Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Φτάσαμε αισίως στην 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος για να δούμε για πρώτη φορά φέτος άλλη ομάδα πλην του Παναθηναϊκού στην κορυφή της βαθμολογίας. Αν αυτό είναι κάτι προσωρινό ή οι «πράσινοι» θα επανέλθουν στην πρώτη θέση, είναι κάτι που θα το μάθουμε μετά τον αγώνα της Τρίπολης. Ωστόσο, ό,τι και να γίνει απόψε στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», η… μεγάλη εικόνα του πρωταθλήματος έχει αλλάξει για τα καλά. Ναι, η ΑΕΚ έχει βάθος στο ρόστερ της και μοιάζει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Ναι, ο Παναθηναϊκός δεν έχει επιλογές στον πάγκο και έχει ξεμείνει από λύσεις και ιδέες. Ναι, ο Ολυμπιακός αποδίδει εξαιρετικά μεσοεπιθετικά, αλλά έχει κενά στην άμυνα. Ναι, ο ΠΑΟΚ είναι πλέον ομάδα Λουτσέσκου και αθόρυβα είναι μέσα σε όλους τους στόχους του. Πέρα από όλα τα παραπάνω, όμως, τη διαφορά στη δεύτερο γύρο την κάνουν ΚΑΙ οι τερματοφύλακες. Γιατί, ως γνωστόν, οι μεγάλες ομάδες ξεκινούν από το Νο1.

Θυμάστε πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή του Αλμπέρτο Μπρινιόλι σε εκείνο το 12/13 του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο; Γιατί μπορεί το «τριφύλλι» να βρισκόταν στον αστερισμό του Αϊτόρ μέχρι την ένατη αγωνιστική και στη συνέχεια ο Φώτης Ιωαννίδης να ξελάσπωσε την ομάδα στο σκοράρισμα, όμως ο «κέρβερος» βρισκόταν στην εστία. Με την άμυνα να μην αφήνει πολλά περιθώρια στους αντιπάλους, ο Ιταλός τερματοφύλακας ήταν… εκεί, όποτε χρειάστηκε. Σχεδόν σε όλα τα ματς που κέρδισε στο γκολ το «τριφύλλι», ο Μπρινιόλι είχε τουλάχιστον μία καθοριστική επέμβαση, κρατώντας το μηδέν. Μόλις τέσσερα γκολ παθητικό είχε ο Παναθηναϊκός στον πρώτο γύρο, τώρα έχει ήδη δεχθεί έξι τέρματα σε έξι παιχνίδια (χωρίς κανείς να ξέρει τι θα γίνει στην Τρίπολη). Μία φάση έκαναν οι αντίπαλοι στον πρώτο γύρο, μία απόκρουση έκανε ο Ιταλός. Μία φάση κάνουν στο δεύτερο γύρο, ένα γκολ βάζουν (Ιωνικός, ΟΦΗ, ακόμα και ΑΕΚ). Χωρίς, όμως, απαραίτητα να φταίει ο ίδιος. Υπάρχει και η γκίνια.

Τη… σκυτάλη από τον Μπρινιόλι στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος την έχει πάρει ο Γιώργος Αθανασιάδης. Μπορεί στην αρχική ενδεκάδα της ΑΕΚ να μπήκε μετά τον τραυματισμό του Στάνκοβιτς, όμως οι εμφανίσεις του «υποχρέωσαν» τον Ματίας Αλμέιδα να το διατηρήσει κάτω από τα δοκάρια, ακόμα και όταν αποθεραπεύτηκε ο Αυστριακός γκολκίπερ. Σε 14 παιχνίδια ως βασικός, ο Αθανασιάδης μετρά δέκα clean sheets, με μόλις πέντε γκολ παθητικό. Σημαντικό ρόλο παίζει και η συμπαγής άμυνα της «Ένωσης», όμως ο 29χρονος τερματοφύλακας βρίσκεται πάντα την κατάλληλη στιγμή στο σωστό σημείο. Και μπορεί από χθες όλοι να ασχολούνται με τον εκπληκτικό Σέρχιο Αραούχο και να γίνεται πολύς λόγος για το αν υπήρχε πέναλτι ή όχι στη φάση με τον Φαμπιάνο, όμως ο Αθανασιάδης έχει κάνει μια εκπληκτική επέμβαση σε κεφαλιά του Μπράμπετς στο δεύτερο ημίχρονο, με το σκορ στο 1-0. Και κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν μετά, αν ο Άρης ισοφάριζε εκείνη τη στιγμή.

Μιλώντας για αποκρούσεις και για τη σημασία τους, αρκεί κανείς να θυμηθεί πως μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών ο Ολυμπιακός βρίσκεται μέσα και στους δύο στόχους του. Ο Τζολάκης ήταν αυτός που του έδωσε την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου με την εκπληκτική του εμφάνιση στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ενώ ο Πασχαλάκης τον κράτησε όρθιο σε δύο περιπτώσεις χθες, αποτρέποντας τον ΟΦΗ να ισοφαρίσει σε 2-2 στο φινάλε. Σε ένα ματς που οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να έχουν σημειώσει 4-5 τέρματα, χρειάστηκαν οι επεμβάσεις του Πασχαλάκη για να πάρουν το τρίποντο και να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από την κορυφή.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This