Επιλογή Σελίδας


Του Χρήστου Τσάλτα

Την περασμένη Πέμπτη η είδηση έσκασε σαν βόμβα. Αν και έμοιαζε αναμενόμενη, εν τέλει έγινε επίσημη σε ανύποπτη στιγμή. Η σπουδαία Σου Μπερντ, έπειτα από 20 χρόνια επαγγελματικής καριέρας αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα της στα 42 της χρόνια.

Μια παίκτρια-σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη στο μπάσκετ γυναικών, το WNBA. Μια παίκτρια που τρύπησε κάθε ταβάνι, έγραψε την δική της ιστορία και μπήκε στο Πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ για όσα έχει καταφέρει.

Οι τίτλοι της μιλούν από μόνοι τους.

  • 4 πρωταθλήματα WNBA
  • 5 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια
  • 4 χρυσά μετάλλια σε World Cup
  • 2 πρωταθλήματα NCAA
  • 5 κατακτήσεις Euroleague Women
  • 5 φορές μέλος της κορυφαίας πεντάδας του WNBA
  • 12 παρουσίες σε WNBA All-Star Game
  • Μέλος της κορυφαίας 25άδας παικτών στην ιστορία του WNBA
  • Κορυφαία πασέρ στην ιστορία του WNBA
  • Παίκτρια με τις περισσότερες σεζόν στο WNBA
  • Παίκτρια με τα περισσότερα παιχνίδια στο WNBA
  • Αμέτρητοι πόντοι, αμέτρητες ασίστ, αμέτρητες στιγμές. Μια παίκτρια μοναδική στο είδος της που δύσκολα θα δούμε ξανά στο μέλλον.

Η απλότητα στο παιχνίδι της, η ηγετική παρουσία της και η σιγουριά σε κάθε της βήμα «κέρδιζαν» τους πάντες. Δημιουργώντας νέο κύμα φίλων στη λίγκα, αλλά και πολλούς θαυμαστές σε προσωπικό επίπεδο.

Το φινάλε της επέλεξε να το ανακοινώσει σε ένα ξεχωριστό, για την ίδια, μέρος. Στο Κονέκτικατ, πριν από το εκτός έδρας παιχνίδι των Στορμ με την Σαν. Το Κονέκτικατ άλλωστε ήταν το μέρος στο οποίο ξεκίνησαν όλα. Από εκεί άρχισε να «φτιάχνει» τον μύθο της και να δείχνει σε όλους πως έχει τα φόντα να φτάσει ψηλά.


Με τις Huskies κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και το 2002 οι Στορμ την επέλεξαν στο νο.1 του WNBA Draft. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Γεμάτη λάμψη, επιτυχία, διακρίσεις, έντονες στιγμές!

Αν κάτι δεν άλλαξε ποτέ όμως, αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα πράγματα. Η ίδια ρουτίνα, ο ίδιος τρόπος σκέψης, η ίδια συμπεριφορά, η ίδια νοοτροπία παραμένουν ακόμα και σήμερα. Ενώ ξέρει πως σε λίγους μήνες θα ρίξει τίτλους τέλους.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν την αλλάζει σαν παίκτρια. «Δεν έχει αλλάξει κάτι στη νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης μου. Αστειευόμουν γι αυτό σε ένα podcast στο ξεκίνημα της σεζόν έλεγα “ίσως είναι η τελευταία μου σεζόν, οπότε θα το διασκεδάσω όσο μπορώ”», ανέφερε στην απάντησή της στο SDNA η σπουδαία Σου Μπερντ, που στη συνέχεια ήταν ξεκάθαρη.

«Δεν μπορώ να αλλάξω το ποια είμαι έπειτα από 21 χρόνια στα γήπεδα, όσον αφορά τις συνήθειες, τον τρόπο προετοιμασίας, την μέρα του αγώνα, την προσέγγιση, το πώς εστιάζεις για να έχεις τη σωστή νοοτροπία μέσα στο γήπεδο. Είναι πράγματα που δεν αλλάζουν αυτά», παραδέχτηκε, αν και όπως τόνισε προσπάθησε να κάνει μια αλλαγή.

Χωρίς επιτυχία.

«Είναι δύσκολο. Προσπάθησα για 2 δευτερόλεπτα, αλλά δεν άλλαξε τίποτα, γιατί έτσι είμαι εγώ. Προσεγγίζω τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια».

