Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

O Παλάσιος και ο Βέλεθ εκτός 20άδας. Ο Μπρινιόλι, ο Κώτσιρας, ο Χουάνκαρ, ο Πέρεθ, ο Αϊτόρ, o Bιγιαφάνιες στον πάγκο. «Μέσα» από τους «βασικούς» μόνο ο Σένκεφελντ και ο Γκατσίνοβιτς ως full back στο 3-4-3. Λογική η απόφαση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο χθεσινό ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0. Λείπει ένας, έτσι δεν είναι; Ο φορ. Στην Αθήνα ο ανέτοιμος Φώτης Ιωαννίδης, στην ενδεκάδα ο Καρλίτος για 94 λεπτά. Στον πάγκο ο Μακέντα. Γιατί στον πάγκο και αλλαγή αντί του Μαουρίσιο στο 75′; Για να παίξει «βασικός» στον τελικό Κυπέλλου. Αυτόν προόριζε για την ενδεκάδα του Σαββάτου ο Γιοβάνοβιτς, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν προπονητή που σπανίως χρησιμοποιεί ως «βασικό» παίκτη ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό, έχει απουσιάσει από αρκετές προπονήσεις και δεν έχει ρυθμό: αυτός είναι ο Ιωαννίδης και πλέον αυτή η θέση, του σέντερ φορ, μοιάζει με το μοναδικό ερωτηματικό για την πράσινη ενδεκάδα του τελικού Κυπέλλου.

Θα ήταν σε κάθε περίπτωση αυτό – ανεξαρτήτως αποτελέσματος – ένα «ένδοξο» τέλος καριέρας στον Παναθηναϊκό για τον Ιταλό φορ ο οποίος κλήθηκε να διαδεχθεί κοτζάμ Μάρκους Μπεργκ μια χρονιά μετά από το «μεταβατικό» δίδυμο Τσάβες – Λουτσιάνο που… έφυγε νωρίς. Μια χρονιά μετά από τη σεζόν 2017-2018, όταν ο Παναθηναϊκός διαλύθηκε τον Δεκέμβριο επί Ουζουνίδη λόγω του «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» του Γιάννη Αλαφούζου και έφτασε να αγωνίζεται σ’ ολόκληρο τον β΄γύρο με σέντερ φορ τον Χρήστο Δώνη! Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Η υπόθεση του αξέχαστου Παϊρότζ Πιεγκμπονσάντ ώθησε (βάσει των δεσμεύσεων που είχε θέσει για την πρόοδο του deal και αφού ο ίδιος είχε βάλει ένα εκατ. ευρώ) τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ να αποπληρώσει τα δάνεια, ο Παναθηναϊκός μετά από τέσσερα χρόνια έχει σχεδόν εκμηδενίσει τα χρέη του, επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, διεκδικεί κι έναν τίτλο για πρώτη φορά μετά το 2014.

Ο Μακέντα αποχωρεί από την Τούμπα με κόκκινη κάρτα

Ο «Κίκο» Μακέντα εκτός απροόπτου θα φύγει άδοξα. Δυστυχώς για τον εξαιρετικής «πάστας» χαρακτήρα του και τη σημαντική προσφορά του τα τρία προηγούμενα χρόνια, μετά από πολλά χρόνια θα τον θυμόμαστε γι’ αυτή την αποβολή του που αντιμετωπίστηκε αρχικά με εμφανή αμηχανία ακόμα και από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, και όχι για τα γκολ του. Και ο Καρλίτος εκτός απροόπτου θα είναι ο φορ του Παναθηναϊκού το Σάββατο, εκτός κι αν ο Γιοβάνοβιτς παρεκκλίνει της αρχής του και χρησιμοποιήσει από το 1’ τον Ιωαννίδη.

Να μια σπουδαία ευκαιρία για τον Ισπανό, ο οποίος σε 67 ματς με την πράσινη φανέλα δεν έχει βάλει ούτε ένα γκολ εναντίον «μεγάλης» ομάδας! Εχει βάλει από τρία σε Ατρόμητο, Βόλο, Ιωνικό και από δύο σε Λαμία και Απόλλωνα, αλλά στα ντέρμπι… κλαφ’ τα Χαράλαμπε: 0/8 με την ΑΕΚ, 0/7 με Ολυμπιακό, 0/7 με Αρη, 0/6 με τον ΠΑΟΚ! Συνολικά 0/28! Απίστευτο για σέντερ φορ! Οχι όμως τόσο απίστευτο όσο η ανοησία του Μακέντα χθες στην Τούμπα. Μια βλακεία πραγματικά σπάνια με όλη τη σημασία της λέξης. Μια «στιγμή παραφροσύνης» που θα’ λεγε και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στο «FIFA», που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι όσα… χιλιάδες ποδοσφαιρικά παιχνίδια κι αν έχεις παρακολουθήσει, πάντα όταν αρχίζει μια αναμέτρηση υπάρχει η περίπτωση να δεις κάτι διαφορετικό! Κάτι που δεν έχεις ξαναδεί.

