Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Ένα μυθικό ρεκόρ έσπασε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, που πέρασε πλέον τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Για πολλά χρόνια κάτι τέτοιο φάνταζε αδιανόητο. Η πρωτιά του Καρίμ στον πίνακα των all time σκόρερ, έμοιαζε με το 8.90 του Μπίμον, που έστεκε ακλόνητο από το 1968 και για 23 χρόνια, μέχρι να το σπάσει ο Μάικ Πάουελ το 1991.

Ο “βασιλιάς” χρειάστηκε 20 σεζόν, μία λιγότερη από τον Τζαμπάρ, για να φτάσει στην κορυφή. Ξεκίνησε να παίζει από τα 18 του, είναι πλέον 38 και βάζει το όνομα του στην κορυφογραμμή μιας ιστορικής λίστας όπου φιγουράρουν, λίγο πολύ οι καλύτεροι παίκτες που πέρασαν ποτέ από τα γήπεδα του ΝΒΑ.

Προσοχή, όποιος είναι πρώτος σκόρερ, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και ο καλύτερος. Στο κάτω-κάτω δεν υπάρχει και αντικειμενική μέτρηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών.

Κάποτε ο Ανδρέας Βαρίκας, αθεράπευτα μπασκετικός, οραματιστής του Πανιωνίου των 80’s και φανατικός οπαδός των Μπόστον Σέλτικς, είχε χαρακτηρίσει τον Μάτζικ Τζόνσον σαν τον “Καττή του ΝΒΑ”. Δηλαδή; Ο Κώστας Καττής ήταν -εκείνη την εποχή- ένας από τους πλέι-μέικερ του Περιστερίου, που είχε το συνήθειο να μπιστάει πολύ την μπάλα στο παρκέ. Για να πικάρει τους θαυμαστές του Μάτζικ, το σατανικό μυαλό του αείμνηστου Ανδρέα είχε συλλάβει ένα αδιανόητο συσχετισμό και μια παρομοίωση, που έμεινε στην ιστορία.

Θα’ λεγε κανείς ότι η υπόθεση του κορυφαίου όλων των εποχών -ειδικά σε ένα ομαδικό άθλημα- εξαρτάται κυρίως από τα γούστα και σίγουρα από τις παραστάσεις του καθενός. Στους παλιότερους άρεσε ο Μαραντόνα (και ίσως ο Πελέ, αν τον είχαν προλάβει), οι νεότεροι πίνουν νερό στο όνομα του Μέσι.

Εδώ και χρόνια υπάρχει και στο μπάσκετ μια τέτοια κουβέντα. Αν δηλαδή ο ΛεΜπρόν, με όσα έχει πετύχει όλα αυτά τα χρόνια στα παρκέ, άγγιξε, αν δεν ξεπέρασε τον μύθο του Μάικλ Τζόρνταν. Όσοι μεγάλωσαν με τον M.J διαφωνούν καθέτως και οριζοντίως, εκείνοι που άρχισαν να βλέπουν ΝΒΑ με τον ΛεΜπρόν να διαγράφει τη συναρπαστική διαδρομή θεωρούν ότι το “παιδί από το Ακρον του Οχάιο” εν τέλει είναι ο κορυφαίος. Ο GOAT.

Δεν ξεκίνησε σαν σκόρερ

Λίγη σημασία έχουν όλα αυτά και η συγκεκριμένη κουβέντα, που θα οδηγεί πάντα σε μια αιώνια διαφωνία. Περισσότερο αξίζει να δούμε πώς έφτασε μέχρι αυτό το απίθανο ρεκόρ ο ΛεΜπρον και τι έχει πετύχει ταυτόχρονα με τους +38.837 πόντους που σκόραρε στην κανονική περίοδο.

Το άγουρο αλλά τόσα πολλά υποσχόμενο σχολιαρόπαιδο που έμπαινε φουριόζο (και σχεδόν αναιδές) στο ΝΒΑ πριν από μια εικοσαετία, είναι βέβαια ένα τελειως διαφορετικός μπασκετμπολίστας στα 38 του χρόνια. Οι τέσσερις τίτλοι πρωταθλητή και ισάριθμα MVP (σε πρωτάθλημα και τελικούς) αλλά και η προσωπική δουλειά όλων αυτών των ετών έχουν διαμορφώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη του “χρυσού παιδιού” που έκανε το Κλίβελαντ κάτι διαφορετικό από την πιο… αδιάφορη πόλη των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι όταν ο ΛεΜπρόν ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ οι ειδικοί έβλεπαν στο πρόσωπο του περισσότερο ένα δημιουργό, παρά ένα καθαρόαιμο σκόρερ. Ήταν και τα προβλήματα που είχε στο μακρινό σουτ (ή και στις βολές ακόμα-ακόμα) που περισσότερο τον έφερναν προς τον… Μάτζικ, παρά στον Τζόρνταν.

