξει τη μέτρηση στο ειδικό ρολόι.

Η Πέτρα τού άνοιξε, αμέριμνη, ήσυχη ότι σε αυτή τη μικρή πόλη δεν έχει να φοβηθεί κάτι.

Η «μεταμφίεση» τού αγνώστου είχε «πιάσει». Μπήκε στο ισόγειο διαμέρισμα και την πρώτη στιγμή, όταν η Κβίτοβα γύρισε την πλάτη της, αισθάνθηκε δύο χέρια να την αρπάζουν και ένα μαχαίρι κολλημένο στον λαιμό της…

Ο επίδοξος ληστής την ρώτησε αν έχει μετρητά στην οικία της και αν υπάρχουν κάπου χρυσαφικά.

Η απώλεια μερικών κοσμημάτων και μετρητών μόλις 390 ευρώ δεν την πόνεσε φυσικά τόσο, όσο το χτύπημα του δράστη.

Ο άγνωστος επιχείρησε να την κρατήσει, η Κβίτοβα θέλησε να διαφύγει, τραβώντας το μαχαίρι με το αριστερό -με το οποίο αγωνίζεται- χέρι της και κόπηκε και στα πέντε δάχτυλα…

Η φωτογραφία, η οποία ανάρτησε η ίδια έπειτα από μήνες ανάρρωσης, σόκαρε.

Όταν ο ληστής απομακρύνθηκε, η Κβίτοβα σήκωσε το κινητό της με το δεξί χέρι και κάλεσε τον Μίροσλαβ Τσέρνοσεκ, διευθυντή της ακαδημίας τένις του Πρόστεγιοφ.

«Έκλαιγε και μου είπε ότι έχει κοπεί και έχει χτυπήσει άσχημα στο χέρι, από κάποιον που της επιτέθηκε στο σπίτι της», θυμήθηκε ο Τσέρνοσεκ σε συνέντευξή του στο δίκτυο BBC.

«Έλεγε ότι είναι καλυμμένη στο αίμα και ρωτούσε τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Όταν το ασθενοφόρο την άφησε στο νοσοκομείο του Μπρνο, οι γιατροί δεν άφησαν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Το χειρουργείο ήταν άμεσο, η επέμβαση είχε διάρκεια σχεδόν τεσσάρων ωρών.

Η Κέιτι Σπέλμαν, εκπρόσωπος της τενίστριας, ενημέρωσε επισήμως ότι «υπήρχε σοβαρή βλάβη σε δύο νεύρα και τους τένοντες και των πέντε δαχτύλων και φαίνεται ότι το πρόβλημα διορθώθηκε».

Οι γιατροί έδιναν στην αρχή πιθανότητες μόλις 10% να καταφέρει να πιάσει και πάλι ρακέτα στα χέρια της.

«Ήμουν τυχερή που ζούσα. Μόνο αυτό σκεφτόμουν στην αρχή», επισήμανε η Κβίτοβα στο BBC.

«Ήξερα ότι ήμουν ένας μαχητής στο γήπεδο, όμως δεν ήξερα αν είμαι το ίδιο και εκτός κορτ».

Επέστρεψε στους αγώνες μόλις πέντε μήνες αργότερα, στο Ρολάν Γκαρός. Τρεις μήνες νωρίτερα από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις!

Οι ευχές για ταχεία ανάρρωση ήρθαν από συναθλητές, αντιπάλους, από το είδωλό της, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, και από κάθε γωνιά, όπου παίζεται τένις.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίθεση, στις 16/12/2017, η τενίστρια από την Τσεχία, ήδη κάτοχος δύο τίτλων Γκραν Σλαμ, με την κατάκτηση του Ουίμπλεντον το 2011 και το 2014, και χάλκινη Ολυμπιονίκης του 2016, αποκάλυψε ότι έχει μόνιμη βλάβη σε δύο δάχτυλα, τα οποία δεν αισθάνεται….

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίθεση εναντίον μου, όμως προσπαθώ να αγαπήσω από την αρχή το “νέο χέρι” μου», τόνισε στον Guardian.

Λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση, είχε προσλάβει ως νέο προπονητή τον Γίρι Βάνεκ.

Μαζί του άρχισε δειλά-δειλά τις πρώτες προπονήσεις, όταν πέρασε το τρίμηνο, κατά το οποίο οι γιατροί την είχαν «διατάξει» να μην σηκώνει τίποτα με το αριστερό χέρι.

Ο ειδικός νάρθηκας, βεβαίως, παρέμενε στο σημείο.

