Του Βασίλη Σκουντή
Σήμερα το πρωί που τηλεφώνησα στον Φώτη Τακιανό για να μου φρεσκάρει τον βίο και την πολιτεία του στο μπάσκετ, άκουσα σειρήνες να ηχούν γύρω του και μάλιστα με μεγάλη διάρκεια και ένταση.
“Τι έγινε; Σε πιάσανε;“, τον ρώτησα!
“Όχι κάπου εδώ κοντά έπιασε φωτιά και περνάνε το οχήματα της Πυροσβεστικής“, μου απάντησε.
Δεδομένου ότι όπως λένε οι Αμερικανοί, “είναι κρίμα να αφήνεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία“, εγώ επιμένω ότι οι σειρήνες που ακούγονταν στα πέριξ του σπιτιού του, δεν ήταν από την Πυροσβεστική, αλλά από την Αστυνομία. Λογικό, με τέτοια εγκλήματα που έχει διαπράξει, κανονικά θα έπρεπε να έχει επέμβει αυτεπαγγέλτως και όχι με καταγγελία του Παναθηναϊκού, η Αστυνομία για να τον συλλάβει και να τον μπουζουριάσει!
Ο αναθεωρητισμός στην πατρίδα του Βόβορα
Το βασικό έγκλημα του προπονητή της Λάρισας είναι αυτό για το οποίο κατηγορούνται από τη συντεταγμένη και καθεστηκυία τάξη ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο αναθεωρητισμός!
Όντως οι Λαρισαίοι νικώντας δυο φορές μέσα σε πέντε ημέρες τον Παναθηναϊκό και σέρνοντας τον στο Game 5 αμφισβητούν ευθέως τα θεωρούμενα ως παγιωμένα πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ.
Η πλάκα είναι ότι πριν από τις 16 του περασμένου Νοεμβρίου, που ανέλαβε τη Λάρισα (διαδεχόμενος τον Νίκο Παπανικολόπουλο) ο Τακιανός δεν είχε καμιά πρότερη σχέση με την πόλη και το μπάσκετ της.
Ο λεγάμενος γεννήθηκε (στις 14 Απριλίου του 1969), μεγάλωσε και αναδείχθηκε ως παίκτης και προπονητής στη Θεσσαλονίκη, ενώ έλκει την εκ πατρός και μητρός καταγωγή του από τη Δράμα…
Έλα όμως που εδώ υπεισέρχεται η ειρωνεία της τύχης: τη δική του πατρική καταγωγή έλκει από τη Λάρισα ο Γιώργος Βόβορας, που χθες βγήκε κιόλας εκτός εαυτού!
Αυτό είναι που λένε “(πατρίδα) Λάρισα, σε είδα και λαχτάρησα”!
Δεν ξέρω τι πολιτικό καπνό φουμάρει ο Τακιανός, αλλά ασφαλώς αυτός ο ρεβιζιονισμός του βγαίνει σε καλό και συνάμα του δίνει την ευκαιρία να πάρει το αίμα του πίσω.
Η δική του Οδύσσεια δεν είχε ποτέ Ιθάκη!
Το παίρνει και μάλιστα για τα καλά μεταγγίζοντας το μέσα σε μια αμπούλα σε συσκευασία τεσσάρων!
Τι εννοώ; Ιδού η εξήγηση:
Τη σεζόν 2007-08 οδήγησε την ομάδα του Πανοράματος στην Α1, αλλά έπεσε στην περίπτωση: η ομάδα της Θεσσαλονίκης πούλησε τα δικαιώματα της στην Καβάλα την τεχνική ηγεσία της οποίας ανέλαβε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής…
Ένα το κρατούμενο.
Την επόμενη χρονιά ο Τακιανός το διέπραξε ξανά με τον ΚΑΟΔ, που προήχθη δια περιπάτου (με ρεκόρ 26-40 στην Α1, αλλά την πάτησε και πάλι, καθώς οι Δραμινοί τον σχόλασαν για να προσλάβουν τον Γιώργο Καλαφατάκη…
Δυο τα κρατούμενα.
Η Λευκάδα και τα Τρίκαλα
Το κακό τρίτωσε το καλοκαίρι του 2016, όταν ο Τακιανός είχε πετύχει μια τρίτη άνοδο στην Α1, αυτή τη φορά, καθήμενος στον πάγκο της Δόξας Λευκάδας, η οποία τον αντικατέστησε με τον Χάρη Μαρκόπουλο!
