Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Παναθηναϊκός εναντίον ΠΑΟΚ, πράξη δεύτερη λοιπόν, σ’ αυτή τη σειρά τριών αγώνων σε μια εβδομάδα που θυμίζει την αντίστοιχη προ ολίγων ετών, επί Γιώργου Δώνη. Τότε ο Παναθηναϊκός που έψαχνε περισσότερο τη διάκριση στο Κύπελλο είχε νικήσει 2-0 στο πρωτάθλημα τον Δικέφαλο (με δυο γκάφες του Ινγκασον και γκολ από Μακέντα – Χατζηγιοβάνη), «δίνοντας» αέρα στον Ολυμπιακό που τελικά κατέκτησε και το πρωτάθλημα, αλλά είχε αποκλειστεί «σβηστά» με δύο ήττες στο Κύπελλο. Εφέτος οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως δεν μπορεί να υπάρξει μόνο ένας νικητής σ΄αυτό το ράλι τριών αγώνων. Για να είμαστε ειλικρινείς ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να… πετύχει σε καλύτερο timing τον Παναθηναϊκό!

Οι Πράσινοι είναι υπό πίεση μετά τη μείωση της διαφοράς από τους διώκτες τους στον β΄γύρο, παίρνουν ελάχιστη βοήθεια από τις μεταγραφές καθώς μόνο ο αναπληρωματικός έως τώρα Πούχατς είναι διαθέσιμος, δυσκολεύονται αφάνταστα στο γκολ, έχουν και ανοιχτές πληγές από την ήττα στην Τούμπα η οποία καθιστά τον Δικέφαλο φαβορί για πρόκριση στον ημιτελικό και στον τελικό του Κυπέλλου. Μιλούν οι περισσότεροι για τη μάχη στην κορυφή αναφερόμενοι στον Παναθηναϊκό και το «κυνήγι» ΑΕΚ και Ολυμπιακού, όμως ίσως παραβλέπουν πως αν ο ΠΑΟΚ κάνει σήμερα το σπουδαίο «διπλό» στη Λεωφόρο, αλλάζει όλο το χάρτη. Όχι μόνο διότι φτάνει για πρώτη φορά στο -6 από την κορυφή, αλλά και διότι α) Εχει και τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στην Τούμπα β) Θα έχει ήδη «βγάλει» Παναθηναϊκό και Αρη στον β΄γύρο!

Είναι μια τεράστια ευκαιρία απόψε για τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο να κάνει το οριστικό comeback του για τη διεκδίκηση του τίτλου! Εχει θετική ατμόσφαιρα, φουλ θετική ενέργεια και πολύ λιγότερη συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό πίεση, δεδομένου ότι «εσωτερικά» και επικοινωνιακά το club έχει καταφέρει να περάσει το «δεν είναι στόχος εφέτος το πρωτάθλημα, αν μας ‘κάτσει’ θα το προσπαθήσουμε». Από τις επτά απουσίες του σημαντικές είναι τρεις: των Καντουρί – Κούρτιτς που στερούν ποιότητα, πείρα και εναλλακτικές επιλογές στη μεσαία γραμμή και του Φελίπε Σοάρες. Αν συνυπολογιστεί η απουσία και του Μουργκ αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο Λουτσέσκου δεν μπορεί να κάνει το rotation που θα ήθελε στους χαφ του και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα.

Εξίσου σημαντικό με του Γιοβάνοβιτς ο οποίος παίζει από την αρχή της σεζόν (!!!) με έναν δημιουργικό μέσο, τον Μπερνάρ. Παγκόσμιο φαινόμενο για ποδοσφαιρική ομάδα αυτό. Και δη για ομάδα η οποία σύμφωνα με τη δήλωση του προπονητή στην πρώτη αγωνιστική είχε ως στόχο την κατάκτηση της πρώτης ή της δεύτερης θέσης. Στον πρώτο γύρο τραυματίστηκε ο Τρουιγέ που είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, τώρα περίμενε τον Κλέινχέισλερ, προέκυψε η ίωση, αναβάλλεται το ντεμπούτο του Ούγγρου που σίγουρα θα έπαιρνε χρόνο συμμετοχής απόψε. Κι αν ο ΠΑΟΚ, με το «μαξιλαράκι» του φαβορί για τον τελικό του Κυπέλλου έχει να κερδίσει την επιστροφή του στην κούρσα για τον τίτλο, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ περισσότερα να αποκομίσει αν απόψε φύγει με πανηγυρισμούς.

