Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστος Τσάλτας

Η φετινή off-season είναι αρκετά έντονη σε όλα τα επίπεδα. Οι ομάδες προσπαθούν να ενισχυθούν και να δυναμώσουν, με σκοπό να βελτιώσουν κάθε πτυχή στο παιχνίδι τους. Είτε με μικρές, είτε με μεγάλες κινήσεις οι 30 ομάδες φρόντισαν να  κινηθούν στην κατεύθυνση που ήθελαν,.

Για την ακρίβεια, 29 ομάδες έχουν έναν στόχο τη νέα σεζόν, να εκθρονίσουν τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Μια αποστολή που μόνο εύκολη δεν μοιάζει, τόσο στα χαρτιά, όσο και στην πράξη. Οι «πολεμιστές» μετά την επιστροφή στο θρόνο τους είναι η team to beat στο ΝΒΑ και αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε franchise.

Θα περίμενε κανείς λοιπόν πως το φετινό καλοκαίρι θα ήταν πολύ ήρεμο, σε σημείο… βαρεμάρας στην Bay Area. Μόνο που τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι στο Σαν Φρανσίσκο, μιας και οι κινήσεις που έγιναν ήταν αρκετές όσον αφορά την στελέχωση του ρόστερ και όχι μόνο. Ο Στιβ Κερ άλλωστε από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την βεβαιότητα πως η ομάδα του θα είναι καλύτερη. Αυτό το στήριξε στην δική του εμπειρία, αλλά και στην εμπειρία του γκρουπ, έχοντας έναν χρόνο επιτυχίας στην πλάτη.

Αναφορικά με το προπονητικό σταφ, ο Μάικ Μπράουν, επί σειρά ετών δεξί χέρι του Κερ, αποχώρησε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Σακραμέντο Κινγκς. Μια κίνηση που έφερε διαφοροποιήσεις στο οργανόγραμμα των Ουόριορς, όμως την ίδια στιγμή το επίπεδο παραμένει ψηλά και στο κομμάτι του προπονητικού επιτελείου. 

Όσον αφορά τις κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, από πλευράς Ουόριορς, παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια εικόνα του πόσο… ήρεμο ήταν το καλοκαίρι στην Bay Area.

Επιλογές στο NBA Draft 2022:

  • Πάτρικ Μπάλντουιν τζούνιορ (νο.28)
  • Ράιαν Ρόλινς (νο.44) 
  • Γκι Σαντος (νο.55)

Αποκτήθηκαν

  • Ντάντε ΝτιΒιντσέντζο
  • Τζαμάικαλ Γκριν
  • Λέστερ Κινιόνες

Έμειναν

  • Κεβόν Λούνεϊ
  • Κουιντάρι Ουίδερσπουν

Αποχώρησαν

  • Χουάν Τοσκάνο-Άντερσον
  • Ντάμιον Λι
  • Ότο Πόρτερ τζούνιορ
  • Γκάρι Πέιτον ΙΙ
  • Νεμάνια Μπιέλιτσα
  • Κρις Κιόζα

Από τους παίκτες που αποχώρησαν το μεγαλύτερο impact το είχαν δύο: Ο Ότο Πόρτερ τζούνιορ, που μετακόμισε στο Τορόντο για τους Ράπτορς και ο Γκάρι Πέιτον ΙΙ, που άφησε την Bay Area για να ενταχθεί στο ρόστερ των Μπλέιζερς, δίπλα στον Ντάμιαν Λίλαρντ. Από εκεί και πέρα, ο Μπιέλιτσα κατάφερε στο φινάλε της σεζόν να βρει θέση στο ροτέισιον, την ίδια στιγμή που Τοσκάνο-Άντερσον, Λι και Κιόζα είχαν μείνει εκτός αγωνιστικού πλάνου και αγωνίζονταν σε garbage time.

Τα κενά των παικτών που αποχώρησαν καλύφθηκαν. Όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Διότι οι Ουόριορς δεν έκαναν πολλές κινήσεις σε αυτή την off-season. Δεν το είχαν ανάγκη, άλλωστε, μετά την απόλυτα πετυχημένη σεζόν τους. Κάλυψαν τα κενά τους με ποιοτικό τρόπο και παρά το γεγονός πως οι αποχωρήσεις ήταν περισσότερες, το ρόστερ δείχνει ακόμα πιο γεμάτο.