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος πάντως ο Μαρκόπουλος του ζήτησε να μείνει στο πλάι του, όπερ και εγένετο, μάλιστα ο Τακιανός ανέλαβε την ομάδα μετά την αποχώρηση του γιου του Σούλη.
Τη σεζόν 2017-18 ο Τακιανός κλήθηκε ξανά σε μια αποστολή αυτοκτονίας, αντικαθιστώντας τον Κώστα Μέξα στον πάγκο των Τρικάλων και μάλιστα του έτυχε η κέντα: στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος οι Θεσσαλοί, όντες αδιάφοροι και ήδη υποβιβασμένοι άλωσαν την Αμαλιάδα με αποτέλεσμα να πέσει ο Κόροιβος και να σωθεί ο Πανιώνιος!
Ο Τακιανός δεν πήρε ποτέ τα λεφτά του από τα Τρίκαλα και τα επόμενα τρία χρόνια βουρλιζόταν από ‘δω κι από ‘κεί: πότε στην Κύπρο, πότε στο Κόσσοβο, πότε στη Βόρεια Μακεδονία, πότε στο Κατάρ και δεν συμμαζεύεται.
Συμμαζεύτηκε βεβαίως το πράγμα εφέτος και όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία που τη γράφει ο ίδιος με το δικό του στυλό!
Το νέκταρ με τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή
Ή μάλλον την ξαναγράφει, διότι μπορεί ως προπονητής να γεύθηκε για πρώτη φορά και μάλιστα σε δυο δόσεις το νέκταρ της νίκης επί του Παναθηναϊκού, αλλά το είχε ρουφήξει ως παίκτης με τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1993-94 (με προπονητή τον Σούλη Μαρκόπουλο, στη θέση του συχωρεμένου του Ντούντα), όταν μεταξύ άλλων ο ΠΑΟΚ έριξε στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό στη σειρά των ημιτελικών με 3-2…
Τη σεζόν 2004-05 βίωσε ξανά αυτή την εμπειρία με τον Ηρακλή, ως συνεργάτης του Λευτέρη Κακιούση και μετά από 17 χρόνια είναι ο ηθικός αυτουργός του έπους το οποίο γράφει η Λάρισα απέναντι στους κυρίαρχους του ελληνικού μπάσκετ, χώρια που μετά τη χθεσινή ισοφάριση της σειράς μπορεί να επιφυλάσσεται και δια τα περαιτέρω…
Το πράσινο 2-1 σε Game 5
Παρεμπιπτόντως μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός έχει συρθεί τρεις φορές σε Game 5 της ημιτελικής φάσης μετρώντας δυο προκρίσεις και έναν αποκλεισμό.
Το 1994 (με format 1-1-1-1-1) ηττήθηκε με 66-55 από τον ΠΑΟΚ, ενώ το 2005 (1-1-1-1-1) ποδοπάτησε τον Πανιώνιο με 101-57 και το 2016 (2-2-1) έριξε στο κανναβάτσο τον Άρη με 3-2.
Ο Τακιανός έχει ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς και σε κάθε περίπτωση θα βγάλει καλύτερο αποτέλεσμα από τον coach of the year του ΝΒΑ!
Οι Σανς του Μόντι Γουίλιαμς αποκλείσθηκαν με πλεονέκτημα έδρας στο Game 7 των ημιτελικών της Δύσης από τους Μάβερικς, ενώ η Λάρισα (του) πουλάει ακριβά το τομάρι της σε αυτή την κολασμένη σειρά με τον Παναθηναϊκό, που θεωρητικά λογιζόταν ως untouchable!
Αδικείται το κομμάτι του μπάσκετ
Χθες εκτός από χαρούμενο, τον άκουσα και βραχνιασμένο. “Παστίλιες, αυγό, μέλι, υπάρχουν γιατροσόφια” του είπα γελώντας
“Το ξέρω, αλλά φωνάζω σε τέσσερα ματς στη σειρά και δεν προλαβαίνω να ξεβραχνιάσω” μου αποκρίθηκε.
Τον ρώτησα τι τον ευχαρίστησε περισσότερο στον χθεσινό τέταρτο ημιτελικό και δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να απαντήσει…
“Επιβληθήκαμε με μπάσκετ, εννοώ με καλή τακτική και όχι με το πυροτέχνημα ενός παίκτη που έβαλε 30 πόντους. Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι με όλα όσα ακολούθησαν, αδικείται το κομμάτι του μπάσκετ που είναι και το πλέον ουσιώδες. Στο κάτω κάτω κάτω εκτός από την ανάγνωση του αποτελέσματος ως ήττας του Παναθηναϊκού, είναι πιο δίκαιο να διαβάζεται ως νίκη της Λάρισας“.