Σε όλο το διάστημα της επίπονης αποθεραπείας, η Πέτρα Κβίτοβα σκεφτόταν όλα τα απλά καθημερινά πράγματα που, ενδεχομένως, θεωρούσε απλώς δεδομένα. Τα φυσικά τραύματα, οι σωματικές πληγές είναι και θα είναι εμφανείς. Οι ψυχικές χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

«Αν δεν έπαιζα τένις και αν δεν είχα στόχο να επανέλθω, δεν ξέρω αν θα ήμουν τόσο θετική ως άνθρωπος», εξήγησε στον Guardian.

«Οι αναπολήσεις στο περιστατικό δεν είναι ευχάριστες», πρόσθεσε και παραδέχθηκε ότι κατά την ανάρρωσή της «υπήρχαν πολλές βραδιές με αϋπνία. Άκουγα και διάβαζα όλες τις φήμες ότι δεν θα παίξω πάλι. Απορούσα γιατί τα λένε αυτά. Αυτό ήταν συχνά πιο επίπονο από τον τραυματισμό μου».

Ο γιατρός της, Ράντεκ Κέρμπλε, ομολόγησε πως αρχικά οι περισσότεροι ειδικοί δεν πίστευαν ότι θα καταφέρει να επανέλθει στα κορτ.

«Δεν ήθελε ούτε εκείνος να το παραδεχθεί, ούτε να με πληγώσει και δεν μου το είπε ποτέ», συνέχισε η Κβίτοβα.

Εκείνη δεν έκρυψε, από την πλευρά της, ότι τον πρώτο καιρό τρόμαζε στην ιδέα να πιάσει τη ρακέτα με το καλό χέρι της και φοβόταν τις πρώτες κινήσεις.

«Είπα στον κόουτς μου ότι δεν θέλω να προσαρμόσω τις κινήσεις μου με τη ρακέτα, διότι αυτό θα άλλαζε το παιχνίδι μου και δεν το ήθελα. Προτιμούσα να κάνω υπομονή και να μπω πιο αργά στο γήπεδο, παρά να αλλάξω κάτι».

Αποδείχθηκε ότι δεν χρειαζόταν, τελικά, να περιμένει πολύ.

Πάτησε κορτ στο Ρολάν Γκαρός, τον Μάιο του 2017, και στον πρώτο γύρο νίκησε 2-0 σετ την Αμερικανίδα Τζούλια Μπόσεραπ.

Το χαμόγελό της έμοιαζε με μικρού παιδιού. Χάρηκε το ματς σαν την πρώτη, εφηβική νίκη της καριέρας της!

Αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο από την -επίσης Αμερικανίδα– Μπέθανι Μάτεκ Σαντς, όμως δεν απογοητεύτηκε.

Λίγες ημέρες αργότερα, «σαν παραμύθι», όπως είπε η ίδια, κατέκτησε το τουρνουά Birmingham Aegon Classic, για τον 20ο επαγγελματικό τίτλο της!

Η Πέτρα Κβίτοβα, έχοντας 27 τίτλους στην κατοχή της, έφτασε το 2019 ως τον τον τελικό του Όπεν Αυστραλίας, στον οποίο ηττήθηκε από την Ναόμι Οσάκα.

Ούσα στο Νο12 της παγκόσμιας κατάταξης τον Μάρτιο του 2020, ονειρεύεται να πλησιάσει την κορυφαία θέση της, το Νο2 του Οκτωβρίου 2011.

Στις αρχές Μαΐου 2018, περιέγραψε με δικά της λόγια την περιπέτεια που έζησε, με ένα κείμενό της στην ιστοσελίδα του δικτύου ESPN.

«Ο πρώτος καιρός, μετά την επίθεση, δεν ήταν δύσκολος μόνο για το πληγωμένο χέρι μου. Είχα ένα παράξενο συναίσθημα και κοιτούσα συνεχώς γύρω μου, να δω αν ο ληστής ήταν ακόμα εκεί, κάπου κοντά μου… Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρουν να τον συλλάβουν», εξομολογήθηκε.

Όταν η Κβίτοβα έγραψε το κείμενο στο ESPN, οι αρχές της πατρίδας της δεν είχαν καταφέρει ακόμα να εντοπίσουν τον άνθρωπο που της επιτέθηκε.

Η αστυνομία του Πρόστεγιοφ είχε εκτιμήσει το 2016 ότι η ληστεία ήταν «τυχαία πράξη» και δεν θεωρούσε ότι είχε στόχο την ίδια, συγκεκριμένα.

Οι αρχές δεν πίστευαν ότι ο ύποπτος, ύψους 1,80μ. και ηλικίας 30-35 ετών, γνώριζε ότι στο ισόγειο ζούσε μία πλούσια τενίστρια, η οποία είχε ξεφύγει από τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις του αθλήματος.

Τον Νοέμβριο του 2017, η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε ότι σταματά τις έρευνες, καθώς δεν είχε καταφέρει να αναγνωρίσει και να συλλάβει τον δράστη.

