Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ωστόσο ένας Ρώσος και ένας Ουκρανός συνεργάζονται αρμονικά για την ευδαιμονία της ομάδας – έκπληξη στη φετινή EuroLeague. Το πριγκιπάτο του Μονακό, άλλωστε, βρίσκεται πολύ μακριά από το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Ρώσος Αλεξέι Φεντόρισεφ και ο Ουκρανός Σεργκέι Ντιαντέτσκο έχουν πολλά περισσότερα να τους ενώνουν από εκείνα που χωρίζουν τις δυο χώρες τους. Πάνω απ’ όλα έχουν την ομάδα μπάσκετ της Μονακό, την οποία από τον Ιανουάριο του 2022 συνδιοικούν αρμονικά.

Λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή αμφότεροι οι επιχειρηματίες κάθονταν χαμογελαστοί στα επίσημα της Salle Gaston Medicin βλέποντας τη Μονακό να θριαμβεύει επί της Φενέρμπαχτσε με 92-78. Ο πόλεμος δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συνεργασία τους.

Δεν έχουν αφήσει, άλλωστε, πολλά πίσω τους. Ο πρώτος εγκατέλειψε την Σοβιετική Ένωση το 1987 και έχει διαβατήριο Ουρουγουάης, ο δεύτερος (ο Ντιαντέτσκο) δέχθηκε δολοφονική επίθεση το 2012 όταν και εγκατέλειψε το Ντόνετσκ για να συνεχίσει στο Μονακό τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του. Λέγονται πολλά για την αποχώρηση του Ντιαντέτσκο από την Ουκρανία. Ακόμη κι ότι η απόπειρα δολοφονίας του είχε σκηνοθετηθεί από τον ίδιο!

Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως.

Γεννημένος στις 18/11/1970 στο Ντόνετσκ, ο Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Ντιαντέτσκο έγινε γνωστός για δυο πράγματα. Πρώτον για την ίδρυση και την κατάρρευση της τράπεζας Rodovid και δεύτερον για την αγάπη του στο μπάσκετ και την δημιουργία της ομάδας μπάσκετ του Ντόνετσκ. Το μπάσκετ το λάτρεψε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης όταν συνάντησε από κοντά τον Βλαντιμίρ Τκατσένκο και τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις.


Επένδυσε αρκετά χρήματα στην Donetsk BC, την οποία πήρε από την τρίτη εθνική κατηγορία και την έκανε πρωταθλήτρια Ουκρανίας, φέρνοντάς την μέχρι τους “8” του Eurocup, όταν και αποκλείστηκε από τη Λιετούβος Ρίτας του Γιόνας Βαλαντσιούνας, τη σεζόν 2011-12.

Τότε στην Ντόνετσκ έπαιζαν ο Λίποβι του Προμηθέα, ο Ντορόν Πέρκινς που πέρασε από τον Ολυμπιακό κι ο Ραμέλ Κάρι που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Κόουτς ο Ισπανός Μπεροκάλ, βοηθός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό και του Μπαρτζώκα στην Μπαρτσελόνα.

Ο Ντιαντέτσκο έβαζε πλώρη για την Ευρωλίγκα, δημιουργώντας στην Ουκρανία και ακαδημίες μπάσκετ, με κορυφαία αυτή της Ντόνετσκ, που πήρε και τα σχετικά τουρνουά της EuroLeague. Αλλά εκείνη τη χρονιά η τράπεζα Rodovid αντιμετώπιζε, πλέον, πρόβλημα βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα να σωθεί με κρατική παρέμβαση και τα χρήματα των καταθετών να γίνονται φτερά.

Στις 19 Μαρτίου 2012 η Mercedes που οδηγούσε ο Ουκρανός επιχειρηματίας δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Η αστυνομία μέτρησε 26 σφαίρες στο κατεστραμμένο αυτοκίνητο και ο Ντιαντέτσκο επέζησε από θαύμα. Οι εχθροί του που είχαν χάσει εκατομμύρια είχαν γίνει πάρα πολλοί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόπειρα ήταν “στημένη” από τον ίδιο για να προετοιμάσει το έδαφος της αποχώρησης του από την Ουκρανία.

