Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Hταν το καλύτερο ματς του Παναθηναϊκού αυτό εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα που παρατάχθηκε ελλιπής και σε σε 3-6-1; Όχι, το καλύτερο ήταν εναντίον της ΑΕΚ, αναλογικά και με το ρόστερ του αντιπάλου. Ηταν, όμως, η πιο εύκολη εφετινή νίκη του. Μια νίκη με τρία γκολ, άλλες τρεις ευκαιρίες και μηδέν φάσεις από την πλευρά του αντιπάλου, ο οποίος φάνηκε από τα πρώτα 20-25 λεπτά ότι θα μπορούσε να απειλήσει τους Πράσινους μόνο από δικά τους λάθη ή από στατικές φάσεις.

Είναι από τα λίγα ματς στα οποία η φράση «το πήρε μόνος του» ισχύει 100%! Το πήρε μόνος του ο Αϊτόρ. Με δυο εκτελέσεις φάουλ (κερδισμένα από και μια ατομική προσπάθεια. Ένα παιδί τόσο ανασφαλές και κακοποιημένο ποδοσφαιρικά από τον Μπόλονι που έβαζε εξτρέμ τον Καμπετσή και τον Φώτη Ιωαννίδη που είχε πάρει την απόφαση να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2021 στην εκκίνηση με Γιοβάνοβιτς: έμεινε στον Παναθηναϊκό συμπτωματικά διότι η Ουτρέχτη που τον είχε κλείσει, βρήκε τα απαραίτητα χρήματα μόνο στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου από πώληση παίκτη της και τότε ήταν πια αργά…

Ηταν με τη βαλίτσα στο χέρι, έγινε ένας θαυμάσιος μεσοεπιθετικός

Στο πρόσωπο του μεταμορφωμένου από πέρυσι Ισπανού που ήταν το καλοκαίρι του 2020 η πρώτη χρονικά μεταγραφή του Τσάβι Ρόκα μπορεί κάποιος να δει τη δουλειά του προπονητικού τιμ του Παναθηναϊκού σε όλους τους τομείς: αντίληψη, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση. Ο Γιοβάνοβιτς είχε «δει» από πέρυσι ότι ο Αϊτόρ μπορεί να παίζει θαυμάσια μεταξύ των γραμμών και «έχτισε» πάνω σ΄αυτό το ταλέντο του όλη τη λειτουργία της αριστερής πλευράς του, μαζί με τους Χουάνκαρ – Βιγιαφάνιες. Εφέτος το κάνει πιο συστηματικά: στο «10» ο Αϊτόρ, ψηλά ως χαφ ο Γκάνεα, από κοντά κι ο Κουρμπέλης που παίζει προσώρας στη θέση του «Βίγια». Με συμμετοχή σε οκτώ από τα εννέα γκολ της ομάδας του έως τώρα είτε ως σκόρερ (πέντε) είτε ως πασέρ σε ασίστ για γκολ ή κερδισμένο πέναλτι (δεν είχε συμμετοχή μόνο στο Ρουμπέν – Παλάσιος 0-1 στο Ηράκλειο!), ο 26χρονος εξτρέμ έχει ήδη εξασφαλίσει μια πολύ καλή πρόταση που ΘΑ του γίνει από τον Παναθηναϊκό μέχρι τον Δεκέμβριο: αν δεν συμφωνήσει, έχει δικαίωμα από τον Ιανουάριο να υπογράψει σε ομάδα της αρεσκείας του. Πιθανότατα δεν θα το κάνει διότι πλέον ζει σε πράσινη «οικογένεια», αλλά ας αποφεύγουμε τις προβλέψεις σε τέτοια θέματα.

Αντιθέτως, οι προβλέψεις δεν απαγορεύονται για τη χρησιμοποίηση του Μπερνάρ, που «έδεσε» όμορφα τις γραμμές στο β΄μέρος παίζοντας στη θέση του Γκατσίνοβιτς, επιχείρησε πέντε – έξι κάθετες πάσες (δεν «πέρασαν» ποι περισσότερες), κινήθηκε σωστά στους χώρους ως «8-10άρι», κέρδισε το φάουλ για το 2-0 από τον άγαρμπο Ερασμούσπε που ενεπλάκη και στο 3-0, όμως ακόμα χρειάζεται «Ιβανοποίηση». Εκανε δυο-τρία βραζιλιάνικα (το ένα εκ των οποίων κόστισε, χαρίζοντας αντεπίθεση στους φιλοξενούμενους»), αλλά ακόμα είναι νωρίς.