Ο Τακιανός απολαμβάνει τη σειρά από πάσης πλευράς. “Πέρα από το ποιος νικά, το ποιος προηγείται το ποιος ισοφαρίζει, μου αρέσει ο χαρακτήρας της σειράς. Στα δυο ματς που έχουμε παίξει στην έδρα μας, το γήπεδο ήταν γεμάτο, υπήρχε ένταση, έγινε μάχη“.
Το μάγκωμα και το σέβας του Παναθηναϊκού
Στο δια ταύτα τώρα…
“Δεν νιώθω ότι μας υποτίμησε η πιάτσα, που λογικά θεωρούσε ότι ο Παναθηναϊκός θα προκριθεί με σκούπα. Το λογικό και το ορθολογιστικό ήταν να αποκλεισθούμε με 3-0, αλλά να που αντιδράμε και αναθεωρήσαμε τα πράγματα” τονίζει ο Τακιανός, ο οποίος αισθάνεται κιόλας την αλλαγή στη συμπεριφορά των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης…
“Δεν θα έλεγα ότι βλέπω φοβισμένο τον Παναθηναϊκό, αλλά προφανώς χθες ήρθε πιο υποψιασμένος. Σε κάθε περίπτωση τον έχουμε αναγκάσει να παίζει μαγκωμένα και σίγουρα μάς δείχνει μεγαλύτερο σέβας“.
Πλέον η σειρά βρίσκεται στο 2-2 και η υπόθεση θα κριθεί οριστικώς, αμετακλήτως και τελεσιδίκως μεθαύριο στο ΟΑΚΑ.
Για να προσαρμόσω την υπόθεση στο κλίμα και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των σχολικών εξετάσεων, είναι ξεκάθαρο πως μέχρι στιγμής η Λάρισα βάζει δύσκολες ασκήσεις στον Παναθηναϊκό, ο οποίος δυο φορές έμεινε μετεξεταστέος!
Το bullying στον Νέντοβιτς
Από τα τέσσερα ματς τα οποία έχουν διεξαχθεί ως τώρα προκύπτει ως συμπέρασμα ότι οι πρωτάρηδες, αλλά καθόλου ψαρωμένοι Θεσσαλοί εδράζουν τη στρατηγική τους σε συγκεκριμένους άξονες στις δύο πλευρές του γηπέδου…
Στην άμυνα τα σημεία αιχμής είναι τα εξής:
- Το… bullying στον Νεμάνια Νέντοβιτς ο οποίος σκόραρε 20 πόντους στο πρώτο ματς και 21 συνολικά στα επόμενα τρία, έχοντας μέχρι τώρα 7/15 δίποντα και 5/24 τρίποντα. Οι Λαρισαίοι αντιμετωπίζουν τον Σέρβο γκαρντ με δυνατά hedges στο κέντρο και με ομαδική προσπάθεια, στην οποία πρωτοστατεί το πουλέν του Αργύρη Πεδουλάκη στο Περιστέρι (Ζώης Καράμπελας).
- Τα αμυντικά ριμπάουντ που δεδομένης της καταλυτικής παρουσίας του Ουσμάν Κρουμπάλι δεν επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό να εκδηλώνει πολλές δεύτερες επιθέσεις.
- Η λογική με την οποία αντιδρά στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού να κτυπήσει με τα ποσταρίσματα του μέσα στη ρακέτα, ειδικότερα δε με τον Ιωάννη Παπαπέτρου.
Τα off screen του Ζάρα
Στην επίθεση η Λάρισα στηρίζεται στα εξής σημεία:
- Στο σημάδεμα των αδυναμιών που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός, όπως για παράδειγμα συνέβη χθες με την αποτελεσματικότητα του Θοδωρή Ζάρα στο off screen παιχνίδι.
- Στο διάβασμα των φάσεων στο post up κυρίως σε φάσεις απέναντι στον Τζέρεμι Εβανς και στον Λεωνίδα Κασελάκη.
- Στη συστηματική και στοχευμένη τακτική της να βγάζει εκτός θέσης την άμυνα του Παναθηναϊκού αναγκάζοντας την να μετατοπίζεται διαρκώς.
ΥΓ: Κατόπιν όλων αυτών, η σειρά βρίσκεται στο 2-2 και μπορεί το ελληνικό μπάσκετ να μην έχει Game Seven, αλλά και το Game Five δεν μας πέφτει λίγο!
Πηγή: Sport24