Στη θέση του Γκάρι Πέιτον ΙΙ αποκτήθηκε ο Ντάντε ΝτιΒιντσέντζο. Ένας παίκτης που ξέρει από πρωταθλητισμό. Έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα τόσο στο NCAA, όσο και στο ΝΒΑ με τους Μιλγουόκι Μπακς, στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η παρουσία του αναμένεται να φέρει συνέπεια στην άμυνα, αλλά και αξιοπιστία στην επίθεση. Κάτι που είχαν ανάγκη οι «πολεμιστές» μετά την αποχώρηση του GP2. Το impact του 29χρονου γκαρντ ήταν σημαντικό, ιδίως στα πλέι οφ, όμως στη θέση του οι Ουόριορς προχώρησαν σε αναβάθμιση.

Αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς.

Στατιστικά Γκάρι Πέιτον

  • 2021-22: 7,1 πόντοι, 3,5 ριμπάουντ, 1,4 κλεψίματα, 0,9 ασίστ, 61,6% στα σουτ.
  • Καριέρα: 5,2 πόντοι, 2,8 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1,1 ασίστ, 54,2% στα σουτ.

Στατιστικά Ντάντε ΝτιΒιντσέντζο

  • 2021-22: 9 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ, 1,1 κλεψίματα, 35,1% στα σουτ
  • Καριέρα: 9 πόντοι, 4,6 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 1,1 κλεψίματα, 41,5% στα σουτ

Τι βλέπουμε εδώ; Πως με εξαίρεση τα ποσοστά στα σουτ εντός πεδιάς, η συνεισφορά στο παιχνίδι του ΝτιΒιντσέντζο είναι μεγαλύτερη. Μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ριμπάουντ, σκοράρει περισσότερο, ενώ επηρεάζει σημαντικά και το δημιουργικό κομμάτι ,δίνοντας μια ακόμα λύση στην οργάνωση του παιχνιδιού. Την ίδια στιγμή οι Ουόριορς πήραν έναν παίκτη σε καλύτερη ηλικία (25 ο ΝτιΒιντσέντζο, 29 ο Πέιτον ΙΙ) και με περισσότερη εμπειρία σε καταστάσεις πρωταθλητισμού.

Ο Πέιτον ΙΙ ήταν αφανής ήρωας στην πορεία προς τον τίτλο και στα 29 του ήθελε ένα μεγάλο συμβόλαιο. Εξέλιξη απόλυτα λογική, μετά την πολύ καλή σεζόν που έκανε. Ήθελε να την… εξαργυρώσει, με ένα μεγάλο συμβόλαιο, στο πιο παραγωγικό σημείο της καριέρας του. Απόλυτα δικαιολογημένο να βγει στην αγορά, έχοντας ισχυρό χαρτί στα χέρια του. Μόνο που οι Ουόριορς, που βρίσκονταν (πολύ) πάνω από τον φόρο πολυτελείας, αποφάσισαν να μην κινηθούν γι αυτόν. Και έτσι τον άφησαν ελεύθερο.

Όπως ελεύθερο άφησαν και τον Ότο Πόρτερ τζούνιορ, έναν φόργουορντ με εμπειρία στη λίγκα, που σε κρίσιμες στιγμές έδωσε σημαντικές λύσεις (ήταν το τρικ του Στιβ Κερ στη σειρά των τελικών με τους Σέλτικς για να αποφύγει την επιβάρυνση του Λούνεϊ και να δώσει περισσότερη ευελιξία στην πεντάδα). Ο Πόρτερ αποφάσισε να πάρει την πρόταση των 12 εκατ. που του έκαναν οι Ράπτορς. Μαζί του αποχώρησε και ο Μπιέλιτσα, που επιστρέφει στην Ευρώπη για την Φενέρμπαχτσε, έχοντας στις αποσκευές του ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή.

Στη θέση των δύο παικτών οι Ουόριορς πήραν έναν που συνδυάζει τα καλά στοιχεία και των δύο και ταυτόχρονα κουβαλάει εμπειρία υψηλού επιπέδου. Ο ΤζαΜάικαλ Γκριν δέχτηκε την πρόταση των Ουόριορς και ετοιμάζεται να φέρει σκληράδα, κάτι που παραδέχτηκε και προ ημερών. Ο Γκριν είναι συνεπής παίκτης, που διακρίνεται για την ενέργειά του στην άμυνα, ενώ παρά το άσχημο ποσοστό του στα τρίποντα την περσινή σεζόν (25,6%) βρίσκει τρόπους να επιδρά στο παιχνίδι.

