Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Προφανώς δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά να προεκτιμήσεις πώς θα κυλήσουν οι αναμετρήσεις ανάμεσα σε ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό – Άρη στην προημιτελική φάση του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας. Όταν όμως εκτός από την φόρμα αναλογίζεσαι και τα στοιχεία που μπορεί να καθορίσουν τις αναμετρήσεις στο ψυχικό και πνευματικό κομμάτι αυτών των αναμετρήσεων, δημιουργείται μπροστά σου μια εικόνα που δείχνει ότι στις προδιαγραφές αυτές είναι εξαιρετικά αμφίρροπες αναμετρήσεις.

Η σύγκριση της φόρμας δίνει προβάδισμα στον ΠΑΟΚ. Οι δείκτες ποιότητας και ποσότητας του παιχνιδιού του στις τελευταίες 5 αγωνιστικές της Superleague είναι υψηλότεροι συγκριτικά με αυτούς του Παναθηναϊκού, όπως διαπιστώνει κανείς μέσα από την σύγκριση των στοιχείων απόδοσης από το Comparisonator. Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί πιο κλασικές ευκαιρίες, πετυχαίνει περισσότερα γκολ, επιτρέπει μικρότερης αξίας ευκαιρίες στον αντίπαλο και δέχεται λιγότερα γκολ.

σύγκριση ΠΑΟΚ Παναθηναϊκού

Όταν κανείς σκέφτεται την ψυχολογική τους κατάσταση, βλέπει το πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού που έρχεται από μια εκτός έδρας σημαντική νίκη σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που έρχεται από μια εντός έδρας ισοπαλία. Το ψυχοπνευματικό κομμάτι όμως επηρεάζεται, αν δεν καθορίζεται, από την επιθυμία. Για τον Κυπελλούχο Παναθηναϊκό, ο οποίος αφενός έχει αφοσιωθεί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και αφετέρου προετοιμάζεται για τα ματς του Ιανουαρίου με την συνείδηση ότι δεν έχει μεγάλο βάθος στον πάγκο του για όλες τις θέσεις, τα ματς του φετινού κυπέλλου δεν μπορούν να έχουν το ίδιο βάρος με αυτά του πρωταθλήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το θέλει – σημαίνει όμως ότι δεν τον καίει το ίδιο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Για μια τόσο νέα ομάδα όσο είναι ο φετινός ΠΑΟΚ, ο οποίος σήμερα ζει στην απόσταση των 9 βαθμών από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, η προτεραιότητα είναι να χτίσει την ομάδα του με νοοτροπία και χαρακτήρα νικητή προκειμένου να γίνουν αυτά τα στοιχεία βασικά στοιχεία της ταυτότητάς του την επόμενη σεζόν, όπως μας λέει συχνά ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Γι’ αυτόν τον ΠΑΟΚ η πρόκριση επί του κυπελλούχου Παναθηναϊκού στην ημιτελική φάση του κυπέλλου μοιάζει να του δημιουργεί μεγαλύτερο κίνητρο.

Προφανώς ο “ψημένος” από πέρσι Παναθηναϊκός είναι μια πιο έμπειρη ομάδα στην διαχείριση της πίεσης και των καταστάσεων του παιχνιδιού συγκριτικά με τον “φρέσκο” και πιο νεανικό ΠΑΟΚ. Και αυτό είναι στοιχείο που συχνά παίζει αποφασιστικό ρόλο σε μεγάλα παιχνίδια. Η επιθυμία της πρόκρισης όμως συχνά είναι αρκετή να βάλει σε μια ομάδα πλεόνασμα σε αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλέψεις ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την τόσο αμφίρροπη διπλή αναμέτρηση.

Όταν επιχειρείς την αντίστοιχη σύγκριση της φόρμας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Άρη διαπιστώνεις ή επιβεβαιώνεις την υπεροχή των Πρωταθλητών στην αγωνιστική κατάσταση.

σύγκριση Ολυμπιακού Άρη

Κι εδώ, μάλλον εύκολα διακρίνεις ότι ο Ολυμπιακός, που μόλις έχει επικρατήσει επί του Άρη στο ματς του πρωταθλήματος, έχει καλύτερη ψυχολογία συγκριτικά με τον αντίπαλό του. Και σε αυτό το ζευγάρι όμως μπορείς να δεις στοιχεία που ενδέχεται να λειτουργήσουν υπέρ του Άρη. Διότι και εδώ η πρόκριση μοιάζει μεγαλύτερης αξίας για τον Άρη, που απέχει 17 βαθμούς από την πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, συγκριτικά με την αξία που έχει για τον Ολυμπιακό που μοιάζει αφοσιωμένος στην προσπάθεια να μειώσει την απόσταση των 7 βαθμών από τον Παναθηναϊκό και να συνεχίσει την αντεπίθεσή του για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Στο ματς της περασμένης Κυριακής ο Άρης, που βάζει μεγαλύτερη ένταση στην αγωνιστική συμπεριφορά του συγκριτικά με τον Ολυμπιακό και γι’ αυτό υπερτερεί στις μονομαχίες, έκανε πολλά πράγματα καλά. Αμύνθηκε αποτελεσματικά, είχε ισορροπία και έφυγε από το Καραϊσκάκη με το παράπονο από τον εαυτό του σχετικά με την έλλειψη αποφασιστικότητας, η οποία δεν τον βοήθησε να ολοκληρώσει τις επιθέσεις του και να γίνει πολύ απειλητικός. Γι’ αυτό άλλωστε και το σλόγκαν στην προετοιμασία του για τα ματς του κυπέλλου έγινε το “πιστέψτε το”, που άκουσαν οι ποδοσφαιριστές τόσο από τον προπονητή όσο και από τον πρόεδρο. Δεδομένου ότι έχει τη ρεβάνς στην έδρα του, ένας Άρης που πιστεύει ότι μπορεί να γίνει πιο αποφασιστικός και δυναμικός στην φάση επίθεσης και να διατηρήσει τα στοιχεία που είχε η συμπεριφορά του στην φάση άμυνας είναι ένας Άρης που μπορεί να πιστεύει ότι θα κοντράρει τον Ολυμπιακό παρόλο που αυτός υπερέχει σε ποιότητα και σε σε αγωνιστική κατάσταση.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This