Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Αν η απάντηση μπορούσε να δοθεί από ένα ματς στο ξεκίνημα της σεζόν, τότε η Λίβερπουλ είναι εκείνη που θα έπαιρνε τον τίτλο, καθώς επικράτησε 3-1 στην αναμέτρηση του Community Shield επί της Μάντσεστερ Σίτι. Η Premier League όμως ποτέ δεν ήταν ένας αγώνας 90 ή 180 λεπτών. Ο Μαραθώνιος ξεκινά και φέτος θα είναι διαφορετικός από κάθε άλλη φορά, δεδομένης της χειμερινής διακοπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Μουντιάλ του Κατάρ αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα για όλες τις ομάδες, καθώς μπορεί να τους επηρεάσει άμεσα, με πιθανούς τραυματισμούς, επιβάρυνση, σωματική και πνευματική κόπωση. Κι αν «χτυπηθούν» κομβικά μέλη των ομάδων, όπως για παράδειγμα ο Φαν Ντάικ ή ο Ντε Μπρόινε, οι ισορροπίες αλλάζουν.

Παράλληλα, υπάρχει και το Champions League, ο μεγάλος στόχος του Πεπ Γκουαρδιόλα, το «Ιερό Δισκοπότηρο» που ψάχνουν εδώ και καιρό οι Σίτιζενς. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε άλλη θέση πλην της πρώτης στο Πρωτάθλημα, θα θεωρηθεί αποτυχία για τη «μηχανή» του Πεπ. Οι περισσότεροι Άγγλοι αναλυτές τους θεωρούν πρώτο φαβορί για τον τίτλο και μάλλον έχουν δίκιο. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τον Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Χάαλαντ και η Μάντσεστερ Σίτι

Αναμφίβολα, τα φώτα στους δύο μονομάχους πέφτουν στη θέση «9». Η Μάντσεστερ Σίτι αποχαιρέτισε τον Ραχίμ Στέρλινγκ και τον Γκάμπριελ Ζεσούς, για να καλωσορίσει τον Έρλινγκ Χάαλαντ, το παιδί-θαύμα του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου. Το «κούμπωμά» του στη φιλοσοφία του Πεπ αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, μιας και ο Γκουαρδιόλα έχει αποδείξει πολλάκις ότι μπορεί να αλλάξει την αγωνιστική ταυτότητα των ποδοσφαιριστών του. Πάρτε για παράδειγμα τον Κανσέλο, από το υπάρχον ρόστερ. Ή παλιότερα τον Σέρχιο Αγουέρο.

«Έπρεπε να προσαρμοστώ και να κάνω πολλά περισσότερα όσον αφορά το pressing. Κάναμε πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα στην προπόνηση. Πρέπει να πιέζω τον τερματοφύλακα και τον κεντρικό αμυντικό. Το να διατηρώ αυτή την ένταση, είναι πολύ δύσκολο για εμένα και ήταν κάτι που δεν έχω κάνει πριν. Αλλά έγινα πολύ πιο δυνατός σωματικά τα τελευταία χρόνια και το παιχνίδι μου έξω από την περιοχή έχει βελτιωθεί, έλεγε ο Κουν στο βιβλίο “Pep’s City: The making of a Superteam”. Κουβαλώντας μια τρομακτική επίδοση στο σκοράρισμα, με σχεδόν ένα γκολ ανά ματς (0.92), ο Έρλινγκ καλείται να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό σε ένα πρωτάθλημα με λιγότερους χώρους και σε μια ομάδα όπου μέσα στον αγωνιστικό χώρο θα κληθεί να κάνει περισσότερα πράγματα. Kαι να πρεσάρει περισσότερο. Για την ακρίβεια, ο Χάαλαντ είχε, στα χρόνια του στην Ντόρτμουντ, 74 γκολ με τα xGoals του να είναι 54,5. Σκόραρε, δηλαδή, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Στην Αγγλία, οι περισσότεροι περιμένουν οι ευκαιρίες να είναι σαφώς λιγότερες σε αριθμό και ποιότητα. Ο Νορβηγός, παρά το τεράστιο κορμί του, είναι ταχύτατος, μπορεί να κινηθεί εκτός περιοχής, να συνδεθεί με τις γραμμές και να πασάρει σε θέσεις για γκολ, πέραν των τερμάτων που πετυχαίνει ο ίδιος. Το ταλέντο του είναι ασύλληπτο.

Το ερώτημα είναι αν και πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί στο βαθμό που το θέλει ο Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός τόνισε ότι, παρά τις ευκαιρίες που έχασε, στο ματς με τη Λίβερπουλ είχε καλές τοποθετήσεις κι αυτό είναι που τον ενδιαφέρει. Είχε, όμως και στιγμές που δεν ακολούθησε τους συμπαίκτες του. Θεωρητικά, στην Premier League δεν θα μπορεί να τρέχει με την μπάλα στον βαθμό που το έκανε πριν, ούτε να βρίσκει τόσο εύκολα διαδρόμους για πάσες στο μεσοδιάστημα. Έχοντας μάθει το πόσο επικίνδυνη είναι η Σίτι, ελάχιστοι δείχνουν τάσεις αυτοκτονίας. Θα κληθεί να παίξει ξύλο, να αγωνιστεί με πλάτη, να κάνει πολλή δουλειά χωρίς την μπάλα. Έχει δείξει ότι μπορεί να τα φέρει εις πέρας, αλλά στην Premier League είναι πάντα αλλιώς. Το έχουν διαπιστώσει αρκετοί που πριν έκαναν χαμό στην Bundesliga. Και ο Γκουαρδιόλα δεν απαιτεί τίποτα λιγότερα από τα πάντα.