Δύσκολο να το πιστέψει κανείς αν σκεφτεί ότι από τότε τον Ντιαντέτσκο ακολουθούν πάντοτε δυο σωματοφύλακες, που συνόδευαν το αφεντικό τους ακόμη κι όταν πήγε να σηκώσει το Eurocup. Όπως δεν έβγαλε ποτέ το αλεξίσφαιρο γιλέκο, που λέγεται ότι φοράει πάντα κάτω από τα καλοσιδερωμένα πουκάμισα του.

Στο Μονακό, όπου εγκαταστάθηκε το 2013, ο Ντιαντέτσκο ασχολήθηκε κατευθείαν με ομάδα μπάσκετ του πριγκιπάτου, που όπως η Ντόνετσκ έπαιζε στην τρίτη εθνική κατηγορία της Γαλλίας. Δυο χρόνια αργότερα αναλάμβανε χρέη προέδρου και η Μονακό σιγά-σιγά έφτιαχνε… καλύτερες ομάδες. Ανέβηκε στην LNB, διεκδίκησε τον τίτλο δυο φορές, έπαιξε στο BCL της FIBA και τελικά κατέκτησε το Eurocup!

Η είσοδος του Φεντόρισεφ

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Μονακό έστειλε προειδοποιητικό σήμα προς όλους ότι δεν θα είναι μια απλή νεοφώτιστη ομάδα, που θα διασκέδαζε την πρώτη της χρονιά στην EuroLeague. Η ανακοίνωση της απόκτησης του Μάικ Τζέιμς, που έμενε χωρίς δουλειά στο ΝΒΑ, τάραξε τα νερά. Τι τα τάραξε; Τρικυμία προκάλεσε. Η ομάδα του πριγκιπάτου έδωσε 1.4 εκ. δολάρια στον Natural 5, έχοντας, όπως αποδείχθηκε, υψηλές φιλοδοξίες.

Παρεμπιπτόντως ο Τζέιμς είχε επιλέξει τη Μονακό ως επόμενο σταθμό της καριέρας του στην Ευρώπη, μιλώντας στο podcast του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Κάποιοι νόμιζαν ότι έκανε… πλάκα. Ίσχυε το ακριβώς αντίθετο.

Εφτά μήνες μετά, η Team Roca μετράει 15 νίκες σε 30 αγώνες ή (αν δεν μετρήσουμε τα αποτελέσματα των ρωσικών ομάδων) 11 σε 25. Ήταν από τις ομάδες που δεν ήθελαν με τίποτε την ολική αφαίρεση των αποτελεσμάτων με τους Ρώσους, απέναντι στους οποίους είτε λίγο είτε πολύ, είχε ένα εντυπωσιακό 4-1. Ακόμη κι έτσι, όμως, παραμένει σε τροχιά πρόκρισης.

Ο Τζέιμς με 16.3π και 5.6 ασίστ είναι ο σταρ της Μονακό, αφού βέβαια φρόντισε να “φάει” τον προπονητή Τζβέσταν Μίτροβιτς, με τον οποίο είχε έρθει ουκ ολίγες φορές σε προστριβή, ακόμη και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο Σάσα Ομπράντοβιτς, που τον αντικατέστησε, είχε δουλέψει πριν από δέκα χρόνια στην Ντόνετσκ και γνωρίζει πολύ καλά τον Ντιαντέτσκο. Ο Ουκρανός επιχειρηματίας αναζήτησε και ένα ισχυρό σύμμαχο. Στο πρόσωπο του Αλεξέι Φεντόρισεφ βρήκε τον κατάλληλο. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος (ατομική περιουσία 1 δις δολάρια, είναι στο τοπ-100 των πιο πλούσιων ανθρώπων στη Ρωσία) δεν είναι άγνωστος καθώς η εταιρεία του FEDCOM ήταν για 25 χρόνια ο μόνιμος σπόνσορας της φανέλας της ποδοσφαιρικής ομάδας του πριγκιπάτου.

Ποιος είναι ο Φεντόρισεφ; Δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερος του Ντιαντέτσκο γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1955 και στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο στη δεύτερη ομάδα της Ντιναμό Μόσχας όπως επίσης σε μια άσημη ουκρανική ομάδα. Το 1987 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Σοβιετική Ένωση και το 1994, ως κάτοικος Μονακό, πλέον, ιδρύει την Fedcom Invest, η οποία γίνεται η κορυφαία εταιρεία εισαγωγής στην Ευρώπη λιπασμάτων και θείου από τη Ρωσία.

