Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρώτου γύρου της Super League. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφερε να δείξει αντοχή στις συνθήκες του πρωταθλητισμού και να μην λυγίσει από το βάρος και τα προβλήματα. Η συγκομιδή των 12 νικών και της μία ισοπαλίας είναι εκπληκτική και απολύτως δίκαιη για μια ομάδα, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, χτίζοντας την παρουσία της σε απόλυτα ποδοσφαιρικές βάσεις. Έχει στον πάγκο της έναν άνθρωπο ιδανικό για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης και κατάφερε να βγάλει αλώβητος τα δύο τελευταία ματς του πρώτου γύρου, χωρίς την παρουσία δύο μονάδων εξαιρετικά σημαντικών για τη λειτουργία του, του Αϊτόρ και του Παλάσιος.

Δεν ήταν μόνο το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που θα μπορούσε να «χαλάσει» το μυαλό του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» βρήκαν αντίδοτο σε όλες τις τακτικές που σκαρφίστηκαν οι αντίπαλοι για να σταματήσουν το παιχνίδι τους, το οποίο πλέον ο αντίπαλος μπορεί να αναγνώσει, αλλά πάντα υπάρχει εκείνο το κάτι παραπάνω που βγάζει από το μανίκι του. Ο Γιοβάνοβιτς βρήκε αντίδοτο στο σκληρό παιχνίδι και τα «πούλμαν», στην πίεση ψηλά και στο ασφυκτικό πρέσινγκ των ποδοσφαιριστών που ελέγχουν τον ρυθμό, ακόμα και στα ίδια τα λάθη της ομάδας του. Πέραν της κυνικής αποτελεσματικότητας, έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό, να κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών στο πλάνο του και τη δυνατότητα που δίνει η πίστη αυτή στη διατήρηση του «καθαρού» μυαλού και της συγκέντρωσης, όταν η κλεψύδρα αδειάζει και ο κόσμος πιέζει για το αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν μένουν λίγα λεπτά για τη λήξη, δεν περνά καν από το μυαλό των ποδοσφαιριστών η σκέψη να τα παρατήσουν. Η πνευματική, αυτή, νίκη, έχει πολλαπλό αντίκρισμα στον αγωνιστικό χώρο, βελτιώνοντας τη μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ των παικτών, τις αλληλοκαλύψεις, τη θυσία του «εγώ» για το «εμείς», τους αυτοματισμούς, την ταχύτητα στη σκέψη και την πράξη. Ακόμα και στο χειρότερο φετινό του ματς, με τον Ολυμπιακό, δεν έχασε κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, ενώ η ανατροπή απέναντι στην «τουρμπίσια» ΑΕΚ γέμισε ακόμα περισσότερο με αυτοπεποίθηση την ομάδα. Ο Πέτρος Μάνταλος, το έθεσε πολύ απλά μετά το 0-0 στο Φάληρο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που δεν χάνει».

Ο αήττητος Παναθηναϊκός είναι στο +8 από την ΑΕΚ και στο +12 από τον Ολυμπιακό. Κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα βήματα που έχει κάνει για το Πρωτάθλημα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί και να πανηγυρίζει πρόωρα. Η σεζόν ήταν de facto πολύ διαφορετική λόγω της διακοπής για το Μουντιάλ και για την πρωτοφανή συνθήκη που έχουν να διαχειριστούν οι ομάδες, όμως δεν μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που ο πρώτος είναι πρώτος και οι υπόλοιποι τρώγονται στην εσωστρέφεια. Η ΑΕΚ πιστοποίησε σε ένα ακόμα ματς, στη δύσκολη έδρα του Ολυμπιακού, την αγωνιστική της πρόοδο. Στο καλύτερο 45λεπτο που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στο νέο «Γ. Καραϊσκάκης» η Ένωση έκανε το παιχνίδι της, «έπνιξε» τους γηπεδούχους, έφτιαξε ευκαιρίες και εκτέλεσε άψογα το πλάνο του Ματίας Αλμέιδα. Το μόνο που της έλειψε ήταν το γκολ, ενώ είχε πολύ καλά διαστήματα και στο δεύτερο μέρος.