Όλα αυτά τα χρόνια έζησε πολλά. Κυρίως χαρούμενα πράγματα. Υπάρχει κάτι όμως, που μεταξύ σοβαρού κι αστείου θα ήθελε να αλλάξει στην 20ετή πορεία της. «Δεν ξέρω. Θα προσλάμβανα την Σούζαν Μπόρτσαρντ πολύ πιο νωρίς στην καριέρα μου. Αυτό θα άλλαζα», είπε.

Η Μπόρτσαρντ είναι μια εκ των κορυφαίων trainers στις ΗΠΑ και συνέβαλε στο να επεκτείνει η Μπερντ την καριέρα της μέχρι και σήμερα. Βοήθησε στον τρόπο που δούλευε, στην διατροφή της, στο πώς να προσέξει το σώμα της και να κρατήσει το μυαλό της σε εγρήγορση.

Όλα αυτά έκαναν την Σου Μπερντ μια σπουδαία μορφή του WNBA. Όχι όμως μόνο αυτά. Διότι οι άνθρωποι που την έζησαν πιο έντονα, εν προκειμένω οι συμπαίκτριές της, ξέρουν πολύ καλά γιατί έφτασε στα επίπεδα του μύθου με το πέρας του καιρού και πόσο μεγάλη είναι η συμβολή της στη δική τους επιτυχία.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το alter ego της στο παρκέ, Μπρεάνα Στιούαρτ, δεν υπάρχει. «Από τη στιγμή που ήξερα πως θα με επιλέξει το Σιάτλ για να παίξω στις Στορμ η πρώτη μου σκέψη ήταν πως θα έχω την ευκαιρία να παίξω με την Σου Μπερντ.

Κοιτάζοντας πίσω και βλέποντας όλα όσα ζήσαμε μαζί και κάθε στιγμή μέχρι τώρα, εκτιμάς κάθε στιγμή μαζί της, μέσα και έξω από το παρκέ. Είναι ένας άνθρωπος που είναι σπουδαίος φίλος, εκπληκτικό άτομο», είπε η Στιούαρτ, με την Μπερντ να κάνει χαρακτηριστική παρέμβαση.

«Είμαι η καλύτερη φίλη της Ρούμπι. Ήθελα απλά να το επισημάνω», είπε η θρυλική γκαρντ, με την Stewie να συμφωνεί χωρίς να το σκεφτεί. «Είναι η καλύτερη φίλη της», επιβεβαίωσε!

Για τους μη μυημένους, Ρούμπι ονομάζεται η κόρη της Μπρεάνα Στιούαρτ, την οποία έχει αποκτήσει μαζί με την σύντροφό της, Ισπανίδα αθλήτρια Μάρτα Ξαργκάι.

Η παρέμβαση αυτή όμως ουδόλως πτόησε την Στιούαρτ, που συνέχισε να πλέκει το εγκώμιο της συμπαίκτριάς της.

Η οποία αποτέλεσε τον μέντορά της στα παρκέ. «Είναι μια παίκτρια που με καθοδήγησε εντός και εκτός παρκέ. θα ήθελα να την δω να παίζει ακόμα μια χρονιά, αλλά εκτιμώ που είναι εδώ μαζί μας αυτή τη στιγμή και κάνει όλα αυτά τα πράγματα».

Την ίδια ευχή έκαναν χιλιάδες φίλοι του μπάσκετ ανά τον κόσμο στο άκουσμα της είδησης. Από τη στιγμή όμως που η Μπερντ ανακοίνωσε την απόφασή της τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Τα επόμενα παιχνίδια αποκτούν, ταυτόχρονα, ιστορική αξία, καθώς θα είναι τα τελευταία της εμβληματικής γκαρντ στο γήπεδο.

Σε ένα κύκνειο άσμα που θα είναι αντάξιο της προσωπικότητας και της παρουσίας της στα γήπεδα όλα αυτά τα χρόνια. Για μια πάίκτρια που έδινε πάντα το 100% και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές νεαρές παίκτριες ανά τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Το σίγουρο όμως είναι ένα. Παίκτρια με την προσωπικότητα της Σου Μπερντ δύσκολα θα υπάρξει άλλη στο παιχνίδι. Για τα επόμενα πολλά χρόνια…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This