Ο Νούνιες και η Λίβερπουλ

Ο Γιούργκεν Κλοπ, από την άλλη, προσπάθησε αρκετά για να στρέψει τη συζήτηση μακριά από τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον Ντάργουιν Νούνιες. Η Λίβερπουλ, για πρώτη φορά στα χρόνια του Κλοπ, προχώρησε σε μια επένδυση που έμοιαζε «ξένη» με την ταυτότητα και το στιλ της. Δεδομένης της αποχώρησης του Μανέ, ενός κομβικού ποδοσφαιριστή, που ταυτίστηκε όσο λίγοι με το ποδόσφαιρο του Κλοπ, ο Νούνιες καλείται να σηκώσει στους ώμους του ένα σημαντικό βάρος. Δείχνει ότι έχει την προσωπικότητα και την κλάση για να τα καταφέρει.

Ο Νούνιες χλευάστηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στο twitter κι έπειτα πήγε και έβαλε 4 γκολ στη Λειψία. Στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, έδειξε μεγαλύτερη προσαρμογή στο παιχνίδι της ομάδας του από ό,τι ο Χάαλαντ στον αντίπαλο. Κέρδισε το πέναλτι και σκόραρε το τρίτο γκολ, δημιουργούσε χώρους για τον Σαλάχ, έδινε περισσότερες «καθαρές» επιλογές στους συμπαίκτες του για πάσα και έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει τη Λίβερπουλ να διευρύνει τις επιθετικές τις επιλογές, διατηρώντας παράλληλα την καλή επαφή του με τα δίχτυα.

Ως προσωπικότητα, δείχνει ότι ενσαρκώνει το πνεύμα της Λίβερπουλ του Κλοπ και προσφέρει στον Γερμανό τη δυνατότητα να τον πλαισιώσει με διαφορετικά σχήματα και παίκτες, ανοίγοντάς του νέες επιλογές για προσαρμογή στον αντίπαλο. Απέδειξε ότι τακτικά μπορεί να ακολουθήσει το παιχνίδι των Ρεντς, όμως η επιθετική τριπλέτα που σημάδεψε την ομάδα του Κλοπ βρισκόταν τηλεπαθητικά. Υπάρχει ακόμα απόσταση για να συμβεί αυτό στη νέα Λίβερπουλ, παρότι ο Ντίαζ είναι εδώ και καιρό κομμάτι της. Η ανανέωση του συμβολαίου του Σαλάχ ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη και για τον Ουρουγουανό, καθώς ο Αιγύπτιος παραμένει η μεγαλύτερη σταθερά στο επιθετικό κομμάτι. Πιθανότατα, η παρουσία του Νούνιες να δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες και για τον ίδιο.

Δεν παίζουν μόνοι τους

Το βέβαιο είναι πως οι δύο φορ των μεγάλων φαβορί του τίτλου, φέτος θα βρεθούν στο επίκεντρο περισσότερο από τους υπόλοιπους, ίσως και από τους δύο προπονητές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην Premier League. Όμως, δεν παίζουν μόνοι τους. Η απόκτηση του Χούλιαν Άλβαρες είναι ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στη φετινή Μάντσεστερ Σίτι, ακόμα κι αν χρειαστεί περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Για τον Κάλβιν Φίλιπς, έμοιαζε γραφτό κάποια μέρα να παίξει υπό τις οδηγίες του Πεπ. Όπως δήλωσε, άλλωστε, ήταν ο μοναδικός που μπορούσε να τον πείσει να αφήσει την αγαπημένη του Λιντς. Η παρουσία του Χάαλαντ δεδομένα θα επηρεάσει το παιχνίδι και των υπόλοιπων, ενώ ο Ντε Μπρόινε είναι πάντα καταλυτικός.

Οι Ρεντς, από την άλλη, πέραν της μεγάλης επένδυσης στον Νούνιες, ποντάρουν περισσότερο στη διαδικασία της εξέλιξης και των μικρών λεπτομερειών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ενώ έχουν κι αρκετό ταλέντο σε μικρή ηλικία. Η προσαρμογή στη μετά-Μανέ εποχή είναι σίγουρα το μεγαλύτερο ερωτηματικό. Βρήκαν κάλυψη για τη δεξιά πτέρυγα της άμυνας στο πρόσωπο του Κάλβιν Ράμσεϊ και το γεγονός ότι Ντίαζ, Σαλάχ και Ρόμπερτσον δεν θα ταξιδέψουν στο Κατάρ, ίσως αποδειχθεί σημαντικό. Κι αυτές οι λεπτομέρειες, σε μια σεζόν τόσο ιδιαίτερη όσο η φετινή, μπορούν πράγματι να κάνουν πράγματι τη διαφορά.

Οι αλλαγές των δύο μεγάλων φαβορί, αλλάζουν και την αντιμετώπιση των αντιπάλων. Τις περισσότερες φορές, όσο καλά διαβασμένοι κι αν ήταν, απλώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Μένει να δούμε αν φέτος, με δύο περισσότερο «κλασικούς» επιθετικούς, οι προσεγγίσεις θα διαμορφωθούν αλλιώς και αν θα είναι περισσότερο αποδοτικές. Καλή μας χρονιά!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This