Νωρίς είναι και για την «παράσταση τίτλου» που χτίζει παιχνίδι με παιχνίδι ο Παναθηναϊκός και ο Γιοβάνοβιτς το είπε πολύ ωραία: «Είχαμε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια στη Λεωφόρο, αλλά από την άλλη πλευρά δεν ήταν και εύκολο». Ετσι ακριβώς είναι. Ο Παναθηναϊκός είχε βατό πρόγραμμα: δεν λάθεψε με τον επικίνδυνο Ιωνικό που έκανε καλό ματς για 45 λεπτά, ήταν τυχερός που πέτυχε τον ΟΦΗ στα χειρότερά του, πήρε το σημαντικό ντέρμπι με την ΑΕΚ,, είναι ο μοναδικός «αδιάφθορος» με 5/5 και έχει Ολυμπιακό και Αρη εντός έδρας στον πρώτο γύρο! Όμως έχει ακόμα 15 ντέρμπι έως το τέλος του πρωταθλήματος και μπόλικες επαρχιακές και αττικές (Ατρόμητος – Ιωνικός) έδρες μπροστά του.

Κάθε μέρα που περνά με θέα από ψηλά…

Αν περάσει με «Χ2» από την Τούμπα σε 15 μέρες δύσκολα θα βρεθεί εκτός πρώτης δυάδας στο τέλος του πρώτου γύρου. Και εν συνεχεία θα μπορεί να αναδιοργανωθεί, να δει τι θα κάνει στην κρίσιμη χειμερινή μεταγραφική περίοδο που καθορίζει την τελική μορφή του ρόστερ μέχρι και το φινάλε των play offs κι ενώ ήδη θα έχει κερδίσει χρόνο για την προσαρμογή του Μπερνάρ και των Τσοκάι – Τρουϊγέ. Εως τότε, κάθε μέρα – μα κάθε μέρα! – που περνά και βρίσκεται εκεί ψηλά, αποθηκεύει καταπληκτικά αφανή οφέλη. Το ολόφρεσκο ενδιαφέρον όλων των φίλων του στην υφήλιο, την αύρα των εν Αθήναις οπαδών του, τη θετική ατμόσφαιρα σε παίκτες, στελέχη και εργαζόμενους της ΠΑΕ, την έξτρα γκρίνια και πίεση σε όσους τον κυνηγούν, όπως κυνηγούσε εκείνος τόσα χρόνια.

Ταυτόχρονα, βέβαια, όσο προχωρά με νίκες, αυξάνεται και ο εσωτερικός συναγωνισμός. Χουάνκαρ ή Γκάνεα; Σένκεφελντ και Μάγκνουσον (σταθερά στον πάγκο) ή οι “Ιβανοποιημένοι” αλλά με όχι ψηλό “ταβάνι” Σάρλια και Πούγγουρας; Μπερνάρ ή ένας εκ των Τσοκάι – Κουρμπέλη στο 4-3-3 ανάλογα με τον αντίπαλο; Καλά είναι αυτά να υπάρχουν σε μια ομάδα. Αρκεί να μην είναι πάρα πολλά και να μην προκαλούνται προβλήματα στα αποδυτήρια. Ο Γιοβάνοβιτς έδειξε πέρυσι θαυμαστή ευελιξία σε πάρα πολλές δύσκολες περιπτώσεις: Βιγιαφάνιες, Παλάσιος, Καρλίτος, Μακέντα, Αϊτόρ, Κουρμπέλη, Σένκεφελντ, Κώτσιρα, Διούδη… Για να δούμε αν θα τα καταφέρει και εφέτος. Οι νίκες είναι πάντα το καλύτερο… «ηρεμιστικό». Η και «αλεξίσφαιρο» αν μιλάμε για πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Υ.Γ. 1: Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να μην ξεχνάμε τους κανονισμούς. Εχουμε και λέμε, λοιπόν, για τη σύγκρουση Σούλη – Σπόραρ: α) ΔΕΝ υπάρχει πλεονέκτημα (δεν υπάρχει γκολ Παναθηναϊκού δηλαδή) όταν προκύπτει τραυματισμός παίκτη στο κεφάλι: ο ρέφερι είναι υποχρεωμένος να διακόψει το παιχνίδι άμεσα! β) Η σωστή ποινή στο νεαρό κίπερ (καλή ανάρρωση στο παιδί!) είναι κόκκινη κάρτα και όχι κίτρινη, διότι ο Σπόραρ έχει βάλει «πλάτη» τον Εραμούσπε και βγαίνει σε τετ α τετ, δηλαδή σε προφανή θέση για γκολ.

