Επιλογή Σελίδας


Του Γιώργου Βαλαβάνη

Κάθε νέο εγχείρημα οφείλει να αρχίζει από τη βάση του. Γι’ αυτό και εξ αρχής κεντρική θέση στον προγραμματισμό της νέας διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης είχε η επανασύσταση του αναπτυξιακού προγράμματος. Ο Κώστας Τσαρτσαρής ανέλαβε θέση επικεφαλής στο συγκεκριμένο κομμάτι των Ανδρών μαζί με τον Νίκο Σταυρόπουλο και εκφράζει ακράδαντα την πεποίθηση του ότι η νέα προσπάθεια που έχει, ήδη, μπει σε λειτουργία θα δώσει νέα ώθηση στο ελληνικό μπάσκετ.


Η κατακόρυφη αύξηση παιχνιδιών, η αξιοκρατική επιλογή προπονητών με το απαράβατο κριτήριο της αποκλειστικής απασχόλησης, η θέσπιση του τουρνουά εφήβων «Rising Stars» που θα επεκταθεί και στην ηλικία των ομάδων Παίδων και η φιλόδοξη, αλλά ουχί ματαιόδοξη σύμπλευση και ταύτιση κοινής προπονητικής καθοδήγησης σε όλες τις ακαδημίες των συλλόγων και με την εφαρμογή της ευρείας έννοιας «σχολής» ελληνικού μπάσκετ, αποτελούν τους νέους «πυλώνες» του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ.

Η σαφής κατευθυντήρια οδηγία της διοίκησης είναι η επαναχαρτογράφηση του ελληνικού μπάσκετ, σε ηλικιακό «βάθος» των μίνι τμήματων, Κ-12, ώστε να επιτευχθεί ο διτός στόχος που έχει οριστεί.

Ο πρώτος στόχος είναι να εντοπισθεί σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και η προοπτική ενός ταλαντούχου παίκτη, τον οποίο θα παρακολουθεί ο προπονητής του αναπτυξιακού προγράμματος στην περιφέρεια που θα αγωνίζεται. Ο δεύτερος στόχος είναι η προσέλκυση νέων παιδιών στο μπάσκετ, ώστε να αυξηθεί η «δεξαμενή» του αθλήματος, πανελλαδικά και αρχής γενομένης από τα κλιμάκια παμπαίδων και Παίδων, κάθε αθλητής να αντιλαμβάνεται ότι ακολουθεί το νέο πρόγραμμα που θα του δώσει το δικαίωμα διεκδίκησης να φορέσει την φανέλα των Εθνικών ομάδων σε κάθε ηλικιακή κατηγορία.

Η άμεση εφαρμογή της νέας φιλοσοφίας και προγραμματισμού που διέπουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα, έγινε με το τουρνουά εφήβων «Rising Stars», το οποίο έχει αρχίσει, ήδη, με την διεξαγωγή της πρώτης αγωνιστικής και θα συνεχιστεί άμεσα, μετά την «έξοδο» από τα περιοριστικά μέτρα παύσης κάθε αγωνιστικής δράσης, λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

«Σε αυτή την νέα αρχή, χρειάζεται να διεξάγονται τα περισσότερα δυνατά παιχνίδια. Αυτή είναι και η κατεύθυνση για όλες τις ενώσεις. Αρχίσαμε με το «Rising Stars» και επιλέχτηκαν οκτώ ομάδες, βάση κριτηρίων για την μεγαλύτερη δυνατή ανταγωνιστικότητα και θα διεξαχθεί το Final-8, στην Πάτρα. Οι ομάδες που επιλέχτηκαν, έχουν στο δυναμικό τους, τους περισσότερους παίκτες που αγωνίζονται στην Εθνική Εφήβων, ενώ υπάρχουν και άλλες επιλογές παικτών απ’ άλλες ομάδες που θα τα δούμε στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία των εφήβων, υπάρχουν παίκτες που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν περιορισμένο χρόνο, ενώ λόγω της πανδημίας, τα δυο τελευταία χρόνια, έχουν χάσει προπονήσεις και αγώνες. Τα παιδιά έχουν μεγάλη διάθεση να βρεθούν ξανά στα γήπεδα και να παίξουν μπάσκετ».

Η προοπτική ανάπτυξης του «Rising Stars» θα μεγαλώσει στο νέο έτος, με τον διπλασιασμό των ομάδων

«Οι οκτώ ομάδες θα αυξηθούν σε δεκαέξι και πάλι με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση να συγκροτηθούν μικτές ομάδες. Επίσης, το τουρνουά θα διεξαχθεί σε τέσσερις περιοχές από τις δυο που διεξάγεται, τώρα. Η αναβάθμιση θα είναι συνεχής».