Ο Νέτβεντ, ο Καραγκούνης και ο «Κίκο» σε μια στιγμή… παράνοιας

Για την ακρίβεια, το έχουμε ξαναδεί. Οχι όμως σε «αδιάφορο» παιχνίδι. Εχουμε δει τον Πάβελ Νέτβεντ να τιμωρείται με κίτρινη κάρτα στον ημιτελικό με τη Ρεάλ το 2003, προσπαθώντας να αναχαιτίσει τον Στιβ Μακ Μάναμαν. Και να χάνει σχεδόν κλαίγοντας τον τελικό του Champions League της Γιουβέντους εναντίον της Μίλαν. Εχουμε δει τον Γιώργο Καραγκούνη να χάνει κοτζάμ τελικό του Euro (2004), αλλά και τον προημιτελικό του 2012 εναντίον της Γερμανίας με το αλησμόνητο πέναλτι που δόθηκε «θέατρο» (και κίτρινη κάρτα) στο τελευταίο (και νικηφόρο) ματς ομίλων με τη Ρωσία. Ομως τέτοια απουσία από τελικό σαν τη χθεσινή, δεν θυμόμαστε!

  • Δεν είναι νεαρός και άπειρος, ο Μακέντα το αντίθετο.
  • Δεν είναι αμυντικός, σέντερ φορ είναι μια ζωή ολόκληρη.
  • Δεν είχε… θολωμένο μυαλό από τη ροή και τη «φθορά» του αγώνα, μπήκε στο 75′ ως αλλαγή.
  • Δεν πήρε τις κίτρινες κάρτες για να αποσοβήσει κάποιον σοβαρό κίνδυνο, δυο μαρκαρίσματα μακριά από την περιοχή του Παναθηναϊκού έκανε.
  • Δεν τις πήρε σε σημαντικό αγώνα, αλλά στα τελευταία δέκα λεπτά ενός «αδιάφορου», τελευταίου ματς play offs.

Για όλα αυτά λέμε πως στο ποδόσφαιρο όλα μπορεί να τα δεις, όλα μπορούν να συμβούν! Και ασφαλώς αυτή η αποβολή στο 91′ ήταν το σημαντικότερο γεγονός της αναμέτρησης για τον Παναθηναϊκό που παρατάχθηκε με στυλ… διεκπεραιωτικό. «Να παίξουμε, να φύγουμε αρτιμελείς, να φύγουμε».

Από μια ομάδα που παίζει με εννιά αναπληρωματικούς, πολλά δεν μπορούσε να περιμένει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Θα είχε σίγουρα μεγαλύτερες απαιτήσεις από συγκεκριμένα άτομα. Από τον ανύπαρκτο Μαουρίσιο που φάνηκε μόνο όταν πήρε το θερμό χειροκρότημα της Τούμπας στην αντικατάστασή του. Από τον άφαντο Βιτάλ που γράφει ιστορία ως ο παίκτης «του Σεπτεμβρίου, που εξαφανίστηκε μετά από τέσσερα παιχνίδια». Από τον Καρλίτος και τον Χατζηγιοβάνη. Από τους τρεις στόπερ του που τα έκαναν σαλάτα στο πρώτο ημίχρονο (Κουρμπέλης – Σένκεφελντ – Σάρλια, ίδια τριάδα με το 2-1 επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο). Όχι από τον Ηλία Χατζηθεοδωρίδη που αγωνίστηκε ως «βασικός» σε ματς πρωταθλήματος για πρώτη φορά το 2022…

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ χειροκροτούν τους φιλάθλους τους

Πήρε ρίσκο ο Γιοβάνοβιτς. Εχανε 2-0 στο 20’, θα μπορούσε να πάει στα αποδυτήρια με 3-0 στο 45’ και το ταμπλό να γράψει τελικά «τεσσαρο-πεντάρα» όταν μπήκε στο παιχνίδι η φρέσκια τριάδα Ολιβέιρα – Μιτρίτσα – Καντουρί. Δεν του «βγήκε» αυτή τη φορά το 3-4-3, το μυαλό ήταν στο rotation και όχι στο αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός δεν πάτησε στην αντίπαλη περιοχή στο πρώτο ημίχρονο, έπαιξε παθητικά σ’ όλο το παιχνίδι και έκανε τρεις φάσεις στα τελευταία επτά λεπτά. Πρόσφερε στον ασθμαίνοντα ΠΑΟΚ ένα δραστικό «αναλγητικό» για τους οξείς πόνους του, επέστρεψαν και τέσσερις – πέντε βασικοί (Λύρατζης και Καντουρί έδειξαν σε σούπερ κατάσταση), ο Δικέφαλος βρήκε τη θετική αύρα που τόσο πολύ χρειαζόταν με τη νίκη και το χειροκρότημα στο αντίο των Πασχαλάκη – Βαρέλα μετά τους περίφημους «διαλόγους» Κούρτιτς/Λουτσέσκου – κερκίδας στο ματς με τον Αρη. Γύρισε το «κουμπί» για τον ΠΑΟΚ, έστω για ένα ματς, δεδομένου ότι διαθέτει και πολύ ανώτερο του Παναθηναϊκού πάγκο. Πόσο «γύρισε», θα φανεί το προσεχές Σαββατόβραδο στο ΟΑΚΑ…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This