Η πιο σημαντική κίνηση του καλοκαιριού όμως, για τους Ουόριορς, δεν ήταν κάποια απόκτηση παίκτη, αλλά μια παραμονή. Ο Κεβόν Λούνεϊ έκανε καταπληκτικά πλέι οφ, έδωσε πολλές φορές ώθηση με την ενέργειά του και οι πρωταθλητές τον «επιβράβευσαν» με νέο συμβόλαιο 22,5 εκατ. δολαρίων για τα επόμενα 3 χρόνια. Ο «Λουν» σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσε τον… τερματοφύλακα στο παιχνίδι των Ουόριορς, κερδίζοντας μάχες απέναντι σε σέντερ όπως ο Γιόκιτς, ο Άνταμς και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς.

Αυτές οι κινήσεις θωράκισαν για τα καλά το ρόστερ των «πολεμιστών», που πλέον έχει πάρει την τελική μορφή του. Παρά τη φημολογία που αναπτύχθηκε άλλωστε, οι πρωταθλητές δεν θα μπουν στην κούρσα διεκδίκησης του Κέβιν Ντουράντ, όσο και αν ένα fit ανάμεσα σε Ουόριορς και KD θα έβαζε… φωτιά στο πρωτάθλημα για ακόμα μια φορά.

Ούτως ή άλλως, ακόμα και χωρίς τον Ντουράντ το ρόστερ της ομάδας του Στιβ Κερ παραμένει πολύ υψηλού επιπέδου και ικανό να φτάσει στο repeat την ερχόμενη σεζόν. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν συμπληρωθεί όλες οι θέσεις στο ρόστερ των πρωταθλητών. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 εγγυημένα συμβόλαια, οι 2 θέσεις two-way έχουν καλυφθεί, ενώ έχουν υπογραφεί συμβόλαια για το training camp της ομάδας με 3 παίκτες (Μακ ΜακΚλανγκ, Πατ Σπένσερ, Τράβιον Ουίλιαμς), που αναμένεται να παλέψουν για τις 2 τελευταίες θέσεις του ρόστερ.

Την ίδια στιγμή που εκκρεμεί και η απόφαση του Αντρέ Ιγκουοντάλα, για το αν θα συνεχίσει στους Ουόριορς για μία ακόμα σεζόν. Κάτι που σημαίνει πως σε μια τέτοια περίπτωση τα εγγυημένα συμβόλαια θα γίνουν 14 και θα απομένει μία θέση στο ρόστερ για να συμπληρωθεί η 15άδα των εγγυημένων συμβολαίων.

Υπάρχουν εξάλλου συγκεκριμένοι λόγοι που κάνουν άπαντες στην Bay Area να αισιοδοξούν για ακόμα ένα πρωτάθλημα, το οποίο εφόσον κατακτηθεί θα είναι το 8ο στην ιστορία του franchise.

Γεμάτο ρόστερ με ποιότητα και λύσεις

Το αναφέραμε και πιο πάνω, αλλά οι Ουόριορς της νέας σεζόν θα έχουν ένα ρόστερ γεμάτο ταλέντο και ποιότητα. Το γεγονός πως ο κορμός της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν έμεινε στην Bay Area και σε αυτούς προστέθηκαν παίκτες που ξέρουν να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, κάνει τα πράγματα ακόμα καλύτερα για τον Στιβ Κερ, ώστε να διαχειριστεί ένα ρόστερ ικανό να φτάσει στο repeat.

Το ρόστερ των Ουόριορς άλλωστε «μιλά» από μόνο του, αναφορικά με την ποιότητα και τις λύσεις που διαθέτει.

Starters:

  • Στεφ Κάρι
  • Κλέι Τόμπσον
  • Άντριου Ουίγκινς
  • Ντρέιμοντ Γκριν
  • Τζέιμς Ουάισμαν

Second Unit:

  • Τζόρνταν Πουλ
  • Ντάντε ΝτιΒιντσέντζο
  • Τζόναθαν Κουμίνγκα
  • ΤζαΜάικαλ Γκριν
  • Κεβόν Λούνεϊ

Επιπλέον λύσεις:

  • Μόουζες Μούντι
  • Πάτρικ Μπόλντουιν
  • Κουιντάρι Ουίδερσπουν

Η ικανότητα των Ουόριορς να εντοπίζουν είτε από την G-League, είτε παίκτες που έγιναν undrafted, καθιστά το ρόστερ ακόμα πιο γεμάτο και επικίνδυνο για κάθε αντίπαλο.