Το «Rising Stars» θα επεκταθεί ηλικιακά στους παίδες, στους παμπαίδες, ακόμα και στις ομάδες των μίνι.

«Έχει διαπιστωθεί ότι αρκετές ομάδες ακαδημιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, δεν έχουν αρκετά παιχνίδια για τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Εστιάζουμε πολύ σε αυτές τις ηλικίες, γιατί αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον. Θα παραμετροποιήσουμε τις προκηρύξεις, ώστε να υπάρχει κοινή κατεύθυνση και βάση ηλικίας να είναι όλα σωστά και δίκαια για να μπορέσουμε να «χτίσουμε» σε αυτές τις ηλικίες παιδιών. Το «Rising Stars» είναι η κορυφή του αναπτυξιακού προγράμματος. Σημασία έχει να διευρύνουμε την βάση του αθλήματος και να δουλέψουμε αντίστροφα, ώστε πρώτα να γίνει η χαρτογράφηση των μίνι και παμπαίδων και να παρακολουθούμε την εξέλιξη τους σε όλη την Ελλάδα. Χρονικά, το πρώτο έτος αφορά την προσαρμογή όλων στην λειτουργία του αναπτυξιακού. Τον δεύτερο θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα και για τον τρίτο χρόνο, αναμένουμε με βεβαιότητα την απόδοση του προγράμματος σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, σύμφωνα με την δομή που έχει γίνει. Να υπάρχει, δηλαδή, το «playbook», να αρχίσουν οι εργομετρικές εξετάσεις και να καταγράφονται σε μια πλατφόρμα, πανελλαδικά και ανά περιφέρεια, να καταγράφεται η πρόοδος τους, να έχουμε δει τον τρόπο παιχνιδιού τους».

Επανασχεδιασμός αναπτυξιακού προγράμματος

Ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Νίκος Σταυρόπουλος έχουν επαναπροσδιορίσει την δομή του αναπτυξιακού προγράμματος που έχει παρουσιαστεί σε όλα τα μέλη του Δ.Σ της ΕΟΚ. «Πρόκειται για έναν ολοκληρωτικό επανασχεδιασμό στο αναπτυξιακό πρόγραμμα και ήδη αλλάζουν πολλά, πρωτίστως στη φιλοσοφία. Κάποτε, ειδικά στη δεκαετία του 1990 υπό τον αείμνηστο Κώστα Πολίτη, το αναπτυξιακό πρόγραμμα λειτουργούσε πολύ καλά και είδαμε σπουδαία αποτελέσματα. Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια νέα κατεύθυνση σε όλα τα σωματεία, σε όλη την Ελλάδα, ώστε να λειτουργήσουμε με μια νέα κοινή στρατηγική και φιλοσοφία, η οποία είμαι βέβαιος πως σε βάθος χρόνου θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη τόσο για το σύνολο του ελληνικού μπάσκετ, όσο και για τα σωματεία. Το έργο που αναλάβαμε είναι μεγαλεπήβολο, αλλά πολύ σημαντικό και θα κάνουμε το παν για να πετύχει, γιατί πρέπει να πετύχει. Είναι κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά και έχουμε την πίστη πως θα αποφέρει καρπούς», τονίζει ο ίδιος.

«Επιλογή προπονητών με αξιοκρατία και διαφάνεια»

Η κατάλληλη επάνδρωση του τμήματος προπονητών που θα ηγηθούν κατά τόπους σε αυτό το εγχείρημα ήταν το πρώτο μέλημα των υπευθύνων. «Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή των ανθρώπων, που θα λειτουργούν ως περιφερειακοί προπονητές έχοντας αποκλειστική συνεργασία με την ομοσπονδία. Δεν θα έχουν καμία σχέση με συλλόγους, προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και αξιοπιστία στο πρόγραμμα, αλλά και να διασφαλίσουμε την αξιοκρατία», αναφέρει ο Κώστας Τσαρτσαρής.

«Είδαμε με χαρά και ικανοποίηση πως υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος από προπονητές σε όλη την περιφέρεια της Ελλάδας για να εργαστούν σε αυτό το πρότζεκτ. Ακολουθήσαμε αυτή τη διαδικασία, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να επιλεγούν οι καταλληλότεροι με αξιοκρατικά κριτήρια. Αναζητούσαμε αποφοίτους ΤΕΦΑΑ και διπλωματούχους Α’ Κατηγορίας και εφόσον δεν κάλυπταν τη ζήτηση θα πηγαίναμε σε Β’ και Γ’ κατηγορίας, όπου επίσης μπορεί να υπάρχουν ικανοί προπονητές», προσθέτει ο άλλοτε διεθνής άσος.

«Συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα χαράσσεται κεντρικά»

Σε αυτή τη νέα εποχή κάθε προπονητής δεν θα ενεργεί κατά το δοκούν, αλλά ακολουθώντας μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Θα συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα παίρνει κάποιες κεντρικές αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με προπονητικές οδηγίες και όχι μόνο. Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής, ποιες είναι οι αρετές του και πού θα πρέπει να εστιάσουμε, σε τομείς όπως η αθλητικότητα, η τακτική παιδεία ή οτιδήποτε άλλο. Θα δημιουργηθεί κάτι σαν το νέο playbook του ελληνικού μπάσκετ, με κατευθύνσεις γενικές για κάθε ηλικιακή ομάδα, που δεν θα περιλαμβάνει όμως αμιγώς το κομμάτι του μπάσκετ, αλλά και το αξιακό σύστημα των αθλητών και ζητήματα από την εκγύμναση και την εργοφυσιολογία μέχρι και την ψυχολογία. Μέσα στην επόμενη χρονιά αυτός ο «οδηγός» θα είναι έτοιμος, δημοσιευμένος και στη διάθεση όλων» επισημαίνει ο Κώστας Τσαρτσαρής.

«Περισσότεροι αγώνες για τα παιδιά, σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα»

Η αύξηση των αγώνων που δίνουν τα παιδιά αποτελεί άμεση προτεραιότητα. «Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο στην εποχή της πανδημίας έγινε ακόμη μεγαλύτερο, ότι τα παιδιά στις μικρές ηλικίες έχουν λίγα παιχνίδια. Ως ομοσπονδία θα επέμβουμε ώστε να διασφαλίσουμε πως θα γίνονται περισσότερα παιχνίδια, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Αντιλαμβανόμαστε πως για κάποιες ενώσεις υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης ή επειδή δεν διαθέτουν πολλά σωματεία, αλλά είναι ανάγκη τα παιδιά να αγωνίζονται και η ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να δώσει λύσεις και σε αυτό το κομμάτι. Γιατί… καλές και αναγκαίες είναι οι προπονήσεις, αλλά μέσα από τους αγώνες μεγαλώνει από όλες τις απόψεις ένας νεαρός αθλητής» υπογραμμίζει.

Πότε όμως θα δούμε να αποδίδει ο νέος σχεδιασμός του αναπτυξιακού προγράμματος; «Ασφαλώς αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι εύκολο να δούμε αποτελέσματα αυτού του πρότζεκτ από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως έχει γίνει ήδη η αρχή και εκτιμώ πως στην τριετία και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους καρπούς του προγράμματος που έχουμε ήδη βάλει σε εφαρμογή. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά από όλους μας για να τα καταφέρουμε και είμαι πεπεισμένος πως θα δούμε αρκετά σύντομα ουσιαστικά αποτελέσματα», απαντά ο Κώστας Τσαρτσαρής.

«Όχι μόνο πρωταθλητές, αλλά σωστούς ανθρώπους»

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι ο αθλητισμός δεν έχει ως αποκλειστική αποστολή τη δημιουργία πρωταθλητών. Η προσφορά του, ακόμη και σε όσους δεν καταξιωθούν μέσω αυτού, μπορεί να είναι πολύπλευρη σε κοινωνικό επίπεδο. «Είναι δεδομένο πως τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ σε νεαρές ηλικίες δεν θα καταφέρουν να γίνουν όλοι επαγγελματίες. Όμως το πρόγραμμα που έχουμε ήδη βάλει σε εφαρμογή δεν έχει αποκλειστικό σκοπό την ‘παραγωγή’ επαγγελματιών παικτών που θα στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους. Όπως είχε επισημάνει και ο ίδιος ο πρόεδρος (σ.σ. Βαγγέλης Λιόλιος), σκοπός του αναπτυξιακού μας προγράμματος είναι να αναδείξουμε όχι μόνο τους επόμενους μεγάλους Έλληνες παίκτες, αλλά τους επόμενους καλούς προπονητές, τα επόμενα ικανά διοικητικά στελέχη που θα εργάζονται με μεράκι για το καλό του αθλήματος, τους επόμενους άξιους διαιτητές, τους επόμενους υγιείς φιλάθλους… Με λίγα λόγια και υπό την ευρύτερη έννοια, θέλουμε να συμβάλλουμε στο να αναδείξουμε σωστούς ανθρώπους και καλούς πολίτες μέσω του μπάσκετ».

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This