Μέσα σε δέκα χρόνια αποκτά μεγάλη περιουσία κι αρχίζουν οι διάφορες φήμες. Το 1997 η αστυνομία του Μονακό ξεκινάει μια έρευνα που θα κρατήσει μια πενταετία. Ένας υπάλληλος της Fedcom καταδικάζεται σε 6μηνη φυλάκιση για πλαστογραφία διαβατηρίων, με την αστυνομία να αναζητά διασυνδέσεις της εταιρείας με τον Ουκρανό Λεονίτ Μίνιν, που κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο όπλων και trafficing.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2002 χωρίς να αποδειχθεί τίποτε επιλήψιμο για τον Φεντόρισεφ, η εταιρεία του οποίου αναπτύσσεται, πλέον, ταχύτατα και αρχίζει να κάνει δουλειές σε όλο τον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα είναι ήδη χορηγός στη φανέλα της ποδοσφαιρικής Μονακό και κάνει πρόταση επένδυσης 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για να γίνει μεγαλομέτοχος της ομάδας.

Λέγεται ότι τη συμφωνία χάλασε ο ίδιος ο πρίγκιπας Ρενιέ (πατέρας του Αλβέρτου) που είχε αμφιβολίες για τη νομιμότητα των επιχειρήσεων του Ρώσου μεγιστάνα. Ο Φεντόρισεφ δεν πτοήθηκε. Επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και εμφανίστηκε έτοιμος να προσφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια για την αναγέννηση της Ντιναμό Μόσχας.

Έγινε μεγαλομέτοχος της ρωσικής ομάδας (άλλοτε ομάδα της αστυνομίας), ξόδεψε πολλά εκατομμύρια σε μεταγραφές (μεταξύ των οποίων και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης), αλλά δεν είχε υπομονή να περιμένει την πρόοδο του κλαμπ. Το 2006 η Ντιναμό τερμάτισε στην 8η θέση της βαθμολογίας, ο Φεντόρισεφ έχανε σταδιακά το ενδιαφέρον του και αποχώρησε οριστικά το 2007, αφήνοντας πίσω του και “φέσια” περίπου 20 εκατομμυρίων.

Το όνομα του επανήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Ντιαντέτσκο ανακοίνωσε την πώληση του 46.5% των μετοχών της Monaco B.C στον 66χρονο Ρώσο μπίζνεσμαν, που έχει ανοίξει και δουλειές στην Ουκρανία, καθώς η εταιρεία του ελέγχει το λιμάνι Γιούζνι στην Οδησσό.

“Ήξερα ότι κάποτε θα ερχόταν αυτή ημέρα. Η Roca Team είναι το πέμπτο μου παιδί και σήμερα στο παιδί που τα έδωσα όλα είναι έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του. Όταν δημιουργείς αυτό το πρότζεκτ και μεγαλώνει τόσο γρήγορα και τόσο ευχάριστα, το αύριο δεν μπορεί παρά να είναι υπέροχο. Ευχαριστώ τον Αλεκσέι Φεντόρισεφ, που έχει την επιθυμία και τον ενθουσιασμό να συνεχίσει αυτό το έργο” είπε ο Ντιαντέτσκο.

Ο Φεντόρισεφ έγινε πρόεδρος της ομάδας λέγοντας ότι εμπνέεται σφόδρα από το όραμα μιας μεγάλης μπασκετικής Μονακό. Ο Ντιαντέτσκο κράτησε για τον εαυτό του τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ στην ομάδα το ουκρανικό στοιχείο είναι έντονο. Ένας από τους βοηθούς του Σάσα Ομπράντοβιτς, ο Σεργκέι Γκλάντιρ είναι Ουκρανός (μέχρι το 2019 έπαιζε μπάσκετ) όπως και ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας Ολέκσι Γεφίμοφ (μόλις 35 ετών).

Κι όλοι αυτοί θα πρέπει να συνυπάρξουν με τον Ρώσο μεγαλομέτοχο και πρόεδρο, ο οποίος πάντως από το 2006 και μετά δεν έχει ρωσικο διαβατήριο στην κατοχή του. Και είπαμε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι πολύ μακριά για τους πολίτες του Μονακό.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This