Ο Κλέι Τόμπσον είναι απόλυτα υγιής

Τα δύσκολα πέρασαν, τα καλύτερα έρχονται. Η στιγμή της επιστροφής του, στις αρχές του 2022 ήταν το γεγονός της σεζόν, χωρίς αμφιβολία. Η προσμονή και η ανυπομονησία για επιστροφή, έδωσαν τη θέση τους στο κίνητρο για μεγαλείο. Ο Κλέι Τόμπσον επανήλθε και από νωρίς έδειξε πόσο του έλειψε το παρκέ, πόσο του έλειψε η αίσθηση να βρίσκεται στη δράση και να κυριαρχεί. Στα πλέι οφ αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχία της ομάδας του, όμως κατά τα ψέματα, δεν ήταν ο Κλέι που σκορπούσε τον τρόμο. Απλώς είδαμε.. εκλάμψεις του σπουδαίου σκόρερ που αποφοίτησε από το Ουάσιγκτον.

Τη νέα σεζόν τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Από πολλές απόψεις. Από τη μία ο Τόμπσον θα έχει ξεπεράσει στον απόλυτο βαθμό κάθε τραυματισμό, θα έχει κάνει προετοιμασία από το ξεκίνημα με την ομάδα του και θα βρίσκεται στο 100% σε όλα τα επίπεδα. Φέτος θα είναι η σεζόν που θα θυμίζει περισσότερο τον Κλέι Τόμπσον που ξέραμε μέχρι το 2019 και το Game 6 των τελικών με τους Ράπτορς. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ακόμα πιο ευνοϊκή συνθήκη για τους Ουόριορς της νέας σεζόν.

Και με το συμβόλαιό του να εκπνέει το καλοκαίρι του 2024, όπως και του Ντρέιμοντ Γκριν, οι πρώτες κουβέντες για επέκταση δεν θα αργήσουν να έρθουν. Και δεν θα αργήσουν να τελειώσουν, καθώς Ουόριορς και Τόμπσον πορεύονται μαζί όλα αυτά τα χρόνια και έτσι θα συνεχίσουν να κάνουν.

Ο Τζέιμς Ουάισμαν θα μπει στην εξίσωση των Ουόριορς

Χωρίς αμφιβολια, στην τρέχουσα off season το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο είναι η κατάσταση του Τζέιμς Ουάισμαν. Στο Summer League  ο απόφοιτος του Μέμφις πήρε κάποια λεπτά συμμετοχής, πιο πολύ για να μπει και πάλι σε συνθήκη αγώνα μετά από 1 και πλέον χρόνο απραξίας. Ο τραυματισμός τον πήγε πίσω άλλωστε και κάθε λεπτό πάνω στο παρκέ ήταν μεγάλο συν για τον ίδιο.

Οι προσδοκίες των Ουόριορς για τον Ουάισμαν είναι μεγάλες. Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο ΝΒΑ ο εκρηκτικός σέντερ έκανε ντόρο. Όλοι μιλούν για τα αθλητικά προσόντα του, την ικανότητα στο σκοράρισμα και την επικοινωνία του με τους συμπαίκτες του.

Από το παιχνίδι των Ουόριορς άλλωστες έλειψε ένας ψηλός που να απειλεί με πρόσωπο, αλλά και μακριά από το καλάθι. Ταυτόχρονα φέρνει αθλητικότητα και κάνει ακόμα πιο ευέλικτο το παιχνίδι της ομάδας του. Ο Λούνεϊ είναι ο τυπικός 7-footer ψηλός που δέσποσε με την παρουσία του κοντά στο καλάθι, χάρη στην ικανότητά του στα ριμπάουντ, αλλά και στο post up παιχνίδι, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει την επιθετική γκάμα του Ουάισμαν, που στην ρούκι σεζόν του έδειξε πως μπορεί να γίνει παράγοντας στην επίθεση των «πολεμιστών». Κάτι που αναμένεται να κάνει τη σεζόν που έρχεται. Ο Στιβ Κερ τον υπολογίζει και άπαντες περιμένουν έναν 100% υγιή Ουάσιμαν να πατήσει παρκέ.

Η παρουσία του άλλωστε μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, προσφέροντας ακόμα έναν επιθετικό πόλο από μακρινή απόσταση. Η επαφή του με το καλάθι παραμένει εξαιρετική και η σεζόν 2022-23 αναμένεται να είναι σεζόν απαντήσεων για τον Ουάισμαν.

Κουμίνγκα, Μούντι είναι έτοιμοι για step up

Η πρώτη τους σεζόν στα παρκέ του ΝΒΑ συνδυάστηκε και με κατάκτηση τίτλου. Μια συγκυρία ιδανική για κάθε παίκτη που θέλει να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Τη νέα σεζόν όμως ο ρόλος τους αναμένεται να είναι αναβαθμισμένος σε όλα τα επίπεδα. Χρόνο στο παρκέ, απαιτήσεις από το προπονητικό σταφ και το front office, επιθετικές πρωτοβουλίες.

