Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Μπορεί να απέχουμε, θεωρητικά, 12 ημέρες από την έναρξη της Superleague, αλλά όλοι εμείς, που παρακολουθούμε από απόσταση την εξέλιξη της προετοιμασίας της ΑΕΚ υπό τον Ματίας Αλμέιδα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε γνωρίσει την ομάδα που δημιουργεί ο Αργεντινός προπονητής. Αφενός επειδή η ΑΕΚ δεν έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις της για την ενίσχυση του κορμού της ενδεκάδας της και αφετέρου επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο προπονητής της έχει καταλήξει στα βασικά συμπεράσματα σχετικά με το πώς θα κάνει την αρχή στις 20 Αυγούστου. Έτσι κι αλλιώς ένας νέος προπονητής, που ακόμη περνά το στάδιο της εμπέδωσης, από την πλευρά των ποδοσφαιριστών του, των αλλαγών που φέρνει στην λειτουργία, τη νοοτροπία και το αγωνιστικό μοντέλο της ομάδας, δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει μια πολύ ώριμη ομάδα στα πρώτα επίσημα παιχνίδια. Μέχρι εδώ όμως του έχουν λείψει και βασικά κομμάτια της ομάδας που δημιουργεί – οι κεντρικοί αμυντικοί. Συνεπώς όσα έχουμε δει μέχρι εδώ είναι όσα έχει δουλέψει και όσα έχει δοκιμάσει με τους ποδοσφαιριστές που είχε διαθέσιμους. Η ΑΕΚ θα αλλάξει όταν βάλει αμυντικούς που θα έχουν διαφορετικά στοιχεία.

Μέχρι εδώ έχουν γίνει κατανοητές οι αρχές που βάζει στην αγωνιστική συμπεριφορά της ΑΕΚ ο Αλμέιδα. Η ΑΕΚ βάζει ένταση στην συμπεριφορά της, γίνεται πιεστική προς τον αντίπαλο σε όλο το γήπεδο, προσπαθεί να είναι πολύ ενεργητική στην φάση άμυνας και εντείνει την πίεση στην μπάλα στο μεσαίο τρίτο του τερέν με στόχο να την κλέψει και να βγει άμεσα στην επίθεση σε ανοιχτούς χώρους για να εκδηλώσει γρήγορα επίθεση. Και όταν ξεκινά το χτίσιμο των επιθέσεων, βάζει στόχο να παίξει ποδόσφαιρο τοποθέτησης και αποφεύγει τις άμεσες επιθέσεις με μεγάλες μπαλιές στο βάθος της επίθεσης.

Μέχρι εδώ η ΑΕΚ δείχνει δύο αδυναμίες: η πρώτη κατά το πρώτο στάδιο του χτισίματος της επίθεσης όταν πιέζεται από τον αντίπαλο, και η δεύτερη όταν ανεβάζει ψηλά στο τερέν την αμυντική γραμμή της για να πιέσει την αντίπαλη ομάδα από την αρχή της επίθεσης που χτίζει. Δεδομένου όμως ότι στην αμυντική γραμμή θα προστεθεί ο Βίντα και ενδέχεται να προστεθεί και άλλος καινούργιος αμυντικός, είναι πολύ πιθανό τα στοιχεία που θα προσθέσουν αυτοί οι δύο νέοι παίκτες να καλύψουν τα ελλείμματα που έχει δείξει μέχρι σήμερα σε αυτά τα κομμάτια παιχνιδιού η ΑΕΚ.

Η ομάδα που παρουσιάζεται στα φιλικά παιχνίδια έχει βελτιώσει την απόδοσή της στο επιθετικό κομμάτι συγκριτικά με πέρσι. Ο Γιόνσον, ο Γκατσίνοβιτς και ο Πινέδα έχουν ήδη κάνει πιο ποιοτική την επιθετική ανάπτυξη. Η αίσθηση με την οποία μένει κάποιος που παρακολουθεί τα φιλικά είναι ότι όσο οι νεοαποκτηθέντες θα μαθαίνουν καλύτερα τους συμπαίκτες και θα βελτιώνουν την ενδοεπικοινωνία τους, και όσο όλη η ομάδα θα αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση επειδή θα εμπεδώνει τις αλλαγές που φέρνει στο αγωνιστικό μοντέλο ο νέος προπονητής, η ΑΕΚ θα βελτιώνεται. Τα περιθώρια της βελτίωσης δεν είναι ακόμη ευδιάκριτα – θα γίνουν όταν θα έχουμε δει 4-5 επίσημους αγώνες. Έχει ήδη όμως γίνει κατανοητό ότι η προσθήκη του Πινέδα κάνει την ΑΕΚ πιο απειλητική και πιο γρήγορη στην ανάπτυξη των επιθέσεων. Και στις στιγμές που οι μέσοι και οι επιθετικοί έχουν καταφέρει να διαβάσουν σωστά το παιχνίδι των αντιπάλων και το παιχνίδι των συμπαικτών, η ΑΕΚ έχει φτιάξει επιθέσεις υψηλού ρυθμού και έχει εκτελέσει από προνομιακές θέσεις. Δηλαδή υπήρξαν στιγμές των παιχνιδιών της που υπόσχονται αποτελεσματική επιθετική ανάπτυξη.

Δεδομένου ότι ο Αλμέιδα δεν βιάζεται να δηλώσει αν έχει καταλήξει σε έναν σχηματισμό, δεν είναι εύκολο να σχηματίσει κανείς στο μυαλό του την εικόνα που θα έχει η ΑΕΚ στους πρώτους επίσημους αγώνες της σεζόν. Μέσα από τα φιλικά γινόταν μέχρι σήμερα κατανοητό ότι ο προπονητής από τη μια πλευρά προσπάθησε να δώσει χρόνο παιχνιδιού σε ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών με έναν σχηματισμό και από την άλλη επιχειρούσε να δει τις εναλλακτικές του, τόσο σε πρόσωπα όσο και στην τοποθέτηση της ομάδας του στις διαφορετικές φάσεις παιχνιδιού. Φυσιολογικά, ένας νέος προπονητής βρίσκεται ακόμη στη φάση της γνωριμίας και της εξοικείωσης με τη νέα του ομάδα, και προσπαθεί να γνωρίσει τις δυνατότητες των παικτών του και τα στοιχεία που αναδύονται μέσα από διαφορετικούς συνδυασμούς προσώπων και οργάνωσης της ομάδας του. Με άλλα λόγια, την ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν την έχουμε γνωρίσει ακόμη, επειδή δεν την έχει βρει, ή τουλάχιστον δεν μας την έχει δείξει ακόμη καθαρά ο προπονητής της. Κι αν προσθέσει περισσότερους των δύο νέους ποδοσφαιριστές στον βασικό κορμό της, η ΑΕΚ θα είναι μια ομάδα που θα πάρει την τελική μορφή της στην διάρκεια του πρώτου κύκλου των αγώνων πρωταθλήματος, δηλαδή μετά από τα πρώτα 4-5 παιχνίδια. Τότε θα την γνωρίσει και θα την δοκιμάσει ο Αλμέιδα, και τότε θα καταλάβουμε την δυναμική της αλλά και την προοπτική της.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This