Η Ένωση είναι πρώτη στα Expected Goals (25.03), πάνω από τον Παναθηναϊκό (21.63), παρότι έχει ένα τέρμα λιγότερο από τους «πράσινους». Είναι πρώτη στην κατοχή, στα σουτ, στις πάσες-κλειδιά, στις σέντρες, στις επαφές στην αντίπαλη περιοχή, στα κερδισμένα κόρνερ, στο 1vs1. Έχει με διαφορά τον υψηλότερο δείκτη στην ένταση των μονομαχιών. Το ποδόσφαιρο του Αλμέιδα δεν είναι μόνο ελκυστικό στο μάτι, είναι συνάμα και αποδοτικό. Για ένατο ματς δεν δέχθηκε γκολ. Κι όμως, είναι στο -8. Έχει «πετάξει» βαθμούς που την έχουν κρατήσει πίσω στη βαθμολογία, αλλά σε ένα ακόμα ματς έδειξε σε φίλους και αντίπαλους πως βρίσκεται στο κόλπο. Και στον δεύτερο γύρο δεν θα χρειαστεί τον χρόνο της προσαρμογής στα «θέλω» του Ματίας.

Ο Ολυμπιακός, παρότι δέχθηκε αρκετές ευκαιρίες στο ντέρμπι, είχε κι ο ίδιος τις δικές του. Το γκολ του Χάμες ακυρώθηκε σωστά για οφσάιντ, αλλά για μια ακόμα φορά ο Κολομβιανός έδειξε πως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στη Λεωφόρο, έχουν βρει ηρεμία, έχουν κερδίσει ξανά τον κόσμο τους και παρά τους παίκτες που θα χάσουν για το Μουντιάλ, δημιουργούν την εντύπωση ότι η διακοπή θα δουλέψει υπέρ τους. Το στοίχημα με την επιλογή του Μίτσελ για τη διαχείριση της κατάστασης βγαίνει στον Ολυμπιακό και ο Ισπανός πιστώνεται τη βελτίωση και τη μείωση των «νεκρών» διαστημάτων.

Οι Πειραιώτες διαθέτουν μονάδες με σημαντική ποιότητα, οι οποίες όσο περνά ο καιρός θα αυξάνουν την επιρροή τους στο παιχνίδι. Φαίνεται ότι η καταστροφική διαχείριση του καλοκαιριού, με τις συνεχόμενες αλλαγές προπονητών και τις αστοχίες στο ρόστερ, έγινε κατανοητή και δόθηκε βάρος στη διόρθωσή της. Με τις σωστές κινήσεις στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και την ενίσχυση στις θέσεις που «πονάει» ο Ολυμπιακός, η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Και το σημαντικότερο είναι ότι δείχνει να καταλαβαίνει τα λάθη που έχουν γίνει. Ακούς τους παίκτες να μιλούν και καταλαβαίνεις ότι η φλόγα παραμένει αναμμένη. Ναι, ο Ολυμπιακός είναι 12 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Μιλάμε ωστόσο για έναν ακόμα γύρο κανονικής διάρκειας και τα πλέι οφ. Έχει, δηλαδή, να αντιμετωπίσει άλλες τρεις φορές τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Απομονώνοντας το αγωνιστικό από όλα τα υπόλοιπα, έχουμε δει ωραία πράγματα στον πρώτο γύρο. Βλέπουμε τους διεκδικητές να κρατούν ζωντανό το όνειρο. Το στοίχημα της επιστροφής μετά από ένα μήνα στα επίπεδα της σημερινής αγωνιστικής ετοιμότητας είναι πολύ μεγάλο, σωματικά και πνευματικά. ΑΕΚ και Ολυμπιακός δεν έχουν το περιθώριο του χρόνου προσαρμογής. Ο Παναθηναϊκός τον έχει κερδίσει με το σπαθί του, αλλά έχει τα ντέρμπι εκτός. Το να αισθάνεσαι τις ομάδες που βρίσκονται πίσω στη βαθμολογία να πιστεύουν δικαιολογημένα ότι μπορούν να ανακάμψουν, είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Έχουμε, ακόμα, να δούμε πολλά…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This