Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Διάβαζα την Πέμπτη αυτή την ευτράπελη ιστοριούλα με το στοίχημα των 10 ευρώ που έβαλαν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Νικ Καλάθης και πρώτα απ’ όλα γέλασα.

Ύστερα όμως συνοφρυώθηκα και ανησύχησα, διότι τέτοια στοιχήματα συνήθως δεν βγαίνουν σε καλό!

Πάσχει βεβαίως αυτός ο συλλογισμός μου, διότι κρίνω… εξ αλλοτρίων τα αλλότρια και εν πάση περιπτώσει έτερον, εκάτερον: άλλη αξία έχουν τα δέκα ευρώ και άλλη είχαν οι παλιές καλές 300.000 δραχμές!

Υπάρχει λοιπόν μια άλλη ιστορία που εκτυλίχθηκε πριν από 22 χρόνια με αφορμή ένα στοίχημα που αφορούσε πάλι ένα μακρινό σουτ και εκτός από τον καυγά μεταξύ των παικτών (προκάλεσε και αναστάτωση σε μια ολόκληρη αποστολή και μάλιστα εν πτήσει!

Οι μπουνιές του “Χόλιγουντ” με τον Παπανικολάου εν πτήσει

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2000 ο Ολυμπιακός ταξίδευε με προορισμό τη Λιουμπλιάνα, όπου το ερχόμενο βράδυ θα αντιμετώπιζε την Ολίμπια στον πρώτο αγώνα των playoffs για την πρόκριση στην οκτάδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην προπόνηση, ο Τζέιμς Ρόμπινσον σούταρε τρίποντα από το κέντρο του γηπέδου και πρότεινε στον Παπανικολάου να παίξουν στοίχημα 300.000 δραχμών για το εάν θα ευστοχούσε.

Προτού καν πάρει απάντηση ο “Χόλιγουντ” σούταρε, το έβαλε και αμέσως ζήτησε τα λεφτά του!

Τα υπόλοιπα είναι σκέτος κλαυσίγελος, που θα τον αδικήσω εάν επιχειρήσω να τον διηγηθώ, γι’ αυτό αφήνω να τα πει καλύτερα ο ίδιος ο παθών.

Οι παρτίδες του Ιτούδη με τον Καλάθη

Τα παιδία παίζει, λοιπόν, όπως ορίζει η αττική σύνταξη που μαθαίναμε στο σχολείο. Τα παιδία παίζει τόσο στην κυριολεξία όσο και μεταφορικά, άλλωστε οι στιγμές της χαλάρωσης και της πλάκας επιβάλλονται για να αποφορτίζουν τους παίκτες από την πίεση.

Επιβάλλονται για να τους κρατάνε ξύπνιους και αυτό το γράφω επίτηδες για να παραθέσω άλλη μια ιστορία που συνδέει τον Νικ Καλάθη και τον Δημήτρη Ιτούδη.

Οι δυο τους γνωρίσθηκαν το καλοκαίρι του 2009, όταν ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ μετά τις δυο σεζόν του στο NCAA με τους Φλόριντα Γκέιτορς έπιασε στον αέρα το γάντι που του πέταξε ο Παναθηναϊκός και αρίβαρε στην Αθήνα.

Η πρώτη θητεία του με την πράσινη φανέλα διήρκεσε επί τρεις σεζόν, ενώ ακολούθησε η δεύτερη για άλλες πέντε, προτού μετακομίσει στη Βαρκελώνη.

Η σχέση του Καλάθη με τον Ιτούδη ήταν μονή (Παναθηναϊκός, 2009-2012), έγινε διπλή τώρα στην Εθνική ομάδα και οσονούπω θα τριτώσει στη Φενέρμπαχτσε. Τούτο σημαίνει πως ο εκ Τρικάλων Ημαθίας ορμώμενος προπονητής ξέρει καλά τα χούγια του πρώην αρχηγού του Παναθηναϊκού και θα έχει προνοήσει για να τα διαχειρισθεί και να απαλείψει.

Τον πήρε ο ύπνος την ώρα του βίντεο

“Τον βασικό μισθό και ένα βαζάκι βύσσινο γλυκό” είχε ζητήσει (όπως γράφει στο βιβλίο του ο Φρέντι Γερμανός) η Έλλη Λαμπέτη όταν εντάχθηκε στον θίασο του Κώστα Μουσούρη. Αντιστοίχως, ο Καλάθης θα μπορούσε εκτός από τα λεφτά του συμβολαίου να ζητήσει και ένα ξυπνητήρι!

Την ιστορία την αποκάλυψε και τη διηγήθηκε ο ίδιος ο Ιτούδης τον Ιούλιο του 2019, στη διάρκεια του σεμιναρίου “Αθήνα 2019”, το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΠΚ στα Μελίσσια…

Ιδού λοιπόν τι είχε πει επί λέξει ο νυν προπονητής της Εθνικής:

Τη σεζόν 2009-10, που ήταν η πρώτη του στον Παναθηναϊκό, ο Νικ περνούσε μια δύσκολη φάση σε προσωπικό επίπεδο. Μια μέρα την ώρα που όλη η ομάδα έβλεπε το βίντεο για τον επόμενο αγώνα, τον έπιασα να κοιμάται! Ο Ομπράντοβιτς δεν τον είχε δει και αποφάσισα να μην μαρτυρήσω αυτό που είχε συμβεί“.