Αν δεν το ξέρετε, ο 38χρονος Τζέιμς έχει περάσει ήδη και στην 4η θέση των καλύτερων πασέρ του ΝΒΑ. Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό γιατί απ’αυτόν τον ιδιοφυή φόργουορντ έχουμε δει απίθανα καλάθια, μπάζερ-μπίτερ, κλεψίματα, κοψίματα αλλά και ορισμένες από τις πιο… διαστροφικές πάσες που θα μπορούσε να εμπνευστεί ένας μπασκετμπολίστας πάνω στο παρκέ

Δουλεύοντας ακατάπαυστα για να διορθώνει τις αδυναμίες του, ο ΛεΜπρον μετεξελίχθηκε και σε ένα σκόρερ-ηγέτη, που παίρνει την μπάλα για το τελευταίο σουτ, ενώ νωρίτερα έχει σημειώσει 40-50 πόντους με χαρακτηριστική ευκολία. Πλησιάζοντας τον Τζαμπάρ και το ρεκόρ που κανείς δεν πίστευε ότι θα καταρριφθεί, ο “βασιλιάς” με τα εκατομμύρια πιστούς και τους άλλους τόσους ορκισμένους εχθρούς, γινόταν, χρόνο με τον χρόνο ολοένα και καλύτερος.

Περνώντας τον Καρίμ, εκτός των άλλων, ο ΛεΜπρόν επιβεβαιώνει την μακροημέρευσή του στη λίγκα. Μετράει, άλλωστε, +1.400 αγώνες, που τον βάζουν στην 11η θέση του σχετικού πίνακα, ένα άλλο χαρακτηριστικό που υποδεικνύει και το μεγαλείο του. Στα 38 του χρόνια ο Τζέιμς δεν παίζει σαν βετεράνος, δεν κρύβεται μέσα στο γήπεδο, ούτε κάνει συντήρηση δυνάμεων.

Στην καριέρα του ο ΛεΜπρόν είναι ζήτημα αν έχει χάσει 100 παιχνίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη του 15ετία είχε μείνει εκτός τζάμπολ σε μόλις 71 αγώνες. Αυτό το οφείλει στη γερή του κράση, σίγουρα στην τύχη του, αλλά και στο 1 εκατομμύριο δολάρια που ξοδεύει κάθε χρόνο για το σώμα του. Η εκγύμναση, οι αποθεραπείες του, όλη η προστασία του προϊόντος ΛεΜπρόν Τζέιμς από τη φθορά του χρόνου, είναι θέμα ξεχωριστής επιστημονικής μελέτης.

Όσοι διακεκριμένοι γυμναστές, φυσιολόγοι και λοιποί που δουλεύουν μαζί του συμφωνούν ότι δεν έχουν υπάρξει πολλοί αθλητές με τη δική του διάθεση σε κάθε προπόνηση. Είτε αυτή είναι με τη μπάλα του μπάσκετ, είτε το πρόγραμμα fitness που ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια.

Με την πάροδο των ετών και τις ώρες που περνούσε στο προπονητήριο, ο ΛεΜπρόν βελτίωσε τα πάντα. Έγινε ένας σπουδαίος ολ-αράουντ φόργουορντ, πολύ αθλητικός, εκρηκτικός και κάθε φορά καλύτερος. Ιδού πως κατανέμονταν οι προσπάθειές του στα σουτ, πριν από τον αγώνα με την Οκλαχόμα. Μια καταπληκτική καταμέτρηση από το ΝΒΑ:

Το διάγραμμα δείχνει τον ΛεΜπρόν που βλέπουμε εδώ και χρόνια. Ένα ασυναγώνιστο σούπερ-σταρ στα ντράιβ, αφού πολλές φορές περνάει και πάνω από τον αντίπαλο του, για να καρφώσει εντυπωσιακά στο καλάθι. Σιγά-σιγά, ωστόσο, βελτίωσε και τα ποσοστά του, σουτάροντας απ’ όλες τις γωνίες, τα μήκη και τα πλάτη του παρκέ.

