Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

H γκολάρα του Μιτόμα πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα ωραιότερα στο Νησί, έβαλε όμως και τέλος στις όποιες ελπίδες της Λίβερπουλ για έναν εγχώριο τίτλο. Ο Ιάπωνας έκανε τα πράγματα χειρότερα για τους Reds που δε θυμίζουν σε τίποτα τις ένδοξες εποχές που η ομαδάρα του Κλοπ ήταν μέσα σε όλα, προσφέροντας παράλληλα γκολ και θέαμα. Γκολ; Τι συμβαίνει αλήθεια με τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ομάδας, τον άνθρωπο που τα προηγούμενα χρόνια είχε σχέσεις στοργής με τα αντίπαλα δίχτυα; Ναι, τον παίκτη που πριν λίγες μήνες τερμάτισε στην κορυφή των σκόρερ της Premier League μαζί με τον Σον. Ο Μο Σαλάχ την περασμένη σεζόν κέρδισε το τρίτο του Χρυσό Παπούτσι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αλήθεια, ποιος περίμενε πως ο Αιγύπτιος που ξεκουράστηκε αρκετά το καλοκαίρι, που είδε τη Λίβερπουλ να βάζει τέλος στην αγωνία του προσφέροντάς του συμβόλαιο 350.000 λιρών την εβδομάδα, δεν θα μπορούσε να σκοράρει στην Premier League…

Αλλωστε, πριν την πρώτη σέντρα της σεζόν, το σκηνικό έμοιαζε ιδανικό για έναν ανανεωμένο και ικανοποιημένο Σαλάχ. «Δεν σου είπα ότι δεν υπήρχε τίποτα να ανησυχείς;» του τόνιζε χαμογελώντας ο Γερμανός αμέσως μετά το νέο συμβόλαιο, ωστόσο το 2023 βρίσκει τον Αιγύπτιο πιο αγχωμένο από ποτέ και ο λόγος δεν είναι άλλος από τα 7 τέρματα που έχει πετύχει στη φετινή Premier League. Πριν ένα χρόνο δεν είχε νέο συμβόλαιο, αλλά μετρούσε 15 γκολ στο πρωτάθλημα.

Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Ερλινγκ Χάαλαντ έχει 25 (!) κι έχει μετατρέψει την κούρσα για τον πρώτο σκόρερ σε παράσταση για ένα ρόλο. Τη σεζόν 2021 -22 είχε γκολ/120 λεπτά, πλέον μετρά τέρμα/241 λεπτά, ενώ στα πέντε από τα έξι ματς δεν πανηγύρισε δικό του τέρμα.

image

Tι συμβαίνει κι ένας εκ των κορυφαίων φορ της σύγχρονης Premier League δεν σκοράρει;

Κανείς στο Άνφιλντ δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι ο 30χρονος φορ με κάποιο τρόπο έχει χαλαρώσει, αφού του δόθηκε αυτή η τεράστια αύξηση το περασμένο καλοκαίρι. Ο Σαλάχ συνεχίζει να παραμένει πρότυπο για κάθε παίκτη της ομάδας καθημερινά στο προπονητικό κέντρο.

Η αίσθηση της προοπτικής είναι επίσης σημαντική. Ο απολογισμός του με 17 γκολ σε 29 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις αυτή τη σεζόν είναι κάτι παραπάνω από αξιοσέβαστος. Τον οδήγησε πάνω τον Σερ Κέιν Νταλγκλίς στην 7η θέση στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου. Με 173 γκολ είναι μόλις 10 πίσω από τον Ρόμπι Φάουλερ και 13 πίσω από τον Στίβεν Τζέραρντ.

O Σαλάχ ήταν ο πρώτος σκόρερ στο φετινό Champions League μαζί με τον Μπαπέ με επτά γκολ. Ο αριθμός αυτός μεγάλωσε με τα 4 τέρματα στην… άτυχη Ρέιντζερς συμπεριλαμβανομένου συμπεριλαμβανομένου και του πιο γρήγορου χατ τρικ στην ιστορία της διοργάνωσης που ήρθε σε 6 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα.

Όμως στους αγώνες στην Αγγλία τα πράγματα δεν εξελίσσονται το ίδιο. Στους τρεις τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος με τη Τσέλσι, τη Μπράιτον και τη Μπρέντφορντ είχε συνολικά τρεις προσπάθειες και ούτε μία… εύστοχη.

Ο Σαλάχ έχει σίγουρα δυσκολευτεί από τη γενική εικόνα της Λίβερπουλ που έφτασε στο να μένει 10 βαθμούς μακριά από τις θέσεις του Champions League. Η αντοχή του σε τοπ επίπεδο παραμένει απίστευτη. Έχει χάσει μόλις 21 λεπτά ποδοσφαίρου φέτος. Όμως η ομάδα έχει επηρεαστεί φέτος από τραυματισμούς, ντεφορμάρισμα και άλλα προβλήματα.

Όλα αυτά τα στοιχεία ανέδειξαν έλλειψη συνοχής στην ομάδα. Δεν υπήρξε σταθερή μεσαία γραμμή και η δεξιά πλευρά δεν λειτούργησε τόσο καλά. Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ έδωσε δώδεκα ασίστ στη Premier το 2021-22, αλλά έχει μόνο μία ασίστ αυτή τη σεζόν.