Τι συνέβη στη συνέχεια;

Ενώ βλέπαμε το βίντεο τού ζήτησα να βγει έξω από την αίθουσα και όταν γυρίσει να ζητήσει συγνώμη απ’ όλη την ομάδα, όπως κι έγινε. Δεν του βάλαμε πρόστιμο, διότι ούτε ο Ζέλικο ούτε εγώ πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να αποφέρει όφελος. Αντιθέτως χρησιμοποιήσαμε το περιστατικό ως κίνητρο και τον βάλαμε να πληρώσει ένα δείπνο σε όλη την ομάδα. Χρησιμοποιήσαμε, δηλαδή, αυτή την άτυχη στιγμή του Νικ ως μια κίνηση συσπείρωσης που μάλιστα είχε θετικά αποτελέσματα και μας ανέβασε“.

Στο ίδιο σεμινάριο ο Ιτούδης θυμήθηκε και άλλο ένα περιστατικό από τη ζωή τους στον Παναθηναϊκό.

Ήσουν ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι

Στα playoffs της Ευρωλίγκας το 2012 με τη Μακάμπι βρεθήκαμε πίσω με 2-1 και κινδυνεύαμε με αποκλεισμό έχοντας να παίξουμε και το τέταρτο ματς στο Τελ Αβίβ. Μετά τον τρίτο αγώνα οι προπονητές θα κάναμε την ανάλυση στο βίντεο και ξαφνικά ο Νικ και ο Μάικ Μπατίστ ζήτησαν να είναι μαζί μας. Τελειώσαμε στις τέσσερις το πρωί και ενώ πηγαίναμε στα δωμάτια για να κοιμηθούμε, γύρισα και είπα στον Νικ ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι

Πώς αντέδρασε ο Καλάθης;

Πειράχθηκε, ήταν ολοφάνερο από την αντίδραση του και με ρώτησε εάν το πιστεύω πραγματικά αυτό. Του απάντησα ότι δεν αλλάζω γνώμη και θα το επαναλάμβανα και την επόμενη ημέρα μπροστά σε όλη την ομάδα” συνέχισε ο Ιτούδης.

Ε, λοιπόν, στο τέταρτο ματς στο οποίο νικήσαμε και ισοφαρίσαμε σε 2-2 ήταν ο καλύτερος παίκτης μας. Ένα λεπτό πριν από τη λήξη, όταν τον απέσυρε ο Ζέλικο, προτού καθίσει στον πάγκο, πέρασε από μπροστά μου και με ρώτησε εάν ακόμη πιστεύω ότι είμαι ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι. Έβαλα τα γέλια και του είπα ότι προφανώς του είχα δώσει ένα κίνητρο και έδειξε ότι έχει τα αρ@@@α για να αντιδράσει και να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του“!

Η ΤΣΣΚΑ και το ξυπνητήρι

Από τότε πέρασαν δέκα χρόνια και η ζωή συνεχίζεται, με τον Ιτούδη και τον Καλάθη να περπατάνε σε δρόμους πότε παράλληλους και πότε διασταυρούμενους.

Το καλοκαίρι του 2020 κυκλοφόρησε έντονα η φήμη ότι ο Ιτούδης βολιδοσκόπησε τον Καλάθη για να τον πάρει στη Μόσχα, ωστόσο ο Νικ εντέλει φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Αυτό που δεν έγινε τότε, πιθανότατα θα συμβεί τώρα με καθυστέρηση δυο ετών στην άλλη πλευρά του Αιγαίου πελάγους, αλλά νωρίτερα οι δυο τους βρίσκονται σε εγρήγορση (με ή χωρίς ξυπνητήρι) για χάρη της Εθνικής ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση ο Ιτούδης ξέρει ότι δεν ποντάρει σε… κουτσό άλογο και είναι πεπεισμένος ότι ο Καλάθης μπορεί να του κάνει τη δουλειά όμορφα και παστρικά.

Έχει άλλωστε αποφανθεί για το ταλέντο, την κλάση και την αξία του σε πλείστες όσες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών τον περασμένο Μάρτιο όταν ο 33χρονος πόιντ γκαρντ ανέβηκε στο Έβερεστ των πασέρ στα χρονικά της EuroLeague.

Η ιδιαίτερη αίσθηση και το πάτσι με τον Γιάννη

Τότε, λοιπόν, ο Ιτούδης είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως “ο Νικ έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση που του επιτρέπει να προβλέπει τις καταστάσεις και να βρίσκει πάσες και ασίστ“.

Αυτή η (αδιαμφισβήτητη) ιδιαίτερη αίσθηση είναι όχι απλώς χρήσιμη και αναγκαία, αλλά μια εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη στην επιχείρηση της Εθνικής ομάδας χώρια που ο Καλάθης έχει την ευκαιρία να πάρει πίσω τα λεφτά του από τον Αντετοκούνμπο.

Ο Γιάννης τού πήρε τα δέκα ευρώ βάζοντας τρίποντο που το έριξε, λέει, ξυπόλυτος.

Στο επόμενο κλικ ο Νικ μπορεί να πατσίσει περνώντας την μπάλα μέσα από μια κλειδαρότρυπα και μάλιστα χωρίς να βλέπει!

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This