Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Tελικά είναι καλός ή κακός ο Σλοβάκος ρέφερι, Ιβάν Κρούζλιακ; Τίποτα από τα δύο. Είναι απλώς διαιτητάρα! Διότι η χθεσινή του εμφάνιση στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός της Τούμπας είναι πιθανότατα η καλύτερη ξένου διαιτητή στο ελληνικό πρωτάθλημα την τελευταία τριετία. Σίγουρα η καλύτερη στην εφετινή σεζόν! Λειτούργησε σωστά στο θέμα του πανό εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη πριν από την έναρξη του ματς, ήταν απόλυτος και ευθύς στις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια του αγώνα, ήταν αυστηρός αλλά ευγενικός προς τους παίκτες, δεν έκανε κατάχρηση κίτρινης κάρτας, δεν άφησε κανένα απολύτως περιθώριο αμφισβήτησης από κάποια εκ των δύο ομάδων.

Ηταν ένας διαιτητής επιπέδου Champions League, έχοντας πάρει εφέτος τέσσερις ορισμούς στις έξι πρώτες αγωνιστικές των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης! Προφανώς, λοιπόν, ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει ο Στιβ Μπένετ, δεδομένου πως διαιτητές από top πρωταθλήματα πλέον δεν έρχονται στην Ελλάδα, διότι φαίνεται πως… περνούν πολύ καλά. Εχει κάνει άλλα, πολλά λάθη ο Μπένετ εφέτος, μα στην επιλογή του Κρούζλιακ πέτυχε διάνα!

Ο διαιτητής Κρούζλιακ στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

Υπήρχε περίπτωση ένας ρέφερι που παίρνει τέσσερις ορισμούς εφέτος ήδη στο Champions League να έρθει στην Ελλάδα για να ευνοήσει κάποια εκ των δύο ομάδων σε οποιοδήποτε ματς; Να ρισκάρει την εξέλιξή του, τώρα, στη σεζόν που είναι στα high του; Ποτέ! Όμως το δηλητήριο και η τοξικότητα έμειναν. Πότισαν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα σ’ ένα πρωτάθλημα με το οποίο ασχολούνται μετά από πάρα πολλά χρόνια όλοι! Και ασφαλώς ξεχάστηκαν γρήγορα εφόσον ο Κρούζλιακ έδωσε ρεσιτάλ διαιτησίας στην Τούμπα. Το έχουν κάνει όλοι κατά καιρούς, αλλά όταν συμβαίνει χωρίς λόγο και με τόση ένταση, δεν πρέπει να ξεχνάμε! Τα ίδια και τα ίδια. Συνηθισμένοι είμαστε. Δεν είμαστε όμως και βλάκες. Ούτε εμείς, ούτε ο μέσος «κανονικός» Ελληνας ποδοσφαιρόφιλος.

Γράφτηκε ιστορία στο Περιστέρι, θα έχει επικοινωνιακό κόστος η ΑΕΚ

Kι αν στην Τούμπα όλα κύλησαν άψογα πλην του προσβλητικού προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη πανό το οποίο μαζεύτηκε ένα λεπτό αφού οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με εντολή του διαιτηταρά Κρούζλιακ, στο Περιστέρι γράφτηκε ιστορία. Αλήθεια, θα το θυμόμαστε αυτό το χθεσινό μετά από πάρα πολλά χρόνια! Όπως θυμόμαστε τα κομμένα δοκάρια της Ηλιούπολης και κάτι ομορφιές του ποδοσφαίρου στη Νέα Σμύρνη. Είναι τόσο τραγελαφικές οι εικόνες με τις τσάπες, τις μπογιές και τις μεζούρες που τις καθιστούν ανεξίτηλες!

