Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Οσο περνούν οι μέρες φαίνεται όλο και περισσότερο αυτό για το οποίο είχε «προετοιμάσει» τους δημοσιογράφους ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο τέλος της περυσινής επιτυχημένης για τον Παναθηναϊκό σεζόν. Οτι θα περνούσαν… δύσκολα και στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Δεν το είπε ως… «καψώνι» ο Σέρβος κόουτς. Το είπε ως κάτι δεδομένο, γιατί ξέρει πώς λειτουργεί ο ίδιος. Και δεν πρόκειται να αλλάξει στα 60 του, με τα (πολλά) καλά του και τα (λιγότερα) «στραβά» του.

Εν προκειμένω, σε θεωρητικό επίπεδο και δίχως να έχουμε δει αν οι νέοι παίκτες μπορούν να «σηκώσουν» τη φανέλα και τις απαιτήσεις της, ο Παναθηναϊκός μετράει 3/3 στους ρόλους για τους οποίους αποκτήθηκαν. Και ο Λοντίγκιν βάσει όσων έχουμε δει μπορεί να ανταποκριθεί ως «δεύτερος» (και ως βασικός λέμε εμείς…) και ο Γκάνεα είναι πιο ολοκληρωμένος και έμπειρος από τον Ηλία Χατζηθεοδωρίδη σε ρόλο αναπληρωματικού αριστερού μπακ και ο 23χρονος Ανταμ Τσέριν είναι μια χαρά (και δυο και τρεις…) επιλογή ως «οκτάρι». Παρακάτω;

Ο Γιοβάνοβιτς χρειάζεται χρόνο για αποφάσεις και προσαρμογή των νέων

Παρακάτω το πράγμα μοιάζει… χλωμό. Οχι πως έχει έρθει και… Katastropha που έλεγε ο μάνατερ του Γιάγια Τουρέ, Ντμίτρι Σέλουκ, αλλά με τους ρυθμούς που κινείται ο Ιβάν στην αξιολόγηση των υποψήφιων, στην αναμονή για κάτι καινούριο, στο «ταβάνι» που θέτει για τις αμοιβές τους και στη λήψη αποφάσεων, είναι ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός στον γ΄ προκριματικό γύρο των play offs θα βασιστεί κυρίως στους «παλιούς»! Κι αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, σίγουρα δεν είναι και παράλογο.

Οποιοσδήποτε κι αν προστεθεί πλέον στο ρόστερ, θα χρειαστεί να ξεκινήσει από το «μηδέν» προετοιμασία, όπως επί παραδείγματι ο Τσέριν που βρέθηκε σήμερα στην Αυστρία για πρώτη φορά με τους καινούριους συμπαίκτες του, προερχόμενος από διακοπές μετά τα ματς της Εθνικής Σλοβενίας στο Nations League. Και εν συνεχεία, να βρεθεί στο επίπεδο φυσικής κατάστασης των υπόλοιπων, να προσαρμοστεί στα «θέλω» του Γιοβάνοβιτς και σ’ ένα – πλέον – μονταρισμένο σύνολο που ξέρει τι να παίζει και πώς να το υπηρετεί, ανάλογα με το αγωνιστικό σχέδιο του προπονητή. Οι γενικές αρχές έχουν χαραχθεί και υλοποιηθεί από πέρυσι, οι κόκκινες γραμμές του Γιοβάνοβιτς είναι καθαρές στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, αλλά ασφαλώς η ποιότητα «ανταπόκρισης» στο πλάνο του κόουτς εξαρτάται και από το επίπεδο κάθε παίκτη. Μπορεί ο Ιβάν και ο Μαρτίνς να ζητούν ακριβώς τα ίδια από τον Ιωαννίδη και τον Ελ Αραμπί, αλλά δεν θα «πάρουν» τα ίδια από τους δυο επιθετικούς.

