Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Ποια θα ήταν η λίστα των κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών στη σεζόν που έληξε, αν αυτή διαμορφωνόταν με βάση τα “κλινικά αποτελέσματα”, δηλαδή αν βασιζόταν μόνο σε αντικειμενικά στοιχεία – τα στατιστικά στοιχεία ανάλυσης της απόδοσης; Μπήκα σε αυτή τη διαδικασία αξιοποιώντας ένα από τα εργαλεία που παρέχει στον χρήστη του το Comparisonator – μια διεθνής πλατφόρμα σύγκρισης της απόδοσης ποδοσφαιριστών και ομάδων. Ζήτησα από την πλατφόρμα να δημιουργήσει την λίστα των 10 κορυφαίων σε απόδοση Ελλήνων ποδοσφαιριστών με βάση την συνολική αξιολόγηση της απόδοσής τους, την οποία αξιολογεί μέσα από εκατοντάδες διαφορετικές παραμέτρους της απόδοσης.

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται ο Μανώλης Σιάλακας, ένα παιδί που έκανε πολύ καλό πρωτάθλημα με τον ΠΑΣ και έφτασε μέχρι την μεταγραφή του στην Ζανκτ Πάουλι. Τον ακολουθεί ο Πρωταθλητής Τουρκίας Τάσος Μπακασέτας, και στην τρίτη θέση βρίσκεται ακόμη ένας παίκτης που έκανε πολύ καλό πρωτάθλημα στην Superleague με τον ΠΑΣ, ο Γιάννης Κάργας. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Σαββίδης, ένας αμυντικός χάφ που ξεκίνησε από τον ΠΑΟΚ και περιπλανήθηκε σε ένα σωρό ελληνικές ομάδες μέχρι να βρεθεί στην Σλοβακία και να κάνει, με την Σπαρτάκ Τρνάβα, ένα πολύ καλό πρωτάθλημα. Στην πέμπτη θέση είναι ο Ντίνος Μαυροπάνος χάρη στη σεζόν που έκανε με την Στουτγκάρδη, ακολουθεί ο Πέτρος Μάνταλος, σε μια μαύρη σεζόν για την ΑΕΚ, και στην έβδομη θέση είναι ο Βαγγέλης Παυλίδης χάρη στη σεζόν που έκανε με την Ακμάαρ.

Στην 8η θέση βρίσκεται ο Αλέξανδρος Κυζυρίδης, ένας 21χρονος επιθετικός χάφ που ξεκίνησε από τον ΠΑΟΚ και βρέθηκε στην Σλοβακία για να πάρει την ευκαιρία να παίξει σε πρωτάθλημα, με την FC ViOn. Η 10αδα κλείνει με τον Πραξιτέλη Βούρο, που έκανε μια πολύ καλή σεζόν με τον ΟΦΗ, και τον Ζήση Καραχάλιο, έναν από τους καλύτερους αμυντικούς χάφ της Superleague, με τον ΠΑΣ.

η λίστα των 10 κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών

Αν το φίλτρο της αξιολόγησης ήταν η καλύτερη επίδοση ανά 90’ λεπτά, στην λίστα, και μάλιστα ψηλά, θα βρίσκονταν ο Κώστας Τσιμίκας, ο Γιώργος Γιακουμάκης, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, δηλαδή ποδοσφαιριστές που έκαναν πολύ καλά πράγματα όσο έπαιξαν αλλά δεν είχαν όσα λεπτά συμμετοχής είχαν οι παίκτες της πρώτης λίστας. Αν τα μέτρα αξιολόγησης ήταν διαφορετικά, δηλαδή αν η σύγκριση γινόταν μόνο ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στα 10 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η λίστα θα ήταν άλλη.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία κανείς αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλες δυνατότητες δίνει η τεχνολογική εξέλιξη, που έχει βελτιώσει αδιανόητα την ανάλυση και την αξιολόγηση της απόδοσης στο ποδόσφαιρο, σε μια ομάδα που λειτουργεί μεθοδικά και σύγχρονα στην αναζήτησή ποδοσφαιριστών.

Εργαλεία σαν το “Recruitment Shop”, την συγκεκριμένη υπηρεσία του Comparisonator, σου δίνουν την ευκαιρία μιας πολύ επιλεγμένης αναζήτησης στην παγκόσμια ανθρωποογεωγραφία του ποδοσφαίρου.

Δηλαδή ζητάς, για παράδειγμα, από την πλατφόρμα να σου εμφανίσει τους αριστεροπόδαρους ηλικίας 20-24 ετών με την μεγαλύτερη ακρίβεια στη σέντρα και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αμυντικές και επιθετικές μονομαχίες, που να είναι κάτοχοι κοινοτικού διαβατηρίου και να παίζουν στην πρώτη κατηγορία εθνικών πρωταθλημάτων, και εμφανίζεται σε δευτερόλεπτα μπροστά σου μια λίστα με δεκάδες επιλογές.

Το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης δεν είναι η λίστα αγοράς σου – είναι όμως μια λίστα για να παρακολουθήσεις ποδοσφαιριστές. Δηλαδή να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες μιας πλατφόρμας σαν το Wyscout και να δεις μια προς μία όλες τις σέντρες και όλες τις μονομαχίες των ποδοσφαιριστών που έχεις στη λίστα σου. Κι ύστερα να δημιουργήσεις μια μικρότερη λίστα, αυτών που σε κέρδισαν μέσα από data + highlights και να αρχίσεις να παρακολουθείς 5 ολόκληρους αγώνες του καθενός.

Κάπως έτσι φτάνεις σε μια μικρότερη λίστα, αυτών για τους οποίους έχει νόημα να σκάψεις σε μεγαλύτερο βάθος και να βρεις την τελευταία λεπτομέρεια που θα απαντήσει στο ερώτημα αν έχει ή όχι νόημα να ασχοληθείς περισσότερο με έναν ποδοσφαιριστή και να τον παρακολουθήσεις αλλά και να τον συναντήσεις από κοντά. Το technical scouting αυτού του τύπου δεν μπορεί να μετρήσει την απόδοση του παίκτη στα “μεγάλα ματς”, ούτε την αποφασιστικότητά του ή τα ψυχικά και πνευματικά στοιχεία του που δεν αποτυπώνονται όλα στις στατιστικές παραμέτρους.

Αυτά πάντοτε θα αναλογούν σε ένα ανθρώπινο μάτι. Μόνο που το μάτι από μόνο του δεν ήταν ποτέ ικανό να αναλύσει όλη τη σεζόν ή όλη την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή, και το ανθρώπινο μυαλό χρειαζόταν μήνες για να συγκρίνει όλους τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που παίζουν ποδόσφαιρο ανά τον πλανήτη. Για όλα αυτά υπάρχει πλέον το technical scouting.

Κάπως έτσι φτάνουν οι ομάδες σήμερα να ελαχιστοποιούν το ρίσκο να δουν στο δικό τους τερέν έναν άλλο ποδοσφαιριστή από αυτόν που νόμιζαν ότι αποκτούσαν την στιγμή που υπέγραφαν ένα συμβόλαιο που τους έστειλε ένας διαμεσολαβητής επειδή “είναι ευκαιρία” ή επειδή “μας τον πρότεινε αυτός, που ξέρει”.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This