Επιλογή Σελίδας

Της Πηνελόπης Γκιώνη

H Παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018 στο καράτε, Έλενα Χατζηλιάδου, ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 πως θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση με ένα συγκινητικό μήνυμα γραμμένο πάνω σε μία κόλλα χαρτί. «The Last Dance» 10 χρόνια μετά από το πρώτο της διεθνές μετάλλιο το 2012 στο Παρίσι.

Η 29χρονη σήμερα πρώην πρωταθλήρια έχει ξεκινήσει μία νέα καριέρα στον αθλητισμό, από την… άλλη πλευρά της αρένας αφού πλέον είναι προπονήτρια καράτε. Τον μήνα απο έδωσε τον τελευταίο της αγώνα, έκανε και την πρώτη της εμφάνιση σαν προπονήτρια και έκανε εξαιρετικά αισθητή την παρουσία της στο τουρνουά Κ1 της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο: «Οι πρώτοι αγώνες που έλαβα μέρος ως προπονήτρια σε παγκοσμίου επιπέδου αγώνες ήταν τον Ιούνιο στο Κάιρο στα World Series A και είχαμε και εκεί επιτυχίες. Οι συγκεκριμένοι αγώνες στην Αθήνα ήταν εξίσου επιτυχημένοι και όλα δείχνουν πως η καριέρα μου ως προπονήτρια έχει ξεκινήσει δυνατά. Είμαι πολύ συγκινημένη και εύχομαι να χαράξω και σε αυτόν τον ρόλο μια μεγάλη επιτυχημένη πορεία» δήλωσε η Χατζηλιάδου.

δτη

Η διαφορά του να βρίσκεται εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου ήταν κάτι που γρήγορα συνήθισε και πλέον όλο το βάρος πέφτει στη διαχείριση του αθλητή που έχει στα χέρια της κάθε φορά: «Η απόφαση να αποσυρθώ από την ενεργό δράση δεν ήταν δύσκολη. Ήταν, μάλιστα, πολύ συνειδητοποιημένη απόφαση. Αισθάνθηκα πως ο κύκλος μου ως αθλήτρια είχε ολοκληρωθεί και είμαι πολύ χαρούμενη που έγινε στο καλύτερο timing. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μου λείπει να αγωνίζομαι στην θέση του αθλητή. Αυτός ο νέος ρόλος του προπονητή είναι πολύ διαφορετικός αλλά τα αισθήματα νίκης ή ήττας τα βιώνω εξίσου τα ίδια. Η μεγάλη δυσκολία του προπονητή όμως είναι η διαχείριση των όποιων αρνητικών συναισθημάτων, για να προστατεύσει τον αθλητή του».

Η Χατζηλιάδου είχε τον καλύτερο δάσκαλο, τον πατέρα της που μαζί κατάφεραν να διακριθούν πολλάκις. Και από αυτόν πήρε και όλα τα καλά στοιχεία ενός προπονητή που θα τη βοηθήσουν στην πορεία της: «Όλα τα στοιχεία και οι μέθοδοι που έχω ως προπονήτρια προέρχονται από τον πατέρα μου. Ωστόσο, έχω προσθέσει και τη δική μου πινελιά από την αγωνιστική εμπειρία υπό την ματιά του αθλητή. Με τις προπονητικές μεθόδους του πατέρα μου καταφέραμε να βρισκόμαστε 10 χρόνια στο βάθρο των ευρωπαϊκών και παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Ωστόσο, σήμερα τα προσαρμόζουμε στον κάθε αθλητή διαφορετικά, γιατί δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Πραγματοποιούμε σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε όλες τις γνώσεις μας, ενώ μέσα στο 2023 θα εκδοθεί και το βιβλίο του πατέρα μου Μάξιμου Χατζηλιάδη που αφορά το αγωνιστικό καράτε».

«Υποχρέωση να προσφέρω στο άθλημά μου»

βφ

Δεν έφταναν, όμως, μόνο αυτά για να «αποδείξει» την αγάπη της και την αφορίωσή της στον αθλητισμό. Και έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία, θέλοντας μέσα από τα δικά της ρεπορτάζ να αναδείξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό: «Η προσπάθεια μου να προσφέρω στο άθλημα μου είναι υποχρέωση μου και θα είναι αδιάκοπη.Τουλάχιστον όσα περνάνε από το δικό μου χέρι και όσα μπορώ να κάνω γιατί στην τελική οι παράγοντες του κάθε αθλήματος είναι αυτοί που είτε δίνουν είτε όχι τον χώρο και την δυνατότητα στα μέλη τους για προσφορά. Μακάρι, λοιπόν, να μου δοθεί αυτή η δυνατότητα να προσφέρω στο άθλημα μου γενικότερα και όχι μόνο στους αθλητές του συλλόγου μου ή με όσους αθλητές συνεργάζομαι. Ωστόσο, ακόμα και εάν αυτό δεν συμβεί, πάντα βρίσκω τον τρόπο και μόνη μου, ιδιωτικά, να προσφέρω με όποιον τρόπο μπορώ στο άθλημα μου. Στους αθλητές μου προσπαθώ να τους περάσω τις δικές μου αξίες. Να μην στοχεύουν σε υλικά κίνητρα , αλλά σε εσωτερικά. Να στοχεύουν στην προσωπική τους εξέλιξη. Να διεκδικούν όσα ονειρεύονται και όχι να τα παρατάνε, όταν κάποιος προσπαθεί να τους εμποδίσει, φορτώνοντας το μυαλό τους με αμφιβολίες για τον ίδιο τους τον εαυτό. Γιατί ο πρωταθλητισμός αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή και στη ζωή πρέπει να είμαστε “μαχητές”.

Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκα ακριβώς για να προσπαθήσω να αναδείξω τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό και φυσικά το δικό μου άθλημα. Η πηγή αυτής της εσωτερικής ανάγκης είναι το γεγονός οτι ως αθλήτρια για πολλά χρόνια δεν μου δίνονταν οι δυνατότητα να έχω “φωνή” μέχρι που μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και κατάφερα μέσα σε εκείνη την τετραετία να πάρω το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και να έρθει η μεγάλη προβολή για μένα αλλά και για το άθλημα μου. Όσα δεν είχα εγώ ως αθλήτρια, θα ήθελα να προσπαθήσω να τα προσφέρω στην νέα γενιά πρωταθλητών. Πιστεύω πως η δημοσιογραφία, ως λειτούργημα, μπορεί να αλλάξει πολλά στην κοινωνία αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Όλα είναι στο χέρι μας και στον τρόπο που εμείς τα προβάλουμε, ως δημοσιογράφοι. Τέλος, θα ήθελα να ανακοινώσω και την υποψηφιότητα μου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Ντούμο, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Όλα όσα είχα ανάγκη και δεν μου πρόσφερε η πόλη μου όλα αυτά τα χρόνια, θα ήθελα να τα προσφέρω εγώ στον τόπο μου. Ευελπιστώ, γενικότερα όλοι όσοι καταφέρνουν σπουδαία πράγματα να μένουν στον κλάδο τους και να προσφέρουν τις γνώσεις και την στήριξη τους στις νέες γενιές, δίχως ατομικές σκοπιμότητες».

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This