Αν θυμηθούμε τι είχε συμβεί πέρυσι με τον Γιοβάνοβιτς, θα διαπιστώσουμε ότι ο μοναδικός από τους «νέους» που αποτέλεσε εξαίρεση στο «πώς» και «πότε» μπήκε στην ενδεκάδα ήταν ο Ματέους Βιτάλ. Λόγω της εξαιρετικής εικόνας του στις προπονήσεις. Κι ας «ξεφούσκωσε» πάρα πολύ γρήγορα. Οι υπόλοιποι αρχικά «βασικοί» από τους καινούριους παίκτες ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν αποκτηθεί σχετικά γρήγορα: ο Κώτσιρας, ο Ρουμπέν, ο Σάρλια. Ολα αυτά πέρυσι που ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τις μεταγραφές του στο 90′ με τον Παλάσιος και το Τριφύλλι έδωσε τον πρώτο επίσημο αγώνα του στις 11 Σεπτεμβρίου (4-1 επί του Απόλλωνα). Εφέτος που θα κάνει επίσημη πρεμιέρα σε πολύ πιο καθοριστικό παιχνίδι (γ’ προκριματικός γύρος του Conference League) στις 4 Αυγούστου θα αλλάξει σκεπτικό ο Γιοβάνοβιτς; Αποκλείεται!

Tώρα πρέπει να βάλει απόλυτες προτεραιότητες

Γι’ αυτό, λοιπόν, μπορεί ο Παναθηναϊκός να θέλει επιπλέον έξι παίκτες (φορ, στόπερ, δυο εξτρέμ, δυο μέσους), όμως οι καθοριστικές, οι πραγματικά πολύ σημαντικές μεταγραφές του είναι τρεις έτσι όπως έχει «τρέξει» ως τώρα η μεταγραφική σεζόν. Ο βασικός στόπερ, ο βασικός επιτελικός μέσος και ένας ικανός εξτρέμ που θα μπορεί να δώσει ανάσες στους δύο MVP της περυσινής σεζόν, Παλάσιος και Αϊτόρ. Μ’ αυτούς τους τρεις παίκτες έτοιμους, ο Παναθηναϊκός, δεδομένης και της ετοιμότητας του Κουρμπέλη που μπορεί να αγωνιστεί και ως στόπερ και στη μεσαία γραμμή, δεν θα είναι ασφαλώς πλήρης. Αλλά θα είναι «Ο.Κ.» ενόψει των δυο πρώτων προκριματικών. Διότι πολλές φορές σ’ αυτού του είδους τις αναμετρήσεις η «χημεία» παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο και η ποιότητα.

Αν ο Παναθηναϊκός που ακόμα δεν έχει κλείσει αριστεροπόδαρο στόπερ παρότι το deal για τον Βέλεθ έχει γίνει πριν από 15 μέρες, αποδειχθεί τόσο μάγκας ώστε να βρει, να αποκτήσει και να «ενσωματώσει» γρήγορα τον βασικό φορ της νέας σεζόν πριν από την 4η Αυγούστου, θα του βγάλουμε το καπέλο. Ομως κάθε σεζόν είναι διαφορετική και κάθε μεταγραφική σεζόν έχει τα ups και τα downs της. Εδώ που φτάσαμε, λοιπόν 29 μέρες πριν από την ευρωπαϊκή «πρεμιέρα» του Παναθηναϊκού, το κλαμπ δεν έχει την πολυτέλεια να αναλώνεται σε πολλές ταυτόχρονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Πρέπει να επικεντρωθεί πολύ σχολαστικά όπως έλεγε και ο Σπύρος Παπαδόπουλος, σ΄αυτές τις τρεις υποθέσεις: στόπερ, «8-10άρι», εξτρέμ. Και μετά… βλέπουμε.

Μέχρι να… δούμε, ένα είναι το βέβαιο: οι «παλιοί» θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος για την πρόκριση στα play offs του Conference League.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This