Θα το ξαναδούμε (;) σε καμιά 20ετία

Όταν ο Καρίμ έφτανε τους 38.387 πόντους, ο ΛεΜπρον ήταν πέντε ετών. Ο τεράστιος Τζαμπάρ που έκανε τη θρυλική του ραβέρσα σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής αποχωρούσε από το μπάσκετ σε ηλικία 42 ετών, έχοντας παίξει 21 αγωνιστικές περιόδους. Ο μοναδικός που τον πλησίασε ήταν ο Καρλ Μάλοουν, για χρόνια δεύτερος πίσω από τον Καρίμ, τρίτος από την στιγμή που τον προσπέρασε ο ΛεΜπρον, τον Μάρτιο του 2022.

Κάποιος είπε ότι ο τίτλος του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών δεν είναι και το υπέρτατο κατόρθωμα και πως αν δεν ήταν ο ΛεΜπρόν δεν θα ασχολιόμασταν τόσο πολύ. Μα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός από τον Τζέιμς. Και φυσικά το επίτευγμα είναι τεράστιο.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα hoopshabit.com μόλις 17 παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ έχουν +20.000π, +5.000 ριμπάουντ και +5.000 ασίστ. Με δεδομένο ότι ο ΛεΜπρον έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο στο τέλος της επόμενης σεζόν θα τους έχει … διπλώσει στους πόντους, αφού θα έχει σκοράρει 40.000 πόντους! Συν τοις άλλοις ο στόχος του, όπως έχει πει, είναι να παίξει τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί στο ΝΒΑ ο γιος του Μπρόνι. Και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει πριν από τη σεζόν 2024-25.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Τζέιμς θα αφήσει το αποτύπωμά του στη λίστα των σκόρερ με ακόμη πιο τρομακτικό ρεκόρ από τον Τζαμπάρ. Ο πιο κοντινός σε απόσταση με τον ΛεΜπρόν, εν ενεργεία ΝΒΑερ, είναι ο Κέβιν Ντουράντ που μετράει 26.684 πόντους. Θέλει 6-7 σεζόν για να περάσει τον Τζαμπάρ, αλλά ο KD είναι πλέον 34 ετών.

Αν κάποιος μπορεί να φτάσει το ρεκόρ, εφόσον παραμείνει υγιής και παίζει στους ίδιους ρυθμούς, είναι ο Λούκα Ντόντσιτς που σκοράρει κατά μέσο όρο 27.4π. Αν συνεχίσει έτσι σε 14 χρόνια θα ξεπεράσει τον Τζαμπάρ, όταν δηλαδή θα είναι 37 ετών. Μετά εξαρτάται πόσους πόντους θα έχει σημειώσει στο τέλος της καριέρας του ο ΛεΜπρόν, για να δούμε τον φοβερό και τρομερό Σλοβένο πρώτο σκόρερ όλων των εποχών. Αν… παίζει μπάσκετ μέχρι τότε, βέβαια.

Το μήνυμα στους Λέικερς

Εν τω μεταξύ, παραμονές του μεγάλου ρεκόρ, ο ΛεΜπρόν έκανε δηλώσεις για το μη ενδιαφέρον των Λέικερς στην ανταλλαγή του Καϊρί Ίρβινγκ. Παράλογο; Γιατί δεν ασχολείται με το επίτευγμά του και ξαφνικά θυμάται τον Ίρβινγκ; Θα μπορούσε να το κάνει, αλλά θα θύμιζε ένα βετεράνο που καμαρώνει για τα κατορθώματα του, αναπολώντας τη διαδρομή του στο ΝΒΑ.

Μόνο που ο ΛεΜπρόν δεν είναι ένας τυχαίος βετεράνος. Δεν νιώθει άλλωστε 38 ετών, αλλά είναι φιλόδοξος όσο κανείς άλλος. Δεν βολεύεται με τα προσωπικά ρεκόρ παίζοντας, όμως, σε μια ομάδα που βολοδέρνει να μπει στα πλέι-οφ. Θέλει να είναι πρωταγωνιστής και να διεκδικεί τίτλους. Έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Λέικερς, εκφράζοντας την απογοήτευση του για την μετακίνηση του Ίρβινγκ στο Ντάλας. Αν διαπιστώσει πως η ομάδα του LA δεν συμβαδίζει με τα “θέλω του”, τότε δεν αποκλείεται να θέσει θέμα αποχώρησης του.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς άλλωστε έγινε αυτός που ξέρουμε επειδή η θέλησή του να είναι πρώτος, η φιλοδοξία του που κάποιες φορές άγγιξε τα όρια της αλαζονείας, έφτιαξαν μια διαφορετική προσωπικότητα του παγκόσμιου μπάσκετ. Πάνω από πόντους, ασίστ, ριμπάουντ. Ακόμη και το τρομερό ρεκόρ, που έσπασε αφήνοντας τον μεγάλο Καρίμ δεύτερο…

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This