Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Προφανώς πριν από όλα, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ παίζουν το βράδυ της Τετάρτης για να μείνουν στην διεκδίκηση ενός τροπαίου, δηλαδή πρώτα από όλα αυτή είναι μια μάχη για να συνεχίσουν να διεκδικούν το Novibet Κύπελλο Ελλάδας. Δεν παίζεται όμως μόνο η πρόκριση στον τελικό. Παίζεται σε μεγάλο βαθμό και η ψυχολογία των δύο μονομάχων ενόψει της επόμενης μάχης τους, για το πρωτάθλημα, στις 12 Μαρτίου και, κατ’ επέκταση, η βαθμολογική και ψυχολογική κατάστασή τους ενόψει των playoffs της Superleague.

Η στιγμή μοιάζει ιδανική για όλους εμάς που περιμένουμε να ψυχαγωγηθούμε από το ποδοσφαιρικό δράμα που θα μας χαρίσουν την Τετάρτη. Δύο ομάδες που βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση, όπως δείχνει η φόρμα τους – δηλαδή τα όσα έχουν κάνει στα τελευταία πέντε παιχνίδια τους στο πρωτάθλημα, μπαίνουν με παρόμοια ένστικτα στο τερέν του Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός για να πάρει κυριολεκτικά ρεβάνς για το 3-0 της Νέας Φιλαδέλφειας, και η ΑΕΚ με τη συνείδηση ότι τώρα παίζει το δεύτερο ημίχρονο μιας παρτίδας η οποία δεν θα της φέρει μόνο την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου αλλά και το ψυχολογικό προβάδισμα στις φετινές αναμετρήσεις με τον Πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Προφανώς δεν είναι καθόλου εύκολο να μαντέψει κανείς το σενάριο του παιχνιδιού, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε την ενδεκάδα του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι και οι δύο προπονητές θα πάνε με κλειστά χαρτιά μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης. Εδώ όμως υπάρχει ένα δεδομένο – η ανάγκη του Ολυμπιακού να πετύχει τουλάχιστον τρία γκολ. Συνεπώς είναι σχετικά ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι ο Μίτσελ θα ακολουθήσει την πεπατημένη της τακτικής που ακολούθησε απέναντι στον Παναθηναϊκό το περασμένο Σάββατο: επιθετική στάση και στις δύο φάσεις παιχνιδιού και φουλ ένταση από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή.

Η σύγκριση της δυναμικής των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα, δηλαδή των όσων έχουν κάνει στα τελευταία πέντε παιχνίδια τους στη Superleague, δείχνει ότι ο Ολυμπιακός πετυχαίνει ελαφρώς περισσότερα γκολ μολονότι εκτελεί λιγότερο (16,6 – 20,4 σουτ ανά ματς) και δεν δημιουργεί μεγαλύτερης ποιότητας ευκαιρίες (xGoals: 2,46 – 2,59).

σύγκριση Ολυμπιακού - ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός δέχεται ελαφρώς λιγότερα γκολ σε αυτά τα ματς μολονότι επιτρέπει ελαφρώς μεγαλύτερης αξίας ευκαιρίες στον αντίπαλο (Expected shot against: 0.91 – 0.56). Σε αυτά τα τελευταία 5 παιχνίδια ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχουν ίδια επίδοση στην ανάκτηση της κατοχής της μπάλας στο αντίπαλο μισό του τερέν. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός έχει βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στο πρέσινγκ στο αντίπαλο μισό στο επίπεδο της ΑΕΚ, η οποία ξεκίνησε από το φθινόπωρο να κρατά σε υψηλό επίπεδο την απόδοσή της σε αυτή την παράμετρο του παιχνιδιού.

η σύγκριση άμυνας Ολυμπιακού και ΑΕΚ

Όσο περισσότερο συγκρίνει κανείς την απόδοση τόσο βαθύτερα αντιλαμβάνεται ότι ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ συναντώνται σε μια στιγμή που βρίσκονται και οι δύο σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

η γενική σύγκριση Ολυμπιακού - ΑΕΚ

Διαφορές υπάρχουν, υπέρ της ΑΕΚ, όπως φαίνεται στους δείκτες της σύγκρισης μέσα από το Comparisonator, αλλά με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός βελτιώνει την αποτελεσματικότητά του σε επίθεση και άμυνα, και ότι το ματς διεξάγεται στο Καραϊσκάκη και τόσο ο Μίτσελ όσο και το γκρουπ των ποδοσφαιριστών λειτουργούν με το ένστικτο της ανάγκης να δείξουν στον κόσμο του Ολυμπιακού ότι αυτό που συνέβη στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ένα “ατύχημα”, είναι λογικό να περιμένει κανείς από τους Ερυθρόλευκους μια καλύτερη απόδοση από αυτή που είχαν στο πρώτο παιχνίδι.

Και τι μπορεί να περιμένει κανείς, στο κομμάτι της στρατηγικής, από την ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα; Μια ομάδα που θα έχει την ιδέα να κάνει υπομονή, με την άνεση του 3-0, ή μια ομάδα που θα ξεκινήσει τακτικά με την επιδίωξη να επιτεθεί και να πετύχει εκείνη το πρώτο γκολ στο ματς; Όπως έχω σημειώσει ξανά, αυτή είναι η πρώτη σεζόν του Ματίας Αλμέιδα στην Ελλάδα, και ακόμη τον μαθαίνουμε. Αυτή εδώ είναι η πρώτη “ρεβάνς με ισχυρό προβάδισμα” που θα μας δείξει ο Αργεντινός προπονητής. Άρα δεν υπάρχει η πεπατημένη, που θα επέτρεπε μια εικασία. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλμέιδα.

Μας περιμένει ακόμη ένα μεγάλο παιχνίδι, και προφανώς σε εμάς δεν αναλογεί κάτι παραπάνω από το να ευχηθούμε το τέλος της βραδιάς να μας βρει με το προνόμιο να συζητάμε για το ποδόσφαιρο που είδαμε και όχι για τα τοξικά.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This