Η τοπική ακαδημία τένις του Πρόστεγιοφ είχε προσφέρει αμοιβή σχεδόν 3.500 ευρώ, σε όποιον μπορέσει να δώσει πληροφορίες για τον ληστή.

Στα τέλη Μαΐου 2018, οι αρχές έθεσαν σε κράτηση έναν 33χρονο για μία επίθεση με μαχαίρι στο Πρόστεγιοφ, στις 20 Δεκεμβρίου 2016.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι το όνομα του άνδρα είναι Ράντιμ Ζόντρα, με «λερωμένο» ποινικό μητρώο.

Η Κβίτοβα υποχρεώθηκε να δώσει έναν από τους δυσκολότερους “αγώνες” της στις 6 Φεβρουαρίου του 2019, στο δικαστήριο του Μπρνο, όπου κλήθηκε να καταθέσει.

Η Πέτρα δεν βρέθηκε στην ίδια αίθουσα με τον κατηγορούμενο, αλλά κατέθεσε μέσω κάμερας και μικροφώνου από διπλανό δωμάτιο, το οποίο είχε τηλεοπτική σύνδεση με το δικαστήριο.

«Μου ζήτησε να ανοίξω το ζεστό νερό και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι, ήταν το μαχαίρι στον λαιμό μου. Έπιασα τη λεπίδα των 25 εκατοστών με το αριστερό χέρι μου και, ξαφνικά, αίμα πετάχτηκε παντού. Έπεσα κάτω και προσπάθησα να πάρω το κινητό μου, όμως το κλώτσησε μακριά… Τον παρακάλεσα να με αφήσει να καλέσω ασθενοφόρο, γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να πάω στο νοσοκομείο και τον ρώτησα αν θέλει χρήματα. Με ρώτησε με τη σειρά του πόσα χρήματα έχω. Του απάντησα ότι υπάρχουν 10.000 κορώνες (περίπου 390 ευρώ). Τα πήρε και έφυγε, πριν καλέσω ασθενοφόρο»», αφηγήθηκε η τενίστρια.

Η Κβίτοβα τόνισε ότι «δεν ένιωθα πόνο, αλλά όταν αντίκρισα το αίμα, τρόμαξα. Ακόμα και σήμερα δεν έχω το 100% της κανονικής κίνησης του χεριού μου».

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών, κατέθεσε ένσταση, ωστόσο το δικαστήριο αύξησε την ποινή του σε 11 χρόνια.

Η επίθεση με μαχαίρι, το 2016, δεν ήταν απλώς επώδυνη, σωματικά και ψυχικά για την Πέτρα Κβίτοβα.

Δεν της άφησε απλώς σημάδια στο χέρι και «πληγές» στην καρδιά και το μυαλό. Ήταν και κάτι έξω και από την «comfort zone» της.

Την υποχρέωσε να αρχίσει να φοβάται ακόμη και την λατρεμένη ησυχία της. Την ανάγκασε να μιλήσει, για όσα έπαθε.

Να μοιραστεί λεπτομέρειες για τη ζωή της, την οποία κατά βάση επιθυμεί να κρατά μακριά από τα «φώτα».

Το χαμόγελό της δεν χάθηκε στην πορεία. Υπάρχει ακόμα.

Η επιτυχία δεν άλλαξε ποτέ τον χαρακτήρα της. Ένας ληστής, όμως, ίσως και να το έκανε.

Οι γονείς της, παρά τα χρήματα που κερδίζει η κόρη τους, μένουν ακόμα σε εκείνο το ταπεινό διαμέρισμα στο Φούλνεκ, όπου μεγάλωσαν τα τρία παιδιά τους.

Σε μία πόλη 3.000 κατοίκων, όπου ο κόσμος μαζεύεται στην κεντρική πλατεία, μπροστά σε μία μεγάλη οθόνη, όταν η Πέτρα αγωνίζεται σε κάποιο σπουδαίο ματς.

Εκεί, όπου τα παιδιά πηγαίνουν και «κλέβουν» μία χούφτα σκόνη από την χωμάτινη επιφάνεια, στην οποία η Κβίτοβα έπαιξε για πρώτη φορά, ώστε να λένε ότι έχουν κάτι από εκείνη και την αύρα της.

Στο “σπίτι” της, όπου το 2015 η τοπική εκκλησία φιλοξένησε μία έκθεση με προσωπικά αντικείμενα και τρόπαια τής νεαρής τενίστριας και κάθε εβδομάδα την επισκέπτονταν 1.000 άνθρωποι από άλλες πόλεις.

Πηγή: Athletes’ Stories

Pin It on Pinterest

Shares
Share This