Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν έφευγε τόσο άτσαλα και άσχημα από την Μπαρτσελόνα και αποφάσιζε να πάει στο Παρίσι χάρηκα πολύ που τον είδα να μένει στην Ευρώπη αλλά δεν πίστευα ότι έχουμε να δούμε πολύ ακόμη ποδόσφαιρο υψηλής τέχνης από τον Λιονέλ Μέσι. Αμφέβαλα αφενός επειδή όλοι καταλαβαίναμε ότι δεν ήθελε καθόλου να φύγει από την Μπάρτσα και αφετέρου επειδή ήξερα πού πήγαινε, δηλαδή στο τρελοκομείο της Παρί. Κοντά σε αυτά έβαζα και την σκέψη ότι μετά από την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα, ο Μέσι έμενε “αδειανός” από παράγοντες παρακίνησης. Κατέκτησε το μεγάλο τρόπαιο που τόσο του έλειπε με την Αργεντινή και μάλιστα ως πρωταγωνιστής, και γι’ αυτό σκεφτόμουν ότι “έκλεισε” και ξέμεινε από στόχους ικανούς να τον τραβήξουν και να τον οδηγήσουν στις φυσικές υπερβάσεις που χρειάζεται να κάνει ένας ποδοσφαιριστής με τα δικά του χαρακτηριστικά όταν διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του. Δηλαδή δεν εκτίμησα ότι τώρα θα πιστεύει στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Το πρώτο μισό της σεζόν την συντηρούσε αυτή την εντύπωση. Η συνέχεια όμως άρχισε να δημιουργεί μια διαφορετική αίσθηση. Ο Μέσι που βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες οπαδών της ομάδας του, σε συλλογικό επίπεδο, κατάφερε να το διαχειριστεί όλο αυτό (9 γκολ και 14 ασίστ σε 34 αγώνες). Και η λήξη της σεζόν τον βρήκε να αρχίζει να μιλά για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή.

Όπως κανείς αντιλαμβάνεται μέσα από τα λόγια του σε αυτή τη συνέντευξη που παραχώρησε στο TyC Sports, ο Μέσι σκέφτεται ότι είναι πολύ πιθανό αυτό το Μουντιάλ να είναι το τελευταίο του. Οπως κανείς καταλαβαίνει μέσα από τα λόγια του, ο Αργεντινός σούπερ σταρ ενοχλείται, επηρεάζεται και προβληματίζεται όταν ακούει ότι χαρακτηρίζεται “περιπατητής” σε αγώνες. Φαίνεται ότι αυτό επηρεάζει τη σκέψη του τόσο που να αμφιβάλει πολύ ότι θα μπορεί να είναι … Μέσι στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Με άλλα λόγια, όσα λέει σου δημιουργούν την αίσθηση ότι θα προετοιμαστεί για το Μουντιάλ του Κατάρ με την νοοτροπία ότι αυτό θα είναι το τελευταίο της καριέρας του. Και χάρη στα όσα έζησε στο Κόπα Αμέρικα φαίνεται καθαρά ότι ανασαίνει πολύ πιο ελεύθερα όταν μιλά για τους στόχους που βάζει με την Αργεντινή. Τίναξε από μέσα του το χτικιό που τον είχε κυριεύσει επειδή δεν είχε κατακτήσει ένα βαρύ τρόπαιο με την Αργεντινή, οι συμπατριώτες του ξέχασαν ότι έκαιγαν τη φανέλα του και πλέον τον ξαναπιστεύουν ως τον ηγέτη που μπορεί να τους οδηγήσει στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και, όπως δείχνουν τα λόγια του, ο Μέσι εμπιστεύεται τον Λιονέλ Σκαλόνι και πιστεύει στην δυναμική που έχει δημιουργήσει η ομάδα του.

Όλα αυτά δημιουργούν μια αισιοδοξία ότι το high end ποδόσφαιρο που προσέφερε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της εποχής του είναι πιθανό να αποδειχθεί ότι δεν έχει ακόμη τελειώσει. Δεν ξέρω αν το Μουντιάλ θα είναι το last dance που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα θέλαμε να δούμε από εκείνον, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Ο Μέσι πιστεύει ξανά ότι μπορεί να τα καταφέρει με την Αργεντινή, η Αργεντινή έδειξε να τινάζει από πάνω της την ηττοπάθεια, και αυτό το γκρουπ των ποδοσφαιριστών και των προπονητών θα πάνε στο Κατάρ με την νοοτροπία ότι αυτή είναι η τελευταία τους φορά με τον Μέσι, δηλαδή η τελευταία ευκαιρία να κατακτήσουν μαζί του το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν αυτή η νοοτροπία χτίσει αποφασιστικότητα, τότε γιατί όχι;

Ανεξάρτητα από το αν θέλει ή όχι κανείς να τον δει να αποχωρεί από το προσκήνιο ως κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποτελεί ευχή για όλους εμάς τους ποδοσφαιρόφιλους το να δούμε καλά τον Μέσι στο Μουντιάλ. Σήμερα, που έκλεισε τα 35, αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να του ζητήσουμε. Προφανώς δεν θα μας “χαλάσει” αν μας “κεράσει” και ένα τελευταίο μεγάλο Champions League με την Παρί, αλλά στο Champions League μας έχει χορτάσει με τη μαγεία του. Αν κάτι μας λείπει από εκείνον, είναι ένα μεγάλο Μουντιάλ. Κι ας μη το κατακτήσει.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This