Y.Γ.2: Ηταν θαυμάσια ιδέα και αποδεικνύεται στην πράξη: για να θυμούνται οι παλιοί, να μαθαίνουν οι νέοι και να κρατά τον δεσμό με τους legends του ο Παναθηναϊκός. Ομορφα, λιτά, συναισθηματικά και χωρίς πολλές φανφάρες τιμά σε κάθε εντός έδρας αγώνα κάποιες από τις μορφές της iστορίας του. Οπως συγκινητικό είναι να βλέπεις ξανά χαμογελαστό τον “ψηλό” στα επίσημα να απολαμβάνει μαζί με τον “Στρατηγό” αυτές τις βραδιές. Ενίοτε και με το πλατύ χαμόγελο και τις ατάκες του πάντα θερμού “Τυπάρα”!

Y.Γ.3 . Διαβάστε εδώ κάποιες από τις ατάκες του αρχαιότερου μέλους της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Ηλία Αρκούδη, στη συνέντευξή του στην «Ερα – Σπορ» για να καταλάβετε τι συμβαίνει (διαχρονικά) σ’ αυτό το κράτος που ζούμε ως προς τα κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Superleague 2.

“Mιλάω σαν άτομο και δεν εκφράζω την επιτροπή. Μέχρι πέρυσι είχε ουσία το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νόμο υπό πίεση για να μην υπάρχουν υποβιβασμοί με αφορμή την απόφαση για την υπόθεση Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ (εννοεί την καταγγελία του Ολυμπιακού για πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ – Ξάνθης), δεν οριοθετήθηκαν κάποια πράγματα με αποτέλεσμα φέτος οι ομάδες της Super League 2 που δεν έχουν πιστοποιητικό συμμετοχής, να μπορούν να συμμετέχουν με ποινή αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών από το δικαιοδοτικό όργανο. Έξι ομάδες δεν έχουν πάρει πιστοποιητικό από έναν έως πολλούς λόγους. (…).

Θα παίξουν ομάδες με βεβαιωμένα χρέη σε ποδοσφαιριστές και προπονητές με μείον δέκα βαθμούς; Ποιος παίκτης θα υπογράψει συμβόλαιο αν δεν υπάρχει εγγυητική επιστολή και όταν θα έχουν αφαιρεθεί 40 βαθμοί; (…)

H έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 2 μετατέθηκε για τις 15 Οκτωβρίου και δεν ξέρω αν αρχίσει και τότε. Βάσει νόμου οι ομάδες πρέπει να υποβάλουν φακέλους έναν μήνα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Ακόμα δεν ξέρουμε ποιoς θα είναι ο τέταρτος που θ’ ανέβει από τη Γ’ Εθνική. Επομένως η Super League 2 θα πρέπει να αναβάλει το πρωτάθλημα ή εμείς να γίνουμε παράλογοι και να μη χορηγήσουμε σ’ αυτήν την ομάδα πιστοποιητικό ή να γίνουμε παράνομοι και να της χορηγήσουμε. Πέρυσι προτίμησε η επιτροπή να γίνει “παράνομη” για τον ίδιο λόγο, επειδή οι ομάδες δεν είχαν χρόνο. Τι θα γίνει με αυτές τις ομάδες που δεν μπορούν να συμμετάσχουν; Αν δεν έχουν ούτε ένα συμβόλαιο, χρωστάνε σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν εγγυητική, πότε θα αναπληρωθούν; Πότε θα το μάθουμε; (…)

Ομάδα έπαιξε πέρυσι ενώ δεν δώσαμε άδεια. Πήρε προσωρινή διαταγή από το Διαιτητικό Δικαστήριο. Τελείωσε το πρωτάθλημα κι ακόμα δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση. Πήρε τρεις – τέσσερις αναβολές. Φέτος της δώσαμε άδεια συμμετοχής επειδή δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς επειδή ακόμα ισχύει η προσωρινή διαταγή. Είχε εκκρεμότητα με το μετοχικό κεφάλαιο και με τους μετόχους. (…)
Με τη Σούπερλιγκα 1 δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Να μην παίζουν οι παράγοντες της Σούπερ Λιγκ 2! Ό,τι στέλνουν διασταυρώνεται. Ας προσέχουν. Η σύνθεση της επιτροπής είναι εξαιρετική. Αν δεν κάτσει κάτω η ΕΠΟ και το κράτος ώστε να μην υπάρχουν αντιφάσεις και οι αποφάσεις να βγαίνουν σε σωστά διαστήματα, τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Δεν ευελπιστώ πριν τις εκλογές ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στο αθλητικό δίκαιο. Ο πολιτικός χρόνος είναι μικρός. Θα πρέπει να υπάρχει διακομματική συμφωνία. Να μην υπολογιστεί το κακώς λεγόμενο πολιτικό κόστος. Να τηρούνται και να είναι ξεκάθαροι οι όροι του παιχνιδιού. (…).

Αυτά, και no comment.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This