Επιλογή Σελίδας

Ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι από τη Νέα Ζηλανδία και ο Σέρπα (οδηγός) Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ κάνουν το όνειρο πραγματικότητα σαν σήμερα, την Παρασκευή 29 Μαΐου 1953, στις 11:30 π.μ., όταν και πατούν το πόδι τους στο Έβερεστ και κατακτούν την κορυφή του κόσμου. Όπως θα δηλώσουν χρόνια αργότερα, τα συναισθήματά τους μπορούν να συγκριθούν με αυτά του Νιλ Άρμστρονγκ, όταν έκανε το πρώτο βήμα στη Σελήνη…

Το Έβερεστ (ή Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Είναι η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή της το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Το ύψος της μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε έτος λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας, καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτήν της Ασίας.

Το Έβερεστ πήρε το όνομά του από τον στρατηγό Τζορτζ Έβερεστ, που παρουσίασε τους πρώτους λεπτομερείς χάρτες των ινδικών βουνοκορφών, συμπεριλαμβανομένων και των Ιμαλαΐων.

Προσπάθειες ανάβασης

Ήδη από το 1912, έγιναν διάφορες απόπειρες για την ανάβαση από την Θιβετιανή πλευρά. Από το 1920 με την κατάληψη του Θιβέτ από τους Βρετανούς άρχισαν οι πιο συστηματικές προσπάθειες.

Η πρώτη – που έγινε το 1921 από τον Συνταγματάρχη Τσαρλς Χάουαρντ-Μπέρι με τους Ρέμπουρν, τον Τζορτζ Μάλορι, τον Μπράιαν Ντόναχιου, τον Γκάι Μπούλοκ και τον Έντουαρντ Όλιβερ Γουΐλερ – επέτρεψε να εντοπίσουν τον δρόμο για την κορυφή. Η ομάδα αυτή κατάφερε να φθάσει στη βόρεια πλευρά, αλλά μετά υποχώρησε.

Η δεύτερη έγινε το 1922, με επικεφαλής τον Τσαρλς Γκρανβιλ Μπρους και τον Έντουαρντ Λισλ Στρατ, τον Τζορτζ Μάλορι, τον Τζορτζ Φιντς και τον Τζέφρι Μπρους. Οι Φιντς και Μπρους κατάφεραν να φθάσουν στη βόρεια κόψη και σε υψόμετρο 8.320 m. Έγιναν έτσι οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν πάνω από τα 8.000 μέτρα. Όμως μια χιονοστιβάδα σκότωσε τους σέρπα και έβαλε τέλος στην αποστολή.

Η τρίτη έλαβε χώρα το 1924, με επικεφαλής και πάλι τον Τσαρλς Γκρανβιλ Μπρους, που όμως έπαθε ελονοσία και υποχώρησε. Τον διαδέχτηκε ο Έντουαρντ Νόρτον με τους Τζορτζ Μάλορι, Τζέφρι Μπρους, Χάουαρντ Σάμοερβελ, Τζον Νόελ, Νόελ Όντελ και Άντριου Ιρβάιν. Οι Τζορτζ Μάλορι και Άντριου Ιρβάιν πέθαναν χωρίς να γίνει ποτέ γνωστό αν έφθασαν στην κορυφή. Το πτώμα του Μάλορι βρέθηκε το 1999.

Τη δεκαετία του 1930 έλαβαν χώρα πολλές άλλες αποστολές, με σημαντικότερη αυτή του 1933, όλες όμως απέτυχαν. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τερμάτισε όλες τις απόπειρες και μόνο η κινεζική απόπειρα του 1960 από την βορειοανατολική πλευρά στέφθηκε με επιτυχία.

Η κατάκτηση του Έβερεστ

Οι πρώτοι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι από τη Νέα Ζηλανδία και ο Σέρπα (οδηγός) Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ, την Παρασκευή 29 Μαΐου 1953, στις 11:30 π.μ.

Παρά τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους, οι δύο άντρες δεν μπόρεσαν να παραμείνουν περισσότερο από 15 λεπτά, λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Αφού αγκαλιάστηκαν και πανηγύρισαν, ο Χίλαρι έβγαλε αρκετές φωτογραφίες από το μαγευτικό τοπίο, με τον Νοργκάι να κυματίζει τις σημαίες της Μ. Βρετανίας, του Νεπάλ, των Ηνωμένων Εθνών και της Ινδίας.

Πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής, ο Νοργκάι έθαψε στο χιόνι λίγα γλυκά και μπισκότα, ως μία βουδιστική προσφορά στους Θεούς, και μαζί με τον Χίλαρι έψαξαν για κάποιο σημάδι του Τζορτζ Μάλορι και του Άντριου «Σάντι» Ίρβινγκ, που είχαν εξαφανιστεί το 1924 στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το Έβερεστ.

Η κατάβαση ήταν αργή και επίπονη. Όταν ο αρχηγός της αποστολής, συνταγματάρχης Τζον Χαντ, τους είδε να επιστρέφουν εξαντλημένοι, θεώρησε ότι η προσπάθειά τους απέτυχε και χωρίς να χάσει χρόνο άρχισε να σχεδιάζει την επόμενη αποστολή. Μην μπορώντας να αρθρώσουν λέξη, οι δύο ορειβάτες έδειξαν το βουνό και με νοήματα εξήγησαν ότι έφτασαν στην κορυφή, δίνοντας το έναυσμα για τους ξέφρενους πανηγυρισμούς. Ο υπόλοιπος κόσμος έμαθε τα νέα για το κατόρθωμά τους τέσσερις μέρες αργότερα, στις 2 Ιουνίου, παραμονή ενθρόνισης της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Το επίτευγμα των Χίλαρι και Νοργκάι ήταν αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας. Ο Χίλαρι ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε το μονοπάτι προς την κορυφή στη νότια πλαγιά του βουνού, το 1951, ως μέλος μιας αποστολής που ηγείτο ο Έρικ Σίπτον. Ένα χρόνο αργότερα, στο πλαίσιο μιας ελβετικής αποστολής υπό τον Ρέιμοντ Λαμπερτ, ο Νοργκάι είχε καταφέρει να φτάσει ως τα 8.599 μέτρα, δηλαδή 249 μέτρα από την κορυφή.

Προσπάθειες ανάβασης που ακολούθησαν

Πολλοί είναι αυτοί που ακόμη και σήμερα επιχειρούν να ακολουθήσουν τα βήματά τους, με κάποιους να χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Έβερεστ ως ανάβαση φαίνεται από το γεγονός ότι το 77% των επιτυχημένων αναβάσεων έγιναν από το 2000 και μετά.

Στις 16 Μαΐου 1975 ανέβηκε στο Έβερεστ η πρώτη γυναίκα, η Γιαπωνέζα Γιούνκο Ταμπέι. Η Ταμπέι και ο σέρπα της, Ανγκ Τσερίνγκ Ι, ήταν το 38ο και 39ο άτομο που έφτασε ως την κορυφή.

Έλληνες ορειβάτες στο Έβερεστ

Ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ ήταν ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, στις 13 Μαΐου 1999, σε αποστολή του γραφείου OOT Expeditions.

Το Μάιο του 2004, ελληνική αποστολή κατέκτησε διαδοχικά το Έβερεστ στις 16 με 18 του μήνα. Από τη νότια πλευρά σκαρφάλωσαν ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Γιουνάς, ο Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Στύλλας, ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος, ο Παύλος Τσιαντός και την επομένη ο Νίκος Μαγγίτσης. Από τη βόρεια πλευρά, στις 18 Μαΐου 2004 ανέβηκαν ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, ο Γ. Αργύρης, ο Κώστας Αποστολόπουλος.

Ο Παντελής Μιχαηλίδης κατέκτησε την κορυφή σε συνεργασία με ολλανδική αποστολή το 2005.

Ο Αντώνης Συκάρης και ο Μάικ Ευμορφίδης σε αποστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών, σκαρφάλωσαν από τη νότια πλευρά και έφτασαν στην κορυφή στις 22 Μαΐου 2017.

Στις 20 Μαΐου του 2019, η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βανέσα Αρχοντίδου, έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που κατέκτησαν το Έβερεστ, προτελευταίο σταθμό στα πλαίσια της προσπάθειάς τους για την κατάκτηση των 7 κορφών.

Με μία μέρα διαφορά, την 21 Μαΐου 2019, σε ανεξάρτητη αποστολή, ολοκληρώθηκε και η ανάβαση της Αλίκης Αναστασοπούλου.

Στις 23 Μαΐου 2019, ολοκλήρωσε την δεύτερη ανάβασή του ο Γιώργος Τσιάνος, από τη Βόρεια πλευρά (Θιβέτ).

Πηγή: Greek Web TV

Pin It on Pinterest

Shares
Share This