Επί της ουσίας: θα μας πει κάποιος από τον Ατρόμητο τι έχει πραγματικά συμβεί; Διότι ακούσαμε πολλά, αλλά γιατί υπήρχε το πρόβλημα με τα δοκάρια δεν ακούσαμε τίποτα. Κατά τα λοιπά: αν το προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, καλά θα κάνει η ΑΕΚ να πάρει το ματς «στα χαρτιά». Ας πρόσεχε ο Ατρόμητος. Στη Superleague παίζει επί Σπανού, Ευρώπη παίζει επί Σπανού. Oχι στη Β΄ και στη Γ’ Εθνική. Προσοχή όμως για την Ενωση! Μεσοπρόθεσμα, αλλάζει την ατζέντα της κουβέντας για εκείνη. Όχι μακροπρόθεσμα: μετά από πολλά χρόνια, δεν θα παίξει κανένα ρόλο το χθεσινό συμβάν αν τελικά κατακτήσει το πρωτάθλημα. Όμως κατά τη διάρκεια της σεζόν, αναπόφευκτα αν πάρει το ματς στα «χαρτιά», η κουβέντα θα συμπεριλαμβάνει και αυτή την παράμετρο. Και δεν θα μιλούν όλοι μόνο για την ομάδα που παίζει το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο, έχει το πληρέστερο ρόστερ μεσοεπιθετικά και τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχει και την πιο σκληρή έδρα.

Ελεγχος των δοκαριών στο Ατρόμητος - ΑΕΚ

Και ξέρετε γιατί θα συμβεί αυτό; Οχι διότι η Ενωση έχει άδικο επί της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αλλά γιατί είχε από παλιά την τάση της προβολής της «διαφορετικότητας». Επειδή, λοιπόν, όλοι στην Ελλάδα – όμως ασφαλώς όχι όλοι στον ίδιο βαθμό – έχουν τα πολύ μελανά σημεία της ιστορίας τους, τώρα η ΑΕΚ θα «λουστεί» πολλά αν πάρει το ματς με τον Ατρόμητο χωρίς αυτό να διεξαχθεί ποτέ. Όχι επειδή όσα έκανε και υποστήριξε για το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν παράλογα ή παράτυπα. Αλλά επειδή στο παρελθόν είχε υπερ-διαφημίσει τη «διαφορετικότητά» της ενώ στην πραγματικότητα – μην καθίσουμε και απαριθμίσουμε περιστατικά και μάλιστα πρόσφατα – δεν είναι τόσο «διαφορετική».

Οταν έχεις κορυφαίο τον κίπερ σου με τη Λαμία, το πρόβλημα είναι σοβαρό…

Οσο για τον Παναθηναϊκό; Πολύ άγχος! Παίζεις στην έδρα σου με την ουραγό του πρωταθλήματος. Προηγείσαι στο 14’. Και το φτάνεις το ματς στο 92’! Παρότι ο αντίπαλος παίζει με δέκα παίκτες από το 66’! Εχεις για κορυφαίο παίκτη σου τον τερματοφύλακά σου! Τρομερό άγχος, σε βαθμό που να μοιάζει κυρίαρχη η Λαμία από το 50’ έως το 65’, να κερδίζει πέντε σερί κόρνερ και να σε πιέζει! Σ’ αυτό το timing αποδεικνύεται ότι μεγαλύτερος αντίπαλος του Παναθηναϊκού είναι ο ίδιος ο εαυτός του. Και πως έχει αρκετά προβλήματα να λύσει. Πνευματικά και ποδοσφαιρικά, ενόψει και της επόμενης σεζόν, τα οποία θα αναλύσουμε σε προσεχή σημειώματα.

Μεγάλης σημασίας νίκη με καταπληκτική εμφάνιση του Μπρινιόλι, ικανοποιητική απόδοση από Βαγιανίδη, Μπερνάρ, Μαντσίνι και σημαντικές αποφάσεις από τον Γιοβάνοβιτς: στον πάγκο ο Παλάσιος μετά από έναν χρόνο όντας υγιής και απόλυτα έτοιμος, στον πάγκο και πάλι οι Χουάνκαρ – Κώτσιρας, βασικοί οι Πούχατς – Βαγιανίδης. Σε δεύτερο σερί ματς βασικοί! Και ο Γιοβάνοβιτς έχει πει πως δεν είναι από τους προπονητές που κάνουν rotation!

Ηταν αυτό το πρώτο βήμα για το restart? Οχι, ήταν όμως ένα βήμα για να σταθεί όρθιος. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχε χάσει βαθμούς από αυτή τη Λαμία. Για να στοιχειοθετηθεί ‘restart’, όμως, θα πρέπει να νικήσει στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Δηλαδή να κάνει μια υπέρβαση. Γιατί εκεί σπανίως νικά…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This