Ο Σαλάχ δεν δέχεται τη μπάλα με μεγάλη συχνότητα σε επικίνδυνα σημεία για να απειλήσει ακόμα παραπάνω ή να απειλήσει περισσότερο. Έχει κατά μέσο όρο μόλις 39 αγγίγματα της μπάλας ανά 90 λεπτά και 7,3 αγγίγματα στην επίθεση και τις αντίπαλες περιοχές κάθε 90 λεπτά αυτή τη σεζόν – και τα δύο τα χαμηλότερα νούμερα της καριέρας του στη Λίβερπουλ. Χαμηλότερα και από τα 50 και 9,6 αγγίγματα της μπάλας το 2021-2022. Επίσης περνάει περισσότερο διάστημα ως περιφερειακός επιθετικός.

Σίγουρα υπήρξε μία περίοδος προσαρμογής μετά την αποχώρηση του Σάντιο Μανέ και την έλευση του Νούνιες. Αυτή η διαδικασία έχει γίνει πιο δύσκολη και λόγω τραυματισμών παικτών όπως οι Ντίας, Ντιόγκο Ζότα και Ρομπέρτο Φιρμίνο.

Ο Σαλάχ ξεκίνησε με τη Μπρέντφορντ έχοντας μαζί του μπροστά τους Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν και Νούνιες. Στο επόμενο παιχνίδι Πρωταθλήματος, το πρόβλημα τραυματισμού που είχε ο Νούνιες οδήγησε στο να πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο νεοαποκτηθέντας Γκάκπο. Κόντρα στην Τσέλσι το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Χάρβεϊ Έλιοτ αντικατέστησε τον Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν στα αριστερά. Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο ο Φιρμίνο είχε την πρώτον λόγο για μπροστά και από κοντά του ο Νούνιες.Κατά καιρούς, ο Σαλάχ είναι σαν απομονωμένος και μοιάζει αλλά και είναι πολύ εύκολο για τους αντιπάλους να τον κρατήσουν μακριά από την περιοχή. Όσον αφορά τις ντρίμπλες που προσπάθησε να κάνει ή που προσπαθεί γενικά (3,3 ανά 90 λεπτά έναντι 4,0) και τις ντρίμπλες που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία (1,1 ανά 90 λεπτά έναντι 1,7), οι αριθμοί είναι πιο χαμηλοί σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Ο Σαλάχ έχει μόλις 3,2 σουτ μέσο όρο (σουτ που δεν είναι από το σημείο τυ πέναλτι) ανά 90 λεπτά αυτή τη σεζόν, από 4,3 πέρυσι. Το ποσοστό του για γκολ στο πρωτάθλημα ανά 90 λεπτά είναι στο 0,37 το 2022-23, που είναι το χαμηλότερο που έχει στη θητεία του στη Λίβερπουλ. Ήταν 0,75 το 2021-22, 0,64 το 2020-21, 0,59 το 2019-20, 0,61 το 2018-19 και 0,99 το 2017-18.

Έχει επίσης λιγότερες προσπάθειες και δεν είναι τόσο κυνικός επιθετικά και ουσιαστικά ακόμα και από θέση για γκολ. Ο Σαλάχ έχει ως προσδοκώμενο αριθμό γκολ (xGoals) φέτος 9,0 όμως φέτος έχει σκοράρει μόνο επτά φορές. Οι χαμένες ευκαιρίες έχουν σαφώς κλονίσει την αυτοπεποίθησή του. Δεν βγάζει πια την ίδια επιθετική σιγουριά.

image

Η ανατροπή της ανατροπής στην επιθετική τριάδα

Ποιος μπορεί να αδικήσει τον Σαλάχ με τόσες αλλαγές που έχουν γίνει στη γραμμή κρούσης της Λίβερπουλ… Ο Σαντιό Μανέ αποφάσισε να πάρει το δρόμο για άλλες πολιτείες, Ζότα και Ντίας έμειναν εκτός δράσης από τον Οκτώβριο λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο δεν έχει παίξει πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω ενός προβλήματος στη γάμπα και o Μr 100 εκατ. λίρες, Ντάρβιν Νούνιες έχασε πρόσφατα δύο αγώνες με πρόβλημα στους μηριαίους. Ο Ιανουάριος βρήκε τον Σαλάχ να… ψάχνεται ποιον έχει στο πλευρό του. Ο Κόντι Χάκπο είναι το νέο πρόσωπο, αλλά ακόμα δεν ξέρει πως συμπεριφερθεί δίπλα στον Αιγύπτιο. Η Λίβερπουλ εκτοξεύθηκε χάρη στην απίθανη επιθετική τριπλέτα της, όλα ήταν ξεκάθαρα, όλοι ήξεραν τους ρόλους τους, τώρα όλη η ομάδα… υποφέρει εξαιτίας της ανομβρίας.

Το επιθετικό κομμάτι μιας ομάδας και δη μιας top ομάδας περιλαμβάνει πολλή δουλειά και πολλές πληροφορίες. Πώς να κινηθείς, ώστε να ξέρεις πού είναι ο συμπαίκτης σου και πού μπορείς να περάσεις τη μπάλα χωρίς να κοιτάξεις. Η Λίβερπουλ δεν μπορεί απλά να γυρίσει τον διακόπτη και να αρχίζει να σκοράρει εύκολα, πρέπει να δουλέψει σκληρά και πρέπει και ο Σαλάχ να παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόσωπο «Αν είσαι στα παπούτσια του Μο και έχεις σκοράρει εκατοντάδες γκολ τα τελευταία χρόνια και μετά δεν σκοράρεις, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ότι δεν μπορείς να σκοράρεις. Είναι θέμα, αλλά όχι αυτό που μας καίει…» τόνισε ο Κλοπ προσπαθώντας να… υποβαθμίσει το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Σαλάχ στην Premier League.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This