Θα ανακτήσει αυτοπεποίθηση και συσπείρωση, θα πατήσει και πάλι γερά τα πόδια του στην κορυφή, θα κερδίσει χρόνο μέχρι την ενίσχυση των μεταγραφών, θα «ανοίξει» τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ στο «+12», ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες του Δικέφαλου για τίτλο. Θα διαγράψει από το πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα του β΄γύρου (έχει ακόμα Αστέρα, Αρη, Oλυμπιακό, Ατρόμητο εκτός έδρας!) ένα «βαρύ» ματς και θα φτιάξει την ατμόσφαιρα ενόψει και της ρεβάνς Κυπέλλου.

Αγχος δεν θα έχει την Πέμπτη αν νικήσει σήμερα που το «πρέπει» είναι τεράστιο πάνω από το κεφάλι του. Κι αν μπορεί να επενδύσει σε κάτι ο Παναθηναϊκός, αυτό είναι το «θέλω» του, η έδρα του και οι αλλαγές του. Άλλο Μπρινιόλι, άλλο Λοντίγκιν στο build up. Άλλο Σπόραρ, άλλο Ιωαννίδης στην τελική προσπάθεια. Άλλο Μπερνάρ πανέτοιμος για 90 λεπτά, άλλο Μπερνάρ με το μυαλό στις ενοχλήσεις και στο επόμενο ματς. Το πρόβλημά του είναι σαφές στο γκολ, οι λύσεις του είναι απόλυτα περιορισμένες στη μεσαία γραμμή όπου λείπει και ο τιμωρημένος Κουρμπέλης. Από τη μια σκέφτεσαι πως στη Λεωφόρο είναι αήττητος από πέρυσι και έχει λυγίσει αντιπάλους σε πολλά δύσκολα παιχνίδια (Αστέρας, Αρης, Ατρόμητος, ισοφάριση Ολυμπιακού), από την άλλη λες ότι με τόσο μέτριες/κακές εμφανίσεις από πολλούς βασικούς (Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Βέρμπιτς, Ρουμπέν, αφλογιστία Παλάσιος) μοιάζει δύσκολο να πάρει τρίποντο. Και η αλήθεια είναι πως αν δεν παρουσιάσουν οι περισσότεροι εξ’ αυτών θετική εικόνα, ο Παναθηναϊκός θα χάσει βαθμούς απόψε. Διότι δεν έχει αντίστοιχης ποιότητας αναπληρωματικούς…

Είναι συνολικά για την οικονομία του πρωταθλήματος μια όχι καθοριστική, αλλά πολύ σημαντική μέρα η σημερινή. Αν περάσει με νίκη ο Ολυμπιακός από το Περιστέρι θα έχει εδραιώσει για τα καλά το restart. Αν δεν σκουντουφλήσει στη Νίκαια η ΑΕΚ, θα δώσει ένα δείγμα γραφής και για το αμφισβητούμενο εκτός έδρας μέταλλό της. Οποιος νικήσει στη Λεωφόρο δεν θα κερδίσει μόνο… έξι βαθμούς, αλλά πολλά – πολλά περισσότερα. Είναι μια από τις Κυριακές που – και πάλι – όλοι θα παρακολουθούν όλους και είχαμε χρόνια να το ζήσουμε αυτό! Eχει την πλάκα του να «υποστηρίζουν» σήμερα οι ΑΕΚτζήδες και οι φίλοι του Ολυμπιακού τον ΠΑΟΚ, σε άλλα ντέρμπι να συμβαίνει το αντίστροφο, γενικώς όλο αυτό το… τουρλουμπούκι είναι πεντανόστιμο αλατοπίπερο στο πιο αγωνιώδες μέχρι τώρα πρωτάθλημα όλων των εποχών στην Α’ Εθνική από το 1980.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This