Επιλογή Σελίδας


Του Κώστα Γεωργιάδη

Ο Σπάρτακος Ιωαννίνων είναι ένας σύλλογος συνδεδεμένος με κορυφαίες επιτυχίες του Γιαννιώτικου αθλητισμού.

Το τμήμα άρσης βαρών ήταν επί δεκαετίες πρωταθλητής Ελλάδας και ανέδειξε Ολυμπιονίκες, όπως ο Πύρρος Δήμας και ο Γεώργιος Μαρκούλας, ενώ και σε τζούντο και πάλη, πληθώρα αθλητών του ανέβαινε στα βάθρα σε εγχώριες αλλά και διεθνείς διοργανώσεις. Δικαίως έτσι απέκτησε το προσωνύμιο, ο «Σύλλογος των Ολυμπιονικών».

Πλέον ο Σπάρτακος έχει να καμαρώνει και για ένα ομαδικό άθλημα… το μπάσκετ.

Με την ονομασία Vikos Falcons (λόγω κεντρικού χορηγού) η ομάδα των Ιωαννίνων άνοιξε τα φτερά της και κατακτώντας το πρωτάθλημα στον 4ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής… πέταξε στη Β’ Εθνική.

Από την απαξίωση στην απογείωση!

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου ξεκίνησε πριν τρεις δεκαετίες αλλά πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να καθιερωθεί. Μετά από μια δεκαετία από την ίδρυση του σταμάτησε τη λειτουργία του, γιατί η προηγούμενη διοίκηση έπαψε να το υποστηρίζει και έριξε το βάρος στα υπόλοιπα τμήματα, όπου έφερναν συνεχώς διακρίσεις και γέμιζαν την τροπαιοθήκη του συλλόγου με μετάλλια και τρόπαια.

Όμως τέσσερις νέοι με όρεξη και ιδέες πήραν το τμήμα της καλαθοσφαίρισης από το μηδέν και ανέλαβαν το έργο να το ανεβάσουν ψηλά.

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, Χρήστος Καλλής, απόφοιτος ΑΣΟΕΕ Οικονομικό Τμήμα και ελεύθερος επαγγελματίας, ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Βλαχόπουλος, τραπεζικός υπάλληλος και απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Παύλος Δημακόπουλος απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και ο υπεύθυνος ακαδημιών Γιάννης Καίκας, ανέλαβαν την επανεκκίνηση και ο Σπάρτακος επέστρεψε με αξιώσεις στα παρκέ της ΕΣΚΑΒΔΕ, τόσο με το ανδρικό τμήμα όσο και με τα αναπτυξιακά.


Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς οι… καρποί ήρθαν και μάλιστα τη χρονιά που σάρωνε η πανδημία του κορωνοϊού!

Μετά από δίμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας, η σεζόν 2019-20 της Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ ολοκληρώθηκε, και το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, ήταν μία ιστορική ημερομηνία για τον σύλλογο.

Στον δεύτερο αγώνα play off εκείνης της σεζόν, με αντίπαλο τον Λέοντα Μεσολογγίου, ο Σπάρτακος πέτυχε την δεύτερη νίκη που χρειαζόταν και πανηγύρισε την πολυπόθητη άνοδο στη Γ’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Η ομάδα των Ιωαννίνων επικράτησε σε έναν συγκλονιστικό αγώνα που κρίθηκε μετά από δύο παρατάσεις, 81-81 (1η παράταση) 93-91 (2η παράταση) και χρειάστηκε ένα σερί 10-2 στα τελευταία 2 λεπτά της δεύτερης παράτασης για να ανατρέψει το 83-89 σε 93-91!

Η πρώτη σεζόν στη Γ’ Εθνική δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Η πανδημία της covid-19 συνέχιζε να ταλαιπωρεί και τον αθλητισμό. Δύο αγώνες είχε προλάβει να δώσει η Γιαννιώτικη ομάδα στο πρωτάθλημα. Στην πρεμιέρα σημείωσε την πρώτη νίκη της ιστορίας του στη νέα κατηγορία την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 με 83-78 επί της Αναγέννησης Καρδίτσας, ενώ στις 28/10 ηττήθηκε με 59-48 από τον Αχέροντα Καναλακίου, πριν ανασταλεί η αγωνιστική περίοδος και μπει η δραστηριότητα στον «πάγο» για σχεδόν έναν χρόνο.

Δια χειρός Βίκου έγινε πανίσχυρος!

Το καλοκαίρι του 2021 άλλαξε και η μοίρα του Σπάρτακου. Με την άφιξη στα διοικητικά των παραγόντων που απάρτιζαν τη διοικούσα επιτροπή του πάλαι ποτέ Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα, που δεν κατάφερε να δηλώσει συμμετοχή στην Α2 Ανδρών (που δεν είναι της παρούσης οι λόγοι που δεν προχώρησε το πρόζεκτ), ο Σπάρτακος έγινε πανίσχυρος διοικητικά και αγωνιστικά.

Οι άνθρωποι που είχαν ανεβάσει τον ΠΑΣ Γιάννινα από την Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ μέχρι και την Α2, μπήκαν στο μπασκετικό τμήμα. Οι Γιάννης Μάντζιος, Χρήστος Γεωργίου και Βαγγέλης Παπαγγέλης, άρχισαν τη συνεργασία με τον Χρήστο Καλλή που είχε τα ηνία της ομάδας.

Την όλη προσπάθεια στήριξε η οικογένεια Σεπετά με τη γνωστή εταιρία εμφιαλώσεων «ΒΙΚΟΣ». Πολύτιμος συνεργάτης και ο Νίκος Σιουμάλας που αποτελεί τον team manager του συλλόγου.