Τζόναθαν Κουμίνγκα και Μόουζες Μούντι δεν είναι πλέον ρούκις στους Ουόριορς. Είναι μέλη του ροτέισιον και τη νέα σεζόν θα έχουν κομμάτι στην πίτα. Άλλωστε για το λόγο αυτό το ρόστερ της ομάδας… άδειασε σε μεγάλο βαθμό, με τον Κερ και τους συνεργάτες του να δίνουν χώρο στους δύο παίκτες που έδειξαν κατά τη διάρκεια της σεζόν ότι έχουν τα… guts να μπουν στο παρκέ και να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα σημεία.

Τόσο ο Κουμίνγκα, όσο και ο Μούντι, διακρίνονται για τη συνέπειά τους στην άμυνα. Από αυτή άλλωστε αρχίζει το παιχνίδι τους και με αυτή πορεύονται σταθερά. Μια ομάδα που στοχεύει στον πρωταθλητισμό άλλωστε θέλει ένα ρόστερ δυνατών αμυντικών και οι δύο παίκτες το προσφέρουν και με το παραπάνω. 

Το γεγονός πως θα έχουν έναν χρόνο επιπλέον στην πλάτη τους, άρα εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο, που συνδυάστηκε μάλιστα με κατάκτηση του πρωταθλήματος, δίνει πολλαπλά οφέλη στην προσπάθεια των Ουόριορς. Οι οποίοι τη νέα σεζόν περιμένουν πολλά από τους δύο παίκτες.

Ο Ντρέιμοντ Γκριν ψάχνει supermax συμβόλαιο

Ο σκοπός της επόμενης σεζόν είναι σπουδαίος, να φτάουν οι Ουόριορς στο repeat. Μπροστά σε αυτό μπαίνουν στην άκρη εγωισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες. Κάτι που έχει φανεί και τα προηγούμενα χρόνια, σε ανάλογες προσπάθειες της ομάδας. Το επόμενο καλοκαίρι όμως θα είναι καυτό και σε αυτό πρωταγωνιστής θα είναι ένας, ο Ντρέιμοντ Γκριν.

Το να πει κάποιος πόσο σημαντικός είναι για την επιτυχία των «πολεμιστών» είναι περιττό. Αν οι Κάρι και Τόμπσον είναι η ψυχή και το μυαλό της ομάδας, ο Γκριν είναι η καρδιά της, ο κινητήρας της. Ο άνθρωπος που με την ενέργειά του δίνει το κάτι παραπάνω, αλλάζει τις ισορροπίες και δημιουργεί σταθερά πρόβλημα σε κάθε αντίπαλο. 

Το καλοκαίρι του 2023 ο Γκριν θα έχει δύο επιλογές, είτε να πάρει την player’s option των Ουόριορς, αξίας 25 εκατ. δολαρίων, ή να την απορρίψει και να βγει στην free agency, αναζητώντας supermax συμβόλαιο. Ήδη η φημολογία έχει ανοίξει για το μέλλον του, με το γεγονός πως έκανε διακοπές παρέα με τον Λεμπρόν Τζέιμς να δίνει τροφή για σχόλια.

Το σίγουρο όμως είναι ένα: ο Ντρέιμοντ Γκριν θα είναι σε σεζόν συμβολαίου και θα βγάλει ίσως τον καλύτερο εαυτό του πάνω στο παρκέ. Αφενός για να πανηγυρίσει το 5ο πρωτάθλημα της καριέρας του, αφετέρου για να δείξει πως αξίζει ένα supermax συμβόλαιο σε αυτή τη φάση της καριέρας του. Και στις δύο περιπτώσεις κερδισμένοι θα βγουν και οι δύο και οι Ουόριορς, αλλά και ο ίδιος ο Γκριν.

Η νέα σεζόν θα είναι μια περίοδος αποδείξεων για τους Ουόριορς. Από αυτή τη διαδικασία έχουν περάσει και στο παρελθόν, με μεγάλη επιτυχία. Φέτος κινήθηκαν μεθοδικά, με τον αέρα του πρωταθλητή και κατάφεραν να ενισχύσουν ουσιαστικά το ρόστερ τους σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που τους φέρνει σε θέση ισχύος και για την ερχόμενη σεζόν. 

Άλλωστε, όποιος θέλει να φορέσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, θα έχει την πιο δύσκολη αποστολή απ’ όλες, να εκθρονίσει τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This