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν κομβικό. Ο Σπάρτακος κατάφερε να προσθέσει στο ρόστερ του έμπειρους παίκτες ενώ ως προπονητής επιλέχθηκε ο Νίκος Ρήγγας. Ο νεαρός κόουτς ήταν μέλος του προπονητικού team του Αργύρη Πεδουλάκη στο Περιστέρι.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης πέτυχε καθώς με συνέπεια και σκληρή δουλειά ο Σπάρτακος αναδείχθηκε πρωταθλητής και λίγο έλειψε να κατακτήσει τον τίτλο αήττητος.

Νίκος Ρήγγας: «Η άνοδος θέλει πολλή δουλειά και οι ομάδες να γίνονται οικογένειες!»

Το τιμόνι στον πάγκο φέτος κράτησε ο Νίκος Ρήγγας. Με την καθοδήγηση του ο Σπάρτακος έφυγε νικητής από το παρκέ σε όλα τα ματς εκτός από τον αγώνα στα Τρίκαλα.

Για την επιτυχία ο Ν. Ρήγγας τόνισε τα εξής: «Η άνοδος ήταν το επιστέγασμα μίας επιτυχημένης χρονιάς. Μίας σεζόν που είχε πολλές ώρες δουλειάς στο γήπεδο, με παιδιά από το ντόπιο στοιχείο αλλά και παιδιά που φέραμε από άλλες ομάδες και κατηγορίες. Νομίζω ότι το αξίζαμε. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε και έπρεπε να κάνουμε».

Για το αν ήρθε η άνοδος εύκολα: «Καμία άνοδος δεν έρχεται εύκολα. Θέλει πολλή προπόνηση, δουλειά και συγκέντρωση και θέλει οι ομάδες να γίνονται οικογένειες».

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: «Ήταν μία δικαίωση και ανταμείβονται οι κόποι μας»

Ο παίκτης που εκπροσωπεί την παλιά φουρνιά είναι ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. Επί σειρά ετών υπηρετεί τον σύλλογο.

Πως είδε τη φετινή επιτυχία: «Η φετινή σεζόν ήταν διαφορετική από επίπεδο δουλειάς. Έγινε πραγματική δουλειά. Όχι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν γίνονταν, απλά φέτος ήρθαν και παιδιά από μεγαλύτερες κατηγορίες και υπήρχε εμπειρία, και αυτό βοήθησε και όλους τους υπόλοιπους που ήμασταν από παλιά στην ομάδα. Αλλά βοήθησε και ο κόουτς που έχει πάρα πολλές εμπειρίες και παραστάσεις».

Πως αισθάνεται ως παλαιότερος της ομάδας, που βλέπει τον σύλλογο να ανεβαίνει κατηγορίες: «Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα και είναι και μία δικαίωση. Είναι κρίμα βέβαια ότι είμαι από τους λίγους παλιούς που έχουν μείνει στην ομάδα, γιατί όλα τα παιδιά είχαν δουλέψει για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο που είμαστε. Αλλά είναι και μία δικαίωση γιατί τόσα χρόνια η ομάδα έχει μία σταθερή πορεία, έχει γίνει καλή δουλειά και οπότε ανταμείβονται οι κόποι μας».

Αν πιστεύει ότι υπάρχει ταβάνι στις φιλοδοξίες του Σπάρτακου: «Δεν νομίζω ότι η φετινή σεζόν και με βάση τη δουλειά που κάναμε, είναι το ταβάνι μας! Σίγουρα μπορούμε να φτάσουμε παραπάνω, και φυσικά θα δουλέψουμε και για την επόμενη σεζόν για να πάμε ακόμη καλύτερα».

Ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος ήρθε στον Σπάρτακο το καλοκαίρι του 2020 και αποτελεί έναν παίκτη βαρόμετρο. Η εμπειρία του ήταν σημαντική για να κατακτήσει η ομάδα τον στόχο της.

Όπως υπογράμμισε: «Ήταν μία εκπληκτική χρονιά, και ειδικά μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με τον covid και χωρίς παιχνίδια. Και ενώ όλοι έχουμε περάσει άσχημες και δύσκολες στιγμές, τα καταφέραμε. Και με σκληρή δουλειά και με ένα καλό στήσιμο που έκανε η ομάδα, η διοίκηση και ο προπονητής, καταφέραμε να πανηγυρίσουμε την άνοδο στη Β’ Εθνική».

Αν θεωρεί ότι μπορεί να φτάσει ακόμη ψηλότερα ο Σπάρτακος: «Από ότι λένε οι άνθρωποι της ομάδας, και είναι πολύ καλό αυτό, όχι μόνο για την πόλη αλλά γενικά για το μπάσκετ, θέλουν να πάει η ομάδα όσο πιο ψηλότερα γίνεται. Είναι ότι καλύτερο για έναν αθλητή, αλλά και για μία πόλη και σίγουρα τα Γιάννενα χρειάζονται μία ομάδα στις υψηλές κατηγορίες».

Τι κρατάει από τη φετινή σεζόν: «Θα κρατήσω ότι υπήρχε μία εκπληκτική ατμόσφαιρα. Μία εκπληκτική διοίκηση, και όλα τα παιδιά προσπάθησαν να δώσουν το 100% για να ανέβει η ομάδα και να κερδίσουμε τα περισσότερα παιχνίδια. Άρα θα κρατήσω το ωραίο κλίμα και την καλή διάθεση που υπήρχε στην ομάδα».

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This